Raikas talvinen aamu valkenee Keski-Itävallan vuoristoisessa maisemassa. Ikkunasta sisään pilkistävä aurinko taittuu valkohuippuisten vuorten lomasta. Päivän karkelot kiiluvat jo silmissä suunnistaessani aamupalan kimppuun. Päiväohjelmassa olisi luvassa hyvin hoidettuja rinnekilometrejä, kuumaa gulassia leivän sisältä tarjoiltuna ja loppuun muutama paikallinen kullankeltainen, kylmä olut alppihumpan kyydittämänä. Hyvät ainekset siis oivalliselle rinnepäivälle.
Schladming on yksi Itävallan suosituimmista laskettelukohteista. Historia laskettelun parissa juontaa juurensa vuoteen 1908, kun Schladmingiin perustettiin talviurheilukerho. Hieman yli kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1920 kaupungissa alettiin järjestää hiihtokilpailuja. Nykyisin Schladming toimii yhtenä vakioisäntänä alppihiihdon maailmancupin osakilpailulle. Uskottavuutta laskemiseen riittää, sillä Schladmingin on myös kahdesti isännöinyt alppihiihdon mm-kilpailuita. Vuosina 1982 ja 2013 koko alppihiihdon kerma kokoontui kylän rinteille kisaamaan paremmuuksista. Mutta mikä sitten on Schladming, missä se sijaitsee ja miksi sinne tulisi matkata?
Keski-Itävallan Steiermarkin osavaltiossa, lähes 3000 metrin korkeuteen nousevien kalkki-Alppien kätköissä lymyilee pieni Schladmingin alppikylä. Kolossaalista megakeskustunnelmaa ei alueelta kannata lähteä etsimään, sillä Schladming kätkee sisäänsä lähinnä pittoreskia alppitunnelmaa kylän täydeltä. Kaikkialle pääsee kätevästi kävellen ja asukasluvultaan 4500 asukkaan kylää voikin verrata kotoisasti Luumäkeen, Isokyröön tai vaikka Joutsaan. Erona tietenkin on paikallisten vaatetus ja maiseman korkeuskäyrien vaihtelu. Ennen turismin ja alppihiihdon pesiytymistä Steiermarkin alueen rinteille, elanto Schaldmingilaisten pöytään kaivettiin maan uumenista kaivostoiminnalla. Kylän kaduilla voikin haistella ja makustella vielä vanhojen kaivosaikojen tunnelmaa.
Neljä hiihtokeskusta
Schladming on osa isompaa Schladming-Dachsteinin kokonaisuutta, mutta suuri yleisö tunnistaa alueen nimenomaan Schladmingin kylästä. Schladmingin alueen neljä hiihtokeskusta: Reiteralm, Hauser Kaibling, Hochwurzen ja Planai on kätevästi yhdistetty toisiinsa 45 hissin avulla. Alueen 170 kilometrin ja 81 hissin rinneverkosto pitää laskijan liikkeessä pidempäänkin, ja mäkiä voi valita useamman hiihtoretken tarpeisiin. On siis sanomattakin selvää, että hiihtoalueelta löytyy laskettavaa jokaiseen taitotasoon ja makuun.
Vauhtia voi kerryttää leveillä ja haasteellisilla mustilla ja punaisilla rinteillä. Hieman rauhallisempaan mäenlaskuun löytyy sinisiä ja vihreitä rinteitä. Lumetusjärjestelmä kattaa kaikki rinteet, joten sesonki on pitkä. Kausi aukeaa marraskuun 26. päivä ja jatkuu aina huhtikuun loppupuolelle. Hissit on tarkoitus laittaa kesäteloille huhtikuun 23. päivänä.
