Home » Naisten alppihiihtojoukkueen esittely

Naisten alppihiihtojoukkueen esittely

Alppihiihdossa Suomea edustavat Rosa Pohjalainen (18v), Riikka Honkanen (23), Erika Pykäläinen (20) sekä Samu Torsti (30). Freestylessä kumparelaskijat Olli Penttala (26) ja Severi Vierelä (19). Freeskin half pipessä Jon Sallinen (21), slopesylessä ja big airissa Simo Peltola (20).  Aiemmin kisoihin on jo nimetty kumparelaskija Jimi Salonen (27) sekä freeski-laskija Anni Kärävä (21). Tässä alppihiihtojoukkueen esittely

Rosa Pohjolainen: ”Olympialaiset ovat osa minun urheilu-uraani”

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolaiselle, 18, olympialaiset ovat uransa ensimmäiset. Hyvinkään Slalomseuran kasvatti ei kuitenkaan koe tulevaa arvokisakoitosta muista poikkeavana kisamatkana, vaikka tuntee kiitollisuutta tulla valituksi harvojen ja valittujen joukkoon.

”Onhan se mukavaa tulla valituksi olympiajoukkueeseen. Koen, kuitenkin että olympialaiset ovat osa minun urheilu-uraani ja yksi kisa muiden joukossa”, Pohjolainen toteaa.

Tiukka kisaputki Keski-Euroopassa

Pohjolaisella on takana pitkä rupeama Keski-Euroopassa ennen olympialaisia. Reilun kuukauden kisareissu sisälsi maailmancupin startteja sekä Eurooppa-cupin osakilpailuja. Pujottelukauden avauksessa Levillä Pohjolainen palasi loukkaantumisen jälkeen sähäkästi takaisin kisarinteille ollen kilpailun 24:s. Levin jälkeen alkoi kuitenkin suvantovaihe. Treenit ja kilpailut päättyivät moniin ulosajoihin, kunnes taas tammikuussa Pohjolainen pujotteli uransa parhaimpaan tulokseen Itävallan Schladmingissa ollen iltapujottelun 14:s.

- Mainos -

”Tuntui, että Schladmingissa ja sen jälkeen olen saanut laskemiseni taas kasattua. Niin sanotusti, suksi on alkanut taas luistamaan.”

Kauden huipennus

Vaikka Pohjolaista ei itse matkustaminen maailman toiselle puolelle houkuta, on nuori alppihiihtäjä kuitenkin keskittänyt ajatuksia jo kohti tulevaa olympiakoitosta. Pohjolainen sai puhelun olympiapaikasta Schladmingin maailmancupin jälkeen. Alppihiihtäjä ei aseta turhia tavoitteita itselleen, vaan pitää omat odotukset realistisina.

”Minulla ei ole ikinä ollut mitään pakottavaa tarvetta odottaa tai asettaa tiettyjä tavoitteita mihinkään kilpailuun. Lähden aina tekemään omaa perusonnistunutta laskua”, Pohjolainen sanoo.

Hyvinkääläisen tiivis kisakausi jatkuu Pekingin jälkeen vauhtitreeneillä, pujottelun Eurooppa-cupin osakilpailuilla, jonka myötä kausi huipentuu junioreiden MM-kilpailuihin Kanadassa. Yksi on siis varmaa: Pohjolaisen matka kohti maailman terävintä kärkeä jatkuu varmin askelin.

⁃ Sitä kasvaa joka päivä, kun kokee kaikkea uutta.

Riikka Honkanen: ”Tämä on spessujuttu”

Slalom-Seuran kasvatille Riikka Honkaselle, 23, olympiapaikka tuntuu saavutukselta ja arvokkaalta edustustehtävältä. 

”En ole ehkä vieläkään ymmärtänyt, että olen oikeasti olympialaisissa. Tämä on spessujuttu. Ei ihan jokainen pääse olympialaisiin”, iloitsee Honkanen. 

Korona selätetty 

Honkasen kausi alkoi vakuuttavasti pujottelun maailmancupin avauksesta Leviltä. Kauden ensimmäiset maailmancupin pisteet saldottiin tilille ja helpotus onnistumisesta näkyi nurmijärveläisen kasvoilta. Kauden edetessä pitkittynyt flunssa vei Honkasen sivuun hetkellisesti lähtöviikseltä ja harjoituksista. Kun flunssa oli selätetty ja arkirutiinit alkoivat rullata, tuli yllättäen koronatestistä positiivinen tulos: 10 päivän eristys, ei harjoituksia, ei kovaa treeniä. 

”Olihan se itselle kova pettymys, että jouduin jättämään taas treenejä ja kilpailuja välistä, mutta terveys edellä. Tällä hetkellä voin ihan hyvin ja olen päässyt hyvin treenaamaan ja kisaamaan.”

Honkanen kertoo, että ensimmäinen kunnon kisalasku koronaeristyksen jälkeen tuntui keuhkoissa. 

