Home » Levin hiihtokoulussa ollaan säiden armoilla

Levin hiihtokoulussa ollaan säiden armoilla

Hiihdonopettajan toimistossa sataa, tuulee, on pimeää sekä epäinhimillisen kylmä että välillä todella kuuma noin 160 päivää vuodessa. Joskus paistaa myös aurinko, mutta sekin vasta keväällä. Työnkuvaan kuuluu jatkuva liikkuminen, asiakkaista huolen pitäminen ja heidän hauskuuttaminen lähestulkoon ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta. Homma ei onnistuisi ilman pitkälle vietyä asiakaspalveluasennetta sekä tarkkaan mietittyjä varusteita. 

Levin hiihtokoulun kausiopettaja Leevi Keränen summaa pukeutumista seuraavasti: ”Kerrospukeutuminen on hiihdonopettajan työssä kaiken viihtyvyyden ydin. Käytän kahta erilaista aluskerrastoa; ohutta ja kylmemmällä kelillä paksumpaa merinovillaista. Näiden päälle puen hupparin tai teknisen väliasun. Varsinaisena eristeenä pakkasmittarin painuessa kylmimpiin lukemiin käytän kevytuntuvatakkia Gore Tex -kuorikerroksen alla.”

Hyvän lasketteluasun ominaisuuksia

Kainaloista sekä housujen sivusaumoilta olisi hyvä löytyä vetoketjuilla säädettävät tuuletusaukot, takin povitaskusta lasien puhdistukseen soveltuva liina, kaikkien vetoketjujen vetimet pitäisivät olla käsiteltävissä rukkaset kädessä sekä takin etutaskut sijoitettu siten ettei mahdollinen repun vyötärökiristys mene niiden yli. 

Näiden lisäksi moni arvostaa myös takin sisältä löytyvää erillistä lumilukkoa, joka estää lumen menemisen takin sisälle esimerkiksi kaaduttaessa tai rinteiden ulkopuolella syvässä lumessa laskettaessa. Myös takin vasemmasta hihasta olisi hyvä löytyä pieni tasku hissilipulle.

”Meillä on Levin hiihtokoulussa ollut jo joitakin vuosia käytössä Haglöfsin Chute 2-kerros Gore Tex -kuoriasut. Itse pidän sen tärkeimpinä ominaisuuksina tuulen ja vedenpitävyyden ohella kulutusta kestävää pintakangasta, riittävän suuria taskuja, hupun säädettävyyttä kypärän kanssa sekä ennen kaikkea koko asun väljyyttä, joka ei kuitenkaan heikennä sen istuvuutta”, kertoo Leevi. 

- Mainos -
Hiihtovaellukset ovat nykyisin suosittuja ja varusteista vaaditaan monipuolisuutta.

Taskuja ei koskaan ole liikaa

Taskut ovat usein hengittävyyden ja vedenpitävyyden ohella asia, johon kannattaa ostopäätöstä tehdessä kiinnittää huomiota. Laskettelupäivän aikana tulee tarvittua montaa asiaa ja ne on hyvä kulkea kätevästi mukana. Avaimet olisi hyvä saada laitettua jonnekin siten, että ne eivät varmasti putoa, mutta eivät myöskään satuta, jos kaatuu. 

Nenäliinoja tarvitaan useasti ja varsinkin jos on liikkeellä perheen pienimpien kanssa. Pikkuväelle on myös hyvä kantaa jotain pientä ”motivaatiosyötävää”, jotta tunturikierros sujuu sopuisissa tunnelmissa. Älypuhelimien akut eivät tunnetusti tule toimeen pakkasen kanssa, joten puhelinkin pitäisi saada jotenkin niin, että virta kestää koko päivän. Tällöin povitaskusta ja siinä olevasta läpiviennistä kuulokkeille on suuri helpottava apu. 

Myös taskujen koko olisi hyvä olla sellainen, että niihin mahtuu helposti työntämään kätensä rukkaset kädessä. Nykyään moni valmistaja sijoittaa tilavat taskut myös housujen reisiin. Reisitaskuista on kätevä kaivaa tavaroita, koska niihin näkee, vaikka päässä olisi kypärä ja vielä huppukin sen suojana. 

Hihat ja henkselit

Hyvän laskettelutakin hihat ovat hieman normaalia pidemmät sekä väljät. Hihan tulee mennä kunnolla hanskan päälle ja näin suojata rannetta kylmältä. Hihassa on hyvä olla myös väljyyttä sen verran, että esimerkiksi kellon katsominen on kätevää eikä sitä tarvitse repiä esiin. Niinpä hihan suista löytyykin lähes poikkeuksetta tarrakiristys, jolla hihan suun tiukkuus säädetään sopivaksi. 

Moni arvostaa myös housujen monipuolista säädettävyyttä. Sydäntalven kylmällä on mukava, että housut ylettyvät riittävän korkealle, mutta taas keväällä korkeat housut hiostavat helposti. Tällöin housuista on hyvä löytyä vyötärön yläpuolelta kokonaan irrotettava joustava ahenkseleillä varustettu yläosa.

Teksti ja kuvat TEEMU MOISIO

Aina ei hiihdonopettajan työ ole tällaista upeassa kelissä iloittelua.

Kommentit

kommenttia