Pyreneiden poimuvuoristo toimii pitkälti Espanjan ja Ranskan välisenä rajalinjan, ja vuoriston uumenista löytyy myös vähäveroinen Andorran kääpiövaltio. Kaikkiaan vuoriston pituus on noin reilut 400 kilometriä ja leveyttä löytyy noin sata metirä. Korkein huippu Aneto kohoaa 3 404 metriin. Huipun ympärillä on myös Espanjan suurin jäätikkö, joka sulaa huimaa vauhtia.
Lukujen perusteella Pyreneet on hyvin kiinnostava kohde laskijalle. Kätevimmin sinne pääsee lentämällä Barcelonaan tai Toulouseen. Suomesta valmismatkoja Pyrenneille järjestää Youtravel -matkatoimisto. Kaikkiaan Pyrenneillä on noin 50 hiihtokeskusta kolmessa eri valtiossa, Andorrassa, Espanjassa sekä Ranskassa.
Hiihtomatkailu Suomesta kohdistuu erityisesti Alpeille, useimmiten vielä Itävaltaan. Pyrenneet tarjoavat kiehtovan vaihtoehdon jo ehkä tutulle ja turvalliselle alppimatkalle. Poimuvuoristo näyttää erilaiselta kuin jylhät Alpit tai paasimaiset Dolomiitit. Myös alueen rakennuskanta ja ruokakulttuuri eroavat perinteisten alppimaiden tarjonnasta.
Helppo saavutettavuus
Pyrenneille on helppo mennä. Suurimmilta lentokentiltä, Barcelonasta ja Tolousesta, on noin kolmen tunnin matka vuorien suosituimpiin hiihtokeskuksiin. Siirtyminen luonnistuu helpoiten vuokra-autolla, jolloin myös keskussurffailu vuoristossa onnistuu jouhevasti. Maantiet Barcelonasta Pyrenneille ovat hyvässä kunnossa. Mikäli navigaattorin antaa opastaa tietulleja sisältävillä reiteillä, kannattaa pitää kolikoita tai pieniä seteleitä mukana. Kaikissa porteissa, eritoten Espanjan puolella, ei etäluettava luottokortti toimi. Tietullimaksuja kertyi noin 40 euroa matkalla Andorrasta Barcelonan lentokentälle. Taksinkuljettaja kertoi tullittoman reitin vievän vajaa puoli tuntia pidempään ja olevan eritoten Andorraan liepeillä pienempää tietä.
Sääherkkyyttä
Atlantin valtameri on hyvin lähellä Pyrenneiden länsilaitaa. Sieltä voi saapua kohtuullisen rapsakoitakin sääilmiöitä: joskus huomattavana tuiskuna ja joskus pitkinä, lämpiminä ja tuulettomina aurinkojaksoina. Parhaimmillaan Atlantilta tuleva kostea ilmavirta muuttuu vuoriin törmätessään lumisateeksi.
Pyrenneiden puuteripäivät eivät ole mikään harvinaisuus. Ne ovat yleisempiä kuin oletetaan. Vuotuiset lumisademäärät ovat useita metrejä. Hiihtokeskukset ovat varautuneet sääilmiöihin mahdollisuuksien mukaan. Tuolihisseihin on hankittu tuulituoleja, joita voi käyttää vähän kovemmallakin tuulella. Kriittisiä hissilinjoja on varmistettu ankkuri- tai nappihisseillä. Gondolit kulkevat mahdollisimman matalalla ja mahdollisuuksien mukaan metsän suojassa.
Pieniä kyliä ja luonnonpuistoja
Ainakin Espanjan puolen Pyrenneillä olevat hiihtokeskuskylät ovat aika pieniä. Niissä on vähän kansainvälistä turismia, sillä hotelleita on nirkoisesti. Suurin osa kiinteistöistä on espanjalaisten vapaa-ajan huoneistoja. Baquierassa yksi suuremmista kiinteistöistä kuuluu Espanjan kuninkaalle Felipe VI:lle.
Vuoriston karttaa katsoessa huomaa laajat luonnonpuistot. Eritoten kesämatkailijat suuntaavat niihin, mutta niistä löytyy myös mainioita rinteitä skinnailijoille. Espanjassa skinnailuun suhtaudutaan aika myötämielisesti. Kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei suunniteltu skinnailukohde ole erityinen kieltoalue.
Mukavuus läsnä
Rentous on päällimmäisenä tunteena Pyrenneiden hiihtokeskuksissa. Rasvakeittimen tuoksu puuttuu rinneravintoloista kuten myös tärykalvoja koetteleva bilemusa. Ihmiset ovat pääsääntöisesti viettämässä nautinnollista rinnepäivää ja nauttimassa toistensa seurassa. Välillä käydään nauttimassa hyvin hoidetuista rinteistä.
Baqueira Beret kaikki kohdillaan
Val d´Araniniin kohoavan, hyväkuntoisen serpentiinitien varrella on Baqueira Beretin hiihtokeskus. Kyseessä on perinteinen keskus, joka on avattu jo vuonna 1964. Pitkästä historiastaan huolimatta keskuksen yleisilme on hyvin moderni, niin kylässä kuin rinteessä.
