Home » Levin alppikoulussa opitaan asia perusteellisesti

Levin alppikoulussa opitaan asia perusteellisesti

1999 perustettu Levin alppikoulu on tuottanut tähän mennessä 72 lukiosta valmistunutta ylioppilasta, joiden lasku- tai valmennustaidot on hiottu huippuunsa. Otimme selvää, mitä kaikkea Levin alppikoulussa tapahtuu ennen valkolakin päähän painamista.

Jukka Markkanen on toiminut pitkään Levin alppikoulussa, joten hän oikea henkilö kertomaan alppikoulun monipuolisesta toiminnasta.

Vs-koordinaattorina toimiva Markkanen kertoo, että Levin alppikoulussa toimii kaksi eri linjaa: huippu-urheilulinja ja hiihdonopettajalinja. Hiihdonopettajalinjalla voi suuntautua joko monitaitokoulutukseen tai ensi kauden uutuutena ratalaskukoulutukseen.

“Huippu-urheilulinjalle hakeutuvat ne, joiden pyrkimyksenä on maailman huippu alppihiihdossa. Hiihdonopettajalinja on taas tarkoitettu niille, jotka ovat nauttivat laskettelusta tai lumilautailusta”, Markkanen kertoo.

Hänen mukaansa hiihdonopettajalinjalle tulevilla on usein tahto kehittää omaa laskutaitoaan ja samalla suorittaa hiihdonopettajan pätevyys.

- Mainos -

“Levin alppikoulussa voi muuten opiskella joko lukiossa tai suorittaa ammatillisen tutkinnon Levi-Instituutissa”, Markkanen huomauttaa.

Alppihiihdon maailmancupin kisaa isännöivä Levin hiihtokeskus on oppilaille oivallinen paikka päästä harjoittelemaan huippuolosuhteissa.

“Sanoisin, että Levi tarjoaa niin alppihiihdon, freestylen ja lumilautailun harrastamiseen Suomen parhaat olosuhteet”, Markkanen kehaisee.

Rinteitä löytyy laidasta laitaan jokaiselle taitotasolle, taitavimmille löytyy erinomainen Snow Park ja lähialueelta löytyvät myös loistavat puitteet takamaastoharrastamiselle.

“Joten miksi ei lajia harrastava nuori tulisi alppikouluun, jossa voi toisen asteen koulun ohella harrastaa rakastamaansa lajia 7 kuukautta vuodessa ja saada siinä sivussa vielä siitä itselleen ammatin? “, Markkanen kysäisee.

levi4
Lumilautailun opetus kuuluu myös Levin alppikoulun tarjontaan.

Mitä opiskelijan arkeen Levin alppikoulussa kuuluu?

Hiihdonopettajalinjalla lajitaitoja harjoitellaan talvikaudella kolme kertaa viikossa, joko iltaisin koulun jälkeen tai osittain myös lauantaisin.

“Kittilässä asuvat oppilaat kuljetetaan bussilla Leville, jossa harjoitukset vetävät Levin hiihtokoulun ammattitaitoiset hiihdonopettajat”, hän kertoo.

Alppikoulun omat harjoitukset ovat pääosin oman taidon kehittämistä, mutta myös opetustaitojen ja muita hiihdonopetuksessa olennaisia tietojen ja taitojen kehittämistä.

“Varsinaisesta hiihdonopettajakoulutuksesta meillä vastaa Suomen Hiihdonopettajat Ry, jonka kouluttajat vetävät alppikoululaisille kolmantena opiskeluvuotenaan alppihiihdon ohjaajakurssin, sekä lumilautailun ohjaajakurssin, jonka jälkeen oppilaat ovat päteviä toimimaan hiihdonopettajan ammatissa”, Markkanen kertoo.

Kolmen vuoden koulutuksen aikana käydään laskettelun perusteet ja tutustutaan myös ratalaskuun ja freestyleen

“Lumilautailun rooli on hieman pienempi suksilla laskemiseen nähden, koska myös hiihtokoulussa pääpainopiste on suksilla laskijoissa harrastajamäärän takia”, Markkanen valottaa.

Maastohiihto ja telemark ovat myös mukana harjoitussuunnitelmassa, joskin hieman pienemmässä roolissa.

“Koulutuksen tavoitteena on valmistaa oppilaat suorittamaan Suomen Hiihdonopettajat ry:n (SHORY) 9 päivän alppihiihdon ohjaajakurssi, sekä lumilautailun ohjaajakurssi. Alppikoulun sekä SHORY:n kurssit käytyään oppilas on pätevä ammattilainen toimimaan hiihdonopettajan ammatissa”, sanoo Markkanen.

levi3
Hyvä yhteishenki kuuluu Levin alppikoulun maailmaan.

Hiihdonopettajalinjan ratalaskukoulutus on uusinta uutta

Ensi vuonna alkavasta hiihdonopettajalinjan ratalaskukoulutuksesta Markkanen on innoissaan. ”Tämä on uutta ajatusmaailmaa koko Suomeakin ajatellen. Panostamme ratalaskukoulutuksessa puhdasta huippu-urheilua rennompaan otteeseen harjoittelussa”, Markkanen kertoo.

He ovat kehittäneet koulutuksen sopivan ”Learning attitude” -asenteen, joka käytännössä tarkoittaa oppia oppimaan sekä myös mahdollisuuden kehittyä valmentajana. ”Kun opitaan oppimisen taidot, on siitä hyötyä niin rinteessä kuin muussakin elämässä”, hän painottaa.

Mikäli ei pyri aivan ehdottomalle huipulle, mutta haluaa kehittyä laskijana urheilullisessa ympäristössä, on hiihdonopettajalinjan ratalaskukoulutus siihen omiaan. ”Rahallinen panostus on murto-osa siitä mitä se on huippu-urheilulinjalla”, Markkanen kertoo.

levi1
Opettaja sinisessä asussaan valvoo oppilaiden suoritteita.

Huippu-urheilulinjalla tuotetaan laatua

Huippu-urheilulinjalla opiskellaan pienessä, noin 8-10 urheilijan ryhmässä. Markkasen mukaan pieni ryhmä on laadun tae sekä samalla suurin vahvuus verrattaessa muihin alppikouluihin. “Ryhmän koko takaa henkilökohtaisemman valmennuksen, jossa jokainen urheilija pystytään huomioimaan yksilönä”, hän sanoo.

“Meille ei hakeuduta vain läpäisemään kursseja vaan tekemään täyden kympin suorituksia ja ehkä hieman ylikin”, Markkanen päättää.

Lisätietoa www.levinalppikoulu.fi

Teksti ANTTI ZETTERBERG   Kuvat TIMO KOIVISTO

Kommentit

kommenttia