Home » Alppien risteyskohdassa

Alppien risteyskohdassa

Naapurikansojen vaikutteet ovat kohdanneet Aostanlaaksossa tuhansien vuosien ajan ja vuoret yhdistävät Italian, Ranskan ja Sveitsin myös nykyään. Italian luoteiskulman hiihtokohteissa on hyvien rinteiden ja jylhien vuoristomaisemien lisäksi tarjolla erinomaista ruokaa ja kiehtovaa historiaa. Myös Aostanlaakson tunnetuimman hiihtokohteen Cervinian laaja ja lumivarma hiihtoalue jatkuu rajojen puolella.

Valle d’Aostaan saavuttaessa majesteettiset vuoristomaisemat laittavat matkailijan hiljaiseksi. Horisonttia hallitsevat Mont Blancin (4 810 m), Monte Rosan (4 634 m), Matterhornin (4 478 m) ja Grand Paradison (4 061 m) huiput. 

Koska ollaan Italiassa, puhutaan tietenkin Monte Biancosta ja Monte Cervinosta. Paikkojen epätavalliset nimet kertovat kuitenkin naapurimaiden vahvasta vaikutuksesta, ja Italian pienin hallintoalue Aostanlaakso on virallisesti kaksikielinen.  Vaikka Italia on nykyään hallitseva kieli, tienviitat kirjoitetaan edelleen ranskaksi, ja lähes kaikissa paikannimissä ja paikallisissa sukunimissä on naapurimaan alkuperää.

Roomalaiset loivat aikoinaan Alppien tieverkoston yhdistämällä Pienen ja Ison Sankt Bernhardin alppisolat ja ja perustivat Augusta Praetorian kaupungin. Tätä kautta saatiin yhteys muuhun Eurooppaan jo tuhansia vuosia sitten. Siksi oli ymmärrettävää, että Rooman valtakunnalle haluttiin vahva paikallinen hallinto.

Aosta on Alppien Rooma.

Nykyään Aostan nimellä tunnettu kaupunki on kirjaimellisesti syntynyt teiden risteyskohtaan. Kaupungin muurien sisällä kohtaavat edelleen tiet, jotka vievät Sveitsiin ja Ranskaan.  Viisi vuosisataa roomalaista sivilisaatiota jätti laaksoon paljon merkkejä, jotka ovat läsnä tänäkin päivänä. 

- Mainos -

Aostaa ei turhaa kutsuta Alppien Roomaksi. Kaupungin tunnusmerkit ovat kuin suoraan eteläisestä pääkaupungista; muurit, teatterit sekä kirkot ja katedraalit. Kaupunki houkuttelee turistien lisäksi historian tutkijoita, ja se kuuluu italialaisten koululaisten keskeisiin luokkaretkikohteisiin. Kävelyretki kaupungin muurien sisällä onkin mainio lisä reissuohjelmaan, jos liikkuu omalla autolla ja matka kulkee kaupungin ohi.

Vaikka Aostassa tuntee olevansa hetken Ikuisessa kaupungissa, pian vieressä kohoavat vuorijonot herättävät haaveilijan. On aika siirtyä rinteisiin. 

Aostanlaakso on vieläkin tunnetumpi maailmanluokan hiihtokohteista, ja vuoret houkuttelevat vaeltajia, maastopyöräilijöitä ja kiipelijöitä yhä enemmän myös kesäaikana.  

Cerviniassa pääsee nauttimaan yhdestä Alppien suurimmasta ja lumivarmimmasta hiihtoalueesta.

Laadukasta hiihtoa valtavalla rinnealueella

Marraskuu-joulukuun vaihde. Aurinko paistaa, rinteet ovat huippukunnossa ja hissijonoja ei juuri ole. Voisiko kauden rennommin aloittaa?

Cervinia on todellinen klassikko alppikohteiden joukossa. Jo 1700-luvulla vuorikiipeilijät saapuivat sinne valloittamaan Matterhornia, ja sen vaarallinen kiipeilyreitti kiehtoo edelleen lajin harrastajia.  

Cervinian kylä sijaitsee aivan Matterhornin juurella, sen Italian puoleisella alueella. Olemme reilussa 2000 metrin korkeudessa. Italian korkeimmalla sijaitseva alppikylä on samalla yksi lumivarmimmista. Sijainti Alppien eteläpuolella tarkoittaa myös tilastojen perusteella enemmän aurinkoisia päiviä.

