Home » Peuramaa – Suomen eteläisin laskettelukeskus

Peuramaa – Suomen eteläisin laskettelukeskus

Suomen eteläisin laskettelukeskus Kirkkonummen Peuramaa on ollut monen pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan lapsen ja perheen ensirinne jo yli 40 vuoden ajan. Tämä lapsiperheiden suosikkikohde on toiminut myös ponnahduslautana monille tunnetuille ratalaskijoille ja vaikuttajille, jotka ovat edenneet aina maailman huipulle saakka.

Teksti MARJA SALOKANGAS   
Kuvat JANNE UOTILA, PEURAMAAN ARKISTO

Peuramaan nykyisen omistajan Janne Uotilan tavoitteena onkin perhelaskettelun lisäksi jatkaa vahvasti myös ”Peuriksen” ratalaskuperinnettä ja saada ”Kirkkonummen kartsalta” tulevaisuudessakin vähintään yksi laskija maailman huipulle.

Peuramaan korkeusero on 55 metriä. Alueella on yhteensä yhdeksän eri tasoista rinnettä sekä kaksi ankkurihissiä. Pisin rinne on yli 300 metriä. Mäet soveltuvat hyvin sekä aloittelijoille että ratalaskijoille. Perheen pienimmille on käytössä Suomen pisimmän mattohissin lisäksi värikäs lastenmaa satuhahmoineen.

Hyvin varusteltu vuokraamo palvelee kaiken tasoisia eri lumilajien harrastajia. Uusitussa rinneravintolassa on myös erillinen kabinettitila, jota voi varata esim. lasten synttäreitä tai yritysten virkistyspäiviä varten. Pihalla oleva Grilli-kota makkaranpaistoineen on suosittu taukopaikka.

- Mainos -
Hilding Nyberg hissivahdissa, Peuramaa arkisto
Peuramaan perustaja Hilding Nyberg päivystämässä hiihtohissiä 1973. Kuva Peuramaan arkisto.

Visionääriltä visionäärille

Hilding Nyberg perusti Peuramaan oman maatilansa maille vuonna 1972. Visiönäärinä ja paikkakunnan yhteisöllisenä toimijana hän loi Peuramaasta toimivan talviurheilukeskuksen ja perinteet, joista kirkkonummelaiset ovat olleet ylpeitä. Peuramaalla toimi myös pitkään paikallisen urheiluseuran KYIF:n alppijaosto, KYIF Alpine. Legendaarisen, mutta nykyään lakkautetun seuran vielä toimiessa aktiivisesti, sitä ovat edustaneet mm. Janne Uotila ja Martti Uusitalo sekä MC-laskijat Sami Uotila ja Victor Malmström.

Peuramaa siirtyi vuonna 2011 Martti Kalpalan omistuksesta alppiurheilu- ja laskettelukeskuspiireistä tunnetun ammattilaisen Janne Uotilan omistukseen, jonka toimesta keskusta on kehitetty monipuolisesti entisestään.

Peuramaa, ratatreenit 1973, Peuramaa arkisto
Nostalgiaa vuodelta 1973, rataharjoituksia pidettiin niin kauan kuin lunta riitti! Kuva Peuramaan arkisto.

Hiihtokoulua ja ratalaskua

Peuramaan hiihtokoulu pyrkii tarjoamaan lapsille ja aikuisille vapaa-ajan harrastuksen, joka kannustaa rinteessä viihtymiseen ja yhdessä olemiseen. Hyvä yhteishenki ja asiakaslähtöinen toiminta ovat kaiken lähtökohtana. Hiihtokoulussa on yhteensä 35 toiminnassa olevaa opettajaa ja rataryhmissä 10 valmentajaa.

Maamme suurimpiin kuuluvan hiihtokoulun lisäksi Uotila haluaa panostaa tulevaisuudessa entisestään lasten ja nuorten ratalaskuvalmentamiseen. Janne Uotila perusti vuonna 2011 Peuramaa Slalomin (PeSla). ”Hiihtokoulumme luo hyvät sosiaaliset ja urheilulliset valmiudet aikuisille ja lapsille.

Monet lapset innostuvat jatkamaan polkuaan Lumitiikerit-ratalaskukoulussa ja innokkaimmat jatkavat edelleen PeSlan valmennusryhmissä”, kertoo Janne Uotila ja jatkaa: ”On hienoa tuoda kaikki kokemus ratalaskusta valmennettaville sekä vanhemmille. Lapset ja nuoret voivat alusta alkaen keskittyä täysillä teknisesti oikeaan oppimiseen. Tällä hetkellä meillä on yli 90 innokasta tulevaa ratatykkiä ja tavoitteena on saada määrä tuplattua Peuramaan 45-vuotisjuhlavuoteen 2017 mennessä ”, kannustaa Uotila.

Peuramaa hiihtokoulu, Peuramaa arkisto
Peuramaan hiihtokoulun opettajat ovat kaikki kielitaitoisia. Opetuksen voi varata myös Peuramaan nettisivujen kautta. Kuva Peuramaan arkisto.

Kotimäestä jälleen maailman huipulle

Maltillinen työ lasten ja nuorten parissa on tuottanut kautta aikojen monta menestystarinaa Peuramaalla. Määrätietoinen toiminta hiihtokoulun vai Werneri-polun kautta Lumitiikereihin ja sieltä edelleen Peuramaa Slalomin opeissa eteenpäin aina maailman huipulle saakka on mahdollista. Janne Uotila tiimeineen luo laadukkaat puitteet ja toimintaympäristön tulevaisuuden unelmalleen kannustaa ja nähdä Peuramaa Slalomin edustaja maailman huipulla. Jannen eväillä tähän on kaikki mahdollisuudet – ympyrä Peuramaalla sulkeutuu.

Peuranmaa Lumitiikerit
Lumitiikereiden kauden päätös 2015, takarivissä vasemmalta valmentajat Mathias Eriksson, Max Stenbäck, Ina Sohn-Rajamäki ja Mikael Tuulio. PeSla arkisto.

Lisätietoja

www.peuramaa.fi

www.peuramaaslalom.com

www.facebook.com/peuramaaslalom

Kommentit

kommenttia