Verenpaine puristaa punasoluja verisuonissani yhä kiihtyvällä vauhdilla samalla, kun yritän hillitä painovoiman vaikutusta Planaistadionin jyrkällä rinteellä. Kantit pureutuvat yön jäljiltä ajettuun rinnepohjaan, johon jätän jälkeeni kauniisti piirtyvän jäljen. Reisiä polttelee ja alan miettiä, missä menevät vauhtini rajat. Onneksi tilaa rinteessä on yllin kyllin, ja voin surutta painella leveällä käännöksellä rinteen laidasta laitaan. Ei ole huolta siitä, että joutuisin tiukkaan tilanteeseen muiden laskijoiden kanssa. Tätä on rinnelasku parhaimmillaan.
Kylän keskustassa sijaitsevan Planaistadionin luota lähtevällä kabiinilla pääsee helposti tutustumaan alueen rinteisiin. Noustessani yhä ylöspäin tunnen, kuinka korvissa napsuu ja hengitys tihenee ohenevan ilman vaikutuksesta. Planai on sikermä vauhdikkaita, leveitä ja keskivaikeiksi luokiteltuja rinteitä, joilla on ilo laskea. Hissien kuljettaessa laskijoita puurajan yläpuolelle mahdollistaa tämä myös avoimen vuoristolaskemisen rinteiden ulkopuolella. Sieltä voikin sitten tiputella mallikkaasti alemmas puurajan alapuolelle ja metsän siimekseen. Tämä on myös hyvä tietää silloin, jos keli on hyvin sumuinen tai lumisade sotkee aurinkopäivän ylävuoristossa. Tällöin metsä tarjoaa mahdollisuuden nautiskella pehmeistä käännöksistä mukavasti viettävässä maastossa.
Hauser Kaibling taas luokittelee itsensä hieman helpommaksi alueeksi. Täältä löytyy mukavaa laskemista helpohkosta rinteestä aina keskivaikeaan. Värikoodein nämä menevät sinisen ja punaisen alueelle. Laskettele hienoilla leveillä rinteillä metsän ympäröimänä. Monen suosikkirinne numero 5 on pidempi kuin aikaisemmin ja ankkurihissin tilalla on uusi gondoli.
Hochwurzenin ja Reiteralmin alueet ovat erinomaisia, kun matkassa on kaiken tasoisia laskijoita. Rinteet ovat suurilta osin leveitä, ja ne sijaitsevat metsän suojissa, joten tuulisen kelin vallitessa täältä löytää rauhallista mäenlaskua. Mikäli ajatuksissa on nautiskelu pitkästä laskusta, on hyvä valinta Schladmingiin laskeva kahdeksan kilometrin mittainen rinne numero 31. Jos päivä menee muiden aktiviteettien parissa, niin täällä pääsee myös iltamäkeen. Mikään kiire mäkeen ei ole, sillä hissit pyörivät aina ilta kymmeneen asti.
Neljän tärkeimmän hiihtokeskuksen lisäksi lisäksi Schladming-Dachsteinin alueella on pienempiä perhekeskuksia. Näitä ovat Galsterbergalm, Fageralm, Stoderzinken ja maastohiihtoon erikoistunut Ramsau. Jos ilmastonmuutos vain antaa myöden, niin Dachsteinin jäätiköllä pääsee myös laskemaan ympärivuotisesti.
Ravintolat ja ruokapuoli
Ruokapuoltakaan ei reissussa pidä unohtaa, sillä mäenlasku on tunnetusti energiaa kuluttavaa puuhaa. Nälkäisenä kantti ei pidä, eikä suksi luista. Saattaa ne parhaat jututkin unohtua, mikäli ei ole murua rinnan alla. Huolihan ei ole tämän näköinen, sillä Schladmingin neljällä vuorella on puolensataa rinneravintolaa, joista valita. Hintatasokaan ei ole samaa luokkaa kuin läntisissä alppinaapureissa, ja kukkaro kiittääkin matkustamisesta Itävaltaan. Kymmenen euron molemmin puolin saa vatsaan täytettä, ja olut lentää eteen neljällä – viidellä eurolla. Kuuluisin ja legendaarisin rinneravintoloista on Onkel Willy’s Hütte Planailla. Rehdillä nahkahousutunnelmalla mennään eteenpäin.
