Home » Laskettelukausi jatkuu Suomessa pitkälle kevääseen

Laskettelukausi jatkuu Suomessa pitkälle kevääseen

Hiihtokausi Suomessa on ollut tänä talvena erinomainen. Syksyn ja alkutalven kylmät viikot varmistivat sen, että keskuksissa pystyttiin tekemään lunta taukoamatta lähes koko talven tarpeisiin. 

Normaali kelien heittelehtiminenkään ei tavanomaiseen tapaansa saanut keskuksia polvilleen edes eteläisessä Suomessa. Niinpä hissit ovat saaneet pyöriä läpi kauden, ja keskukset eivät ole joutuneet sulkemaan hissejään väliaikaisesti. 

Etelässä kausi saatiin avattua marraskuussa ja siitä eteenpäin ovat laskijat päässeet nauttimaan painovoiman saloista. Hyvät laskukelit ovat kutsuneet laskujoukkoja paikalle toisinaan runsaslukuisesti. Hetkeen ei tule toimittajalle mieleen, milloin etelän mäet olisivat olleet yhtä paksun lumipeitteen kuorruttamia. Lunta tehtiin rinteisiin kerralla niin paljon, ettei se pääse loppumaan edes lämpimien kelien saapuessa. 

Pohjoisemmassa keskukset ovat päässeet nauttimaan herkullisista laskukeleistä läpi talven, joskin alkutalven aikaan lumisateita sai hieman odotella ja tuulet tahtoivat välillä nostaa pakkasen vaikutuksen reilusti sietokyvyn rajoille. Offarikansa joutuikin odottelemaan hyvien pohjien muodostumista hieman tavanomaista pidempään. Talvi on kuitenkin pohjoisessa pitkä, ja vähitellen lumisateiden ansiosta myös takamaastot täyttyivät lumesta laskukansan iloksi. 

Tällä hetkellä ei näy syytä, miksi laskukautta ei pystyisi jatkamaan pitkälle vapun jälkeisille ajoille. Perinteisen kaupunkivapun sijaan moni onkin ottanut tavaksi juhlia vappua ruuhkattomissa rinteissä ja Lapin takamaastoissa. Kuohuvien nauttiminen tunturin huipulla jää varmasti kenen tahansa vapun viettäjän mieleen.

- Mainos -

Suomessa laskukausi on todella pitkä

Kotimaan laskettelukausi alkaa todella aikaisin ja kestää parhaimmillaan kolme neljäsosaa vuodesta. Kylmien ilmojen saapuessa ja syksyisen valon vallitessa pääsevät laskijat nautiskelemaan tulevan talven antimista jo tavaksi muodostuneesti menneen talven lumilla. Säilölumien avulla Suomen suurimmat keskukset Ruka ja Levi saavat rinteensä laskukuntoon jo lokakuun alussa. Kesän ja syksyn jäljiltä laskukansan jano suksille on kova ja mäkeen hingutaan oikein urakalla. Syksyn vaihduttua talveen vuoden pimeimpinä kuukausina mäkeä hinkataan kovasta pakkasesta huolimatta nääntymiseen asti. 

Kevään ja valon saapuessa moni unohtaakin, miten mukavaa mäessä on kun keli hellii ja lämpötilat eivät ole enää arktiset. Upeat talviset kelit jatkuvat silti yleensä pitkälle kevääseen ja miltei kesän kynnykselle. Tänä vuonna vielä pääsiäinen osuu kalenterissa huhtikuun loppupuolelle, eli laskukansalla on kaikki mahdollisuudet lähteä nautiskelemaan hiihtoretkistä ja mäenlaskusta kauden parhaana ajankohtana.

Keinolumi takaa pitkän kauden

Kun lumi loppuu kaduilta ja ensimmäiset kevään kukat puskevat nurmen läpi, alkaa monen laskettelua harrastavan mielessä pyörimään keväiset ja kesäiset asiat. Lumen loppuminen kotipihasta ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö lunta löytyisi edelleen hiihtokeskuksista. Vaikka maa kotipihassa alkaa vihertämään, ovat laskettelurinteet vielä valkeina lumesta. 

Keinolumen ja luonnonlumen ero tulee lumen rakenteesta. Keinolumi kestää kulutusta, sadetta ja lämpötilojen vaihtelua huomattavasti luonnonlunta paremmin. Rakenteensa vuoksi keinolumi ei ole läheskään niin herkkä lämpimille keleille kuin luonnonlumi, ja se kestää sulamatta huomattavasti pidempään.  Huolellisesti tehtyjen lumipohjien ansiosta hiihtokeskukset ovat auki pitkälle kevääseen. Jopa pääkaupunkiseudun keskuksissa lunta voi löytää jopa toukokuun puolella, ja lihasvoimin on mahdollista käydä nousemassa ja nautiskelemassa laskemisesta leskenlehtien jo kukkiessa. 

