Home » Alati kehittyvä Ruka luo uusia puitteita lasketteluun ja laadukkaaseen vapaa-aikaan

Alati kehittyvä Ruka luo uusia puitteita lasketteluun ja laadukkaaseen vapaa-aikaan

Rukan kehitysvaiheet on nimetty osuvasti Ruka 1.0, Ruka 2.0 ja Ruka 3.0.

Ruka 1.0:n aikaan vuonna 1972 Rukalla oli 3 hissiä, joiden kapasiteetti oli 2600 henkilöä tunnissa ja yöpymisiä rekisteröitiin 100 000. Määrä oli tuolloin huomattava.

Vuosituhannen vaihteessa Ruka 2.0 –kehitysvaiheen aikana tunturissa oli 22 hissiä, josta 3 tuolihissiä. Kapasiteetti oli 21 000 henkilöä tunnissa ja yöpyjien määrä oli noussut jo 255 tuhanteen.

Uusi hissilinja yhdistää Rukan molemmat puolet.

Nyt Ruka 3.0 –vaiheen aikana keskuksessa on 26 hissiä, joista 3 on nopeaa Express-hissiä ja yksi on gondoli. Hissijärjestelmä pystyy kuljettamaan 30 000 henkeä tunnissa ja yöpymisiä oli viime kaudella jo huimat 600 000.

5.10. alkaneella kaudella Rukan saa Suomen kattavimman Express-hissien verkoston. Tunturin yli kulkeva Village-2-Valley maisemagondoli yhdistää kehittyvän Ruka Valleyn alueen saumattomasti nykyisen kävelykylän palveluihin. Eturinteille nousee tuliterä VillageExpress-tuolihissi sekä kokonaan uusi rinne. 

Palveluja myös muille kuin laskijoille

Uudessa Village-2-Valley gondolihississä ja VillageExpress-tuolihississä voivat matkustaa myös kaikkina vuodenaikoina jalankulkijat ja kesällä hissit palvelevat myös pyöräilijöitä.

Suomen nopein hissi jopa 6,6 m/s nopeudella

Yhteen gondoliin mahtuu 8 matkustajaa, ja yhteensä hissilinjalla kulkee 12 gondolia. Uusi Village-2-Valley maisemagondoli tulee korvaamaan Kuru-tuolihissin ja kulkemaan Saaruan huipun kautta tunturin itäpuolelle. Kyytiin voi nousta ja poistua kaikilla kolmella asemalla: Rukan kylässä Pisteen vieressä, Saaruan huipulla sekä uuden Ruka Valleyn alueen ytimessä, Ravintola Ski Bistron vieressä. 

Uusien ja Suomen korkeimpien hissitornien asennus on vaativa urakka

Uusi hissi tuo mukanaan myös eturinteiden uudistuksia

FIS-rinteen ja Eturinne 1:n väliin rakennetaan uusi rinne, joka toimii helppona siirtymärinteenä. Eturinne 1:n profiili tulee muuttumaan, kun rinteen loppuosaa tasoitetaan ja levennetään noin 35-40 metrin leveyteen. Talvijärven rinteeseen siirtyminen Eturinne 1:stä tulee olemaan entistä sujuvampaa, sillä rinnettä levennetään louhimalla FIS-rinteen alaosan viereistä kalliota. Myös Eturinne 1:n valaistukseen sekä lumetuskalustoon tehdään parannuksia. 

Teksti ANTTI ZETTERBERG   Kuvat RUKA