Kaikkiaan Cerviniassa on rinteitä 150 kilometriä, kun viereisen Valtournenchen alueet lasketaan mukaan. Ja kun mukaan ynnätään läheiset Sveitsin puoleiset hiihtoalueet, rinteiden määrä enemmän kuin tuplaantuu.

Zermattin kanssa Cervinia muodostaa valtavan hiihtoalueen, jonka korkein hiihtoalue sijaitsee Klein Matterhornin ympärillä.  Cerviniassa rinteiden korkeusero on parhaimmillaan 2 400 metriä, ja pisimmät rinteet ovat jopa 22 kilometrin pituisia. 

Cerviniassa halutaan pitää huolta vauhdikkaista ja pitkistä punaisista rinteistä nauttivista laskijoista. Rinteet ovat huippukunnossa, ja lunta riittää jo hiihtokauden ensimmäisinä viikkoina. Mutta jos hakee jyrkempiä elämyksiä, on niitä vaikka koko viikon ajaksi.

Tarjolla on myös iso Indianparkin snowpark, josta löytyy fun slope, hyppyreitä ja reilejä. 

Yksi kohteen vahvuuksia on moderni hissikapasiteetti, joka takaa, ettei suuria jonoja juuri synny. Rinteiden hoitoon ja laatutasoon kiinnitetään paljon huomiota, ja kehitystyö jatkuu koko ajan. Vuoden 2023 aikana on luvassa entistä nopeammat yhteydet kahden legendaarisen alppikylän välille.

Kiehtova Italian puoli 

Jo saapumisiltana paikallinen keittiö on tehnyt vaikutuksen. Moni valitseekin Cervinian ja Zermattin muodostaman hiihtoalueen Italian puolen edullisempien hintojen lisäksi juuri mainion ruokakulttuurin takia. Ja aivan perustellusti. 

Vaikka ruoka on loistavaa, ei Cerviniaan matkusteta apres skin takia. Kylässä on lukuisia ravintoloita ja pubeja, mutta pääpaino on ruoassa ja meno iltaisin maltillista.

Matterhorn tekee vaikutuksen ja sen pyramidimainen muoto on läsnä koko hiihtopäivän ajan. Joku on osuvasti sanonut, että jos vuori pitäisi suunnitella, se näyttäisi juuri Matterhornilta. 

Yksi Alppien tunnetuimpia symboleja on jäänyt varmasti jokaisen mielikuviin jo lapsuudesta Toblerone-pakkauksen kyljestä.  Sveitsin puolelta 4 478 metrin korkeuteen kohoava vuori näyttää paremmalta, mutta sinne on helppo siirtyä ottamaan valokuvia hiihtopäivän aikana.  

Yhteinen hiihtolippu

Ylhäällä vuorilla on lunta jäätikön takia aina, ja keskus toimii kesäisin myös monien maajoukkueiden harjoittelupaikkana.  Joka puolella on upeita rinteitä ja viikon ajaksi laaja hiihtoalue tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja. Siksi voi suositella oppaan kanssa hiihtämistä ainakin päivän ajan ja eri kyliä kiertäviä päiväretkiä; kokemuksesta saa paljon enemmän irti eikä neljän ryhmässä kustannukset ole pahoja. 

Cervinian vahvuus on juuri valtavan alueen tuoma etu. Jos Italiassa on pilvistä, voi yhdellä hissillä siirtyä Sveitsin puolelle aurinkoon.  Käytössä on yhteinen hiihtolippu, ja vaikka passeja ei enää yläasemalla tutkita, pienet yksityiskohdat kertovat, että olemme EU:n ulkopuolella.  Sveitsin puoleisilla rinteillä hiihto-opas kehottaa laittamaan puhelimesta datasiirron pois.

Cerviniaan tehdään ryhmämatkoja, mutta omatoiminen matkailija pääsee alueelle parhaiten Torinon lentokentältä reilussa tunnissa. Vaikka moottoritiet vetävät hyvin, Milanon kentät ovat jo hieman pidemmällä – Malpensaan matkaa on 180 km. Hiihtokauden aikana kannattaa tiedustella myös lentokentiltä lähteviä bussikyytejä. Aostanlaakson hiihtokeskukset

Aostanlaakson kohteiden tarjonta on hyvin monipuolinen. Vuoret houkuttelevat erinomaisilla olosuhteillaan hiihtäjiä ammattilaisista perheen pienimpiin. Kun valitsee sopivan kohteen, on tarjolla heliskin, vapaalaskun ja mustien rinteiden lisäksi helposti lähestyttäviä kohteita perheille ja aloittelijoille. 