Yöpakkaset tarjoavat upeat laskukelit

Yksi kevään upeimmista ilmiöstä on yöpakkaset. Ydintalven vallitessa rinteet ovat yleisesti läpi vuorokauden tasalaatuisen pakkaslumen peittämiä. Keväällä tilanne muuttuu, kun vuorokauden lämpötiloissa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Lämpötilojen vaihtelu päivän mittaan mahdollistaa monipuolisen laskemisen yhden päivän aikana. 

Yöpakkasen kovettamassa rinteessä on aamupäivisin mahdollista nauttia ja kurvailla parhaassa mahdollisessa vakosametissa ja kovassa rinteen pinnassa. Kevätaamuisin mäkeen suuntaava voi ottaa suksistaan ja itsestään kaiken kauden aikana opitun irti. 

Kun päivä etenee, auringon lämmittävä vaikutus näkyy ja lumi muuttuu mukavasti kurvailtavissa olevaksi, helpoksi loskalumeksi. Loskalumen helppous suksen alla tekee laskijasta kuin laskijasta mestarin. Suksi tekee juuri niitä asioita, mitä laskija niiltä pyytää. Kaatuminen ei tunnu enää samalla tavalla, ja itseään voi haastaa reilummalla kädellä. Loskat naamalla vain viilentävät päivän hikistä rinnejumppaa. Yöpakkasten ansiosta rinteet ovat ylimaallisen upeassa kunnossa pitkälle kevääseen. 

Yöpakkaset takaavat pitkän laskukauden. Kuva: Talma / Mikko Kempas

Pyydakelejä huhti-toukokuussa

On pikemmin sääntö kuin poikkeus, että huhtikuussa ja vielä toukokuussakin lunta sataa Suomen korkeimmilla tuntureilla. Onpa käynyt niinkin, että kesäkuun saapuessa ahkerimmat nousijat ovat päässeet laskemaan pehmyttä ja kevyttä uutta lunta Lapin tuntureiden rinteillä. Etelän lämpötilojen noustessa vahvasti kymmenen asteen yläpuolelle vallitsee pohjoisessa usein vielä pakkanen. Mikäli haaveissa on joskus nauttia saman päivän aikana puuteria ja loskalunta, on kevät siihen oikea ajankohta. 

Myös Suomen suvessa päästään nauttimaan laskettelusta

Edeltävinä kesinä Suomessa on ollut mahdollisuus myös kesälaskettelulle. Saariselällä rinteet on avattu kesäkuussa laskemisesta nauttiville ulkoilijoille. Avoinna ovat olleet pohjoisen puoleiset rinteet, joilla lumipeite kestää pidempään. Aivan kukonlaulun aikaan ei mäkeen ole täytynyt rynnätä, sillä laskemaan on päässyt aamukymmeneltä. Jotta rinteet on saatu kestämään, on ankkurihissejä pyöritetty maltillisesti viiden tunnin ajan, ja hissipojat päästetty viettämään iltapäiväsiestaa yhden aikaan ennen lämpötilan nousemista liian korkeaksi. Illan viilentyessä hissit on jälleen pyöräytetty käyntiin iltayhdeksän aikaan, ja tämä on tarjonnut laskettelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden laskea yöttömässä yössä aina puolille öin asti.

Sitten muutama vinkki laskukansalle, joka suuntaa suksin tai laudoin keväisille keleille

Keväälle ja kesälle erilainen kuvio suksen ja laudanpohjaan 

Keväinen lumi kerää kosteutta itseensä enemmän kuin pakkaslumi, ja tämän huomaa laskiessaan imuna suksen pohjassa. Vauhti tyssää kosteampaan kohtaan, ja seurauksena voi olla reippaatkin nupit. Pelkällä voitelulla ei imua saa pidettyä kurissa, vaan se vaatii omat konstinsa. Jos siis aikoo laskea keväisillä keleillä ja keväthangella, niin onkin syytä käydä paikallisessa huoltoliikkeessä ja pyytää heitä ajamaan suksien tai laudan pohjaan kuvio, joka estää imuefektin synnyt. Karkea kuvio toimii kuin auton renkaiden kuvio, joka antaa kosteuden poistua lumen ja pohjan välistä. 

