Home » Seurojen nousevat tähdet – Akseli Ahvenainen, Åre Slalomklubb

Seurojen nousevat tähdet – Akseli Ahvenainen, Åre Slalomklubb

Akseli ”Axu” Ahvenaisen kuluvan kauden päätavoite on kumparelaskun nuorten U20 MM-kisoissa Italiassa sekä Eurooppa Cup -kiertueella, jonka ensimmäisen Taivalvaaran osakilpailun sijat 10. ja 2. oikeuttavat jo maajoukkueen haastajaryhmään. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kuitenkin osallistuminen ja menestyminen Pekingin olympialaisissa 2022.

Monilahjakas urheilija vaihtoi alppihiihdon kumpareisiin 14-vuotiaana

Åren alppilukion kumparelaskija, helsinkiläinen 16-vuotias Axu Ahvenainen on liikunnallinen lahjakkuus, jonka urheilijan polkua voisi paremmin kuvata ”menestyksekkäinä hyppyinä kumpareelta kumpareelle”. Axusta olisi voinut tulla telinevoimistelija, jalkapalloilija tai uimahyppääjä, mutta ensin alppihiihto vei voiton ja vuonna se vaihtui 2016 kumparelaskuun. 

Kaikkien lajien osalta Axun yhteisenä nimittäjänä on ollut innostus ja asenne – Axu on haluttu mukaan. 

”Kumpareissa pääsen yhdistämään kaikki lajini, kehonhallinta ja alppihiihto ovat olleet loistava pohja. Uimahypytkin toimivat kirjaimellisesti ponnistuslautana, sieltä vahvistui jalkapohjatuki, joka on perusta koko kehon hallitulle ’tornille’”, heittää Axu.

Axun 14 v. puikkanäyte. Lapin urheiluakatemia & alppihiihdon kevätleiri, Pyhätunturi 2016. Valmentaja Jarno Pirinen.

Telinevoimistelusta pohja tulevalle, jalkapallo vahvana kakkosena

Liikkuvaisen pellavapään kyvyt huomattiin jo 3-vuotiaana Touhis-jumppatunneilta. Sieltä nykyään miesten maajoukkueen valmentajana toimiva Timo Holopainen houkutteli Axun mukaan Voimisteluseura Helsingin pikku poikien telinevoimistelu harjoituksiin. Telinevoimistelu on ollut mukana pitkin matkaa. Parhaimpana kisasaavutuksena Axu pitää Voimistelupäivien voittoa vuonna 2009 poikien 3. luokassa. 

- Mainos -

Holopaisen ja Axun yhteistyö jatkuu edelleen kesäisin. Jalkapallokaveri pyysi 7-vuotiaan Marjaniemessä asuvan Axun HJK:n kaupunginosajoukkueeseen, josta pelit jatkuivat pian HJK Akatemiassa. Antoisat vuodet jalkapallossa veivät Axun mukaan kansainvälisiin turnauksiin ulkomaille ja Hesa Cup -voittoon vuonna 2015.

Axu 7 v. Suomen voimistelupäivät Jyväskylä 2009. Viisiottelu pojat 3. luokka 1. sija. Valmentajat Semir Daruish & Timo Holopainen. Seurana Voimisteluseura Helsinki.
HJK Akatemia P02, Coppa Quarenghi 2014 -turnaus, Italia. Vastustajana mm. Juventus sekä Inter akatemia. Valmentaja Juska Savolainen. Ikää Axulla 12 vuotta.

Alppihiihto tulee mukaan kuvioihin sekä ripaus uimahyppyjä

Jalkapallon rinnalla alkoi alppihiihtoharrastus ensin äiti Petran opeissa Granissa. Axun äidillä ja isoisällä Seppo Kokolla on alppilajien kilpailutaustat. Seuraava askel olikin GrIFK Alpinen ratalaskuryhmä Joona Salokankaan ja Jimmy Takin valmennuksessa. Kipinä syttyi ja ensimmäisissä valtakunnallisissa loppukilpailuissa Axu voitti U9-sarjassa yllättäen kultaa ja hopeaa. Lajivalinta alkoi kallistua vahvasti alppihiihdon puolelle. 