Mitä sitten tulee itävaltalaiseen keittiöön, niin vaikutteet on haettu Saksasta ja Tšekistä. Kevyestä purtavasta ei ole kyse. Perinteiseen annokseen kuuluukin sianlihamakkara tai pihvi. Nämä taas tulevat lautaselle nuudelien ja joskus hapankaalinkin kanssa. Itävallan ehkä tunnetuin pääruoka on vasikanlihasta valmistettu wiener schnitzel. Itse kuitenkin suosin usein gulassia, sillä liian tuhdin ruokailun jälkeen rinteeseen ei enää juuri tee mieli. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, niin ruokailua on hyvä jatkaa perinteisellä itävaltalaisella sachertortulla tai omenapiirakalla apfelstrudelilla. Siihen kun päälle lurauttaa vielä kermavaahtoa, niin tilanne on mitä parhain.
Mikäli mietityttää minne mennä tulevana talvena, niin maailmancupin säännöllinen isäntä Schladming-Dachstein on syytä ottaa harkintalistalle. Ottaen huomioon hintatason, kylän koon ja ilmapiirin, yli 2000 metriä korkeat huiput ja mahdollisuuden päästä Dachsteinin jäätikölle 3000 metrin tuntumaan, on Schladming mitä oivallisin kohde hiihtomatkailuun. Muista siis, että Schladming on pitkiä, hyvin hoidettuja rinteitä, kuumaa glühweinia, apfelstruedelia ja mäkinautintoja vuorilta alas.
Elämys Ski & Active Easy Schladmingiin
- Lento Finnairilla Salzburgin tai Münchenin kautta.
- Hintaan sisältyy 1 kpl max. 23 kg:n matkatavara lentokoneen ruumaan, 1 kpl käsimatkatavara max. 55x40x23cm + 1 kpl henkilökohtainen matkatavara max. 30x40x10cm yhteensä max. 8 kg.
- Suksi/lautapussi lisämaksusta 58 € menopaluu (varauksen lisätiedot kohtaan voi kirjoittaa viestin, jos haluaa varata suksikuljetukset matkavarauksen yhteydessä).
- Matkan hinta sisältää lennot, majoituksen (sis. aamiaisen), lentokenttäkuljetukset ja oppaan palvelut.
- Kohteessa Elämys Skin opas (rinnelasku) ja lentokenttäkuljetukset
- Hotelli tasokas ja sijaitsee pääkadulla palvelujen ja päähissiaseman läheisyydessä
- Alue erittäin lumivarma modernin lumetusjärjestelmänkin ansiosta
- Alue on hintatasoltaan edullinen ja kylässä runsaasti oheistekemistä laskettelun lisäksi
- Reilusti laskettavaa etenkin harrastajatasoisille, kabiini suoraan kylästä rinteille
- www.elamysski.com
Schladming Info
- Osa Schladming-Dachstein kokonaisuutta
- 4 aluetta: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling ja Reiteralm
- 170km rinteitä ja 45 hissiä
- FIS Alpine Ski World Championships 1982 ja 2013 pidetty Planaissa
- Hauser Kaibling (2015m) tarjoaa 360° näkymän koko Ennstal laaksoon.
- Rinteistä 38% helppoja, 55% keskivaikeita ja 7% vaikeita
- 1280 lumitykkiä
- Pisin lasku 5,3km 1100m korkeuserolla
- Schladmingissa on kolme snowparkkia, yksi Planailla ja kaksi Hochwurzenin alueella.
- Dachsteinin jäätiköllä on nimensä mukainen Superpark, jossa kesällä voi nähdä maailman huippujen harjoittelevan uusia temppuja.
- After ski on yksi Itävallan parhaista
- Planain päähissiaseman vierestä löytyy Euroopan suurin Aprés Ski talo – Hohenhaus Tenne
Katso EDGEn Elämysski.com tarjoukset TÄÄLTÄ Nyt mm. Edgen tilaus tarjoushintaan!
Teksti: Jan-Erik Blomberg Kuvat: Schladming