Home » Jens Henttinen

Jens Henttinen

Espoolaisen Jens Henttisen ensi kohtaaminen lasketteluvälineiden kanssa tapahtui 1990 -luvun puolessa välissä Kauniaisten hiihtokeskuksen ala-asemalla.

”Olin ehkä noin kahden kolmen vanha, kun aloitin laskettelun. Nopeasti tie vei hiihtokouluun Karhilan Jaanan innoittamana. Seurakavereista tuli melko pitkäaikaisia treeni- ja kilpakumppaneita. Minun lisäkseni meitä oli Räsäsen veljekset Joonas ja Jesper, Malmströmin Victor ja meitä muutamaa vuotta vanhempi Sandellin Marcus”, muistelee Jens.

Tuo yllä mainittu ”rakettiryhmä” niitti mainetta alppihiihdon saralla, sekä radalla arvokilpailuita myöten, että radan ulkopuolella erilaisissa toimitsija, valmentaja ja tuomaritehtävissä. Granissa on aina ollut hyvin aktiivinen seuratoiminta ja seuran sisällä kilpaillaan edelleen keskiviikkoisin. 

”Kierrettiin ES-cupia, Smiles Skitä ja keskiviikkoisin kisattiin Granissa ja jossain noista kisoista sitten joku käännös osui leikkaavaksi ja siitä se into sitten kasvoi. Tuolloin toiminta oli kuitenkin vielä enemmän mukavaa yhdessä tekemistä kuin maailman huipulle tähtäävää harjoittelua”, kertoo Jens. 

2000-luvun alussa Henttisen tie vei vasta perustettuun Pääkaupunkiseudun Alppiakatemiaan, jossa valmentajana toimi Ville Kainulainen. Akatemia mahdollisti yläasteikäiselle Henttiselle tehokkaan leiriharjoittelun ja koulun yhdistämisen muutoin vähälumisessa ja tasaisessa Etelä-Suomessa. 

- Mainos -

”Kainulaisen Villen kautta tutustuin Kaitalan Jouniin ja sen myötä seura vaihtui Granista Eslaan, nykyiseen Helsinki Ski Clubiin. Alppiakatemia antoi hyvät pohjat treenaamiselle ja yläasteen jälkeen edessä oli muutto Kuusamoon Rukan Alppilukioon.” 

Tärnäby Skidhem ja alppimaajoukkue I

Henttinen tunnetaan maamme pujottelun ykköslaskijana. Suurpujottelu ja vauhtilajit olivat pitkään vahvempia, ja pujottelu tuli vasta näiden jälkeen. 

”Lukion kolmannella pujottelu alkoi kuitenkin kulkea ja tämän myötä vakiintui ykköslajikseni. Tuolloin pääsin myös ensimmäistä kertaa maajoukkuetohinoihin juniorijoukkueen myötä”, Jens kertoo. 

Alppilukion jälkeen 2012 Henttinen lähti hakemaan kokemusta Tärnäbystä ja se tuotti hyvää tulosta ja jatkumoa. Kauden saldona oli ensimmäinen maailmancupin startti Levillä marraskuussa, ensimmäiset Eurooppa Cupin pisteet Slovenian Kranjska Gorasta sekä pujottelun suomenmestaruus ja paikka aikuisten maajoukkueessa. 

Tuolloin kotimainen alppihiihto eli vahvaa murroksen aikaa. Menestystä oli tullut sekä miehissä että naisissa muun muassa Tanja Poutiaisen, Sami Uotilan ja Kalle Palanderin ansiosta. Uusia nuoria laskijoita kaivattiin jo pikkuhiljaa uraansa päättävien maailmantähtien rinnalle. 

”Tuolloin meillä oli hyvä ryhmä koko lajirintamalla. Minä ja Paloniemen Santeri muodostettiin pujottelujoukkue ja vanhat seurakaverit Granista Malmström sekä Sandell laskivat suurpujottelua. Vaasan vahvistuksista Samu Torsti tuli mukaan suurpujottelujoukkueeseen ja Andreas Romar laski vauhteja. Kaikki oli uutta, mielenkiintoista ja homma toimi tosi hyvin” 

Nuori ja nälkäinen Jens Henttinen uran toisessa maailmancupin osakilpailussa Levillä vuonna 2013 ja hieman kokeneempana samassa kilpailussa vuonna 2018. (Yllä)

Tärnäby Skidhem II

Kauden 2017 jälkeen maajoukkue muodostui pelkästään kombilaskijoista ja tuolloin sekä Henttinen että Joonas Räsänen jäivät pujottelijoina vaille maajoukkuepaikkaa. Soitto tutulle valmentajalle Mangus Brodinille Ruotsiin, laukkujen pakkaus ja kohti tuttua Tärnäbytä. 

