Etusivu / Ajankohtaista / Vapaalasku kuuluu Pyhän henkeen

 

Vapaalasku on laskettelumuodoista vauhdikkaimmin kasvava ja harrastus on erittäin suosittu myös suomalaisten keskuudessa. Pelkosenniemellä sijaitseva Pyhätunturi kuuluu vapaalaskun uranuurtajiin Suomessa ja keskuksella onkin paljon tarjottavaa rinteiden ulkopuolella.

Pyhätunturi-niminen hiihtokeskus sijaitsee Kultakero-nimisen tunturin rinteillä ja itse Pyhätunturi on käytännössä noin 30 kilometriä pitkä tunturijono, josta löytyy huomattavan paljon laskettavaa etenkin niille, jotka jaksavat paikalle skinnata. On hyvä myös muistaa, että osa alueesta kuuluu Pyhä-Luoston kansallispuistoon, jonka rajoitusvyöhykkeellä liikkuminen on merkittyjen reittien ulkopuolella kielletty. Kansallispuiston raja kulkee hyvin tiiviisti hiihtokeskuksen rajan lähettyvillä ja esimerkiksi jylhä, yli 200 metriä korkeuseroa omaava Isokuru sijaitsee kokonaisuudessaan kansallispuistossa ja sen rajoitusvyöhykkeellä. Muilla osin kuin rajoitusvyöhykkeellä laskija saa tietysti vapaasti liikkua ja nauttia takamaastoista luontoa kunnioittaen.

Pyhän profiili sopii loistavasti erilaisiin vapaalaskuaktiviteetteihin. Kuva Juha Laine.

Seikkailemaan

Pyhän henkeen kuuluu vahvasti seikkailu niin rinteissä kuin niiden ulkopuolellakin. Kompaktin keskuksen hiihdonopettajat tietävät myös neuvoa lähimpiä hissillä saavutettavia offarireittejä. Pidemmille reiteille kannattaa ehdottomasti palkata opas, jos paikat eivät ole entuudestaan tuttuja. Varsinkin kevättalvella lunta on sen verran reilusti, että vyörytkään eivät ole mahdottomia ja väärään paikkaan joutuminen vältetään oppaan tietotaidolla.

Vapaalaskijan seikkailupäivä voi näyttää parhaimmillaan tältä. Kuva Juha Laine.

Pyhä haluaa olla paras paikka vapaalaskun aloittamiseen

Aloittelevaa vapaalaskijaa miellyttää myös se, että Pyhällä on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa vapaalaskuvuokraamo. Tarjontaan kuuluu suksia, split-lautoja, lumikenkiä, skinejä, sauvoja, lumiturvallisuussettejä ja Piepsin paukkureppuja. Pyhä on tunnettu siitä, että siellä järjestetään alan kursseja ja tapahtumia. Esimerkiksi eri kohderyhmille suunnatut Free’kend-viikonloput ovat erittäin suositeltavia. Tapahtumat ovat samanhenkisten laskijoiden kohtaamispaikka. Seuraava Free’kend on naisten vapaalaskutapahtuma Mimmi Free’kend tulevana viikonloppuna.

Pyhän vapaalaskuvuokraamon rosteria. Kuva Pyhätunturi.

Pyhän ajatteluun kuuluu, että vapaalaskija osaa käyttää varusteitaan

Siksi keskuksesta löytyy Piepsin piipparikenttä, jolla voi harjoitella etsintää omatoimisesti tai opastetusti. Tunturin huipulle on myös asennettu takamaastoista kertova infotaulu, jossa on tietoa esimerkiksi kansallispuistossa liikkumisesta. Taulun yhteydessä on myös Piepsin testeri, jolla voi varmistua oman piipparin toimintakunnosta merkistä riippumatta.

Pyhän takamaastoista kertova infokyltti tunturin laella antaa hyvän yleiskuvan ja ohjeet miten toimia rinteiden ulkopuolella. Kuva Pyhä.

Pyhän lähioffarit mahdollistavat elämyksen kaikille

Aina eivät aikataulut sovi pitkille retkille, mutta onneksi Pyhän kävijä pääsee nopeasti myös hissillä saavutettaville offareille. Parhaimmassa tapauksessa voi käydä puikkaamassa parit nätit siivut kun lapset ovat hiihtokoulussa tai mökin saunan lämpiämistä odottaessa.

Muutama nätti käännös aamulla ja iltapäiväksi lasten kanssa. Onnistuu Pyhällä. Laskija Janne Niini. Kuva Ville Palojärvi.

