Etusivu / Default / Moottoritieltä mäkeen

 

Monet Alppien hiihtokeskukset sijaitsevat tuskaisen pitkän ja mutkaisen matkan päässä. Vain harva on tavoitettavissa suoraan moottoritieltä, kuten Italiassa sijaitsevat Jafferau ja Bardonecchia. Tien eri puolilla sijaitseviin keskuksiin voi piipahtaa helposti ohikulkumatkalla, vaikka vain aamu- tai iltapäiväksi. Tosin molemmissa riittää tutkittavaa pidemmäksikin ajaksi.

Bardonecchia on tuttu Torinon 2006 olympialaisten lumilautailijoiden kisapaikkana. Kisojen jälkeen infraan ei ole satsattu, joten vanhat hissit ja rinteet ovat vielä tarjoamassa palvelujaan. Toisaalta se luo tunnelmaa ”menneestä”, jota löytyy etenkin Bardonecchian kylästä. Aika on jollain mystisellä tavoin pysähtynyt, ja se ei haittaa. Sama kiireettömyys näkyy myös rinteissä.

Rajapyykki
Bardonecchia sijaitsee aivan Frejusin tunnelin suulla, Ranskan rajalla. Italialaiset jäävät mielellään ”omalle puolelle”, mutta osa suuntaa Ranskan Mauriennen laakson seikkailuihin, varsinkin kun Orellesta on yhteys koko Kolmen laakson alueelle.
Tunnelma on Italian puolella jollain tavoin välittömämpi; johtuneeko kansanluonteesta vai auringosta? Vuoret eivät sinällään ymmärrä valtakuntien rajoja, mutta muovaavat laaksoissa asuvia ihmisiä ja heidän kulttuuriaan. Rajapyykki on siis ehdottomasti olemassa, vaikka ollaan yhteistä Eurooppaa.
Lumisateiden osalta raja ei ole merkitsevä, sillä lumi sataa, minne haluaa. Alpeilla ei voi yleistää lumimääriä, sillä viereiseen laaksoon voi tulla enemmän lunta ja nopeammin kuin osasi odottaakaan. Joskus pieni siirtymä on antanut taivaallista mannaa paikallisen kuivuuden sijaan.

Bardonecchian rinnekartta

Autosta suksille
Jafferau on kuin leffasta; moottoritieltä käännös ja olet parkkipaikalla, josta pääsee suoraan hissiin. Toisella puolella moottoritietä joutuu sentään ajamaan kilometrin päästäkseen hisseille. Molemmat ovat Alppien luksusta puhuttaessa korkeista vuorista, sillä moni Alpeilla kiertänyt tietää useamman tunnin siirtymät keskuksiin.
Jafferau on mielenkiintoinen alue huikaisevine maisemineen. Laskeminen tapahtuu pääosin puuttomalla alueella, sillä hissi nostaa reilusti yli puurajan. Kuitenkin metsäisiä rinteitä on tarjolla ja kannattaa seikkailla, kunhan tietää suunnat ja hissien ala-asemat. Metsissä laskeminen alempana on hyvää tasoa, kunhan katsoo polut ja kurut, ettei joudu liian alas.
Keskuksen hotellissa kahdessa tonnissa on oma elämänsä, josta perheet siirtyvät italialaisella aikataululla rinteisiin ja pian jo lounaalle. Missään nimessä Jafferau ei ole viikkokohde, mutta erittäin hauska ja helposti ”napattavissa”. Laskeminen on tasokasta, rinteet ovat kunnossa ja kukaan ei mene rinteiden ulkopuolelle, paitsi suomalaiset.

Bardonecchian vanha osa tarjoaa aistikkaat puitteet tunnelmallisille hetkille. Kuva Bardonecchia Tourist Office.

Bardonecchiassa dumpin aikana voi rauhassa keitellä kahvia ja odottaa sään selkenemistä. Liikaa ruuhkaa ei mäessä ole.

Aitoa tunnelmaa
Bardonecchia on olympiaisännyydestä huolimatta tuntematon. Kylä on viihtyisä ja varsinkin aamuisin espresson tuoksut pakottavat kahvilaan. Junayhteys ja hyvä tavoitettavuus ovat valtti, jota keskus ei ole vielä hyödyntänyt, tai halunnut hyödyntää.
Bardonecchian ydin on eläväinen Campo Smith monipuolisine palveluineen, josta hissit lähtevät nostamaan Colomion-Les Arnaudsin alueelle, joka puolestaan on hissiyhteydessä Melezetin alueeseen.
Kylä vilisee italialaisia, joilla ei tunnu olevan mihinkään kiirettä, vaikka puheesta ja puherytmistä voisi päätellä toisin. Kilpalaskijat ja alan tosi harrastajat ovat oma lukunsa heidän kruisaillessa keskuksessa. Kilpailemisesta kiinnostuneille nuorille riittää mahdollisuuksia paikallisten hiihtoseurojen muodossa.
Torinon läheisyys takaa riittävän kävijämäärän, joten tietty pysähtyneisyys hallitsee suunnittelua ja visioita? Vai onko totta, että Italian todellinen varallisuus näkyy muun muassa olemattomina hissihankintoina? Siihen paras vastaaja lienee talousekspertti.

Metsän siimekseen pääsee nopeasti suoraan parkkipaikalta, mutta paikat on hyvä tietää, jotta ei laske liian alas.

Jafferau
Ala-asema 1348 m , yläasema 2800 m, hissejä 6

Bardonecchia
Ala-asema 1300 m, yläasema 2400 m, hissejä 18
Päivälippu: 37 euroa, aamupäivälippu klo 13 saakka 24,50 euroa ja iltapäivälippu klo 13 alkaen 26,50 euroa
Lisätietoa www.bardonecchiaski.com

Teksti JYRKI LEHTO
Kuvat JYRKI LEHTO, BARDONECCHIA TOURIST OFFICE & AUTOSTRADE PER L’ITALIA

 

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

 
Jaa tämä sivuShare on Facebook
Facebook
0