Home » Ostaisitko tältä mieheltä sukset?

Ostaisitko tältä mieheltä sukset?

Kalle Palander on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten mielissä. Suurin osa mieltää hänet ikuiseksi vauhdikkaaksi raikulipojaksi. Vaikka raikulointi on taakse jäänyttä aikaa, Palanderin kohtaaminen on edelleen intensiivinen kokemus. Nyt hänen energiansa kohdistuu Van Deer Red Bull ja Augment -suksiin sekä Snow Securen lumensäilömiseen liittyviin ratkaisuihin. On aika esitellä uusi Kalle – Palander 2.0 myyntitykki Torniojoenlaaksosta! 

Pelkästään myyntihommiin Palander ei kykene keskittymään, sillä hänellä on edelleen tv-kommentaattorin työ Ylellä sekä Ontikan kartano Virossa pyöritettävänä. 

Van Deer Red Bull -suksista puhuttaessa sivakkasankarin silmät alkavat leimuta nuoruuden malliin. 

”Brändi on hieno ja pelkistetty. Ei ole haettu mitään ääliömäistä väritystä. Olen laskenut monella merkillä ja myös näiden kisakaluston olen testannut ja hyväksi havainnut. Myös vapaalaskusuksi toimi yllättävän hyvin kovalla rinteellä.”

Palanderilla on Van Deer -suksien myyntioikeudet Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

- Mainos -

”Viro on vielä työn alla. Toimin näissä maissa agenttina, en maahantuojana. Minun yhtiöni tekee sopimukset. Vanha kisalaskukaverini ja ystäväni Sami Uotila ja Mikko Luukkaa ovat myös tukenani tässä bisneksessä. Myös Augment-merkki kuuluu samaan pakettiin, mutta me keskitymme enemmän Van Deer Red Bulliin. Minun roolini tässä on toimia myyntimiehenä.”

Monta mutkaa Van Deer Red Bull -brändiksi

Liikemies Jukka Peltola laittoi alulle Mad Croc -suksimerkin yhdessä suksiteknologian huippuammattilaisten kanssa. Kneisslin suksitehtaalta haalituilla koneilla perustettiin oma suksitehdas Itävaltaan vuonna 2013. Merkin alkumetreillä oli mukana myös Palander.

”Peltola esitteli saunassa halunsa tuoda energiajuoman sponsoroima suksimerkki alppihiihdon maailmancupiin. Totesin hänelle, ettei tule ikinä onnistumaan. Sanoin, ettet sitten muuta keksinyt ja nauroin”, Palander muistelee ehdottomuuttaan.

Mad Croc muuttui Crociksi ja jalkinevalmistaja Crocsin vaatimusten jälkeen Augmentiksi. Viime kesäkuussa Augment myytiin Red Bullille. Jottei asia olisi näin yksin kertainen, tässä välissä olympiavoittaja, kahdeksankertainen maailmancupin kokonaiskisan voittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari itävaltalainen Marcel Hirscher oli perustanut oman Van Deer -suksimerkin, jonka sukset valmistettiin Augmentin tehtaalla. Hirscher on ollut urheilijana ja uran jälkeen läheisessä yhteistyössä Red Bullin kanssa.  

”Asia eteni niin, että ensin Red Bull osti Hirscherin Van Deer Sportsin. Sitten Van Deer-Red Bull Sports osti vielä suomalaisessa omistuksessa olleen Augmentin.” 

Hirscher haluaa merkin edustajiksi entisiä huippulaskijoita. Kutsun käytyä Palander oli heti valmis uuteen, isoon projektiin.

”Rakkaudesta lajiin lähdin tähän. Sydämeni on tuolla rinteissä. Totta helvetissä lähdin mukaan, kun paikka tuli. Ei tarvinnut montaa kertaa houkutella. Olisin voinut keksiä jotain helpompaakin hommaa, mutta sydän on näissä hommissa. Tekisi mieli ostaa suksia itse ja antaa niitä suomalaisille kisalaskijoille ilmaiseksi, että saisivat hyviä suksia. Valitettavasti minulla ei ole siihen mahdollisuuksia.”

Van Deerin taustajoukkojen nimilistasta voisi päätellä, että kyseessä on vain kisalaskijoille suunniteltu sivakka. Mallistosta löytyy myös vapaalasku- ja touring-suksiakin. Mallistoa ollaan laajentamassa lähivuosina. Augmentilla on myös parkki- ja allmountain-suksia, jotka vaihtuvat Van Deeriksi luultavasti ensi talveksi. 

Marcel Hirscher tarkastamassa tuotannon laatua. 

Henrik Kristoffersen kisalaskijana

Van Deer Red Bull -suksien tunnetuin kisalaskija on norjalainen Henrik Kristoffersen. Hän on myös Red Bullin vahvasti tukema urheilija, joten hänen reittinsä itävaltalaiseen suksitiimiin oli aika luonteva. Palander myöntää, että Kristoffersenin menestyksen tuoma julkisuus on tärkeässä roolissa, vaikka suksen logot ovatkin teipattu piiloon FISin vaatimusten mukaisesti. 

”Kristoffersen on meillä erittäin isossa roolissa. On käsittämätöntä, miten nopeasti hän sai uuden suksen toimimaan. Hän testasi ensin Augmentin suksia ja totesi ne silloin jo toimiviksi kapuloiksi. On iso juttu, että noin suuri tähti tuli oma-aloitteisesti meidän remmiimme mukaan. Meillä on muitakin laskijoita, kuten Timon Haugen (NOR), joka on myös tehnyt hyvää tulosta, joten suksi kyllä toimii.” 

