Home » Vuokatissa on laskijan hyvä olla

Vuokatissa on laskijan hyvä olla

Vuokatti on jo vuosia profiloitunut perheille sopivaksi hiihtokeskukseksi. Profiilin vahvistamiseksi rinteillä on tehty paljon töitä lapsiperheiden palvelun parantamiseksi.

Teksti JUSSI OVASKAINEN   Kuvat ANTTI HARJU & VUOKATTI 

Uudehko lastentalo Hupila on mainio taukopaikka pienille laskijoille, lasten rinteessä on kaksi katettua mattohissiä ja karuselli, joiden lisäksi lasten maassa on runsaasti erilaisia virikkeitä pienille laskijoille. 

Vuokatti ei ole pelkästään perhekohde

Esimerkiksi keskuksen snow park on erinomainen. Sen on suunnitellut ja toteuttanut Schneestern, yritys, joka vastasi mm. Pyeongchangin olympialaisten slope stylen suorituspaikoista. Parkin erinomaisuudesta hyötyy myös Vuokatti-Rukan urheiluakatemia, jonka lumilautailijat ja freestylehiihtäjät käyttävät keskusta harjoittelupaikkanaan. Rinteiden vieressä sijaitseva Vuokatti Sport, entinen urheiluopisto, tarjoaa urheilijoille erinomaiset oheistreeniolosuhteet ja muut urheilijoiden tarvitsemat palvelut. 

Vuokatti Soul on alueen lumilauta- ja freestyleseura, jonka treeneihin ja laskusessioihin on avoimet ovet myös satunnaisvierailijoille. Seuran Facebook-sivuilta löytyy lisätietoa toiminnasta. 

Vuokatin polveilevat rinteet haastavat myös kokeneemmat laskijat. Polveilevilla rinteillä saa taitava laskija hyödyntää eri tekniikoita, kuten jyrkän käännöksiä ja tasaisen liu´utuksia. Kaksi tuolihissiä antaa laskijalle toivottua levähdysaikaa. 

- Mainos -
Rinteiden väliin jää hienoja ja tunnelmallisia seikkailupätkiä. Kuva Antti Harju.

Jatkuvaa uudistumista 

Vuokattia on kehitetty määrätietoisesti koko olemassaolonsa ajan. Vuokatissa on esimerkiksi Suomen ensimmäinen neljän hengen tuolihissi. Viime vuosina panostuksia on tehty lapsiperheiden lisäksi myös urheiluakatemian tarpeisiin, ja slope style -rinne, superpipe sekä modernisoitu lumetusjärjestelmä ovat mittavia uudistuksia yhtiön kokoon nähden. Näistä uudistuksista hyötyy myös peruslaskija esimerkiksi varhaisemman kauden avauksen muodossa. 

Pohjoisrinteiden vuokraamoa on laajennettu, ja sieltä sekä Länsirinteiden vuokraamolta löytyy hyvä kattaus testisuksia ja -lautoja, joita voi kokeilla uteliaisuudesta tai ennen ostopäätöksen tekemistä. Vuokraamojen shoppien tarjonnasta löytyy myös tosilaskijaa kiinnostavia tuotteita. 

Aktiivilaskija kiittää myös uudistusta, jossa Vuokatin kanssa samaan omistukseen kuuluvat Tahko ja Kasurila saivat yhteislipun SkiOne.fi-tuotenimen alle. 

Rinteissä viihtyvät kaikenikäiset ja tasoiset. Kuva Antti Harju.

Suorituspaikat hyvässä kunnossa 

Sen lisäksi, että Schneestern vastasi esimerkillisesti slope style -rinteen ja muiden suorituspaikkojen rakentamisesta, niiden huolenpito kuuluu uuden parkkitiimin vastuulle. Myös rinteistä pidetään erinomaista huolta ja keino on yksinkertainen: annetaan tampparikuskeille valtaa ja vastuuta päättää, koska rinteet ajetaan. Kuljettavat arvioivat itsenäisesti sääennusteiden perusteella, kannattaako rinne ajaa illalla, yöllä vai vasta aamulla. 

Tällöin rinteet ovat aina olosuhteisiin nähden optimaalisessa kunnossa. Vastuu on lisännyt myös työtyytyväisyyttä, sillä osalla kuljettajista on jo kymmenien vuosien ura Vuokatinrinteillä. Muutoinkin Vuokatinrinteiden kesätoiminta on mahdollistanut sen, että osa työntekijöistä on ympärivuotisissa työsuhteissa. Jatkuvuus takaa, että toiminnot pelaavat heti alkukaudesta alkaen. 

Schneesternin rakentamat parkit ovat ensiluokkaisia.  Slopestyle-rintellä on yhden laskun aikana peräkkäin  jopa n. 12 ja ministreetiltä n. 4 hittiä.

Paljon muutakin tekemistä 

Perhekeskuksen mainetta tukee myös Vuokatin monipuolinen tarjonta aktiiviseen vapaa-ajanviettoon. Koko perheelle löytyy tekemistä, vaikka kaikki eivät olisikaan alamäkiaktivisteja. Latuverkosto on monipuolinen, ja vaativimmat ladut täyttävät Suomen ja Venäjän maajoukkuehiihtäjien treenimaastotarpeet. 

Holiday Club Katinkullan uumenista löytyy mittavan kylpylän lisäksi kaksi laajaa pallohallia sekä keilahalli. Lisää keilaratoja löytyy Katinkullan kupeessa sijaitsevasta Vuokatti Bowlingin 16-rataisesta keila- ja biljardihallista. 

