Home » Legenda voi hyvin – Messilä

Legenda voi hyvin – Messilä

Vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta sijaitsee Etelä-Suomen suurin hiihtokeskus Messilä, jota ympäröivät Salpausselän metsäiset harjut ja järvimaisemat. Vain 10 minuutin matkan päässä Lahden keskustasta, sijaitseva Messilä on yksi Suomen legendaarisimmista hiihtokeskuksista. Legendaariseksi paikan tekee viehättävä kartanomiljöö ja 50-vuoden taival hiihtokeskuksena, jonka aikana alueella on tapahtunut yhtä ja toista. 

Messilän kartanon juuret ulottuvat 1600-luvulle. Vuosisatojen varrella Messilän tilat ovat vaihtaneet omistajaa mm. kortti-illan lopputuloksena. 1960-luvun lopulla kartanon silloinen isäntäperhe Kyösti ja Kaarina Toivonen päättivät luopua karjasta ja suunnittelivat alueella uutta toimintaa. 

Yhtenä innostajana toimi Hämeenlinnan lähellä sijaitseva Kalpalinna, joka pärjäsi silloin mainiosti hiihtokeskuksena. Ensimmäisessä vaiheessa Messilään raivattiin kaksi rinnettä, nykyinen Kartano ja Laason rinne. 

Kilpailua ja kanssakäymistä

Messilän kupeessa sijaitsevat myös Tiirismaan rinteet. Tiirismaa kasvaa nykyisin pajua, mutta maa-alueet kuuluvat Messilälle. Vuosien varrella keskukset kilpailivat keskenään ja välillä tehtiin yhteistyötä. Lahden Hiihtoseuran pyörittämä Tiirismaa pyrki palvelemaan aktiivi- ja kilpalaskijoita, kun Messilän tähtäin oli enemmän nautiskelijoissa. 

Kilpailutilanne vihellettiin poikki 90-luvun laman tiimoilta, kun molemmat keskukset ajautuivat pankkien haltuun. Tiirismaa lopetettiin ja pankit katsoivat Messilän rahoituskelpoiseksi yritykseksi.

- Mainos -

Vuodesta 1999 lähtien Messilän hiihtokeskusta on pyörittänyt Messilän Maailma Oy. Sittemmin Messilä on ollut yrityksenä tasaisella kasvu-uralla. 

Perheet keskiössä 

Vuosikymmenten aikana Messilästä on kasvanut monipuolinen hiihto- ja matkailukeskus. Kaiken keskiössä on edelleen Kartano ympäristöineen. Hotelli-, aitta- ja mökkimajoitukset täyttyvät arkisin yritysryhmistä ja viikonloppuisin perheistä ja kaveriporukoista. 

Messilän läheinen sijainti esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereeseen nähden tekee siitä sopivan mini- sekä lähilomakohteen.  

Messilän visiittiä on helppo monipuolistaa Lahden palveluilla, jotka ovat vain 10 minuutin ajomatkan päässä. Tarvittaessa matkan voi taittaa sujuvasti linja-autolla, joka kulkee suoraan Messilän keskuspihasta Lahden keskustaan ja takaisin.

Messilässä on panostettu paljon perheiden viihtyvyyteen. Aidatulla Pikkukylän lastenalueella voi perheen pienimmät pulkkailla sekä lasketella. Messilän rinteiden profiilia voi luonnehtia monipuolisiksi, joten nekin tekevät keskuksesta perheiden suosikin. Nuotiopaikoilla voi käydä pitämässä taukoa, mikäli laskemiselta malttaa.

Kaikki Messilän palvelut sijaitsevat samassa pihapiirissä vain kävelymatkan päässä toisistaan: rinteitä yli 6 kilometriä, hissejä 4,5 kilometriä, 70 kilometrin latuverkosto, jota ylläpitää Lahden kaupunki ja Hollolan kunta. Alueelta löytyy myös hiihtokoulu, suksivuokraamo, ravintola Bistro, Laason kahvila sekä kaksi tilausravintolaa. Vuosittain Messilässä käy yli 100 000 asiakasta.

Brunssi laskemisen lomaan 

Kartanoravintola on tasokas ravintola aivan rinteiden kupeessa. Kartanomiljöö voi tuntua monelle vähän liiankin hulppealta, eikä tunnelmaan rohjeta tutustua. Tutustumiskynnystä madaltamaan Messilä on paketoinut brunssin ja hissiliput maltillisen hintaiseksi yhteispaketiksi. Tilausravintolana toimiva Kartanoravintola palvelee yksityis- ja yritysasiakkaita ympäri vuoden.

Messilän ranta-alueen kaavoitus on käynnissä. Alueelle on suunniteltu kylpylähotelli sekä 800 – 900 lomahuoneistoa. Mikäli kaava-asiat etenevät suotuisasti ja maailman taloudessa ei tapahdu mullistuksia, rakentaminen alkaisi vuonna 2022 tai 2023. Hankkeen toteutuminen tarkoittaisi Messilän ja sen ympäristön ympärivuotistumista.  

www.messila.fi

Kuvat: Ski.fi

Kommentit

kommenttia