Kesällä 11-vuotias Axu oli hyppimässä Mäkelänrinteen uintikeskuksessa. Paikalla ollut Suomen uimahyppymaajoukkueen päävalmentaja Satu Uusitalo kiinnitti huomion poikaan. Tuliaisina olikin kutsu, testeihin ja mukaan valmennusryhmään. Siitä alkoi lyhyt mutta kiihkeä uimahyppyvaihe. Syksy meni sovitusti 2-3 kertaa viikossa treenaten, mutta keväällä olisi pitänyt valita uimahypyt ainoaksi lajiksi. Kiitollisena uimahypyistä, Axu päätti kuitenkin jatkaa ”päälajeinaan” kaikki lajit! 

 Helsinki Ski Club oli saanut kroatialaisen, innostavan Danko Marinellin valmentajakseen. Axu ja pikkusisar Vilma vaihtoivat kotiseuraa Helsinki Ski Clubiin. Polte lajiin lisääntyi entisestään, kun Danko otti ES -cup -ikäisen Axun mukaan Audi-ryhmän treeneihin ja leireille. 

”Voimistelutausta yhdistettynä alppihiihtoon, antaa hyvät eväät kumpareikkoon. Axu tulee edustamaan voitokkaasti Suomea tulevaisuudessa,” peukuttaa Danko. 

Toistaiseksi viimeiseksi jääneenä alppihiihtovuonna 2016 Axu laski Hyssin väreissä Mikael Kurjen valmennuksessa. Isä Timon työ Rovaniemellä mahdollisti myös Axun harjoittelun Lapin urheiluakatemian valmentajan Jarno Pirisen sekä Rukan Akatemian valmentajan Mika Pellin leireillä. 

”Aksun tekemisestä paistoi jo tuolloin määrätietoinen itsensä ylittämisen halu. Aksu teki kaiken pyydetyn ja enemmän vielä ajatuksen kanssa”, kertoo Pirinen. Leirityksiin osallistuivat myös Turo Torvinen ja Elian Lehto, kovia kavereita hekin. Audi Tour U14 -sarjassa Axun viimeisinä tuloksina oli 3. sija Audi Tourin kokonaiskisassa ja pari pronssimitalia SM-kisoista sekä Ingemar Trofe -kisan hopea Ruotsista.

Sotšin kumparefinaali teki vaikutuksen – Karhuemon matkassa kohti unelmia

Sotšin kumparelaskufinaali innosti Axua kohti kumpareita. Isän tehtävänä olikin selvittää, missä kyseistä lajia pääsisi kokeilemaan.

 ”Tapasin Ahvenaiset ja Axun ensimmäisenä U14 Audi Alpine Ski Tour -vuotena. Valmensin silloin vielä satunnaisesti Moebiuksessa”, muistelee Minna Karhu. Timo tiedusteli kumparelaskun harjoittelumahdollisuuksista. Poika oli harjoitellut niitä jo itsekseen.

”Pyysin Axun mukaan Talmaan Moebiuksen harjoituksiin, siitä se alkoi! Myöhemmin huhtikuussa, kun valmistelin freestylen SM-kilpailuja Rukalla, minulla oli mahdollisuus vapaahetkinä valmentaa Axua ja tutustua poikaan paremmin. Huomasin, kuinka älyttömän innokas hän oli lajista ja uuden oppimisesta. Lisäksi Axu voiteli suksensa sekä venytteli joka ilta täysin oma-aloitteisesti!” hehkuttaa Minna. 

Seuraavana talvena Moebiuksesta lopetti muutama kumparelaskija ja Axu jäi ainokaiseksi maajoukkueessa laskevien Penttalan veljesten lisäksi. 