”Minulla on aina ollut hyvät muistot Ruotsista ja heillä oli tarjota hyvä ohjelma, joten homma oli aika lailla sillä selvä. Tuona kautena en laskenut kotimaan väreissä kuin Levin ja Schladmingin maailmancupin pujottelut.” 

Alppimaajoukke II

Aika sinikeltaisten länsinaapureiden kanssa jäi kuitenkin yhteen kauteen, kun sekä Henttinen että Räsänen kutsuttiin kaudelle 2019 takaisin kotimaan väreihin. Henttisen kausi oli täynnä vuoristorataa ja keväällä kauden parhaimmiksi muistoiksi jäivät pujottelun mestaruusvoitot sekä Suomesta että yllättäen Meksikosta, jossa parivaljakko Henttinen – Räsänen kävivät mittaamassa vauhtiaan.  

Henttinen 2.0

”Fiilikset olivat aika ristiriitaiset vaihtelevan viime kauden jälkeen. Räsänen lopetti, minä menin armeijaan ja varsinaista pujottelujoukkuetta ei ollut, eikä yksin kiertäminen juuri motivoinut. Asioiden selviäminen vei aikaa ja elettiin jo pitkälle loppukesää, kun kaikki selvisi ja liityin suksivalmistaja Augmentin, Ski Sport Finlandin ja Global Racing Ski Teamin välisen yhteistyön myötä Globalin Racingin pujottelujoukkueeseen”, kertoo Henttinen.

Global Racing Ski Team on valmentaja Paul Epsteinin perustama kansainvälinen alppihiihtojoukkue, jonka urheilijat kilpailevat alppihiihdon kansainvälisellä tasolla. Global Racing luo erinomaisen pohjan valmentautua sekä kilpailla sellaisille urheilijoille, jotka tähtäävät oman maansa maajoukkueeseen. 

Tiimi tuottaa eräänlaista ulkoistettua maajoukkuevalmennusta eri maiden lajiliitoille. Suomalaisista Jens Henttinen on ensimmäinen urheilija Global Racingin matkassa, mutta kotimaista valmennusosaamistamme Globalilla on ollut ennenkin Jukka Leinon toimiessa vielä viime kaudella yhtenä Global Racing Ski Teamin valmentajista. 

”Tykkään todella paljon Global Racingin tekemisestä. Valmennus on erittäin korkealaatuista ja urheilijakeskeistä. Olen lähtenyt tähän kauteen vähän sellaisella asenteella, että nyt tai ei koskaan. Lähtöviiksen takana teen eräänlaisen ristinmerkin ja alkuponkaisun jälkeen jarrutetaan vasta maalissa. Kaikki on pelissä nyt ja kauden pääpaino on kiertää pujottelun maailmancupit ja myös sellaiset Eurooppa Cupin kilpailut, jotka eivät osu maailmancup -kalenterin kanssa päällekkäin.  Keväällä Levillä sitten katsotaan mihin tämä on riittänyt”, päättää Henttinen. 

Hiihtokeskuksista Henttinen nostaa yhden keskuksen ylitse muiden. Kaudella 2010 nuori Jens Henttinen laski Levin maailmancupissa esilaskijana ja toinen nuori, silloin vielä aktiiviuraansa tekevä, rovaniemeläinen Lotta Toivonen debytoi omaa maailmancupuraansa.

”Noiden kisojen jälkeen olemme viettäneet joka vuosi, kun Levillä on laskettu, Lotan kanssa vuosipäiväämme Levin maailmancupia edeltävänä iltana. Nykyään ei onneksi tarvitse enää laskea esilaskuja ja Lottakin laittoi lakiopintojensa myötä sukset naulaan keväällä 2013. Hän elää vahvasti lajissa mukana ja on ehdottomasti tärkein tukijani ja tsempparini”, kertoo Jens. 

Levillä ja leviläisillä on muutoinkin tärkeä rooli Henttisen taustalla. 

”Olen viettänyt Levillä Räsäsen Joonaksen kanssa todella paljon aikaa ennen kautta, kaudella ja myös kauden jälkeen. Levi on tullut tutuksi sekä urheilun kautta, että myös vapaa-ajalla. Siellä on jotenkin ihan oma tunnelmansa. Aurinko paistaa käytännössä lähes koko kevään, ihmiset ovat helposti lähestyttäviä ja elävät alppihiihdossa vahvasti mukana. Koen saavani sieltä paljon sellaista tukea ja tsemppausta mitä on vaikea pukea sanoiksi.” 

Jens Henttinen somessa: 

Instagram: @jhenttinen

Facebook urheilijasivu: morojetu

www.jenshenttinen.com

Kommentit

kommenttia