Pyhän lähioffareista klassisimpia on Jackson

Jacksonissa nautitaan laskusta jylhien naavaisten ikihonkien keskellä. Nimi juontaa Jackson Holeen, jossa vierailleen Jussi Heinilän mielestä oli varsin saman näköistä laskumaastoa. Jacksonin saavuttaa PyhäExpressin yläasemalta helposti. Suunnataan kohti vanhaa tuolihissirinnettä ja pysytään koko ajan mahdollisimman korkealla.

Ei uskoisi, että ollaan Suomessa. Jacksonin taikaa. Kuva Juha Laine.

”Puuton alue saattaa olla tuulenpieksämän lumen peittämää, mutta metsän rajalta alkaen lumi muuttuu täydelliseksi. Hyvänä päivänä Jacksonin ehtii laskea monta kertaa ja pehmeitä käännöksiä saa näin ollen varmasti jalkoja hapottavan määrän”, tunnelmoi pitkän linjan takamaastokonkari ja Pyhän kävijä Janne Niini.

“Nautin Pyhällä aidosta Lapin hiljaisuudesta, komeista maisemista sekä pehmeästä lumesta. Olen myös kuullut, että jotkut ovat laskeneet Jacksonissa hyvällä puuterilla otsalampun valossa pimeässäkin”, Janne naureskelee.

Jacksonin yläpuolella siirtymässä kohti metsän siimestä. Kuva Janne Niini.

 Hotellin yläpuoli nopean tuikkaajan paikka

Joskus myös Hotel Slopeksi kansainväliseen tyyliin kutsuttu Huttu-Ukon ja FIS-rinteen väliin jäävä metsäalue on varsin mukavan jyrkkyinen, yläosaltaan harvahkoa männikköä ja helposti saavutettavissa. Sijaintinsa puolesta Hotelli sopii mainioksi välipalaksi rinnepäivään sillä PyhäExpressille pääsee takaisin ilman minkäänlaisia siirtymiä. Alaosassa tulee varoa muita laskijoita ylittäessä Polar-hissiltä perherinteille siirtymäreittiä.

Aittakurussa jyrkkyyden makuun

Aittakuru tunnetaan myös nimellä Aittokuru. Kurun pohjalla on kesäkäytössä oleva Kuruteatteri, joka toimii hyvänä maamerkkinä ja juuri teatterin kohdalla saavutetaan suurin korkeusero. Aittakuru ei sovellu aloittelevalle offarilaskijalle, sillä sen jyrkät rännit voivat yllättää ja niiden yläpäähän kertyy lumilippoja, joiden päältä tai alta ei kannata missään nimessä laskea. Aittakurussa pääsee kokemaan hyvin jyrkän laskemisen tunnelman suhteellisen turvallisesti, sillä esimerkiksi Alpeilla vastaavassa paikassa kaatuminen olisi paljon vaarallisempaa. Toki tarkkana pitää olla.

Aittakurun lähtöpaikat ovat jyrkkiä, mutta lasku itsessään ei ole kovin pitkä. Kuva Janne Niini.

Aittakuruun pääsee PyhäExpressin yläasemalta oikeanpuoleisen Pohjoisrinteen ja huoltotien kautta. Huoltotiessä on pieni nousu, joten kiihdytä ennen huoltotielle siirtymistä. Loiva metsikkö alkaa tien kaartaessa oikealle ja pääset sitä kautta suoraan Aittakurun päälle tutkimaan tilannetta. Aittakurua voi halutessaan myös haikata edestakaisin, mutta nopeimmin huipulle pääsee kun skinnaa kurun pohjaa pitkin länteen, josta pääsee kätevästi Pohjoisrinteille ja hissille. Välipalaa on hyvä haukata PyhäWurstissa.

Saunakurussa droppeja

Kun lunta on hyvin, voi Saunakurussa käydä treenaamassa droppeja. Saunakuru on varsin lyhyt pätkä, mutta se on jyrkkä ja muodoiltaan vaihteleva. Alueelta löytyy useita paikkoja, joissa voi kokeilla erimittaisia droppeja. Droppeihin ei kuitenkaan kannata sännätä suinpäin vaan tutustua ensin lumitilanteeseen sekä alastuloihin. Varoituksena pitää mainita, että Saunakuru päättyy kiipeily- ja taukopaikka Tajukankaan kallio- ja jääseiniin.

