Home » Rukalla lasketaan enemmän

Rukalla lasketaan enemmän

Rukakeskus on jälleen julkaissut mittavan investointiohjelman, Ruka 3.0. Noin 100 miljoonan euron investointi käynnistettiin rakentamalla kaksi uutta hissiä, maisemagondoli ja Village Express -tuolihissi. 

Maisemagondolin suunnittelu on lähtenyt siitä, että se on alueen joukkoliikenneratkaisu, yhdistäen Itä- ja Länsi-Rukan toisiinsa. Hissi on avoinna päivittäin jopa klo 23:een asti, joten se mahdollistaa myös nyt rakennettavan Itä-Rukan lomailijoiden illanvietot Länsi-Rukan puolella.

Toinen suuri käyttäjäryhmä ovat vasta-alkajat ja lapsiperheet. Rukan aloittelijoille parhaimmat rinteet löytyvät Itä-Rukan puolelta ja nyt heidät päästään siirtämään optimaalisille rinteille ilman turvallisuusriskejä tai ski-bussimatkaa. Tämä on yksi askel kohti Rukan tavoitetta olla maailman paras perhehiihtokeskus. 

Rukan parkki on käsite Suomen parkkilaskijoiden keskuudessa. 

Lapsiperheitä hemmotellaan monipuolisella lastenrinnealueella sekä vähän isompien lasten reiteillä, kuten Rudolfin Seikkailureitillä. Metsään tehdyn reitin varrella on monenlaista nähtävää ja opastetussa viikko-ohjelmassa on mahdollisuus tutustua poronhoitoon ja –talouteen sekä osallistua porojen ruokintaan.

Rosa & Rudolf Family Park ja sen maskotit ovat lasten alueen tunnusmerkki. 

Uudet hissit parantavat palvelutasoa 

Village Express -tuolihissi on puolestaan kapasiteetiltaan huikea, joten takavuosien jonot eturinteen alla ovat nyt taaksejäänyttä elämää. Samalla hissiuudistukset mahdollistavat mukavamman rinneretkeilyn, kun tunturia pääsee nyt kiertämään ympyrämäisesti. Käytännössä jokaisella päälinjalla on nyt moderni nopea tuolihissi. 

Maisemagondoli on nyt käytössä, mutta sen asemat viimeistellään ensi kesän aikana. Esimerkiksi katokset rakennetaan ensi kesän aikana. Village Expressiin on hankittu lisäksi 10 kpl niin sanottuja myrskytuoleja, joissa on pyörätelineet kesäkäyttöä ajatellen ja niillä hissiä voidaan pyörittää myös erittäin kovalla kelillä.

- Mainos -
Village Express -tuolihissi  kapasiteetiltaan huikea ja nimensä mukaisesti nopea, joten takavuosien jonot eturinteen alla ovat historiaa. Kuva Jussi Ovaskainen.
Uusi Maisemagondoli on jo käytössä, mutta asemat viimeistellään ensi kesän aikana. Kuva Jussi Ovaskainen.
Tunturia pääsee nyt kiertämään ympyrämäisesti. Käytännössä jokaisella päälinjalla on nyt moderni nopea tuolihissi. 

Tunturiretkeilyä

Uusien ja viime vuosina tehtyjen hissiuudistusten myötä Rukalla laskeminen on saanut uuden luonteen. Nyt tunturia voi kiertää, kun aiemmin reissut olivat enemmän edestakaisia laskuja tietyillä rinnealueilla. Myöskin hisseissä vietettävä aika on pienentynyt huomattavasti, kun päälinjojen hissit nostavat porukkaa törmälle moninkertaisesti takavuosia enemmän ja nopeammin. 

Mikäli laskemiseen haluaa lisäpotkua, niin Suomen vanhin hiihtokoulu, Rukan hiihtokoulu tarjoaa myös aikuisille, osaaville laskijoille erilasia tekniikaktunteja taitojen kartuttamiseen. 

Pauhaavan Myllykosken ylittävällä sillalla pääsee hienosti kokemaan luonnonvoimat läheltä. Kuva Ruka-Kuusamo.
Kuivapuvuissa tapahtuva talvinen jokikellunta on elämys myös suomalaiselle. Kuva Ruka-Kuusamo.

Punainen Ruka vihertää

Ruka on tehnyt laajaa työtä ympäristön hyväksi vuodesta 2008. Samalla Rukakeskus Oy on toiminut Rukan ja Pyhän osalta ympäristöasioiden suunnannäyttäjänä koko alalle. Kymmenen vuoden aikana yhtiö on vähentänyt päästöjä 80 %. Tärkeänä osa-alueena on ollut henkilökunnan koulutus ja kannustaminen ympäristöasioiden huomiointiin. Tehtyjä päätöksiä myös seurataan ja mitataan aktiivisesti. 

