Hyvän kehonhallinnan omaavan tulevaisuuden lupauksen esikuvia ovat Lindsey Vonn ja Mikaela Shiffrin.
Kouvolalainen 16-vuotias Tessa Backman kuuluu maamme nouseviin tähtiin. Tahkon alppikoulua käyvän Tessan tulevan kauden tavoitteena on ”laskea” määrätietoisesti FIS-pisteitä 50 pintaan sekä pujottelussa että vauhtilajeissa.
Tahkon alppikoulun Talent-ryhmässä laskeneen Tessan ponnahduslautana ovat viime kauden viidennet sijat Audi Cup -kokonaiskilpailun N 16 -sarjassa, SM-super G:ssä ja paripujottelussa, neljännet sijat N 16 SM -pujottelussa ja -syöksyssä sekä nuorten SM-combin hopea.
Lumilautailusta kipinä alppihiihtoon
Tessa Backman innostui 9-vuotiaana lumilautailusta yhdessä Tua-sisarensa kanssa. Kipinä alppihiihtoon syntyi lumilaudan päältä Tessan seuratessa paikallisten alppihiihto-junioreiden harjoituksia. Jo muutaman rataharjoittelun jälkeen loppukaudesta 2010 Tessa osallistui Kouvolan Hiihtoseuran mestaruuskilpailuihin. Ensimmäinen täysipainotteinen alppihiihtokausi alkoi seuraavana vuonna, jolloin Tessa kilpaili ensimmäistä vuotta Audi Alpine Ski Tour -kisoissa N 13 -sarjassa.
Mielakka ja Kouvolan Hiihtoseura kannustajina
Mielakan Rinnekeskus on vain 2,5 kilometriä Tessan kotiovelta. Kotirinne on tarjonnut hyvät ja kannustavat olosuhteet erityisesti pujottelun harjoitteluun. Tessan lajivalmennuksesta vastasi mm. Mika Puustinen. Palloilulajeista valmentajataustan omaava isä, Antti Backman, on osallistunut alusta alkaen Tessan oheisharjoittelun valmentamisee ja myöhemmin myös lajivalmentamiseen. Oman seuran ikätovereilla on ”joukkueena” ollut suuri merkitys Tessan kehittymiselle ja innostumiselle alppihiihdossa.
Monipuolinen oheisharjoittelu lajiharjoittelun tukena
Tessan oheisharjoittelu on ollut monipuolista sisältäen taitoa, fysiikkaa sekä myös henkistä puolta. Ohjelmassa on ollut voimistelua, perinteisiä kuntoilumuotoja sekä voimaharjoittelua iän karttuessa. Kokonaisvaltaisessa kehonhuollon kartoituksessa on varmistettu, että lisääntyvä harjoittelu ei tule aiheuttamaan mitään rakenteellisia ongelmia kasvavalle lapselle. Lisäksi siinä huomioidaan mahdolliset fyysisen rakenteen ongelmakohdat, jotta harjoittelu on osattu kohdistaa mahdollisimman oikein.
Lajiharjoittelun osalta leirit, kilpailumatkat ja kotitreenit sisälsivät viime kaudella yli 130 lumipäivää. Tessan mieluisin harjoittelurinne on Tahkon Special ja kilpailurinne Pyhän piste Palander sen vaihtelevan rinneprofiilin vuoksi. Harjoittelun määrää on Tessan kohdalla lisätty nousujohteisesti sekä laji- että oheisharjoittelun osalta neljän viimeisen kauden aikana.
Tahkon alppikoulusta oppia
Tahkon alppikoulun Talent-ryhmän kannustuksen myötä on Tessan viime vuosien kehitys ollut lupaavaa. Tämä vaikutti Tessan päätökseen hakea Tahkon alppikouluun. ”Liikunnallisesti lahjakkaan Tessan pohjatyöt on tehty hienosti. Nuorempana suoritettu monipuolinen harjoittelu ja herkkyyskausien hyödyntäminen ovat luoneet hyvän perustan. Hän on oppinut kuuntelemaan omaa kehoaan. Tessalla oli jo alppikouluun tullessaan oikeat nostotekniikat voimaharjoitteluun, joten harjoittelussa on heti päästy tositoimiin. Tessa laskee mielellään kaikkia alppilajeja ja etenkin vauhtilajit ovat mieleisiä. Hän pystyy itse analysoimaan ja siirtämään valmentajan palautteen omiin suorituksiinsa”, innoittaa Tahkon alppikoulun valmentaja Janne Partanen.
Tahkon alppikoulussa on muutkin maamme parhaat naisalpinistit, mm. Riikka Honkanen, Janina Mäkinen ja Erika Pykäläinen. Urheilijat sparraavat ja ”potkivat” huomaamattaan toisiaan eteenpäin.
Alppikoululaisen arki
Koulumenestys on aina ollut perustana alppihiihdolle. Tessa on hoitanut poissaoloista huolimatta koulun erittäin hienosti. ”Koulujutut ovat myös tietynlainen tapa rentoutua. Teen mielelläni läksyjä, erityisesti matematiikan tehtäviä. Siinä saa hetkeksi ajatukset pois alppihiihdosta. Se vaatii hyvää keskittymiskykyä, minkä harjoittaminen puolestaan parantaa kisasuorituksiin keskittymistä”, huomioi Tessa ja jatkaa: ”Muutokset käytännön arjessa ovat olleet melkoisia. Alppikouluun siirryttäessä alkaa omatoiminen lukio-opiskelu sekä itsenäinen elämä. Ruoka ei ilmesty automaattisesti pöytään ja pyykitkään eivät puhdistu itsestään. Asuminen yhdessä kivan kämppiksen kanssa on auttanut paljon – arkea on mukavampi jakaa kaverin kanssa”.
Vapaa-aikanaan Tessa viihtyy golf-kentällä ja haaveena onkin kesällä hyödyntää Tahkon viheriöitä. Tilauksessa ovat myös yhteiset lumilautailuretket Tua-siskon kanssa. Musiikin kuuntelu on Tessan mieleen ja rentouttavaa vastapainoa ohjelmoidulle arjelle, samoin ystävien kanssa vietetty aika.
Tukijoukkojen merkitys
Viime vuosien aikana on kotijoukoilta tarvittu iloista mieltä ja kesälomia tunturissa. ”Isänä täytyy todeta, että kaikki on ollut myös sen arvoista. Meidän vanhempien on hyvä muistaa, että lapset ovat lapsia vain lyhyen aikaa, joten mukanaolo harrastuksissa on kullan arvoista”,
kannustaa Antti Backman. Tessa kiittää vanhempiaan ja yhteistyökumppaneitaan kaikesta saamastaan tuesta. Mukana matkassa ovat olleet Hoviruoka Oy sekä Finceptum Oy, Kouvolan Lakritsi Oy, Kouvolan Rengasteam Oy, Propentus Oy, Vauhti Speed Oy, Ässä-Asunnot Oy ja BIM Finland Oy.
Kohti huippua
Määrätietoisen Tessan tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu työuran rakentaminen alppihiihdon parissa. Tavoitteena on päästä maajoukkueeseen ja sen myötä laskemaan aluksi Eurooppa Cup- ja myöhemmin Maailman Cup -kisoja. ”Uskon, että Tessalla on hyvät mahdollisuudet nousta maajoukkueeseen ja sitä kautta aina maailman huipulle asti”, peukuttaa Janne Partanen.
Teksti MARJA SALOKANGAS
Kuvat VELI-MATTI KUUSELA & ANTTI BACKMAN