”Olin EC:ssä ensimmäisen kerran sitten koronan jälkeen ja siinä toisena kisapäivänä sain ehjän laskun. Tuli vedettyä yli minuutti täysillä ja kyllä se silloin keuhkoissa tuntui”, Honkanen muistelee. 

Perhosia vatsassa

Tällä hetkellä Honkanen kuvailee kuntoaan toipuneeksi ja voi varmin askelin astua kisaviikselle Pekingissä. Paikka olympialaisissa tuntuu nurmijärveläisestä erityiseltä. 

”Erittäin hyvällä fiiliksellä olen tällä hetkellä. Tämä on jotenkin tosi hieno tunne saada olla osa olympiajoukkuetta. En lähde sinne varmistelemaan yhtään mitään”, sanoo Honkanen päättäväisesti. 

Liikuntateknologiaa opiskelevalle alppihiihtäjättärelle olympialaiset ovat uransa ensimmäiset. Honkanen tunnustaa, että maailman suurin arvokisatapahtuma luo hieman perhosia vatsanpohjalle. 

”Kyllähän se hieman jännittää. Haluan pystyä osoittamaan, että olen valinnan arvoinen, vaikka tiedän, ettei minun pitäisi ajatella niin. Pääasiassa kuitenkin keskityn vain omaan tekemiseen ja omaan laskemiseen. Sen kautta hyvä tuloskin sitten tulee”, summaa Honkanen.

  • Nimi: Riikka Honkanen
  • Kotipaikkakunta: Nurmijärvi
  • Ikä: 23
  • Seura: Slalom-Seura
  • Olympialaiset: 2022
  • Parhaimmat sijoitukset: MC 30:S GS Ja 28: SL

Erika Pykäläinen: ”Olen saanut rakennettua hyvän itseluottamuksen”

Erika Pykäläinen, 20, on laskenut ennätykselliset 13 kilpailua tammikuun aikana maailmancupeista FIS-kilpailuihin. Takana on siis tiivis kisaputki, jonka myötä on viritetty kisakuntoa kohti olympialaisia. 

Vaaleaverikkö koki kovan henkisen kolauksen Söldenissä. Kauteen valmisteleva harjoitusjakso oli mennyt odotusten mukaisesti ja jopa yllättänyt positiivisesti myös itse alppihiihtäjän. Odotukset olivat kauden ensimmäisen maailmancupin kohdalla korkealla. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun kauden ensimmäinen kisalasku päättyi ulosajoon. Siitä alkoi sisukas uurastus, joka palkittiin edustuspaikalla Suomen olympiajoukkueeseen. 

”En lähde sinne luovuttamaan. Olemme ajoittaneet tämän laskukunnon Pekingiä silmällä pitäen, ja nyt voin sanoa kerrankin seisovani luottavaisin mielin lähtöviiksellä ja vielä olympialaisissa”, riemuitsee Pykäläinen. 

Omalla polulla 

Mennyt olympiadi on ollut Pykäläiselle yhtä vuoristorataa. Hyvinkään Slalomseura Sukkulan kasvatti koki muun muassa kaksi pitkää kuntoutumista vaativaa loukkaantumista lyhyellä aikavälillä. 

”Ensimmäistä loukkaantumista Argentiinan-leirillä en oikein koskaan käsitellyt. Imin sen vain sisälleni ja kuntoutin. Toinen loukkaantuminen viime kauden alkukynnyksellä sai pysähtymään ja oikeasti miettimään, mitä oikeasti haluan tehdä. Se jotenkin sai pohtimaan, kun pettyi uudelleen”, Pykäläinen muistelee. 

Jälkiviisaana Pykäläinen kuitenkin pitää ajanjaksoa käännekohtana henkiselle kasvulle, jolloin hän kokee löytäneensä paremmin oman polkunsa. 

”Tajusin jotenkin viime kuntoutusjakson aikana, että mähän olen oikeasti vielä nuori ja mä teen itse tätä mun omaa uraa. Sitä kautta löysin jotenkin vielä vahvemmin oman tyylini ja olen uskaltanut olla oma itseni.”

Rata vs laskija, tuttu kaksikko lähtöviiksellä

Olympialaisissa toisensa kohtaavat jälleen tuttu kaksikko jo 15 vuoden takaa.

”Starttiviiksellä kohtaan jälleen taas itseni ja merkatun radan. Sama kaksikko on toiminut jo 15 vuotta. Eihän siinä pitäisi olla mitään normaalista poikkeavaa”, Pykäläinen hymähtää. 

Pykäläiselle paikka olympialaisiin on uran ensimmäinen ja samalla hyvinkääläinen toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa. 

”Olympialaiset ovat olleet unelmani jo pitkään. Tuntuu että olen saanut rakennettua sellaisen itseluottamuksen laskemiseen, että voin lähetä tavoittelemaan sellaista suoritusta, johon voin todeta antaneeni kaiken, mihin pystyn”, Pykäläinen toteaa päättäväisesti. 

Teksti: Ellinora Pelamo Kuvat: Ski Sport Finland

Kommentit

kommenttia