Home » Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi

Syöte tarkoittaa saameksi pyhää paikkaa. Alueella muinoin asuneet saamelaiset ovat saattaneet valita oman palvontapaikkansa paitsi korkeuden, myös taianomaisen ympäristön vuoksi. 

Iso-Syöte on muuttunut viimeisten vuosien aikana paljon, mutta kaunis luonto,  Syötteen kansallispuiston henkeäsalpaavat erämaisemat  ja taivaalla leiskuvat revontulet ovat edelleen tallessa. Nykyisin alue tunnetaan erityisesti perheisiin panostavana hiihtokeskuksena ja matkailualueena. Suomen eteläisimmän tunturialueen sijainti saattaa yllättää., sillä Syötteen alue kuuluu Pudasjärven kuntaan. Välimatkaa on Oulusta 140 kilometriä.

Keskitalvella tunturin huipun mökkikylässä on uneliaan hiljaista

Paksuun lumivaippaan pakkautunut erämaa muistuttaa muumilaakson talvea. Ympäröivät lumipenkat imaisevat itseensä suksista kantautuvan äänen ja aika tuntuu pysähtyneen. Ladun kierrettyä tunturin huipun ympäri avautuu Iso-Syötteen toinen puoli,  jossa hissien tasainen hurina sekoittuu ihmisten ääniin.

Screenshot 2016-01-05 21.47.07
Iso-Syötteellä on kolme eritasoista parkkia.

Rinteissä on tilaa myös loma-aikaan

- Mainos -

Tunturin etupuolella sijaitsevat leveät päärinteet ovat sopivan leppoisia rauhalliseen nautiskeluun. Taakse vievän siirtymäreitin päästä löytyy kuitenkin tunturin aarreaitta; kilometrin mittaisilla takarinteillä saa kullakin paukuttaa menemään sydämensä kyllyydestä. Erään rinteen päällä lähtökoppi tönöttää yksinäisenä tykkylumipuiden ympäröimänä.  Tähän aikaan ei ratalaskijoita näy, mutta hiljaisina alkukevään viikkoina tässäkin treenataan kovaa.

Laitimmaisesta rinteestä lähtee tuskin puolen metrin levyinen, suksien ja lumilautojen painama reitti suoraan metsän siimekseen. Mutkittelevan polun päästä avautuu yllättäen rinne. Vapaalaskijoiden suosima paikka on muutama vuosi sitten laitettu uuteen uskoon. Luontoa kunnioittaen rinteeseen on rakennettu puisia hyppyreitä ja droppeja  tukemaan olemassa olevia maastonmuotoja. Rinteen suunnitellut vapaalaskulegenda Skipe Oivo järjestää täällä edelleen vuosittain harrastajien kesken suositun Freeking Ride– vapaalaskutapahtuman.

Kaikki edellä mainittu on yhden hissinousun päässä Iso-Syötteen sydämestä, Lumimaasta

Lumimaahan joulukuussa 2015 avattu upouusi ankkurihissi kuljettaa lapsia, hiihdonopettajia ja vanhempia vauhdilla mäkeä ylös. Aaltoladulla pieni laskettelija laulaa mennessään, nuori lautailija kannustaa pujotteluradalla olevaa isäänsä hurjempaan vauhtiin ja hiihdonopettaja riemuitsee oppilaidensa kanssa onnistuneen pressikokeilun jäljiltä.

Alueelle vasta valmistuneen rinteen puolen välin paikkeilla on portti, joka houkuttelee lapsia metsän siimeksessä kiemurtelevaan Mustin ja Lystin Seikkailumetsään. Amerikan malliin tehdyllä reitillä iloiset värit saattelevat perheen pienimmät jännään tunturiseikkailuun, jonka varrella opitaan uutta sekä laskemisesta että ympäröivästä luonnosta. Reitin varrelle on siroteltu niin paljon yksityiskohtia, että lasku toisensa jälkeen huomaa jotakin uutta.

IMG_6293
Seikkailumetsä on lasten ja perheiden suosikki.
Eagles view suite balcony
Kotkanpesä sviitissä voi ihastella revontulia lasikaton läpi.

Todellista tunturin tunnelmaa voi kokea myös Iso-Syötteen ravintoloissa

Rinneravintolat tarjoilevat herkullista ruokaa tunnelmallisesti takkatulen ääressä. Kelohonkainen Romekievari on rakennettu osittain vanhaan saunaan ja siellä afterskistä voi nauttia lauteilla istuskellen. Illalla Hotelli Iso-Syöte tarjoilee ala carte -listaltaan luomuksia joissa maistuu pohjoisen lumo. Panoraamaravintolassa kuulee illan aikana ihastusta monilla eri kielillä, kun ympäri maailmaa saapuneet asiakkaat nauttivat ruuan lisäksi upeasta maisemasta tunturin huipulta.

Hotelli on napannut Suomen parhaan boutique-hotellin tittelin jo kolmena perättäisenä vuonna, eikä ihme, sillä siitä löytyy monta uniikkia piirrettä. Mieli tekisi päästä nukkumaan upean kotkanpesäsviitin lasikaton alle tai lämmitellä varpaita makuuhuoneisiin rakennetuissa tunturimökkikylän takoissa. Jännittävää olisi myös viettää yö iglussa, jääsaunassa otettujen löylyjen jälkeen. Koko perhe viettää aikaa yhdessä ja silti jokainen saa nauttia lomasta omalla tavallaan.

Iso-Syötteen vinkit lomailijalle

• Lumimaasta löytyy kaksi kaikille ilmaista hissiä. Lisäksi  alueella on lastenhoito, hinta 5€/h, ei ikärajoitusta

• Syötteen kansallispuistosta voi nauttia myös fatbiken selästä tai murtsikoilla. Alueella on yli 120 kilometriä hoidettuja latuja

• Laskettelun lisäksi tunturista löytyy poroja, huskyjä, moottorikelkkoja, ice carting-rata ja paljon muuta oheisohjelmaa

• Tunturiin voit saapua myös oman tuvan kanssa. Caravaanialueelta löytyy 350 paikkaa

Lisätietoa

www.syote.fi   /   @isosyote   /   Whatsapp: 0408358848

Eagles view suite bed Eagle´s view livingroom Hotel from rooms with blue sunny skyIMG_6316

 

Teksti TOIMITUS    Kuvat NIKO HÄGGMAN & ISO-SYÖTE

Kommentit

kommenttia