”Juttelin Janne Lahtelan kanssa ja pyysin häntä ottamaan Axun mukaan helsinkiläisten maajoukkuelaskijoiden treeneihin, ettei innokas laskija lopeta. Axu harjoitteli paljon ja kevään SM-kilpailuissa kilpailuissa ahkeruus palkittiin rookie-sarjan voitolla”, Minna Karhu kertoo.

Vain taivas on rajana Axulle. Krispl, Itävalta ja uran ensimmäinen EC-kisa, kevät 2017, ikä 14 vuotta. 

Maajoukkueen päävalmentaja Janne Lahtela ottaa yhteyttä

Keväällä 2016 Ahvenaisen perheeseen tuli puhelu Janne Lahtelalta, päävalmentajalta ja Suomen menestyneimmältä freestyle-laskijalta. Lahtela ehdotti, että Axu pääsisi harjoittelemaan miesten maajoukkueen kanssa. 

Ensimmäiset MC-kisat Rukalla joulukuussa 2017 päättyivät ulosajoon, mutta Eurooppa cupissa tuli jo muutamia sijoituksia 20:n joukkoon. Kausi 2018 huipentui Åressa keväällä laskettuihin nuorten MM -kisoihin, joissa Axu kisojen nuorimpana, 15–vuotiaana, nousi kumparekisan parhaaksi suomalaiseksi sijalla 19. 

Tämän kauden maailmancup-aloituksessa joulukuussa sijoitus oli 40 ja sillä pääsi kolmanneksi suomalaisten rankingissa. ”Kokemuksemme mukaan kansainvälisiin kisoihin kannattaa mennä kokeilemaan mahdollisimman nuorena, koska siellä oppii kisaamaan ja tuntemaan tulevat kilpakumppanit, tuomarit sekä kisapaikat”, tähdentää Timo Ahvenainen. 

”Axu on monilahjakkuus, joka on pärjännyt ja kilpaillut useissa eri lajeissa ja nyt hän on päättänyt keskittyä ja antaa kaikkensa kumparelaskulle”, hehkuttaa Ski Sport Finlandin freestyle-jaoston hallituksen jäsen Timo Sallinen.

Åren alppilukioon laskemaan

Ruotsinkielisen peruskoulun, Botby Grundskolanin, käynyt Axu aloitti 2018 syksyllä Åren alppilukion kumparelaskulinjalla. Lukio-opinnot Åressa mahdollistavat päivittäisen harjoittelun huippuolosuhteissa maailman parhaiden laskijoiden kanssa. 

”Åren freestylevalmentajat olivat jo pari vuotta aiemmin kehottaneet hakeutumaan sinne. Koulu olisi voinut olla myös Mäkelänrinteen urheilulukio, jossa minulla on myös opiskelupaikka”, kertoo Axu.

”Axu on siirtynyt Ruotsiin löytääkseen lajikulttuurin ja valmennuksen tason, joka on hänen tavoitteidensa tasolla. Ruotsin maajoukkue on tehnyt satsauksia mm. palkkaamalla päävalmentajaksi olympiavoittajien Kari Traan ja Hannah Kearneyn valmentajan Lasse Falenin ja joukkueella on selkeät tavoitteet huipulle”, kertoo Janne Lahtela.

”Treenaamme neljä kertaa viikossa kumpareikossa ja päälle vielä vapaalaskua, murtsikkaa sekä lätkää omassa hallissa. Olen myös vetänyt pitkästä aikaa muutaman suurpuikka -treenin lainasuksilla, joka tuntui todella hauskalta. Saankin halutessani laskea alppitreeneissä aina silloin kun haluan ja viikonloppuisin laskemme tietysti lukiokavereiden kanssa vapaata Åren parhaissa paikoissa”, hymyilee Axu.

Åre Skigymnasiumin tutustumisviikonloppu keväällä 2018.

