Home » Pyhä – Helpot vapaalaskureitit
Pyhä vapaalasku

Pyhä – Helpot vapaalaskureitit

Yörando otsalampun tai tuurilla revontulten valossa. ”Perseen” puuterityynyillä pomppiminen. Harrastelijan helpot hissiputikat Pohjoisrinteillä. Koko päivän kierros kurujen kautta. Myöhäiskevään aurinkoiset losottelut firnilumella. Aaltojen surffailu rinneaitojen vierellä. 

Jo vuonna 1938 perustetun Pyhä-Luoston kansallispuiston ympäristö tarjoaa monta tapaa ja maastotyyppiä vapaalaskusta nauttimiseen. Kannattaa aukaista mielensä myös erilaisille lumityypeille. Avoin puuterikenttä ei ole ainoa laskemisen arvoinen mäki. 

Vapaalaskulegenda JJ Henttosen sanoin: ”Kaikki lumi on hyvää ja paras lasku on aina se viimeisin lasku. Tai sitten jos oikein on toiveikas, paras on aina seuraava lasku.” 

Pyhän vapaalaskualueet.

Perseen kautta Aittakuruun

Pohjoisrinteeltä huoltoreitin kautta kävelemällä Tajukankaan päälle, lasku huoltoreitin yli ja metsään, josta Aittakurun pohjalle. Loivempi ja vähemmän laskettu reitti löytyy suuntaamalla laskijan oikealle, jolloin päätyy kurun harjannetta pitkin itäpäähän. Pohjoiseen antava rinne on lähestulkoon koko kauden varjossa, joten tämä lasku sopii hyvin myös pilvisille päiville. 

Revontulien todennäköisyys on suurimmillaan keskiyön molemmin puolin. Simo Vilhunen tutkailee Aittakurun näkymiä. Taustalla näkyy Soutaja, joka on lumisurffia harrastavien suosiossa. 

Pohjoisrinteen maisemakruisailut

Pohjoisrinteen päällä nököttää oiva taukopaikka, Tunturivartijan maisematupa. Sen alla aukeaa avoin, lempeän loiva kenttä, jota läikittävät tykkypuiden rykelmät. Maston aidan viertä kulkiessa paljastuu vaikuttava näkymä Isokuruun, jonne ei rajoitusalueen vuoksi ole asiaa. Laskijan vasempaan lähtee reitti Karhunjuomalammelle, josta voi suunnata Pikkukuruun, Noitatunturille, Ukonhatulle tai kauemmas. Hisseille takaisin mielivän kannattaa suunnata metsän tihentyessä reilusti oikeaan ja takaisin rinteelle. Tämä alue tarjoaa upeaa valoa auringonlaskun aikaan ja kivaa kruisailua kovallakin lumella. 

- Mainos -

Peurakurun kurkkaus 

Pyhän viiden huipun väleihin ja kylkiin kätkeytyy useampikin mielenkiintoinen kuru. Varisinkin Pikkukuru, Kuorinkikuru sekä kaukainen Peurakuru tarjoavat maailmanluokan linjoja hyvinä lumitalvina. Kokopäivän retkille kannattaa varautua kunnollisella varustuksella, reiluilla eväillä sekä otsalampulla. Keväästä riippuen hyviä randokelejä riittää pitkälle huhtikuuhun. Yöpakkaset ja aurinkoinen plussapäivä ovat resepti maukkaaseen firnikurvailuun. Muista aurinkolasit ja -rasva!

Pyhä-Luoston kansallispuiston tuntureita halkoo useampi jylhä kuru. Antti Autti toteaa Peurakurun olevan lunta täynnä vielä huhtikuun puolivälissä. 

Luoston lähioffarit

Luoston rinnealueiden väliköstä löytyy mukavia pieniä aukkoja, joihin pistäytyä pehmeitä käännöksiä varten. Pienellä sivuttaisella laskulla tai loivan yli haikkauksella pääsee myös kantarinteen laskijan vasemmalta hakemaan lyhyen pätkän kantakierron vierestä. Näistä paikoista on hyvä hakea tuntumaa ennen kauemmaksi rinteistä hakeutumista. Luosto tunnetaan varsinkin sesonkien ulkopuolella rauhallisena keskuksena, joten rinteiden viereltä löytyy usein laskematonta pätkää. 

LUOSTON OFFAREISTA VOIT LUKEA EDGE-DIGILEHDESTÄ.
OSTA NYT LEHTILUUKKU.FI PALVELUSTA HINTAAN 6,90€

Huomioi nämä lähtiessäsi rinteiden ulkopuolelle

  • Olet aina itse vastuussa siitä minne retkilläsi menet ja millaisia riskejä otat. Ota selvää korvaako vakuutuksesi rinteiden ulkopuolella tapahtuneen onnettomuuden. Yleensä tämä vaatii lisäturvan. 
  • Älä laske yksin, vaan ota kaveri mukaan, kerro minne olet menossa ja milloin on tarkoitus palata
  • Tutustu vallitseviin olosuhteisiin sekä lumivyöry- ja sääennusteisiin
  • Pidä mukanasi lumiturvallisuusvälineet ja ole valmistaunut käyttämään niitä: Piipperi pitää olla päällä, toiminta testattu, patterit kunnossa, ja sondi sekä lapio pakattu niin, että ne ovat tarvittaessa nopeasti käytössä.
  • Kouluttaudu ja pidä harjoittelemalla yllä lumiturvallisuustaitoja
  • Jos tarvitset retkelläsi apua, ota yhteys hätäkeskukseen 112
  • Ohjattuja takamaastoretkiä järjestää mm Pyhätunturin Hiihtokoulu

Lisää tietoa

OSTA NYT UUSI EDGE LEHTILUUKKU.FI PALVELUSTA HINTAAN 6,90€
TÄSTÄ KAUPPAAN

Kommentit

kommenttia