Saunakurun ohella sen takaosa eli Perse on suosittua aluetta. Perseessä on varsinaista Saunakurua ehkä hieman enemmän käännöspaikkoja, mutta se on droppien harjoitteluun soveltuvaa. Perseen saavuttaa helpoimmin Huippuhissin ala-aseman korkeudesta. Laske pois Sinisestä rinteestä, droppaa Saunakuruun ja kapua ylös vastakkaiselle puolelle. Hiihdä tunturin kuvetta hukkaamatta korkeuseroa ja valitse laskulinja. Linjan alapuolelta vastaan tulee huoltotie, jota pitkin pääsee Tajukankaalle ja Sinisen rinteen laitaan kohti uusia seikkailuja.

Vapaahiihdon jälkeinen elämä

Onnistunutta päivää on saunan jälkeen mahtava tunnelmoida esimerkiksi hotellin yhteydessä olevassa ravintola Coloradossa tai jopa Pyhän huipulla sijaitsevassa Tsokkassa. Aistikasta elävää musiikkia ja DJ-meininkiä on toki tarjolla, kuten esimerkiksi Sportbarissa tai Calle-talossa, mutta Pyhän kävijä arvostaa ennen kaikkea keskuksen rauhallisuutta ja laadukkaita laskuja. Pyhän kuuluisa ”se jokin” muodostuu ihmisistä, jotka jakavat saman intohimon upeissa puitteissa. Se, jos joku on tunturifiilistä aidoimmillaan.

Pyhä ei ole pöydillätanssijoiden paikka ja afteria vietetään usein rauhallisissa merkeissä esimerkiksi Tsokka-ravintolassa. Kuva Janne Niini.

 

Pyhän hiihtokoulussa vapaalaskun makuun helposti ja turvallisesti

Pyhä Extreme –nimiset takamaastoretket olivat huippusuosittuja jo 1990-luvulla, kun vapaalasku teki läpimurtoa Lapin tuntureilla. Nyt Suomen hienoimmille takamaastoille pääsee taas oppaan kanssa. Tarjolla on monipuolista vapaalaskuopastusta seuraavasti:

• Pyhän lähioffarit

Tutustu offarilaskuun hiihtokoulun opastamana. Lasketaan hisseiltä saavutettavia ja tässä jutussa esiteltyjä lähioffareita opetellen vapaalaskutekniikkaa.

• Randoilu eli vaellushiihto tutuksi

Tutustutaan oppaan kanssa vaellushiihtoon ja Ukonhatun lähimpiin reitteihin turvallisesti.

• Vapaalaskuretket Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Retkellä tutustut kansallispuiston keroihin ja kuruihin lähietäisyydeltä, koet Noitatunturin ja Ukonhatun tuntureiden maisemat. Turvalliset laskureitit löydetään turvallisesti Pyhätunturin Hiihtokoulun opastuksella.

Pyhän vapaalaskukumppaneita ovat Salomon, Atomic, Pieps, Ilahu ja Suunto.

Lisätietoa www.pyha.fi

Muistilista ennen rinteiltä poistumista

  1. Älä laske kunnostettujen rinteiden ulkopuolella yksin.
  2. Selvitä säätiedot ja olosuhteet ennen rinteiden ulkopuolella laskemista. Lumivyöryvaara on Suomessakin. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy ajankohtaiset lumivyöryennusteet.
  3. Varustaudu oikein. Ota aina takamaastoon lumiturvallisuusvälineet (lumivyörylähetin, lapio ja sondi), ensiapuvälineet sekä puhelin, lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää. Opettele myös varusteidesi käyttö. Nykyisin on saatavilla myös erityisiä lumivyöryreppuja, joissa ilmatyyny kannattelee vyöryyn joutunutta.
  4. Varusteet eivät tee takamaastossa laskemisesta turvallista, vaan omat valintasi. Laske olosuhteet ja omat taidot huomioiden. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet arveluttavat.
  5. Hanki paperinen kartta ja tutustu siihen ennen lähtöä.
  6. Kerro minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Ilmoittaudu, kun olette palanneet.

Vapaalaskijan hetki koittaa myräkän jälkeen. Kuva Juha Laine.

Teksti ANTTI ZETTERBERG

Kuvat JUHA LAINE & JANNE NIINI

 

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

 
Jaa tämä sivuShare on Facebook71
 
 
 
 
cialis 20mg hinta suomessa osta viagra suomessa saako viagraa ilman reseptiä