Kesällä hypitään, treenaillaan ja fiilistellään

Kesätyö wakeboard-ohjaajana Laguunin vesiurheilukeskuksessa Espoon Keilaniemessä mahdollistaa Axulle päivittäisen hauskan ja monipuolisen treenin. ”Usein pyöräilen tai rullaluistelen edestakaisen noin 40 km matkan duuniin ja jään treenaamaan wakea töiden jälkeen pariksi tunniksi. Pelaan myös paljon eri mailapelejä normaalin saliharjoittelun lisäksi”, Axu kertoo. 

”Olen kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana yli 10 cm, joten pitää olla tarkkana, ettei vain tule loukkaantumista sen takia. Yleensä maailman parhaat kumparelaskijat harjoittelevat 3-4 jaksoa lumilla kesäisin. Olen kuitenkin halunnut jättää aikaa muuhunkin hauskaan tekemiseen, niin en sitten kyllästy kumparelaskuun. Jannen mielestä se antaa vielä mahdollisuuden tehostaa ja lisätä harjoittelua, kun sen aika on”, miettii Axu. 

Kesätyö wakeboard-ohjaajana Laguunin vesiurheilukeskuksessa Espoon Keilaniemessä mahdollistaa Axulle päivittäisen hauskan ja monipuolisen treenin.

Kohti tulevaisuutta

”Axu on ensimmäinen huippupotentiaali Suomen kumparelaskussa tällä vuosikymmenellä ja kaveri omaa intohimoisen suhtautumisen harjoitteluun”, hehkuttaa Lahtela. Pikavoitot eivät ole realismia huippu-urheilussa. Axu on tehnyt vakuuttava tulosta monessa eri lajissa jo junioriurheilussa ja on valmis huippu-urheiluvaiheeseen, hänellä on selkeät tavoitteet. 

”Kaikkia osa-alueita harjoitellaan paljon ja monipuolisesti, mutta ratkaisevinta on kuitenkin laadukas lajiharjoitus ja toistojen määrät. Opittava ei lopu koskaan huippu-urheilijalla ja tämän vuoksi lajikirjon kasvattaminen on tärkeässä roolissa. Samalla kun uuden oppiminen paranee koko ajan, kroppa ei kuormitu ja vältetään vammoja. On tärkeää työntää rajoja mahdollisimman pitkälle”, painottaa Lahtela.

Tarkoituksena olisi päästä mukaan Ruotsin maajoukkueen leiritys -ja valmennusohjelmaan ”virallisesti” heti syksystä alkaen. Matkustaminen Åresta, treeniolosuhteet, valmennus ja valmennusryhmä olisivat huippuluokkaa. Janne Lahtela pystyy jatkamaan henkilökohtaisena valmentajana Japanin maajoukkueen valmennuksen ohessa. Toistaiseksi Alppikoulun valmentajat ovat sopineet epävirallisesti, että Axu pääsee Ruotsin joukkueen mukaan ja leireille. 

”Tänä vuonna lasken vielä yhden maailmancup -kisan Japanin Tazawakossa helmikuussa ja ensi kaudella todennäköisesti noin 4-6 maailmancup-kisaa. Sitten seuraavana vuonna onkin tarkoitus laskea koko maailmancup-kiertue ja jopa sijoittua hyvin”, Axu sanoo päättäväisesti.

”Uskallan jopa sanoa, että tämän ikäisen kaverin ollessa kyseessä voidaan puhua ainutlaatuisuudesta. Axun tulevaisuus minun silmissäni näyttää olympiavoittajalta, piste”, kiteyttää Jarno Pirinen.

”Aika tulee näyttämään, mihin asti näillä eväillä pääsee, mutta ainakin itse matka on ollut hauska. Matkaani kohti Pekingiä pääsee seuraamaan helposti sosiaalisen median kautta. Kiitos kaikille jo matkalla mukana olleille: perheelleni, valmentajille ja yhteistyötahoille!” , Axu kiittelee. 

instagram.com/axuahvenainen

facebook.com/axuahvenainen

Teksti MARJA SALOKANGAS    Kuvat TIMO AHVENAINEN

Axulla on tavoitteet korkealla määrätietoisesti kohti kisakautta 2019.

Kommentit

kommenttia