Etusivu / Artikkelit / Urheilijat / Jimi Salonen – freestylen seuraava supertähti

 

Jos viettää lapsuutensa hiihtokeskuksen vastarannalla, päätyy mitä todennäköisimmin kumparelaskijaksi. Näin ainakin voisi suppean otannan mukaan päätellä kun tarkastellaan Muuramesta kasvaneita kumparelaskijoita. Ensin oli Mikko Ronkainen ja nyt on kumparelaskun kirkkainta maailman kärkeä kolkutteleva, viime kauden maailmancupin viides, Jimi Salonen.

Salosen tarina on aika perinteinen. Nuorena aloitettu harrastus vei vanhempien veljien perässä freestylen pariin, joka toden teolla tempaisi mukaansa. ”En ole koskaan kokeillut ratalaskua, freestyle on ollut aina se juttu”, kommentoi Jimi lajiaan. Laskemiseen ja treenaamiseen Salonen hakee vastapainoa metsästyksestä ja kalastuksesta: ”Olen metsästänyt ja kulkenut metsässä aina. Näillä harrastuksilla ei freestylen kanssa ole juurikaan yhteistä, mutta tykkään viettää aikaa metsässä ja se tuo sopivaa vastapainoa muulle tekemiselle”.

Kumparelaskijan kausi on kestollisesti hyvin samankaltainen ratalaskijoiden kanssa. Lajiharjoittelu aloitetaan jo kesällä, mutta poikkeuksen jatkuvaan jäätiköllä harjoitteluun tekee se, että hyppyjä voidaan harjoitella myös Suomessa hyppäämällä veteen. ”Niinpä me tänä vuonna lähdimme vasta syyskuussa Zermattiin, eikä heinä-elokuussa, kuten normaalisti on tapana”, kertoo Jimi treenaamisestaan.

Kumparelaskijalle melko yleiset loukkaantumiset eivät ole vaivanneet Salosta. ”Ainoa paikka mikä on mennyt lajin parissa on peukalo. Jotain selkävaivoja on toki ollut, mutta ne pysyvät fysioterapeutin avulla kurissa. Nyt syksyllä laskin Zermattissa sykemittarin kanssa ja maksimisyke oli 194 lyöntiä minuutissa. Siinä mielessä täytyy olla tyytyväinen, että on päässyt näinkin vähällä, koska lajin fyysisyyden sekä nopeuden vuoksi toki aina voi sattua kaikenlaista”, kommentoi Jimi kuntoaan.

Mieleenpainuvin kilpailumuisto

Sotsin olympialaiset olivat toki suuri ja hieno tapahtuma ja jäihän sieltä käteen paljon kokemuksia sekä parhaana suomalaisena 18. sija kumparelaskussa. ”Olin tuolloin laskenut vasta vuoden maailmancupia ja oli viimeisestä kilpailusta kiinni, että saan riittävän määrän pisteitä olympialaisiin. Normaalisti pisteet lasketaan kahden vuoden ajalta, mutta minulla ei ollut aikaa kerätä niitä kuin vuosi. Onneksi muutamat viimeiset kisat menivät niin, että vaadittava pistemäärä täyttyi”, muistelee Jimi matkaansa olympialaisiin.

Sotsi ei kuitenkaan ole se mieleenpainuvin muisto uran varrelta

”Laskin ensimmäistä kautta Eurooppa Cupia ja ensimmäisen kilpailun rinne Ranskan Le Sauzessa oli niin vaikea, että pelkkä alas pääseminen tuntui liki mahdottomalta. Silloin valmentajamme Lauri Kolomainen lupasi, että jos joku laskee podiumille, hän blondaa hiuksensa. No niinhän siinä kävi, että Mustosen Lassi laski toiseksi ja Laurin ei auttanut muu kuin pitää lupauksensa”, muistelee Jimi ensimmäistä Eurooppa Cupin kilpailuaan.

Omat rinnesuosikit

Näin juuri Rukan maailmancupin avauksen alla Jimi nostaa kaksi suosikkirinnettään ylitse muiden: ”Rukassa on toki hyvää myös se, että se on kotimäki, mutta myös tasaisen jyrkkä ylhäältä alas saakka. Toinen ehdoton suosikkini on Deer Valley Yhdysvalloissa. Vaikka se on noin 3000 metrin korkeudessa merenpinnasta ja koko maailmancupin pisin rinne, se on silti kauttaaltaan tasaisen jyrkkä ja sen vuoksi siinä on hyvä vetää. Jyrkät mäet jotenkin sopivat minulle paremmin. Juuri Deer Valleyssa olen laskenut parhaimman sijoitukseni maailmancupissa ollessani toinen viime kaudella”.

Jimi Salonen Syntynyt 3.10.1994 Seura: Jyväskylän Freestyleseura Kumpareiden Suomen mestari 2015 Paras sijoitus maailmancupin osakilpailussa: 2

Teksti TEEMU MOISIO Kuvat TEEMU MOISIO & INKA SALMIRINNE

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

 
Jaa tämä sivuShare on Facebook9