Hiihtokeskuksen pyörittäminen vaatii paljon energiaa

Rukalla keskimääräisen asiakkaan energian kulutus vastaa kahden tunnin sähkösaunomista. Suurimmat päästövähennykset on saatu hyödyntämällä biopolttoaineita, maalämpöä, vesi- ja tuulivoimaa. Perinteisiä polttoaineita kuitenkin vielä tarvitaan, esimerkiksi rinnekoneissa. Laskennallinen hiilineutraalius saavutettiin marraskuussa, johon päästiin jo mainittujen tekojen lisäksi esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden kompensaatiomaksuilla. 

Majoitusta rinteen viereltä

Energiaa kuluttaa myös kulkeminen, jonka johdosta ja toki myös asiakastyytyväisyyden, Rukan rakentaminen on keskitetty kylän lähiympäristöön. Puhutaan Rukan kävelykylästä, jopa autottomasta. Vähäautoinen olisi ehkä parempi määritelmä. 

Tunnetuimman hotellin, Scandic Rukahovin ovelle on matkaa eturinteestä noin 100 metriä, hotelli RukaVillagen huoneisiin ja huoneistoihin on suunnilleen sama matka ja uuteen Zone Hotelliin alle 200 metriä. 

Uusi maisemagondoli lähtee suoraan Rukahovin läheisyydestä. Todellista ski in – ski out -meininkiä. Kuva Jussi Ovaskainen.
Kumparelaskun kaksinkertainen maailmanmestari Mikko Ronkainen totesi pari vuotta sitten, että Rukahovissa on maailman paras aamiainen. 

Rukahovin suosio perustuu hyvän sijainnin lisäksi hyvin koulutettuun ja ystävälliseen henkilökuntaan. Huoneet ovat hotellihuoneiksi tilavia, eikä niissä tarvitse loikkia varusteläjien ylitse, sillä tavaroille löytyy paikkansa. 

Aamupala on ollut tunnettu runsaudestaan jo vuosia. Kumparelaskun kaksinkertainen maailmanmestari Mikko Ronkainen totesi pari vuotta sitten, että Rukahovissa on maailman paras aamiainen. Scandic-ketjuun liittymisen myötä aamupala on saanut lisää valikoimaa paikallisista raaka-aineista, reilun kaupan tuotteista sekä gluteenittomista ja laktoosittomista vaihtoehdoista. Kanta-asiakkaille tiedoksi, että aamiainen on nykyisin Ravintola Rukahovissa, joka on helpottanut aamupalaruuhkia. Aamupalalle pääsevät myös muutkin kuin hotellin asiakkaat. Maksua vastaan toki. 

Ravintola Rukahovin ohjelmatarjontaa on myös uudistettu

Talven esiintyjäkaarti koostuu yhä useammin poppareita kuin paritanssiartisteja. Ravintola Kaltiokivi on nyt pyhitetty lounastajille sekä illallistajille. Afteria varten on rakennettu laaja terassi, joka avautuu iltapäiväauringon suuntaan. Moe´s Barissa on after terassin lisäksi myös yökerho sekä karaoke. 

Ravintola Zone on ottanut paikkansa Rukan ränttätänttä-keskittymänä. Bailupoppi soi aamupäivästä alkaen, jatkuen aamuyöhön. Tunnelmasta vastaa melkein joka päivä bilebändi sekä karaoke. Itämaisen itsehäpäisylajin jälkeen on helppo marssia yöpuulle viereiseen upouuteen Zone Hotelliin. 

Kirjoittaja kävi testaamassa Zonen afterin. Kuva Jussi Ovaskainen.

Zonea pyörittää Rukapalvelu Oy, joka tekee erilaisia elämyspalveluita. Laskijan kannalta kiinnostavia ovat Venäjän Karjalaan tehtävät retket, sillä rajan itäpuolella on mukavan näköisiä vapaalaskurinteitä. Rukapalveluilla ei ole varsinaisia hiihto-oppaita, mutta heidän kauttaan hoituvat kuljetus-, paperi- ja majoitusasiat sujuvasti. 

Vierailun aikana oli käynnissä kumparelaskun maailmancup, jonka huomasi myös kisamaita kannustavista lipuista. Kuva Jussi Ovaskainen.

Teemu Torvinen – tunturin rauhoittava vaikutus

Teemu Torvinen on kotiutunut Rukalle. Kuva Jussi Ovaskainen.

Teemu Torvinen on 42-vuotias Rukan Ski Patrol, joka on elänyt yli puolet elämästään tuntureissa. Alun perin Tuusulasta kotoisin oleva erittäin vilkas nuori mies ihastui pohjoisen luontoon vaellusreissuillaan. Vuonna 1999 hän hakeutui Pyhälle kokiksi innostuttuaan myös alppihiihdosta. 

Vuonna 2005 tunturiksi vaihtui Ruka, josta matka jatkui useammaksi vuodeksi Basecamp Oulangan oppaaksi, kesäksi koskia laskemaan ja talvisin lumikenkäilemään ja jääkiipeilemään. Sitten oli vuorossa Ski Patrolin toimet. Vuosien varrella Teemu on käynyt kaikki mahdolliset Suomessa järjestetyt Ski Patrol- ja lumiturvallisuus koulutukset. Vapaa-ajallaan hän käy Kuusamon VPK:ssa sekä pelastuskoiraharrastuksissa. Tunturissa vietetyt vuodet ovat karsineet aiemmasta sähköjäniksessä höntyilyn pois. 

