Alppihiihtäjä Emilia Holmila, 14, Helsinki Ski Club: ”Bonuksena opit pakkaamaan auton”
Emilia Holmila on käynyt jo kaksi kautta Rovaniemen yläkoululeirityksessä ja kolmas lukuvuosi häämöttää edessäpäin. Holmilan mukaan YKA:ssa on päässyt treenaamaan kovaa ja oppimaan harjoittelun kokonaisvaltaista rytmittämistä, mistä on ollut apua arjen tasapainottamisessa esimerkiksi arkitreenien ja koulun välillä.
– Olen oppinut harjoittelun rytmittämistä järkevästi sekä päässyt treenaamaan kovaa kivassa porukassa, summaa Holmila.
Viimeiseltä lukuvuodelta yläkoululeirityksessä alppihiihtäjätär toivoisi pääsevänsä kokeilemaan uusia harjoitteita treenien parissa.
– Odotan viimeiseltä leirityskaudelta erityisesti erilaisia tekniikkaharjoitteita osana rinnetreenejä sekä kokonaisvaltaisesti uuden oppimista erilaisissa harjoitusryhmissä uusien kavereiden kanssa.
Bonuksena Holmila on leirityksen myötä oppinut pakkaamaan myös auton erityisen mallikelpoisesti.
Leiritykseen mukaan hakiessa on hyvä valmistautua siihen, että pääsee ja oppii pakkaamaan myös auton. Tänä päivänä se luonnistuu jo minultakin mutkitta, naurahtaa Holmila.
Freeridelaskija Iisko Kuusisto, 15: ”Sokeripussi mukaan skinnausreissulle”
Iisko Kuusisto on ollut yläkoululeiritys toiminnassa mukana jo kaksi lukuvuotta. Kuusistolle YKA:sta on muodostunut odotettu ajanjakso muiden arkitreenien oheen. Kuusiston mielestä tärkeimpiä oppeja ovat olleet lumiturvallisuuskoulutukset, sekä ymmärrys kokonaisvaltaisesta palautumisesta.
– Leirillä oppii ymmärtämään esimerkiksi, kuinka kauan joudut odottamaan, kunnes palautuminen tapahtuu, tai mitä tehdä, että palautuminen tapahtuisi, pohtii Kuusisto.
Nuori freeridelaskija odottaa kolmatta kauttaan leirityksessä innolla ja halu oppia uutta kutkuttaa jo mielen päällä. Aiempien leirityslukuvuosien muistorikkaimpana hetkenä Kuusisto pitää Ruotsin Riksgränsenissä pidettyä skinnausreissua.
Riksgränsenissä painettiin moottorikelkkahinauksella yhteen tunturiin ja laskettiin alas. Välillä tällaistakin voi olla leirillä, ja se jos mikä on mukavaa!
Kuusistolle on jäänyt myös yksi huomionarvoinen vinkki arjen lumiseikkailuihin mukaan.
– Sokeripussi pitää olla mukana jokaisella skinnausreissulla.
Alppihiihtäjä Henri Juntunen, 15, Levi Ski Club: ” Odotan, että saan lisää näkökulmia jo opittuihin asioihin”
Henri Juntuselle edessä häämöttää kolmas lukuvuosi yläkoululeirityksessä. Tähän asti kaksi kautta leirityksessä on antanut alppihiihtäjälle monipuolisia oppeja ja näkökulmia. Erityisesti Juntunen kokee saaneensa näkemystä unen ja palautumisen tärkeydestä.
– Täällä saa asioihin erilaisia näkökulmia ja se auttaa oppimaan, kertoo Juntunen.
Opit unesta ja palautumisesta on antanut Juntuselle puhtia arkiseen harjoitteluun ja jaksamiseen.
– Treenien jälkeen pitää muistaa palautella kunnolla, jotta kehittyy ja jaksaa, summaa Juntunen.