Kisasukset ovat yleensä vain lisenssilaskijoiden saatavilla. Van Deerin kisasuksi on myös peruslaskijan hankittavissa.

”Muista merkeistä poiketen meidän kilpasuksea voi kuluttajakin ostaa. Jos on kova rinnetykittäjä, niin kyllä sukseen kannattaa panostaa. Teemme keväällä hiihtokeskuksiin testikiertueen, jossa kisasuksien lisäksi on testattavana myös pro-suksista kevennettyjä versioita.”

FIS on tarkka säännöistään, ja uusilla toimijoilla on vaikeaa päästä näkyville tv-lähetyksissä. Henrik Kristoffersenin suksista logo on teipattu näkymättömiin. Nähdäänkö Van Deerin logokin maailmancupeissa lähiaikoina? 

”Ensi kaudella logot nähdään Henrikin suksissa, käsittääkseni.” 

Tunnetuin suomalainen Augmentin kisalaskija on paralympiavoittaja Santeri Kiiveri.

Monoa mäkikansalle 

Jottei Palanderilla olisi vapaa-ajan ongelmia, myyntisalkussa on myös Langen monot. 

”Yksi malli, kevennetty kisakenkä. Nyt löytyi hyvä ja napakka mono, jolla voi laskea kovaa ja olla myös pitkään afterilla ilman tuskia.” 

Näyttipaikka SM-kisoissa? 

Palander puhkuu Van Deer -intoa sellaisella temmolla, ettei vasta-argumentteja ennätä oikein esittämään. Jos sukset ovat niin ylivertaiset kuin maailmanmestari esittää, niin nähdäänkö Palander ja Uotila huhtikuun SM-kisojen lähtöviiksellä todistamassa puheitaan? 

”Sami on houkutellut minua Suomun Master -kisoihin. Olemme käyneet aina välillä kisoissa esilaskijoina, mutta on olemassa vähän semmoinen kirjoittamaton sääntö, ettei maailmancupia laskeneet osallistuisi eläkepäivillä ”kyläkisoihin”. 

Kisaliivin pukemisen suhteen jää ilmoille kuitenkin pieni ehkä. 

”Olimme Uotilan kanssa vähän eri aikoihin suurpujottelun huipulla. Meille on jäänyt vähän kähinää siitä, kumpi miestä on kovempi suurpujottelija. Ehkä se pitäisi mitata vielä joku päivä?” 

Palanderin aktiiviajoilta on monelle jäänyt mieleen hänen rivakka tuohtumuksensa itävaltalaisten tekemisiin. Nyt hän edustaa itävaltalaista suksimerkkiä itävaltalaisten johtaessa hänen tekemistään. 

”Uran aikana olin heille uhka ja minä menin kisoihin suuta soittaen. Urheilijoiden kanssa ei ollut mitään ongelmia, tai no – emme olleet Rainer Schönfelderin kanssa mitään sydänystäviä. Valmentajien kanssa oli vähän nihkeämpää.”

Uran jälkeen tilanne on totaalisesti toinen. 

”Nyt mitä olen Itävallan hiihtokeskuksissa käynyt kisoja katsomassa, olen päätynyt VIP-tiloihin ja saanut nauttia vieraanvaraisuudesta ja kunnioituksesta. Vieraillessani Suomen hiihtokeskuksissa päädyn Seiskan sivuille pilkattavaksi.”  

Palanderilla oli itävaltalainen valmentaja, Christian Leitner, 12 vuoden ajan. Yhtä asiaa hän katuu noilta vuosilta. 

”Kukaan ei sanonut, tai en kuunnellut, että opettele saksan kieli! Nyt olisi niin paljon helpompaa tehdä tästä suksikauppaa ja Snowsecuren myyntityötä, jos olisi kieli hallussa. Miten helppoa kielen opiskelu olisi silloin ollut, kun muun joukkueen kommunikointi hoitui saksaksi. Saksa on alppimaiden pääkieli.” 

Suksiturismi tutuksi 

Palanderilta kysytään usein, missä on parhaat afterit tai rinteet. Vastaus on, ettei hän tiedä. Kisa-aikana hän kävi vain kisa- ja harjoitusrinteissä, eikä kuuluisien keskuksien kokonaistarjonnasta jäänyt minkäänlaista kuvaa. 

”Olin suksia testaamassa Val Gardenassa ja huomasin, että laskettelu on tosi kivaa hommaa! Alue oli todella hieno ja tunnelma leppoisa. Aiemmin en ymmärtänyt, miksi jengi harrastaa laskettelua. Nyt ymmärrän!”

Palander maksoi suksistaan

Van Deerilla on erittäin tiukka hinnoittelulinja: kaikille on sama hinta. Tämän sai huomata myös Palander, joka sopimusneuvottelujen jälkeen pyysi itselleen testiparia.   

”Sain sukset ja laskun niistä. Hinta oli ihan sama kuin mitä tukkuasiakkaamme niistä maksavat.” 

Lisätietoja: www.vandeer-redbull-sports.com

Teksti: Jussi Ovaskainen

Kuvat: Vaan Deer, Jussi Ovaskainen

Van Deer -suksien ilme on pelkistetty. Ensi vuoden suksissa logossa on myös punainen härkä.

Kommentit

kommenttia