Home » Longines – ajassa vuodesta 1832

Longines – ajassa vuodesta 1832

Alppihiihdon virallisen ajanottajan, sveitsiläisen Longinesin, historia alkaa jo vuodesta 1832 kun Auguste Agassiz, Florian Morel ja Henri Raiguel alkoivat valmistamaan kelloja pienessä Saint Imierin kylässä lähellä Ranskan rajaa. 

Alun perin toimittiin nimellä Raiguel Jeune et Comptoir. Auguste Agassizin veljenpoika Ernest Francillon tuli mukaan yhtiöön vuonna 1852 ja vuonna 1867 hän antoi yhtiölle nimen Longines. 

Longinesin nimen alkuperä juontaa juurensa sanoista pitkä niitty, Es Longines. Tehdas sijaitsee edelleen tällä pitkän niityn alueella Saint Imierissä, jossa Auguste Agassiz sen aikoinaan perusti kelloverstaan muodossa. Tehdasta on vuosien aikana laajennettu vastaamaan eri aikakausien tarpeisiin ja tänä päivänä siellä työskentelee yli 700 ammattilaista.

Longines on toiminut alppihiihdon ajanoton parissa jo vuodesta 1933. Tämä kuva on otettu Leviltä 2018. Perinteet jatkuvat. Kuva Jussi Ovaskainen.

Teollinen vallankumous muuttaa ajan käsitteen

Teollisen vallankumouksen myötä 1800-luvun alussa tarkasta ajasta alkoi tulla yhä tärkeämpää. Enää aikaa ei voinut tarkistaa oman kylän kirkon kellosta, sillä tehtaisiin piti tulla töihin ajallaan, laajentuvan rautatieverkoston tuli toimia tietyssä aikataulussa ja kansainvälinen kaupankäynti vaati täsmällisyyttä. Kaikilla piti olla aika mukanaan. 

Kukaan ei kuitenkaan voinut ruveta kantamaan kaappikelloa mukanaan, joten ratkaisuksi kasvavaan ajan tarkistamisen tarpeeseen kehitettiin taskukello, jollaisia Auguste Agassiz rupesi myös omassa verstaassaan valmistamaan. Teollinen vallankumous antoi samalla myös alkusysäyksen kellojen laajamittaiselle teolliselle valmistukselle.

Auguste Agassiz (vas.) ja Ernest Francillon olivat Longinesin alkuaikojen avainhenkilöitä.

Laadusta ei tingitä

Pian Longines-merkin synnyn myötä 1870-luvulla yhtiö teki myös selväksi, että vain aito tuote on riittävän laadukas kasvaville markkinoille. Vuonna 1874 Ernest Francillon määräsi, että jokaiseen kelloon oli kaiverrettava Longinesin siivekäs tiimalasilogo takeeksi alkuperästä. 

- Mainos -

Samalla hän tuli toimineeksi hyvänä ennakkoesimerkkinä tuotemerkin haltijan toiminnasta, sillä laki tuotemerkin suojasta tuli voimaan Sveitsissä vasta 1880. Vuonna 1889 hän rekisteröi tuotemerkin ja logon kansainvälisesti, sillä yhtiö oli aloittanut kansainvälisen kaupan jo heti vuonna 1867 myytyään kuusi taskukelloa Kiinaan. Longinesin logo on muuten maailman vanhin rekisteröity logo.

Rannekellojen aika

Taskukellojen tilalle tulivat helpommin luettavat rannekellot 1890-luvulla ja ensimmäinen Longinesin valmistama rannekello syntyi vuonna 1894 sarjanumerolla 760781. Kaikki Longinesin alusta lähtien Saint Imierin tehtaalla valmistamat kellot merkittiin numerojärjestyksessä kirjoihin ja kansiin aina vuoteen 1988, jolloin osa toiminnoista laajentui lähialueen Bieliin ja Grencheniin. Viimeisin kokonaan Saint Imierissä valmistuneen kellon sarjanumero oli 58051000.

Charles Lindberghin vaikutuksesta syntynyt Hour Angle -kello, jonka avulla lentäjät pystyivät paremmin laskemaan sijaintinsa. Kuva Antti Zetterberg.

Kellojen ohella tarkkuusinstrumentteja

Kellot olivat ja ovat edelleen luonnollisesti Longinesin päätuotteita, mutta yhtiöllä on myös huomattava tietotaito erilaisten vaativien tarkkuusinstrumenttien valmistuksesta, joihin myös esimerkiksi alppihiihdon ajanottolaitteet kuuluvat. 

Vuonna 1899 yhtiö varusti kelloilla ja erilaisilla mittalaitteilla legendaarisen tutkimusmatkailijan, herttua Luigi Amedeo di Savoian retkikunnan, joka lähti tavoittelemaan pohjoisnapaa Frans Joosefin maan kautta. 

Retkikunta ei päässyt navalle asti, mutta saavutti sijainnin 86°34’ pohjoista leveyttä. Herttua tuli myöhemmin tunnetuksi muun muassa menestyksekkäistä Alaskan, Afrikan ja Himalajan retkikunnista.

Ilmailu luo julkisuutta

1920-luvulla Longines valmisti navigointilaitteita sekä toimitti erikoismallisia rannekelloja lentäjille vuonna 1919 maailman urheiluilmailuliiton (FAI) kanssa solmitun yhteistyösopimuksen myötä. 