Upea Katinkullan kylpylä rentouttaa laskupäivän jälkeen. Kuva Vuokatti.
Hotelli Aateli. Kuva Vuokatti.

Super Park -aktiviteettipuistoketju sai alkunsa Vuokatista nimellä Angry Birds Activity Park

Super Park Vuokatti sijaitsee parin kilometrin päässä Vuokatin rinteiltä. Sisäpuistossa löytyy trampoliinien lisäksi mm. skeittipuisto ja useita erilaisia palloilumahdollisuuksia. Kainuussa kun ollaan, yhtenä kohteena on tietysti myös pesäpallon lyöntimahdollisuus. 

Vuokatti Sportilla on uimahalli ja useita eri liikunta-, testi- ja voimailusaleja. Näiden lisäksi siellä järjestetään myös ohjattuja liikuntatunteja. 

Donkkauksetkin onnistuvat Vuokatti Super Parkissa. Kuva Vuokatti.
Vuokatti Superpark
Super Park Vuokatissa voi vaikka ottaa skeittisessarit laskupäivän jälkeen. Kuva Vuokatti.

Mukavia erikoisuuksia

Ripaskuppila on vanha palovartijan maja, joka sijaitsee Vuokatinvaaran päällä. Tunnelmallisen tuvan tunnetuin tuote on munkki ja kaakao, jotka tarjoillaan pöytään. Mikäli yrittäjä Risto ”Ripa” Suvikas on paikalla, hänen kanssaan ajautuu helposti turisemaan oikeastaan mistä vaan ajankohtaisesta aiheesta. 

Lumilautatunneli on Suomen ainoa ympärivuotinen sisälaskuhalli. Se on 80 metriä pitkä ja 20 metriä leveä halli. Vaikka tunnelin katto on korkealla, Janne Lahtela ja Matti Räty ovat käyneet tekemässä sinne suksiensa kärjillä puumerkit. 

Vuokatin Aateli on laadukkaiden majoituspalveluiden paikka, jonka yrittäjä Markku Laanti tekee töitä suurella sydämellä. Uusimpana lisänä yhtiön tarjontaan on Hotel Aateli, joka sijaitsee aivan rinteiden vieressä. 

Modernia kainuulaisuutta edustaa Haapala BnB, joka on hipsterin unelma. Siellä tarjotaan mm. omaan juureen tehtyä ruisleipää ja itse pantua kuusenkerkällä maustettua Pale Ale -olutta. 

Vuokatissa on Suomen paras valikoima soveltuvan hiihdon varusteita. Hiihtokoulussa on paljon soveltavan hiihdon koulutuksen saaneita opettajia, joten myös liikuntarajoitteiset pääsevät kokemaan alamäen iloja.  


Hallittu sukupolvenvaihdos 

Vuokatin-, Tahkon- ja Kasurilanrinteiden toimintaa pyörittävän Ski One Groupin toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2016 Lauri ”Late” Suutarinen. Perheyhtiön vetovastuun hänelle luovutti isänsä Ilkka Suutarinen, joka jatkaa edelleen perheyhtiön hallituksen puheenjohtajana. 

”Ensimmäinen työtodistus yhtiöstä minulla on vuodelta 1998, jolloin olin kesätöissä kesäkelkkaradalla. Sittemmin olen tehnyt yhtiössä eri töitä, miten pesäpallon pelaamiselta ennätin.” 

Pesäpalloa hän pelasi Sotkamon Jymyn Superpesisjoukkueessa kuuden Suomen mestaruuden edestä. Laurin liiketalouden opiskelujen päättyminen ja halu jatkaa perheyhtiön vetämistä käynnistivät hänen ”hiihtokeskusjohtajan oppisopimuskoulutuksensa”. 

”2010 aloitettiin isäni suunnittelema koulutus, jossa tein kaikkia hiihtokeskustöitä, lumetuksesta alkaen. Tai en ihan kaikkia, en ollut hiihtokoulussa enkä ravintolassa töissä. 2015 sitten aloitin Huippupaikkojen toimitusjohtajana ja myöhemmin myös Tahkon ja Kasurilan”, Suutarinen kertoo

Nyt tehtyjen investointien jatkoksi luvassa on panostuksia elämyksellisyyteen 

”Yhteistyö Schneesternin kanssa on avannut silmiä elämyksellisyyden suuntaan. Ei tehdä pelkästään maailmanluokan suorituspaikkoja, vaan kivaa rinnetekemistä ja elämyksellisyyttä kaiken tasoisille laskijoille. Jatkossa luomme yhä enemmän sisältöä ja elämyksiä asiakkaillemme.”

Kun perhevoimin pyöritetään yritystä, voisi ajatella, että töitä tehdään aina ja kaikkialla. 

”Ei meillä joulupöydässä työasioita puhuta, tai ainakaan ei ole asiasta tullut palautetta. Kyllähän tämä työ on meissä aina läsnä. Töissä meillä on helppoa tehdä nopeitakin päätöksiä, kun hallinto on niin suppea. Isä on antanut minulle hyvin tilaa tehdä työtäni, mutta hän toimii hyvänä takapiruna. Hän on auttanut töissäni, mikäli olen sitä tarvinnut”, Lauri Suutarinen kiittelee. 

Lauri Suutarinen

Vuokatinrinteet

Kommentit

kommenttia