Tärkeiden oppien lisäksi Juntuselle parhaita hetkiä ovat olleet skinnausreissut Ylläksen maisemissa. Nuorukainen odottaa jo kolmatta, sekä viimeistä lukuvuottaan yläkoululeirityksessä innolla.
– Odotan jo, että pääsen oppimaan uusia taitoja ja, että saan lisää näkökulmia opittuihin asioihin.
Alppihiihtäjä Sonja Jaakola, 16, Santa Claus Ski Team: ”Ilman pitkiä sukkia, pipoa ja hanskoja ei pääse treeniauton kyytiin”
Sonja Jaakola on ollut mukana yläkoululeiritystoiminnassa kaikki kolme mahdollista lukuvuotta. Alppihiihtäjättärellä on edessä uudenlainen kausi, kun edessä häämöttää ensimmäinen lukuvuosi lukioikäisenä ja FIS-kilpailuiden portit aukenevat.
– Olen saanut paljon tärkeitä oppeja itselleni urheilijana. En osaan mainita mitään yksittäistä mutta olen valmis ja motivoitunut siihen, että pääsen haastamaan itseäni erilaisissa olosuhteissa ja eri rinteillä.
Jaakola mainitsee muun muassa yhtenä oppina syömisen ja treenaamisen tasapainon. Jotta jaksaa treenata ja palautuu, on nuoren urheilijan syötävä kunnolla. Yläkoululeiritysten harjoittelun monipuolisuus ja rohkeus kokeilla erilaisia juttuja on tuonut Jaakolan harjoitteluun monipuolisuutta.
– Jos ei syö ja palaudu hyvin, ei voi treenatakaan kunnolla ja myös rohkeus kokeilla erilaisia juttuja harjoittelussa on tärkeää, täsmentää Jaakola.
Jaakolan mukaan on ollut hyvä, että normi arkiharjoittelun lisäksi YKA:n kautta on saanut uusia näkökulmia ja vinkkejä eritahojen ammattilaisilta.
– Siellä saa palautetta eri valmentajilta, kuin omissa normi treeneissä, joten ne tuovat erilaisia näkökulmia laskemiseen. Siellä tutustuu myös uusiin ihmisiin.
Konkreettisin asia, jonka Jaakola, on oppinut kantapään kautta leirityksen tiimellyksessä, on että ilman pitkiä sukkia, pipoa ja hanskoja ei pääse treeniauton kyytiin.
Se on nyt taottuna mieleen, ja toteutuukin tänä päivänä melko hyvin, naurahtaa Jaakola.
Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa usean lajin valmennusjärjestelmää ja urheilijan polkua. Yläkouluikäisten valmennuksessa toimitaan lajin määritteleminen valmennuslinjausten mukaisesti (Urheilijan polku). Nuorten urheilijoiden kohdalla tämä tarkoittaa lajivalmentautumisen rinnalla monipuolisten taito- ja fyysisten ominaisuuksien harjoittelua, urheilijoiden elämäntaitojen, kuten ravitsemuksen, psyykkisten taitojen ja urheilijan terveyteen liittyvien taitojen kerryttämistä sekä tuen tarjoamista urheilijan kaksoisuraan ja opiskelutaitoihin. Yläkouluikäisten yläkoululeirillä koulunkäynti ja harjoittelu yhdistetään toimivaksi kokonaisuudeksi leiriolosuhteissa ja annetaan eväät parempaan arjen hallintaan myös leirien välisinä aikoina – tavoitteena on tarjota nuorille urheilijoille tukea kokonaisvaltaiseen urheilijaksi kasvamiseen.
Ski Sport Finland suosittelee valtakunnallisen yläkouluakatemialeirityksen integroimista jokaisen U14 ja U16 ikäisen nuoren valmentautumiseen. Valtakunnallinen yläkoululeiritys on verrattain helposti tavoitettavissa jokaiselle alppihiihtäjänuorelle asuinpaikasta riippumatta.
Tutustu lähimpään urheiluopistoon ja hae mukaan 30.4. mennessä!
Haku TÄÄLTÄ