Laaksossa on kaikkiaan parikymmentä talviurheilukohdetta, yli 800 kilometriä rinteitä ja 10 lumipuistoa. Kiehtovaksi alueen tekee se, että Valle d’Aostan kohteista voi siirtyä myös naapurimaiden puolelle hiihtämään.

Cervinian lisäksi Aostanlaakson suuriin hiihtokeskuksiin lukeutuvat Italian ja Ranskan rajalla oleva La Thuile ja laakson koillisosassa oleva Monterosa Ski. Yksi tunnetuimmista hiihtokylistä on Mont Blancin juurella sijaitseva Courmayeur, jota pidetään yhtenä alppihiihdon kehtona. Tänä päivänä se on trendikäs keskus, joka on kuuluisa hiihdon lisäksi ruoasta ja shoppailusta.

Pienimmistä keskuksista Pilan hiihtokeskus sijaitsee aivan Aostan kaupungin lähellä. Sen lisäksi perheille voi suositella myös Torgnonin, Champorcherin ja Crévacolin keskuksia.

Lue lisää: www.lovevda.it/en


Mitä kokea Aostan laaksossa?

Mikäli on omalla autolla liikkeellä, kannattaa Valle d’Aostassa pysähtyä Aostan kaupungissa, Alppien Roomassa. Myös laakson kylpylät ovat tunnettuja. Paikallisista herkuista on syytä maistaa Fontina-juustoa. Sitä on vaikea jättää väliin, koska Fontinaa on tarjolla lähes kaikkialla – niin aamiaispöydässä kuin illalla aperitiivien kanssa.

Pre-Saint-Didier Thermal Spa

Kylpylät ovat tärkeä osa Aostanlaakson matkailua, ja Courmayerin läheisyydessä sijaitseva Pre-Saint-Didierin Thermal Spa on yksi Alppien tunnetuimmista. Jos aamulla ei jaksa lähteä hiihtämään, sujuu päivä varmasti myös kylpylässä laiskotellen.

Pre-Saint-Didierin Thermal Spassa voi rentoutua ulkoaltaissa ja ihailla Mont Blancin näkymiä. Perinteisessä kylpylässä on myös saunoja ja mahdollisuus nauttia erilaisista hoidoista.

Terapeuttisilla kylpylöillä on tuhansien vuosien perinne Aostanlaaksossa, ja niissä ovat hiihtokansan lisäksi monet kuninkaalliset viettäneet lomiaan. 

Fontina-juusto

Aostanlaakso on tunnettu mainiosta keittiöstään ja hiihtokeskuksissa pääsee takuuvarmasti nauttimaan myös illallispöydässä. Alueen ylpeydenaihe on lehmänmaidosta valmistettu puolipehmeä Fontina-juusto. Fontina on miedon aromaattinen ja helposti sulava juusto, joka sopii niin leivän päälle kuin lämpimien ruokien valmistukseen – ja maistuu punaviinin kanssa.

Vuonna 1996 Fontina sai Euroopan unionin suojatun alkuperänimityksen (DOP) leiman, jossa määrätään yksiselitteisesti, että se on tuotettava yksinomaan Valle d’Aostassa,  

Skyway Monte Bianco

Alppien korkein huippu Mont Blanc (4 811 m) herättää kaikissa kunnioitusta. Courmayerista lähtevällä Skyway-hissillä pääsee hetkessä ylös Monte Biancon Italian puolelle ihailemaan upeita maisemia. 

Hissi pyörii täydet 360 astetta reitin varrella, joten jo matkalla saa täyden näkymän ympäröiviin huippuihin. Ylimmällä asemalla, Punta Helbronnerin terassilla (3466 m korkeudessa) näkee yhdellä kertaa kaikki läntisen Alppien korkeimmat huiput: Mont Blancin, Monte Rosan, Matterhornin, Gran Paradison ja Grand Combin. 

Kesällä jäätikön yli kulkeva gondoli yhdistää Italian ja Ranskan, ja se tarjoaa uskomattoman matkan Glacier du Géantin yli ranskalaiselle Aiguille du Midin asemalle.

Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Valle d’Aosta ja Cervinia 

Kommentit

kommenttia