Suomen pisimmät reitit houkuttelevat hissipyöräilijöitä Länsi-Lappiin. Ylläksen Bike Parkin huipulle noustaan gondolilla. Hissistä poistumisen jälkeen muutama polkaisu ja etupyörä on osoittamassa reittiä kohti. Reitit ovat Suomen pisimmät, joten ajokestävyyttä mitataan toden teolla.
Ylläkselle on laadittu Bike Park Master Plan, jonka on laatinut alalla meritoitunut yhdysvaltalainen Chris Bernhardt. Hän käyskenteli viime syksynä Ylläksen rinteillä parin viikon ajan kartoittaen maastoa. Suunnittelun keskiössä on reitistön monipuolistaminen.
Viime kesänä Ylläksen Bike Park oli vähän sekaisin, kun alueella rakennettiin uutta tuolihissiä. Uusi hissi on myös alamäkipyöräilijöiden käytössä tarjoten leppoisamman vaihtoehdon ajamiseen. Hissi nostaa laskijat metsärajan yläreunaan, joten reitit ja hissilinja kulkee suojaisessa metsässä. Jatkossa Ylläksellä pääsee ajamaan noin kilometrin mittaisilla reiteillä myös tuulisilla keleillä.
Mattohissin ympärillä oleva Training Track mahdollistaa sen, että vasta-alkajien on turvallista tutustua alamäkipyöräilyyn. Alueen monipuolistamista jatketaan tulevana kesänä.

Uutta reittiä tarjolla
Hissityömaan takia poissa käytöstä ollut helppo Appetizer-reitti on kunnostettu takaisin käyttöön. Alkavana kesänä Bike Park Master Planin ensimmäinen vaihe kuopaistaan toden teolla käyntiin. Kesällä 2023 rakennetaan tuolihissiltä lähtevä uusi helppo Flow-reitti. Leveälle Flow-reitille kertyy mittaa noin 2,5 kilometriä. Reitti on suunniteltu niin, että taitotasosta riippumatta reitti antaa ajonautintoa kaiken tasoisille kuskeille. Modernilla reitillä ajajalle tarjotaan vaihtoehtoisia ajolinjoja sivuuttaa eri kohdat, helposti tai haastavammin. Reitille on asetettu kova tavoite olla Suomen paras sininen Bike Park -reitti. Uusi reitti aukeaa kesän 2023 aikana. Reitin kaivinkonetyöt tulee tekemään myös yhdysvaltalainen ryhmä, jonka konekädenjälkeä on ajettavissa muun muassa Söldenissä.
Vierailunsa jälkeen Bernhardt on hahmotellut yhden vihreän ja yhden punaisen reitin sekä reittejä yhdistäviä pätkiä, joilla ajolinjoja pääsee vaihtamaan monipuolisesti. Tarkkaa suunnitelmaa Bike Park Master Planista ei ole vielä julkaistu, mutta varmaan on, että Ylläksen Bike Park kehittyy vauhdilla lähivuosina.
Kaikki pienellä alueella
Bike Parkin hahmottaminen on helppoa. Ajaa Ylläsjärven puolelle gondolin ala-aseman kupeeseen. Vuokraamo huoltopalveluineen ja hissilippujen myyntipisteineen sekä pesupaikkoineen on hissiaseman välittömässä läheisyydessä. Samassa rakennuksessa on myös Taiga-ravintola, josta saa apua janon tai nälän yllättäessä. Uusi tuolihissi sijaitsee noin 150 metrin päässä gondolin ala-asemasta, ja näiden välissä on katettu mattohissi. Ylläs on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, joten aamuisin on hyvä tarkastaa päivän sää-, hissi- ja reittitilanne esimerkiksi Bike Parkin Facebook-sivuilta.

Hulppeat maisemat lisämausteena
Vaikka ajokiima vallitsee, ajolasien läpi tulee vilkaistua myös ympärillä avautuvia tunturimaisemia. Ne näyttävät joka kerta vähän erilaiselta säästä, päivän ajasta ja myös mielentilasta riippuen. Mikäli tuuli ei tuiverra tukkaa päästä maisemista tulee nautiskeltua aina tovi ennen reitillä lähtöä. Reitillä maisemia ei ennätä katselemaan, mutta reitin varrella on levähdyspaikkoja, joissa voi antaa adrenaliinin tasoittua ja visuaalisten virikkeiden vilistää aivolohkoihin.
Suomen pisimmät reitit
Alkavana sesonkina Ylläksellä pääsee ajamaan kahdeksaa reittiä, ja reitistö kasvaa kesän aikana aiemmin mainituilla reiteillä. Gondolilla ylös noustessa ennättää hyvin spekuloida edellisen ajon tapahtumat, kiristää löystyneitä pyörän ruuveja tai tankata lisää energiaa elimistöön.
Alhaalta katsottuna gondolista oikealle lähdettäessä pääsee helpommille sinisille rinteillä, ja suoraan hissinlinjan suuntaan lähdettäessä vaativimmille punaisille reiteille. Mikäli on tottunut eteläsuomalaisiin luokituksiin, reittejä voi luonnehtia purppuroiksi ja tumman punaisiksi. Huipulta lähtevät reitit ovat 2,5 – 3,9 kilometriä pitkiä, yli 400 metrin korkeuserolla. Karkeasti jaoteltuna reitin ensimmäinen puolikas mennään avotunturissa rakkakivikon reunustamilla reiteillä ja alimmainen puolikas metsämaastoa. Vaikka louhikko reittejä reunustaakin, itse reitit ovat oikein monipuolisen nautittavia sorapintaisia pätkiä. Oivat opasteet johdattavat kuskin suunnitellulle reitille.
Ylläksen hissikapasiteetti on kävijämäärään nähden vähintääkin riittävä, oli jo ennen uutta tuolihissiä. Jonoja ei ole kesällä näkynyt, ellei Pohjanmaan seniorien bussilaivue ole juuri saapunut ja ryhmä on juuri lähdössä huipulle Ylläskämmi 718:een päiväkahville.

Kivikko kiinnostaa
Kun on tovin alaosan metsäreittejä rullaillut, on aika rohkaista mielensä ja hypätä jälleen gondolin kyytiin. Lähtöpaikalla pari henkäisyä ja reitille. Muutaman kierroksen jälkeen uskaltaa antaa jarrukahvoille välillä lepoakin. Samalla hymy kypärän sisällä levenee, kun oppii reittien luonteen ja kunnon. Etelän vetelän ranteet tosin ilmoittavat iltapäivästä levon tarpeesta. Käsien väsymisestä huolimatta ajopäivän päätteeksi pitää ajaa nelikilometrinen Full Enduro -reitti, joka tuntuu loputtomalta. Tällä reitillä korkeuseroa kertyy liki 500 metriä. Reitti on tunturin ainoa, joka ei johdata alamäellisesti hissille, vaan paluumatka on ylämäkeen. Se tuntuu väsyneestä ajajasta Uralin ylitykseltä. Gondolille päästyä on tunne, että on ansainnut porejuoman.
Ylläs info
- Korkeus merenpinnasta 719m
- Suurin korkeusero 480m
- Katso reittikartti: ski.yllas.fi/bikepark/reittikartta/
- Pisin reitti: 3,9km
- Lisätietoja: ski.yllas.fi/bikepark
- Lue sähköpyöräilystä Ylläksen maastossa numerosta 3/22, löytyy esimerkiksi:
edgeski.fi/artikkelit/dh-ja-mtb/sahkoavusteinen-tunturiretki-yllaksen-maastoissa/
www.lehtiluukku.fi/lehdet/edge
