Home » Parasta talvessa on laskeminen – ja tietysti kaverit
Alppihiihto Laskettelukeskukset

Parasta talvessa on laskeminen – ja tietysti kaverit

Muistan sen hetken tarkasti. Syyskuun 28. päivänä kello 15.05 iski omituinen mutta jotenkin lämmin, kouraiseva tunne vatsanpohjassa. Se oli syksyn fiilis. Tieto siitä, että talvi on tulossa. Tuosta hetkestä lähtien ajatus on pyörinyt saman asian ympärillä: minkälainen alkutalvi tulee, koska pääsee mäkeen.

Teksti HARRI LINDFORS   Kuvat SHKY

Paljon uutta laskettavaa

Vaikka yhä useampi suomalainen hiihtokeskus tarjoaa ympärivuotista toimintaa, on hiihtäjälle talvi edelleen se juttu. Ja sitä varten keskuksissa on tehty työtä viime kaudesta lähtien. Uutta kautta varten on korjattu vanhaa, kehitetty toimintaa ja tehty paljon laskijoita ilahduttavia uudistuksia.

Etenkin kolmeen asiaan on kiinnitetty huomiota useassa keskuksessa ympäri Suomea:

Rinneprofiilit entistä ehommiksi

Rinteissä on tehty paljon maanmuokkaustöitä, ja monin paikoin rinteisiin on myös tuotu paljon lisää maata. Näkyvyys ja turvallisuus paranee, kun notkelmia tasoitetaan. Samalla rinteistä tulee usein entistä hauskempia ja vauhdikkaampia laskea.

Maatöillä rinteiden pinnat saadaan myös entistä tasaisemmiksi, toisin sanoen helpommin lumetettaviksi. Näin kausi päästään aloittamaan entistä aikaisemmin.

Lisää tehoa lumetusjärjestelmiin

Viime talvi tuli etenkin eteläiseen Suomeen hyvin hitaasti. Niin kuin teki edellinenkin talvi. Onneksi suomalaisten hiihtokeskusten lumetusosaaminen ja -kalusto aivan kansainvälistä huippua, joten oikuttelevissakin olosuhteissa saadaan tehdyksi talvi odottavan laskijajoukon riemuksi. Ja kehitystyötä tehdään jatkuvasti.

Tulevalle kaudelle on monessa keskuksessa kiinnitetty erityshuomiota lumetusjärjestelmiin: kalustoa on hankittu lisää ja tehokkuutta on parannettu monin tavoin. Tarvitaan vain pakkanen, niin keskusten väki ympäri maan taikoo kalustollaan talviset olosuhteet.

Parkkeja kaikille

Kaukana ovat ajat, jolloin paippiin sai mennä ainoastaan lumilaudalla tai boxeista uskalsivat leiskauttaa vain osaavimmat taiturit. Parhaat nykyaikaiset parkit houkuttavat kaiken tasoisia ja ikäisiä laskijoita opettelemaan uutta ja nauttimaan vauhdikkaista talvipäivistä.

Kysyntää monenlaisille eritasoisille suorituspaikoille on. Lukuisiin parkkeihin saadaankin tulevalle kaudelle uudistuksia: vauhdinottolinjoja sekä alastuloja on parannettu, suorituspaikoille on raivattu lisää tilaa ja kalustoa on sekä huollettu että uusittu.

Uudistusten keskellä kaverit pysyvät

Keskukset ovat valmiita talveen, kuten varmasti laskijatkin ovat. Koska tämän lehden julkaisuhetkellä lasketaan todennäköisesti vasta Rukalla, joudun monen kohtalotoverini kanssa tyytymään tulevasta kaudesta haaveiluun ja menneiden laskujen muisteluun.

Vaikka viime talvi lähti hitaasti liikkeelle, mahtui joulu- ja toukokuun välille lukuisia ikimuistoisia hetkiä: ensimmäiset kaarrokset etelän vastalumetetuissa mäissä, tammikuun puuterilaskut Lapissa, keskitalven upeat talvipäivät Keski-Suomen keskuksissa ja pohjoisen aurinkoiset kevätrinteet. Vappuakin juhlistettiin sukset jalassa.

Monta hienoa laskua on mielessä, mutta parasta taisivat kuitenkin olla kaikki uudet ja vanhat laskukaverit. Viime talven aikana tapasin monta upeaa tyyppiä. Nyt odotan uusia laskuja heidän kanssaan – ja uusiin laskukavereihin tutustumista.

Talvea odotellessa voi käydä fiilistelemässä uusitulla ski.fi-sivustolla. Sieltä löytyy paljon hiihtokeskusten uutisia sekä tuoreet rinnetiedot.

Kommentit

kommenttia