Home » ROSA POHJOLAINEN

ROSA POHJOLAINEN

Alppihiihtoa seuraavat osasivat varmasti jo vuosi sitten odottaa, että jossain vaiheessa Rosa Pohjolainen piirtää kantin jäljet maailmancupin pistetilastoihin. Näinhän sitten lopulta tapahtuikin ja vieläpä heti kauden avauksessa Levillä marraskuussa 2020. ”Myrskyvaroitus” Rosalta tuli jo lauantain kilpailussa, mutta matka katkesi valitettavasti vahvasta asemasta kirvelevään tappioon ensimmäisen kierroksen viimeisillä porteilla. Tästä sisuuntuneena nuori hyvinkääläislupaus otti revanssin Levi Blackista sunnuntaina sijoittuen kilpailussa lopulta sijalle 27., ja maailmancupin pistetili oli avattu.

Leviltä kausi jatkui toiveikkaana ja itseluottamusta uhkuen, mutta vuoden vaihteen jälkeen tapahtui se, mitä alppihiihdossa voi aina käydä. Pohjolainen päätyi poikki menneen eturistisiteen kanssa maajoukkuelääkäri Sikri Tukiaisen vastaanotolle. Tuomio oli odotetun kaltainen ja toki valitettava: kausi päättyisi tähän ja alkaisi puolen vuoden kuntoutus.


Mitä kuuluu Rosa?

Näin alkavan kauden alla on hyvä kysyä kuulumiset ja miten kuntoutuminen on edennyt. Puhelimeen vastaa iloinen urheilijan ääni matkalta alppimaajoukkueen fysiikkatesteihin Vuokattiin:
”Hyvää kuuluu. Tulimme juuri Sveitsin Saas Feestä, ja kerkesin tässä käydä kouluakin muutaman päivän. Nyt mennään hoitamaan fysiikkatestit pois alta ja sieltä suoraan takaisin suksille Sveitsiin. Polvikin tuntuu koko ajan paremmalta ja paremmalta. Pitkän lumettoman kauden jälkeen kävin jo heinäkuussa laskemassa muutaman päivän vaparia Latviassa hallissa, ja nyt päättyneellä Saas Feen leirillä sama homma jatkui kymmenen päivää. Ensi viikolla olisi tarkoitus palata keppien väliin ja aloittaa harjoittelu radalla”, kertoo Rosa kuulumisiaan.
Nuorelle urheilua ammatikseen harjoittavalle lukiolaiselle toki koulunkäynti on kaiken muun ohella iso asia elämässä, ja niinpä keskustelu helposti kääntyykin myös keväällä edessä siintävään ylioppilaskirjoitusten ensimmäiseen vaiheeseen.
”Meillä Hyvinkään lukion urheilulinjalla koulunkäynti on itse asiassa ollut todella helppoa, vaikka onkin paljon matkapäiviä ja sen myötä koko lukion joutuukin käymään lähes kokonaan etänä. Täytyy vain muistaa, että jos itse osaa olla koulun suuntaan aktiivinen ja joustava asioiden hoitamisessa, niin kyllä se koulu ja opettajatkin maailmalla matkaavaa urheilijaa ymmärtävät. Tämä korona on vieläpä helpottanut opintojen suorittamista siinä mielessä, että asenteet sekä myös välineet etätyöskentelyyn ovat kehittyneet todella paljon”, kertoo Rosa opintojensa etenemisestä.

Vasta 17-vuotias hyvinkääläislupaus avasi alppihiihdon maailmancupin pistetilin Levillä marraskuussa 2020 sijalla 27.


Rosa Pohjolainen valittiin Sport Fundin urheilijarinkiin.

Sport Fund Management Oy on entisten urheilijoiden ja sijoitusammattilaisten perustama rahasto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa yksilöurheilijoille urheilu ammattina ja menestyminen pitämällä heidän taloudelliset resurssinsa kunnossa. Sijoitusrahaston taustalla on pääyhteistyökumppani KPMG:n lisäksi joukko suomalaisia nimekkäitä urheilumenestyjiä kuten Hanna-Maria Seppälä, Laura Lepistö, Tanja Poutiainen-Rinne sekä rahaston alullepanija, ex-jääkiekkoilija Jyrki Louhi.

Lyhyesti sijoitusrahaston idea on kerätä 1,6 miljoonan euron pääoma ja sijoittaa se kuudentoista nuoren lupaavan urheilijan start up -vaiheessa olevaan uraan. Sijoittaminen tapahtuu urheilijoiden perustamien osakeyhtiöiden kautta. Kuhunkin urheilijaosakeyhtiöön sijoitetaan 100 000 euroa seuraavan neljän vuoden aikana. Sijoitetulla pääomalla mahdollistetaan ammattimainen urheilu ja investoidaan huippu-urheiluun kunkin urheilijan tarpeiden mukaan yksilöllisesti. Suomalaisista alppihiihtäjistä myös Erika Pykäläinen on valittu Sport Fundin urheilijarinkiin.

”Sport Fundin kumppanuus ei perustu aiempaan urheilumenestykseen vaan on pitkäjänteinen sijoitus tulevaisuuden potentiaaliin. Toki tässä vaiheessa rahasto tarjoaa minulle taloudellisen turvan, joka mahdollistaa ja helpottaa urheilu-uralla etenemistä. Lisäksi Sport Fundin verkosto tuo myös laajan kokemuksen eri alojen ja lajien huippuosaajilta, joilta löytyy pitkäjänteistä tukea moneen tilanteeseen, olipa sitten menossa hyvä tai huono kausi.  Nyt ei kannata vielä miettiä urheilu-uran jälkeistä elämää sen syvemmin, mutta uskon tästä kumppanuudesta olevan hyötyä vielä senkin jälkeen pitkälle tulevaisuuteen”, päättää Rosa Pohjolainen.  

- Mainos -

Rosa Pohjolainen urheilu-uran saavutukset lyhyesti

  •  FIS -startit 23 kpl, joista 13 podiumisijaa.
  •  Eurooppa Cup -startit 4 kpl.
  •  Maailmancup -startit 5 kpl.
  •  Nuorten talviolympialaiset, joista parhaina sijoituksina suurpujottelun 2. sija ja joukkueparipujottelun voitto.
  •  Nuorten alppihiihdon MM-kilpailut, 4 starttia joista paras sijoitus 4. alppiyhdistetyssä.

Kommentit

kommenttia