Auringolta kannattaa suojautua. Kuva: Pallas / Ski.fi

Iho tarvitsee suojaa

Faktahan on, että suomalainen mies ei pala. Tämä on opittu jo aikoinaan Kanarian matkoilla, ja samaa rataa kannattaa jatkaa myös keväisillä hangilla. Siitäkin huolimatta, että kuvittelisi asian olevan näin, on jokaisen syytä varautua keväisille keleille aurinkorasvan kera. Aamulla ennen ulos lähtemistä onkin hyvä levittää kerros rasvaa iholle ja antaa vasta sitten UV-säteilyn hyväillä talven pimeyteen tottunutta hipiää. Suojakertoimia valitessa pitää myös pitää mielessä, että lumi heijastaa valtaosan valosta takaisin ja näin ollen lumen läheisyydessä saa päivän mittaan reilun annoksen säteilyä iholle. Ota myös huomioon, että pilvinen keli ei keväällä tee poikkeusta, sillä säteilyä on luvassa myös pilvisellä kelillä. 

Tummat linssit suojaavat silmiä auringolta

Aurinko ei pelkästään ole turmiollista iholle, sillä on myös vahingoittava vaikutus silmille. Jos ajatuksena on suunnata keväisille hangille, niin riittävän tehokkaasti UV-säteilyä suodattavat aurinkolasit ja laskulasit ovat must-välineet hohtavilla hangilla liikkuville ulkoilijoille.  Häikäisevä auringonvalo voi vahingoittaa myös silmiä. Lisäksi silmien siristely aiheuttaa toisille päänsärkyä. Häikäisy taas haittaa näkyvyyttä ja voi aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita rinteessä. Silmät on onneksi helppo suojata. Valitse laskettelu- tai aurinkolaseihin sopivan tumma linssi, ja pidä lasit silmillä koko mäkipäivän ajan.

Huomioitavan arvoista on, että intohimoisimmat alamäen ystävät ovat laskeneet Suomessa vuoden jokaisena kuukautena. Pidä siis välineet vielä paraatipaikalla, sillä kelien osuessa kohdilleen (ja nehän osuvat) päästään laskukeleistä nauttimaan etelässä ja Keski-Suomessa aina pääsiäisen tiimoille ja pohjoisessa pitkälle toukokuun puolen välin yli. Lunta kyllä riittää. 

Kevään tapahtumia laskettelukeskuksissa

Etelä-Suomi

Swinghill

26.3. Setämies Open

27.3 Ace Of Air

2.4. Bootpack race

Mielakka

2.4. KOSB nepityshetki

Vihti

25.- 27.3. Vihti U10-12 PuuhaPark loppukilpailu

Keski-Suomi

Kasurila

1. – 3.4. Fearless Finns Freeski Tour Freestyle SM

Himos

20.3. Randohiihtopäivä klo 10 – 13.30

30.3. Erityisliikkujien talvipäivä

23. – 24.4. Himos Leitner-Himoski 30v

Vuokatti

20. – 25.3. European youth Olympic Festival

Tahko Mountain

28.3 – 2.4. U14-16 SM-kisat 

22. – 23.4. Banked Slalom   

22.4. Eero Ettala/HP Tour

Ukkohalla

14.3. – 27.3. Skidiviikot

31.3. – 3.4. Lipi Open -lumilautakilpailu

Pohjois-Suomi

Suomu

11. – 14.4. Kia Ski Tour -finaali

Taivalkoski

21. – 24.4. Fearless Finns Junior Mogul Tour

Ruka

26.3. Nuts Ski Ruka

22. – 24.4. Spring Break

28. – 30.4. Wappulounas

Pyhä

15. – 26.3. Baltic Cup

28. – 31.3. Kadoksissa vapaalaskupeli

31.3. – 3.4. The Original Free’kend

4. – 6.4. Business Free’kend

7.- 10.4. Kaamos Yoga & Freeride: Spring Edition

7. – 10.4. Mimmi Free’kend

15.4. Turvallisesti metsäreiteillä

17.4. Parkkilaskun ABC

29.4. – 1.5. Pyhän vappu

Levi

9.4. Visma Ski Classic

16.4. Alpen Rinnerieha

21. – 25.4. FIS-kisat

22. – 24.4. Fearless Finns Freeski Tour -finaalit

29. – 30.4. PS Cup -finaalit

28.4. – 1.5. Levi Mayday

Ylläs

26.3. 7 summits randonnee

02.4. Winter Warrior 

09.4. Ylläs-Levi -hiihto

Iso-Syöte

9.4. Mustin ja Lystin pujottelukisa

17.4. Ministreet jamit

17.4. Mustin ja Lystin crossikisa

30.4. Lätäkön yli lasku -kauden päättäjäiset

Teksti Jan-Erik Blomberg    Kuvat ski.fi & Mikko Kempas

Perinteinen Wappulounas on Rukan kevään kohokohtia. Kuva: Mikko Kempas

Kommentit

kommenttia