Home » Koko vuoden lajit samalla viikolla Levillä

Koko vuoden lajit samalla viikolla Levillä

Heini Maunuksela ja muut Helsinki Ski Clubin juniorit avasivat kautensa Levillä. Syksyinen Lappi tarjoaa muutakin tekemistä kuin vain laskemista, mutta suksituntuman haussa ei ole oikotietä onneen.

Kun kausi avataan lokakuussa, pääsee Levillä mäkeen suksilla ja tunturin huipulle pyörällä.

Tunturin peittävä pilviverho tuo mukanaan sadetta, mikä on tullut tutuksi ennen lokakuun puoliväliä tänä syksynä.

Aikainen avaus voi tuoda tullessaan säähaasteita, mutta Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustosen pilvessä on silti hopeareunus, muutoinkin kuin pakkasta viimeinkin lupailevien sääennusteiden osalta.

Olemme saaneet tämän kauden avausprosessista lumen säilömisineen ja lumien levitykseen paljon uutta informaatiota, jota voimme hyödyntää tulevien kausien osalta, Mustonen toteaa.

- Mainos -

Levillä lunta säilöttiin yhteensä vajaat 150 000 kuutiota, mikä on ennätysmäärä. Pelkän lumimäärän tuijottaminen ei kuitenkaan anna tilanteesta kokonaista kuvaa. Valmiiksi runsaslumisen kauden katketessa normaalia aiemmin säilöttiin tykkilumen lisäksi huomattavasti myös luonnon lunta, joka ei kestä kesän yli pakkautuneen tykkilumen tapaan.

Lunta säilöttiin Eturinteelle 95 000 kuutiota ja Levi Blackiin 50 000 kuutiota. Nyt tiedämme jatkoakin varten, mitä saamme tällaisella lumimäärällä aikaan. Nyt meillä on ensimmäistä kertaa auki samaan aikaan Eturinteen tuolihissi ylhäältä asti ja ankkurihissi parkkeineen.

Eturinteen lumista pääsevät nauttimaan kaikki innokkaat, mutta Levi Blackin lumet on varattu pujottelun maailmancup-osakilpailuihin ja harjoitusryhmille sen jälkeen. Treeniryhmien osalta vilinää riittää syyslomaviikollakin, sillä Etelä-Suomesta tulleet Helsinki Ski Clubin ja GrIFK Alpinen juniorit avaavat kauttaan Levillä.

Helsinki Ski Clubin keltaiset takit erottaa rinteestä helposti. Ilman koronaa osa leiriläisistä olisi harjoittelemassa Itävallassa, mutta nyt 30 junioria hakee tuntumaa Leviltä.

On kuitenkin todella arvokasta päästä lumille. Monet eivät ole olleet maaliskuun jälkeen laskemassa, kun ilman koronaa meillä olisi jatkunut lumella harjoittelu toukokuulle, HSC:n päävalmentaja Jukka Leino toteaa.

Leinon omalla U14-U16 -ryhmällä päiviä tulee Levillä ennen joulua lähes 30. Vaikka ensimmäisellä leirillä pohjoiseen ei päästä laskemaan rataa lumen vähyydestä johtuen, on siihen rutkasti mahdollisuuksia ennen kuin seuran kotikeskus Vihti aukeaa.

Heini Maunukselalle tauko suksilta ei ole aivan yhtä pitkä kuin osalle laskijoista, sillä 15-vuotias urheilija sai loppukesästä tehtyä käännöksiä Liettuan sisäkeskuksessa.

Siihen verrattuna, miten vähän on ollut lumella, lasku tuntuu nyt kulkevan todella hyvin. On saanut ihan hyvin treenejä tehtyä, Maunuksela sanoo.

Suksituntuman hakemisessa ei kuitenkaan ole oikotietä onneen.

Täältä hakee sitä tunnetta, että tämä onnistuu sekä asioiden palauttamista selkärankaan, jotta ne tulevat helpommin sitten seuraavilla lumileireillä.

Ihan täysin pelkkää suksituntuman hakua HSC:n viikkokaan ei ole, sillä vuodenaikojen vaihteesta on tarkoitus ottaa myös ilo irti.

Meillä on tarkoituksena ottaa jonakin päivänä pyörät, ja lähteä kiertämään ympäristöä ja luontoa. Sisätreenejä ei ole suunniteltu koronankaan takia, mutta ulkona on sitten esimerkiksi liikkuvuusharjoitteita ja porrastreenejä. Pitää katsoa vähän, miten junnut jaksavat”, Leino sanoo kolmannen leiripäivän aamuna.

Levin Marko Mustosen mukaan alkukauden parkki on tullut jäädäkseen. Se lämmittää varmasti myös tyylinäytettä antavaa Joona Kangasta.

Muutoksia toiminnassa

Zero Pointin ympäristössä käy kuhina, kun samaan aikaan laskettelijoiden kanssa pyöräilijät ja jalkaisin luonnosta nauttivat lähtevät reissuilleen. Ulkona turvavälit saa pidettyä luonnostaan, ja sisätilojen maskisuosituksesta on tullut uusi normaali laskettelukauden aikaisen avauksen tapaan.

Kaikkinensa Levillä lasketaan muutoin kuin maailmancupia nyt kolmatta syksyä syyskaudella säilötyn lumin turvin. Levin maailmacup-kilpailu on turvattu säilötyn lumen avulla vuodesta 2017 lähtien.

Vuosi sitten oli ensimmäinen kerta, kun kauden avaukseen panostettiin olosuhteiden ja palvelujen osalta ja se toi Mustosen mukaan valtavan eron asiakkaiden määrässä verrattuna aiempiin kausiin.

Keväällä keskuksen sulkemisen jälkeen päätettiin heti, että panostamme hiihtokauden avaukseen entisestään.

Nyt lokakuussa asiakkaiden määrä rinteessä on ottanut taas jättiharppauksen eteenpäin. 

– Syyslomilla bonuksena laskettelun lisäksi on vielä kaikki muut ulkoilma-aktiviteettimme, joista voi nauttia Tunturi-Lapin maisemissa. Kaikilta osin olemme ottaneet isoja askeleita eteenpäin, Mustonen sanoo.

Koronavirustilanteesta huolimatta Mustonen suhtautuu tulevaan kauteen optimistisesti.

Suomalaiset löysivät tänä kesänä Lapin sekä Levin ja ulkoilmaelämä sekä laskettelu ovat turvallisia harrastuksia, joissa riski koronatartuntaan on häviävän pieni. Jo keväällä ihmiset ottivat omakseen esimerkiksi, kuinka hissiin mennään vain oman seurueen kanssa ja monista muista käytänteistä on myös tullut nyt osa arkea.

Mustosen mukaan sisätiloissa kaikki tehdään keskuksen puolelta suositusten mukaan, mutta myös asiakkaita on kannustettu esimerkiksi hankkimaan lippunsa sähköisesti ennakkoon.

– Laskettelu ja hiihto ovat kuitenkin niitä harrastuksia, joita voi varmasti Suomessa tehdä. Uskon, että kesällä kasvanut into liikkua luonnossa kantaa myös talveen. 

Juuso Kohonen, Jone Järvinen ja Juuso Ojala lähtivät sähköpyörillä kiertämään tunturia.
Juuso Kohonen, Jone Järvinen ja Juuso Ojala lähtivät sähköpyörillä kiertämään tunturia. 

Teksti ja kuvat Iiro Kerkelä

Kommentit

kommenttia