Home » Levillä vuorovaikutuksellista puhetta laskijalta laskijalle 

Levillä vuorovaikutuksellista puhetta laskijalta laskijalle 

Levin maailmancupin aikaan järjestetään erilaisia oheistapahtumia. Niistä yksi on Helly Hansenin sponsoroima tilaisuus, jossa median edustajilla on mahdollista tavata Norjan naisten alppimaajoukkue, jota haastattelee Tanja Poutiainen-Rinne. Tapahtuma on jatkoa viime vuonna järjestetyllä vastaavalle tapahtumalle. Silloin mukana oli myös Kanadan naisten maajoukkue. 

Iltatapahtuman henki on yksinkertainen, laskijat puhuvat laskemisesta ja siihen liittyvistä elämänvalinnoista vanhalle kilpalaskijalle. Tanjan keskustelukavereina olivat Thea Stjernesund, Maria Tviberg, Mina Fürst Holtmann, Kristin Lysdahl, Bianca Bakke Westhoff sekä naisten tekniikkajoukkueen valmentaja Janne Haarala.

Moni keskustelunaihe, kuten vaikka loukkaantumisesta kisakuntoon toipuminen lähti käyntiin Tanjan pohjustettua aiheen omakohtaisiin kokemuksiinsa liittyen. Silloin myös haastateltavat saivat samaistumispintaa vastauksiinsa. Yhteinen kokemus oli, että eniten kuntouttaminen raastaa korvien väliä. 

Haaralan läsnäolo keskustelussa raotti myös verhoa Suomen ja Norjan maajoukkueiden tekemisen eroista. Haarala puhui paljon menestykseen mahdollistavien olosuhteiden järjestämisestä. Samaa ideologiaa on Suomen naisten maajoukkueeseen tuonut Norjan Eurooppa Cup -joukkueen valmentajan paikalta takaisin sinivalkoisiin väreihin palannut Mikael Kurki. 

Vahva joukkueena

Norjan joukkueessa on menestystä ja kokemusta, mutta myös nuori tulokas. Joukkueen näkemys joukkueena treenaamisen osalta oli yhteneväinen, joukkueena myös yksilöt menestyvät paremmin. Terve kilpailuhenki joukkueen sisällä vie urheilijoita eteenpäin. 

Ihailla täytyy norjalaisurheilijoiden sanavalmiutta. Haarala kertoi antavansa urheilijoille mahdollisimman paljon tilaa kertoa näkemyksiään. Tilaisuudessa he olivat valmiita avaamaan pohdiskeltuja näkemyksiään omasta arjestaan, vaikka Haarala istui samassa tilassa. Lisäksi he osasivat hyödyntää joukkueen dynamiikkaa, jos joku kysymys koski enemmän jotain toista, pallo heitettiin hänelle. Ryhmästä huokui kunnioitus toisia kohtaan. 

Tapahtuma oli kiinnostava katsaus huippu-urheilijan mielenmaisemaan. Tanja osaa ja uskaltaa kysyä suoria kysymyksiä ja urheilijat selkeästi luottavat häneen antaen rehellisen tuntuisia vastauksia. Poutiainen-Rinne oli myös tehty hyvin kotiläksynsä ja tiesi kunkin laskijan lähtökohdat tulevaan kisaan. 

Mahdollisuus vieläkin syvempään sisältöön

Jotta päästäisiin reilussa tunnissa vieläkin syvemmälle laskemiseen ja siihen liittyviin asioihin seitsemän haastateltavaa on vähän liikaa. Pari-kolme riittäisi oikein hyvin, jopa yhdellä pärjäisi. 

Ajatus siitä, että laskijat puhuu laskijalle on hyväksi havaittu keino päästä aiheessa pintaa syvemmälle. Vastaavanlaisia tilaisuuksia voisi järjestää myös muiden alamäkilajien puolella, verkossa tai tapahtumana. Helly Hansenin tapahtumaa ei tiettävästi taltioitu mihinkään, mikä on sääli. Kiinnostavaa keskusteluun olisi ollut mukava palata myös jälkikäteen. 

PS. Sponsoroinnin tyylikkyydestä. Kun tapahtuman virallinen nimi oli Helly Hansen x Team Telenor Alpine Norway ajatus turboahdetusta markkinointiviestinnästä kumpusi ajatuksiin. Itse tapahtumassa pysyttiin liki pelkästään urheiluasioissa. Silti tapahtuman mahdollistaja jäi mieleen, joskus sopivasti on enemmän. 

Kommentit

kommenttia