Keskusta on tasaisesti kehitetty ja laajennettu vuosien aikana, mutta suurimmat kehitysaskeleet ovat tapahtuneet 80-luvun puolivälissä ja vuosituhannen taitteessa. Myös viimeisen viiden vuoden aikana alueen palveluita on kohennettu määrätietoisesti. Lopputuloksena on kookas, moderni ja monipuolinen hiihtokeskus.
Keskus jakaantuu neljän eri vuoren alueelle, joiden keskellä on alueen suurin kylä Baquiera. Alhaalta katsottuna oikealla puolelle on Bonaigua ja vasemmalla Baciver sekä Beret. Bagueiran vieressä, vähän yläpuolella sijaitsee Tanaun majoituskeskittymä, jossa tosin liki kaikki huoneistot ovat yksityisessä omistuksessa. Tanaussa oli havaittavissa useita pieniä nostokurkia, joten alue on kasvamassa myös lähivuosina.
Osa Val d´Aranin 30 000 vuodepaikasta sijaitsee lähikylissä. Majoituin viihtyisässä Hotel Vilagarosissa, joka sijaitsee noin 10 minuutin automatkan päässä hiihtokeskuksesta. Idylliseltä kylältä hotellin bussi kuljetti laskijoita kaksi kertaa tunnissa rinteelle tai sieltä pois. Iltakulkeminen piti hoitaa jalan tai taksilla.
Kaikkea löytyy
Modernin hiihtokeskuksen lisäksi alueelta löytyvät muun muassa nopeuslaskupaikka kuvausmahdollisuuksineen, hienosti hoidettu snow park, neljä lasten aluetta sekä off piste -reittejä. Keskuksen alueelta löytyy myös treenirinne tavoitteellisille kepin kiertäjille. Keskuksella on tarjota esimerkiksi keppejä ja ajanottojärjestelmiä treeniryhmille.
Hienoja rinneoffareita on tarjolla useammassakin kohdassa. Harvan metsän suojassa on lonkerokelissäkin kiinnepisteitä, joten niissä on nautinnollista laskea kehnommallakin kelillä. Mukavia sekä nautinnollisen jyrkkiä metsäpätkiä löytyy useita eri rinteiden väliltä. Puskalaskijan iloksi espanjalaiset eivät olleet, ainakaan vierailun aikaan, kovinkaan ahkeria metsälaskijoita. Mukavia siivuja ensijälkien kera pääsi tekemään vielä alkuiltapäivästä.
25 rinneravintolaa huolehtii laskukansan energian saannista. Ravintolat, joissa pistäydyin, olivat erittäin viehättäviä, kohtuullisen hintatason paikkoja. Pikaruokaloista ei ole kyse, vaan annosta ryhdytään kokoamaan, kun se tilataan. Esimerkiksi lautasellinen ilmakuivattua kinkkua ei valmistu hetkessä, mutta maistuu taivaalliselta.
Päivän kierron mukaan
Baqueira Beretin rinteitä on melkein jokaisen ilmansuuntaan. Keväällä se tarkoitti keskipäivästä eteenpäin aurinkoa saavien rinteiden vettymistä. Rivakkaa liukumista kaipaava laskija suuntaa näille länsirinteille heti aamusta ja siirtyy sitten pohjoiseen tai itään aukeaville rinteille iltapäivästä. Luistoerot eri rinteiden kesken olivat huomattavat!
Kompakti kylä
Rahtusen betonisessa kylässä ei tarvitse ihmeempiä karttoja, sillä lähes kaikki on näkösällä tai korkeintaan läheisen talon takana. Palvelut on keskitetty hyvin pienelle alueelle, joten monoilla ei joudu kohtuuttomia matkoja kompuroimaan. Mikäli kompurointia tapahtuu, kylästä löytyy pieni sairaala, joka auttaa kylällä ja rinteissä syntyneiden vammojen hoidossa.
Nautti sitten upeista maisemista, maistuvasta ruuasta tai leppoisasta tunnelmasta, kateutta herättävät kuvat sai sujuvasti sosiaaliseen mediaan alueen kattavan wifi-verkon avulla.
Baquiera pähkinänkuoressa
- 112 rinnettä, 167 km
- 6 vihreää (5km)
- 43 sinistä (75km)
- 46 punaista (61km)
- 17 mustaa (29km)
- 3 offpiste-reittiä (5km)
- 36 hiihtohissiä (1 gondoli, 19 tuolihissiä, 9 ankkuri- tai nappihissiä sekä 7 mattohissiä)
- 710 lumitykkiä
- Hissilippu 52€/päivä
- www.viajes.baqueira.es
Teksti ja kuvat Jussi Ovaskainen
LUE ARTIKKELIN JATKO EDGE-DIGILEHDESTÄ!!
Myynnissä Lehtiluukku.fi palvelussa hintaan 2,90€ rajoitetun ajan!