”Tunturissa olen varmasti rauhoittunut, täällä on jotenkin oppinut keskittymään olennaiseen. Ja onhan tuolla ympäröivällä luonnolla ehdottomasti rauhoittava vaikutus. ”

Talvisin päivät menevät töissä, useimmiten moottorikelkalla kulkien. Vapaa-ajalla suksetkin osuvat jalkaan. 

”Näiden lumiturvallisuuskouluttajan hommien myös lasken yhä useammin rinnealuiden ulkopuolella. Kesäisin eritoten kalastan ja metsästän niin paljon kuin mahdollista. Täällä luonto on niin hienoa, että siellä kulkee mielikseen, vaikkei saalista tulisikaan”, Teemu kehuu.

Ski Patrol on turva-asioiden varmistamista, mutta myös asiakaspalvelua esimerkiksi opastamisen merkeissä. 

”Yhä useammin asiakkaat kääntyvät puoleemme kysyäkseen esimerkiksi reittiä johonkin. Ulkomaalaiset asiakkaat antavat pääsääntöisesti ihan spontaaneja kehuja ja ylipäätään ihmiset haluavat jutella työstämme.” 

Etelään ei Teemun enää tee mieli palata. 

”Kävin tuossa viime keväänä ensimmäisen kerran Kehä ykkösen sisäpuolella neljään vuoteen. En usko, että seuraavaan neljään vuoteen on mitään syytä mennä sinne uudestaan”, mies hymyilee tyytyväisenä.

Luksusta rinnepäivää – Boutique Hotel & Restaurant Ruka Peak 

Maston rinnealueen yläreunassa Juhannuskalliolla sijaitsee Boutique Hotel & Restaurant Ruka Peak. Ruka Peak jää vähän piiloon hissin yläasemalla, mutta kannattaa seurata pientä opastetta ja laskea lämpimään tunnelmaan. 

Modernia, mutta tyylikästä arkkitehtuuria. Joka paikassa on takkatulta ja kynttilän valoa. 

Ruka Peak on 12 vuotta toiminut perhevetoinen pieni hotelliravintola huipulla, upealla Juhannuskallion alueella, ainutlaatuinen sijainti luonnonsuojelualueen rajalla tarjoaa maagisen näkymän koskemattomaan luontoon.

Tunnelman täydentää uusi johtaja Sanna Kuusiniemi, joka on ottamaassa paikan vetovastuun isältään Hannulta. Hän on henkilölkuntansa kanssa läsnä, ei pelkästään paikalla. 

“Meillä kaikki kumpuaa paikallisuudesta. Vaikka ruokalistamme suosikit ovat alppihenkisiä, niin raaka-aineet ovat aina mahdollisimman paikallisia. Esimerkiksi racleten juustot ovat Kuusamosta ja liha on paikallista riistaa. Lounassuosikkimme on perinteinen Wienin leike.“

Kulinaristia hemmotellaan erilaisilla ohjelmallisilla ruokailuilla, kuten huippukokkien vierailuilla. Ruka Peakissa on nähty mm. Jyrki Sukula ja Pekka Terävä tekemässä ruokaa ja kertomassa niiden laittamisesta. 

“Tarvittaessa saamme tehtyä pitkät pöydät kyläjuhlien tapaan. Viineissä suosimme pieniä viinitiloja ja olosuhteiden salliessa järjestämme myös viinin maistelua ulkoterassillamme.”

Sijainti huipulla takaa mainiot retkimaastot heti ovelta. Kuva Ruka Peak.

Leppoisaa olemista

Hotellin huoneet ovat aika pienet, sillä ideana on viettää aikaa joka kerroksessa sijaitsevissa olohuonemaisissa loungeissa. Tasokkaista huoneista on kolme erilaista vaihtoehtoa, kaikista huoneista on upeat näkymät Kuusamon luontoon. 

“Hotellimme sopii tietysti kaikille, mutta yleisimmät asiakkaat ovat perheitä tai yritysryhmiä.

Hotellista löytyy myös viinikellarin ja kokoustilojen lisäksi saunamaailma sekä spa. Hyvän olon voi täydentää erilaisilla hemmottelu- ja kauneushoidoilla. Suosituimipia ovat shamanistisesti sävytetyt rentoutushoidot”, Kuusiniemi sanoo.

Ruka Peakin terassin vierestä lähtee laskureitti takaisin rinnealueelle, joten paikka soveltuu mainiosti myös kaakaotauolle. 

Ruka Peak tarjoaa tyylikästä ja tunnelmallista majoitusta aivan huipun tuntumassa. Kuva Ruka Peak.
Todellista luksusta!
Rennot tapahtumat kuuluvat Rukan kevääseen, kuten Wappulounas, Ski or die ja Spring Break. 

Teksti JUSSI OVASKAINEN
Kuvat JUSSI OVASKAINEN, RUKAKESKUS & RUKA-KUUSAMO

Kommentit

kommenttia