Longines sai vuonna 1927 huomattavaa julkisuutta kun Charles Lindbergh ylitti Atlantin New Yorkista Pariisiin suoralla 33,5 tunnin lennolla. Lento tehtiin FAI:n alaisuudessa ja sekä New Yorkin että Pariisin päässä olevat ajanottajat käyttivät Longinesin laitteita.

Lindbergh oli kuitenkin huomannut lentäessään omat laitteensa epätarkoiksi ja otti yhteyttä Longinesiin ajatuksenaan kehittää erityisesti lentäjille suunniteltu rannekello, jolla voisi nopeasti laskea sijaintinsa. 

Muutaman vuoden kestäneen suunnittelun tuloksena syntyi erityinen tuntikulmalaskimella varustettu rannekello, joka tuli tuotantoon 1930-luvun alussa nimellä Lindbergh Hour Angle ja se on edelleen mallistossa. 

Charles Lindberghin Atlantin ylilento vaikutti niin lentoinstrumenttien kuin rannekellojenkin kehitykseen. Kuva Antti Zetterberg.

Vaikka 1930-luvulla ei GPS-järjestelmistä tiedetty mitään, tuli Longines kehittäneeksi GPS:n esi-isän. Yhtiö suunnitteli Lindberghin kellon pohjalta lentäjille oman ohjaamoinstrumentin, Siderographin, jonka avulla he pystyivät laskemaan sijaintinsa huomattavasti aiempaa helpommin. Laite oli niin hyvä, että sitä käytti myös ilmailu –ja elokuvamoguli Howard Hughes kuuluisalla maailmanympärilennollaan 1938.

Urheilun maailmassa

Longines on tehnyt pitkään yhteistyötä telinevoimistelun, tenniksen, hevosurheilun, jousiammunnan ja alppihiihdon parissa. Hevosurheilun ajanotossa Longinesin perinteet alkavat jo vuodesta 1878 ja telinevoimistelussakin yritys on ollut mukana jo yli 100 vuotta. 

Kilpailumuotoinen alppihiihto on ollut osana Longinesin maailmaa vuodesta 1933. Longinesin ja alppihiihdon yhteistyö ei ole sattumaa. Äärimmäinen tarkkuus ja pyrkimys täydellisyyteen korostuvat kun alppihiihdon huipulla kisalaskussa puristetaan viimeisiä sekunnin sadasosia pois.

Kvartsikiteen värähtelyyn perustuvaa ajanottoa vuodelta 1955. Kuva Longines.

1940 –ja 50-luvun vaihteessa yleistyneet kvartsikiteen värähtelyyn perustuvat kellot paransivat ajanottoa entisestään. Kvartsikellossa kvartsikide värähtelee tarkasti tietyllä taajuudella ja koneistossa oleva mikropiiri laskee kiteen värähtelyt, jonka perusteella aika määritetään. Longinesin ensimmäinen kvartsikello esiteltiin vuonna 1954. 

Alppihiihdosta tuttu kristallipallo ja erilaiset ajanottolaitteet ovat esillä Longinesin museossa. Kuva Antti Zetterberg.
Conquest by Mikaela Shiffrin on Mikaela Shiffrinin nimikkokello, jossa sinisen kellotaulun tuikkivat tähdet ja punaiset yksityiskohdat muistuttavat laskijan kotimaasta Yhdysvalloista. Kuva Antti Zetterberg.

Kohti äärimmäistä tarkkuutta

Vuonna 1950 esiteltiin fotoelektrinen mittaussäde, Chronocamera, jonka avulla saatiin mitattua aikaa sadasosasekunnin tarkkuudella ja vuonna 1962 itsevalaisevat tulostaulut tulivat kisarinteiden juurelle.

Longines onnistui mittamaan alppihiihtäjien aikaa tuhannesosan tarkkuudella vuonna 1964, mikä ei tuohon aikaan ollut mitenkään yleistä. Samana vuonna mitattiin Australian aavikolla myös Donald Campbellin silloinen maailmanennätysnopeus maalla – 648,565 kilometriä tunnissa. 

Ennen digitalisaatiota kaikki tulokset tulostettiin paperille. Kuvassa Printogines-ajanottolaite. Kuva Antti Zetterberg.

1980-luvulla Longines toimi myös F1-sarjan virallisena ajanottajana sekä teki yhteistyötä Ferrarin ja myöhemmin Renaultin kanssa.

Tämän artikkelin ilmestymisen aikaan Longinesin laitteilla mitataan tarkasti niin alppihiihdon kuin hevosurheilunkin suorituksia. Ihmiset rakastavat kilpailua aikaa vastaan ja voittajan on helppo hymyillä kun suoritus on mitattu tarkasti. 

Lisätietoa: www.longines.com

Miss Suomi 2017 Michaela Söderholm ihastelee Longinesin perinteistä kirjanpitoa, jonne merkittiin kaikki valmistetut kellot vuoteen 1988 asti. Kuva Antti Zetterberg.
Kellon valmistus on äärimmäisen tarkka prosessi. Miss Suomi 2017 Michaela Söderholm kokeili viimeistellä kiillotusta, mutta silti työnjohtaja löysi työstä sanottavaa. Kuva Antti Zetterberg.

Kommentit

kommenttia