Home » Lumoava Koli

Lumoava Koli

Pohjois-Karjalassa sijaiteseva Koli, Suomen kauneimpiin paikkoihin kuuluva maamme kansallismaisema, kutsuu vierailijoita ympäri vuoden. Talvisin tämä lumoava alue tarjoaa unohtumattomia lasketteluelämyksiä, mutta samalla voit nauttia upeista maisemista sekä rentouttavasta majoituksesta. Kolin maisemaa hallitsevat jylhät vaarat, jyrkät maan muodot, tykkypuut ja järvien halkomat maisemat jotka luovat alueelle erityisen tunnelman.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuistossa on tarjolla useita mahdollisuuksia ulkoiluun ja retkeilyyn. Alueelta löytyy lukuisia vaellusreittejä pidemmistä lyhyempiin. Kansallispuiston alueella voit tutustua monipuoliseen luontoon, joka vaihtelee metsistä ja suoalueista aina jylhiin kallioisiin maisemiin. Lisäksi alueen Karjalainen kulttuuriperintö luo rakennuksineen  ainutlaatuisen ympäristön. 

Liikkuminen luonnossa ja sen ihmeiden kokeminen on tärkeä osa Kolin viehätystä.

Mitä ovat ”vaarat”?

Vaara on tyypillisesti Pohjois-Eurooppalainen sana, jota käytetään kuvaamaan harjuja ja kallioisia korkeuseroja. Näillä viitataan erityisesti kallioisiin huippuihin alueella, kuten Ukko-, Akka- ja Paha-Koliin. Näillä paikoilla on perinteisesti ollut myös merkittävä asema paikallisten alkuperäiskansojen keskuudessa, kuten myös Kolilla – huiput ovat käräjien, legendojen ja varsin synkkienkin tarinoiden tapahtumapaikkoja.

Kehittyvä Koli

Koli alueena on kovan kehitystyön kohteena. Keskuksen puolella molemmat rinnekoneet on uusittu ja  parkkitoimintaan on panostettu tälle kaudelle. 

”Uusi investointi kylän hotelliin on ollut 20 miljoonaa, eli alueen kokonaiskehitys on meillä iso prioriteetti ja toivotaan että alue saadaan kehittymään myös muiden puitteiden osalta. Jatkossa kehitystyö etenee vielä muun muassa Ipatin rinteiden valaisuun ja tuolihissiin”, kertoo hotellitoiminnoista vastaava  Pasi Ripatti.

- Mainos -

Laskettelu Kolilla

Ukko-Kolin rinteet sijaitsevat Kolin kansallispuistossa ja nousevat suoraan Pielisen rannalta kohti vaaran huippua. Lumivarmuus on Kolilla suuri, ja laskettelukausi kestää yleensä joulukuusta huhtikuuhun, mikä tekee alueesta takuuvarman kohteen kaikille talviurheilun ystäville.

Rinteitä kelpaa tykitellä kohti Pielisen rantaviivaa ja upeita näkymiä.

Laskettelupäivän päätteeksi voit rentoutua Kolin huipulla sijaitsevissa kahviloissa ja ravintoloissa, jotka tarjoavat paikallisia herkkuja ja upeita näkymiä Pieliselle ja ympäröiville maisemille.

Kolin korkein kohta, Ukko-Koli sijaitsee myös laskettelukeskuksen alueella ja kivenheiton päässä huipulla sijaitsevasta hotellista. Täältä lähtee liikkeelle myös Suomen vaativimmaksi rinteeksi tituleerattu Ukko-Koli rinne. (800m/212m). Pidempää mäkeä pääset laskemaan mm. Ipatin kierrossa, jolla on pituutta jopa 1500m. Täältä löytyy myös Kolin parkki freestyle-laskijoille. 

Talviaktiviteetit Kolin Sydämessä

Laskettelun lisäksi Koli tarjoaa runsaasti muita talviaktiviteetteja. Voit lähteä lumikenkäilemään kansallispuiston upeille reiteille tai hiihtää monipuolisissa maastoissa. Lumi suojaa herkkää maastoa kulumiselta, joten halutessaan lumikenkäilyretkiä voi tehdä merkittyjen reittien ulkopuolellekin. Omat reitit ja osa laduista on varattu myös talvipyöräilylle ja talvipyöräilyyn soveltuvia pyöriä on vuokrattavana mm. Polar Adventuresilta.

Polar Adventuresilta voit vuokrata myös muuta varusteet, kuten liukulumikengät. Yritys toimittaa varusteet myös haluttuun paikkaan alueella. 

