Etusivu / Artikkelit / Tapahtumat / Longines Future Ski Champions

 

Sveitsiläinen kellomerkki Longines haluaa tarjota tulevaisuuden alppitähdille mahdollisuuden kokea maailmancupin tunnelma aidoimmillaan. Siksi he kutsuvat joka vuosi eri maiden alppihiihtoliittojen valitsemaa ikäluokan U16-laskijaa kisaamaan keskenään. Tänä vuonna oli poikien vuoro ja Suomesta mukaan valittiin Erik Saravuo Helsinki Ski Clubista.

Huimat puitteet

Se mikä tekee Longines Future Ski Championsista hienon, on se, että tapahtuma vastaa puitteiltaan täysin maailmancupia. Rinteen merkkaus, kunto ja järjestelyt muutenkin ovat huippuluokkaa. Juniorit saavat näin tuntea mitä olisi kiertää alppihiihtosirkuksessa.

Kisassa oli kaikkiaan 12 eri maata edustettuna ja kaukaisimmat olivat tulleet Japania ja Etelä-Koreaa myöten. Jo lähtönumeroiden arvonta Åren keskustorilla satojen hurraavien ihmisten keskellä oli varmasti kokemus, jonka pojat muistavat pitkään. Vanhaan tapaan onnettarina toimivat Mikaela Shiffrin ja Longinesin markkinointijohtaja Juan-Carlos Capelli.

Erik Saravuolle arvottiin numero 10 ja ykkösenä kisaan lähti Kroatian Tvrtko Ljutic.

Saksan Marinus Sennhofer jäi viimeiseksi ajan saaneista. Kuva Antti Zetterberg.

Paikallista osaamista mukana

Ruotsalaiset ovat hyviä pitämään vieraista huolta ja pojilla oli kunnia saada paikallisoppaakseen Ruotsin juuri uransa päättänyt 31-vuotias alppitähti Maria Pietilä-Holmner. Hän opasti oikeille paikoille ja neuvoi radan sekä olosuhteiden suhteen.

Keskustelin Pietilä-Holmnerin kanssa ja hän painotti olosuhteiden ymmärtämistä, sillä lumi Åressa oli juuri nyt hyvin kuivaa pakkaslunta eikä niinkään kevättalvista lunta.

Kylmää kyytiä

Åre sai maistaa osansa Siperiasta purkautuneesta kylmästä ilmamassasta ja lämpömittari huiteli koko päivän reilusti pakkasen puolella. Kisapäivän aamuna kello 8.00 katsoin lämpömittaria ja se näytti 21 asteen pakkaslukemaa. Kylmät olosuhteet asettivat kovan haasteen niin suksien huollolle kuin lihasten lämpimänä pitämiselle.

Erik Saravuon matkassa ollut Ski Sport Finlandin Mikael Kurki viettikin pitkiä aikoja huoltohuoneessa miettimässä sopivia keinoja taatakseen suksen parhaan kulkemisen.

Longinesin aina hyväntuulinen Gilles Robert toimi tapahtuman vastaavana ja Maria Pietilä-Holmner emännöi laskijoita ansiokkaasti. Kuva Antti Zetterberg.

Kisapäivä koittaa aurinkoisena

Kohtasin 12 jännittyneen näköistä nuorta miestä hotellin aulassa kisapäivän aamuna. Juttu ei keneltäkään oikein luistanut. Maria Pietilä-Holmner sekä Longinesin tapahtumista vastaava Gilles Robert lähtivät johdattamaan kilpailijoita kohti areenaa ja tutustumaan puitteisiin. Heillä olisi pari tuntia aikaa hioa kuviot kuntoon ennen h-hetkeä.

Heti aluksi saatiin nähdä kaatuminen kun Kroatian Tvrtko Ljuticin kantti ei pitänyt ja hän kaatui harmittavasti pilaten mahdollisuutensa. Erik Saravuon päästessä matkaan kymmenentenä oli Italian Thomas Lorenzo Bini tehnyt tiukan pohja-ajan 1:06.28, Ranskan Benjamin Hoareaun ja isäntämaan Anton Rosnäsin ollessa seuraavia.

Erika Pykäläisen voitto muistettiin vielä viime vuodelta. Kuva Antti Zetterberg.

Erikin laskut

Erik aloitti todella hyvin ja laski rennosti ennen kuin loppujyrkän viimeisellä osuudella käännökset eivät osuneet enää täysin kohdilleen. ”Tulin hieman myöhään loppuosan käännöksiin ja en saanut enää pakettia niin hyvin kasaan”, hän kertoi kisan jälkeen.

Toisella laskulla Erik kellotti melkein täsmälleen saman ajan kuin ensimmäisellä, eikä hänellä muuten ollut suurempia vaikeuksia, mutta loppuosuus aiheutti myös toisella laskulla haasteita ja ajan menetystä. Lopputuloksissa niukasti Erikin edelle kuudenneksi kiilasi Kanadan Heiko Ihns ja Erik päätyi yhteisajalla 2:20.48 sijalle seitsemän.

”Radan pinta oli erinomainen ja kylmyys ei haitannut yhtään, joten olosuhteita ei kyllä voi mitenkään moittia. Pitää vaan treenata lisää etenkin painonsiirron nopeutta, jotta saadaan tarvittavat sekunnit pois”, Erik totesi asiallisesti.

Voitto Italiaan

Thomas Lorenzo Bini paransi toisella laskulla vielä aikaansa ja Ranskan Benjamin Hoareaun vastaus ei aivan riittänyt, joten voitto matkasi yhteisajalla 2:12.16 Italiaan. Ranskalaisen yhteisaika oli 2:12.47 ja kolmanneksi tulleen Ruotsin Anton Rosnäsin 2:13.75.

Longines esitteli tapahtumassa myös uutuuksiaan. Kuva Antti Zetterberg.

Kaikkiaan upea kokemus

Erik Saravuo ei turhia murehtinut seitsemättä sijaa vaan tunnusti rehdisti voittajan olleen parempi. ”Pelkästään näissä puitteissa laskeminen oli mahtava kokemus. Voittaja laski kaksi todella upeaa laskua, joihin en tällä kertaa pystynyt vastaamaan”, Erik jutteli kisan jälkitunnelmissa.

”Täältä lähdetään Himokselle treenileirille korjaamaan kokonaispakettia paremmaksi ja sieltä suunnataan SM-kisoihin”, Erik kertoi kevätsuunnitelmistaan jo hieman pilkettä silmäkulmassa.

TOP 3 Benjamin Hoareau, Thomas Lorenzo Bini ja Anton Rosnäs. Kuva Longines.

Longines Future Ski Champions, Åre 2018

  1. Thomas Lorenzo Bini, Italia
  2. Benjamin Hoareau, Ranska
  3. Anton Rosnäs, Ruotsi
  4. Jack Reich, USA
  5. Taiyo Kuwabara, Japani
  6. Heiko Ihns, Kanada
  7. Erik Saravuo, Suomi
  8. Mingyu Kang, Etelä-Korea
  9. Marinus Sennhofer, Saksa
  10. Kroatian Tvrtko Ljutic, Norjan Jesper Wahlqvist ja Sveitsin Nicolas Macheret eivät saaneet aikaa.
Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

 
Jaa tämä sivuShare on Facebook
Facebook
0