Home » Oulun Ruskotunturi palvelee laskijoita ja tuottaa biokaasua

Oulun Ruskotunturi palvelee laskijoita ja tuottaa biokaasua

Suomen nuorin laskettelukeskus Ruskotunturi avattiin joulukuussa 2013 Ruskon kaupunginosaan, seitsemän kilometrin päähän Oulun keskustasta. Oululaiset saivat vihdoin oman hiihtokeskuksen, jossa kaikki perustarpeet huomioitiin jo suunnitteluvaiheessa. Entinen maisemoitu jätemäki, mutta edelleen myös biokaasua hyötykäyttöön tuottava Ruskotunturi, korotettiin täyttömaalla toimivaksi rinnealueeksi. Ruskotunturi Oy:n takana on Ukkohalla-Paljakan kokeneiden rinneyrittäjien monivuotinen kokemus. Toiminnasta vastaava rinnepäällikkö Kalle Kyhälä on tyytyväinen Ruskotunturin saamaan vastaanottoon – sille on ollut tilaus.

Laura Sundquist opettaa sekä Ruskotunturilla että Rukalla.

Tarkoituksenmukainen kaupunkikeskus toivottaa kaikki tervetulleeksi

Ruskotunturin korkeusero on 49 metriä ja sen kuusi eritasoista rinnettä palvelevat kaiken tasoisia laskijoita, pisin lasku on 400 metriä. Tunturissa on yksi sininen ja punainen rinne, kaksi mustaa ja vihreää rinnettä, joista toisessa on lastenmaa ja ilmainen pulkkamäki perheen pienimmille. Alueella on yhteensä neljä hiihtohissiä; yksi ankkuri- ja sompahissi sekä kaksi lastenhissiä. Ruskontunturin eritasoiset freestyleparkit hyppyreineen ja reileineen ovat lasten ja nuorten ehdottomia suosikkeja. Rinteiden juuressa sijaitseva kahvila ja hyvin varustettu välinevuokraamo ovat päivittäin ahkerassa käytössä. Ruskotunturille on hyvät latu- ja moottorikelkkayhteydet, alueelta löytyy myös crossirata kelkoille. Lasten suksi- ja lumilauta Werneri-tunneilla on kausittain toista sataa innokasta ”pikkuwerneriä”. Tarjolla on myös aikuisten tunteja sekä erikseen räätälöityjä teema- ja rinnetapahtumia koululaisryhmille ja yrityksille. Rukalla hiihdonopettajina toimivat Laura Sundquist ja Hannu Karvonen vastaavat myös Ruskotunturin hiihtokoulun toiminnasta.

Hiihdonopettaja Hannu Karvonen oppilaansa Alman (7) kanssa. Kuva Laura Sundqvist.

Oulun lähellä asuvat eri lasketteluseurojen juniorit harjoittelevat arki-iltaisin

Ruskotunturilla Ruka Slalom järjestää muutaman kerran viikossa yhteisiä pujotteluharkkoja. ”Rinteen jyrkkyys soveltuu hyvin ratalaskuun, lyhyessä mäessä ehtii tehdä paljon toistoja, tämä puolestaan tukee tuntureissa pidettäviä leirejä ja kilpaíluja”, peukuttaa Ruka Slalomin Seppo Keränen. Lumisesonkien ulkopuolella Oulun Action Park tarjoaa Ruskotunturilla erilaisia liikuntapainotteisiä aktiviteetteja kuten rinneautoilua, paintballia ja kuplajalkapalloa.

Freestylen ammattilaiset valmentajina ja nuorten esikuvina

Ruskotunturi on merkittävä paikka nuorille laskijoille. Aktiiviset laskijat halusivat ohjattua toimintaa niin freestylessä kuin lumilautailussakin. Kumparelaskun maailmanmestari ja olympiahopeamitalisi Mikko Ronkainen otti haasteen vastaan ja toimii päävalmentajana Ruskotunturilla 2016 perustetussa Snowboard & Freestyle Oulu(SFO) harrastusseurassa. Lumilautavalmennuksessa on mukana myös maajoukkuelaskija Henri Laakkonen. ”Lähikeskuksella on merkittävä positiivinen vaikutus myös Koillismaan ja Lapin isompiin keskuksiin. Näihin ehtii hyvin viikonloppuna, mutta ei arkena.

SFO:n päävalmentajan, maailmanmestari Mikko Ronkaisen tyylinäyte.

Freestylen ja lumilautailun puolella Ruskotunturin korkeusero ja hyvin hoidetut suorituspaikat riittävät hyvin”, innostaa Mikko Ronkainen. Lastenmaan Freeparkissa pääsee tutustumaan lajin alkeisiin. Sieltä matka jatkuu edelleen Junnuparkkiin, jossa on reilit, pressit ja hyppyrit ovat saman mallisia, mutta pienempiä kuin vaativammassa Ruskoparkissa. Porrastetusti nousevat suorituspaikat eri parkeissa helpottavat oppimista. ”Suosittu kumparerinne saa hyppyrin täksi talveksi”, kertoo Mikko, joka valmentaa ja laskee mielellään itsekin entistä kilpalajiaan. Freestylekansan kausi huipentuu jo perinteeksi muodostuneeseen Ookkonää Big Air -kutsukilpailuun 25.3.2017, jossa järjestetään avoimet sarjat myös junioreille. Osallistujilta ja yleisöltä kiitosta saanutta tapahtumaa seurasi viime vuonna kolmetuhatpäinen yleisö vetonauloinaan mm. lumilautailija Enni Rukajärvi ja freestylelaskija Otso Räisänen. Ruskotunturin alue täyttyi erilaisista perheaktiviteeteista ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Ookkonää on tullut jäädäkseen Ouluun.

Lisätietoa:

www.ruskotunturi.fi

www.facebook.com/Ruskotunturi/

www.facebook.com/pg/SFO2016/

Monipuolinen rinnealue palvelee kaikentasoisia laskijoita.

Alppimaajoukkueen pääyhteistyökumppani Gasum tuottaa energiaa Ruskon alueella

Gasumin biokaasulaitos käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua Oulussa Ruskon Jätekeskuksen alueella. Gasum on Suomen johtava biokaasun tuottaja ja biohajoavien jakeiden käsittelijä. Gasum-biokaasulle on myönnetty kotimaisuudesta ja ympäristöystävällisyydestä kertova Joutsenmerkki ja liikennekaasulle Avainlippu-tunnus. Jalostettu biokaasu on koostumukseltaan ilmaa kevyempää hajutonta metaania, jota hyödynnetään samoissa käyttökohteissa kuin maakaasua. Biokaasua käytetään kaasuautojen polttoaineena, teollisuudessa energiana, lämmön ja sähkön tuotannossa sekä ravintoloissa ja kodeissa.

Lisätietoja: www.gasum.com/kaasusta

Teksti MARJA SALOKANGAS

Kuvat RUSKOTUNTURI, MIKKO RONKAINEN, LAURA SUNDQUIST, LASSE LEHTO

 

Kommentit

kommenttia