Majoitus ja virkistäytyminen

Koli Relax Spa sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin yhteydessä Kolin yläpihalla. Täältä saat saman katon alta laadukkaan majoituksen sekä ravintola- ja kokouspalvelut. Aikuisille ja perheille  suunnatussa Koli Relax Spassa hemmottelet itseäsi veden lempeillä kuohuilla, valoilla, äänillä ja saunan tuoksuilla. Spassa myös sesonkiaikoina lapsille Naperoviikkoja, jolloin lapsetkin ovat pidempään kylpylässä

Tapahtumat

Alueella järjestetään usein talvisia tapahtumia, jotka tuovat oman lisänsä loman tunnelmaan.

Viime talvena järjestettiin mm. Koli’s Tail – Banked Slalom -kisat, jossa lumilautailijat pääsivät ottamaan toisistaan mittaa Bankedin jalossa taidossa. 

Miksi Koli?

Kolin laskettelumahdollisuudet ja monipuoliset majoitusvaihtoehdot tekevät alueesta täydellisen kohteen talviseen lomailuun. 

Kysyttäessä miksi Koli on niin erityislaatuinen, kertoo Pasi Ripatti meille vastauksen: ” On vain yksi Koli, jo sanontakin kertoo tämän. Luonnonmuovaamat rinteet, eteläisen Suomen suurimmat korkeuserot ja matka lähes joka puolelta puolet lyhyempi kuin Lapin keskuksiiin. Eli saat samat asiat kuin Lapissa, mutta puolet lähempää esimerkiksi pääkaupunkiseudulta. Luonto, kansallispuisto, retkeily – ja ulkoilumahdollisuudet ovat huippuluokkaa. Lumivarmuus on myös yksi tekijä joka on Kolin ehdoton huippuasia. Suhteessa Lapin kohteisiin Koli on etelästä katsottuna tosiaan suhteellisen lähellä, Helsingistä ajomatkaa kertyy vain 500km. Nyt onkin hyvä aika varata Kolilta ja tutustua Vaara-Suomeen tuntureiden sijaan! 

Kasvavaa majoituskapasiteettiäBreak Sokos Hotel Koli Kylä

Kesällä 2023 tehtiin historiaa kun Kolille avattiin alueen majoituskapasiteettiä nostava uusi hotelli. Kyseessä on ensimmäinen hotelli Pohjois-Karjalaan 50 vuoteen, joten kansallismaisemien makuupaikkojen määrää on ollut syytäkin kasvattaa. 

Break Sokos Koli Kylä -niminen hotelli on Sokos Hotellien alla toimiva nelikerroksinen idyllinen harjakattoinen kylähotelli. Hotellissa on 130 huonetta (463 petipaikkaa) sekä muun muassa kaksi ravintolaa. Se työllistää yhteensä 50 henkilöä.

Uusi hotelli sijaitsee kylällä lähellä kansallispuistoaluetta. Alueella on tietoisesti halunnut lähteä kasvattamaan kylän toimintaa tehden alueesta matkailun kannalta kokonaisvaltaisesti kiinnostavampaa kohdetta. 

Itse rinteisiin matkaa on noin 3 km, mutta tänä talvena aloittaa Skibussi uuden hotellin ja rinteiden välillä, sesongin ulkopuolella viikonloppuisin ja sesongissa joka päivä. 

Sokos Hotelleilla on myös toinen kohde Kolilla. Break Sokos Hotel Koli on perinteisempi rinnehotelli, joka sijaitsee aivan rinteissä, josta avautuu henkeäsalpaava näköala Pielisen yli ja rinteeseen pääsee suoraan avaamalla oven ja pistämällä sukset jalkaan.  Uusi hotelli tulee joka tapauksessa tarpeeseen, sillä majoituskapasiteetti on ollut sesonkeina todella tiukilla.

Break Sokos Hotel Koli Kylän tiloissa sijaitsee myös Polar Adventures Oy, joka tarjoaa vuokravälineitä ja -varusteita, opastettuja retkiä sekä aktiviteetteja Kolin luontoon ja Kulttuuriin. 

Hotellin viihtyisään sisustukseen on haettu inspiraatiota luonnosta ja vaihtuvista vuoden ajoista

Lisätietoja: 
koli.fi
koliski.fi
sokoshotels.fi
kolirelaxspa.fi
polaradventures.fi
luontoon.fi/kolinluontokeskus

Tuolihissin reitti tuo jo tunnelmaa laskua varten. 

Kommentit

kommenttia