Home » Saariselkä – Aitoa Lapin lumoa

Saariselkä – Aitoa Lapin lumoa

Saariselän lähihistoria on ollut värikäs. Laskettelurinteiden vetäjä on vaihtunut muutaman vuoden välein, mutta nyt tilanne on vakiintunut ja kehitystyö on lähtenyt kunnolla käyntiin. Euroopan pohjoisimman hiihtokeskuksen toiminta on nyt kerännyt kiitosta, josta osoituksena kasvaneet kävijämäärät sekä vuoden hiihtokoulun titteli viime talvelta. 

Alkavalle kaudelle Saariselkä Ski & Sport Resort Oy on tehnyt vuokraamoon täysremontin.

”Vuokraamoa ja skishopia on laajennettu. Sen lisäksi teemme lisätilaa suksien säilytykselle. Rinteiden suurin uudistus on pulkkamäen valaistus, joka kattaa koko rinteen, aina Kaunispään huipulta tuolihissin ala-asemalle asti. Valaistus on toteutettu valotaideteoksena, jonka inspiraationa on toiminut pohjoisen taivaan mytologia”, kertoo Ida Katajamaa Saariselkä Ski & Sport Resort Oystä.

Rauha ja hiljaisuus ovat Saariselällä taattu.

Uudistuksia on tullut myös palveluihin

Saariselkää ympäröivään kansallispuistoon tehdään yhä enemmän ohjattuja retkiä. Tunturimaisemasta nautitaan tunturihiihtäen, offareita laskien, lumikenkäillen sekä läskipyöräillen. 

”Retkiä tehdään eritoten kansainvälisten matkailijoiden kysynnän johdosta, mutta yhä useammin myös suomalaiset haluavat lähteä oppaan kanssa Lapin luontoon. Moni Saariselällä käyvä laskija käy myös vierailullansa murtsikoimassa. Ja mikäs käydessä, kun maastohiihdon puitteet ovat upeat! Latuja on jokaiselle taito- ja kuntotasolle, ja ne kulkevat Urho Kekkosen Kansallispuiston upeissa tunturimaisemissa. Maastohiihto, moottorikelkkailu, kylpylä, lumikenkäily ja koiravaljakkoretket ovat todella monella mukana kuvioissa, kun Saariselän lomaa suunnitellaan”, Katajamaa sanoo. 

- Mainos -

Saariselkä Ski & Sport Resort on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus

Saariselkää ympäröivät laajat erämaat ja luonnonsuojelualueet, ja jo pelkkien maisemien puolesta koskemattomia tuntureita on horisontissa loputtomiin. Saariselällä ei ole lähdetty seuraamaan monien muiden keskusten kehitystä kansainvälisen ilmapiirin luomisessa, vaan on haluttu vaalia perinteitä. Saariselkä, inarinsaameksi Suáluičielgi, on saamelaisten kotiseutualueella, ja elinvoimainen saamelaiskulttuurin aistii ja kokee kaikkialla – paikallisista ihmisistä, luonnosta ja eläimistä.

Saariselän lumivarmuus ja äärimmäisen pohjoisen lumo ovat hyvä yhdistelmä.
Kuva SHKY/Harri Lindfors.

Pohjoisimmalla on sijainnilla merkitystä kansainvälisille hiihtoturisteille. 

”Saariselän matkailijamäärä menee aikalailla tasan 50/50, ulkomaalaisia matkailijoita oli viimevuonna noin 47 % ja suomalaisia reilu 53 %. Matkailijoita tulee Suomen jälkeen eniten Britanniasta, Saksasta, Japanista ja Kiinasta. Myös australialaisten, singaporelaisten ja yhdysvaltalaisten määrä on kasvanut viimevuosina runsaasti. Sydäntalvelta hiihtolomiin asti ulkomaalaisten vierailijoiden määrä hiihtokeskuksessa on jopa 80 %”, Katajamaa avaa.

Läskipyörät ovat mainio tapa liikkua keskuksen alueella ja erilaisia reittejä löytyy jokaiseen makuun.

Aitous vetää puoleensa

”Pohjoinen sijainti ja arktinen eksotiikka on todella merkityksellisessä asemassa. Meiltä löytyy ainutlaatuinen luonto, jossa koskematonta erämaata on paljon, alue on lumivarma verrattuna vaikkapa Alppien ja jopa naapurimaiden kohteisiin. Meillä on käynyt paljon keski-eurooppalaisia matkailijoita, jotka kaikki kokevat laskettelun ja skinnauksen, sekä maastohiihdon ainutlaatuiseksi Alppeihin verrattuna”, Katajamaa iloitsee. 

”Meillä on todellinen talven ihmemaa, kun isommissa vuoristoissa Alpeilla ja esimerkiksi Norjassa lunta on vuorilla, ja laaksot ovat usein sulana. Tämä varmasti korostuu entistä enemmän ilmaston lämpenemisen myötä, kun kausi lyhenee muissa paikoissa, ja meillä lunta lasketteluun riittää usein jopa kesäkuulle”, Katajamaa korostaa. 

Kompaktissa keskuksessa mikään elämys ei ole kaukana.

“Found this place for a cheeky few days skiing whilst over in Finland for Christmas. They had the best ski school and hire. Instructors were incredible. Wish we had more time. Christmas Day on the slopes was freezing but so much fun. Looking forward to doing it all again.” 
– Aussie_Jacs /Australia – Tripadvisor

Saariselän hiihtokoulu on tehnyt huomattavaa kasvua parin viime vuoden aikana

Hyvän kehityksen ansiosta hiihtokoulu valittiin SHKY:n toimesta vuoden hiihtokouluksi Suomessa. Miten hiihtokoulutoiminta on Saariselällä viime vuosina muuttunut?

”Saariselällä hiihtokoulun tarve on suuri, sillä meillä on paljon ulkomaalaisia matkailijoita, ja olemme perheystävällinen keskus. Tämä on ohjannut koko hiihtokeskuksen ja sen palveluiden kehitystä. Hiihtokoulua kehitetään ennakkoluulottomasti juuri meidän vierailijoiden tarpeisiin. Hiihtokoulu on kaksinkertaistunut viimeisten kolmen vuoden aikana, tämä on mahdollistanut suuremman valikoiman kursseja. Lisäksi hiihtokoulu on nykyään aktiivisesti mukana kaikissa keskuksen tapahtumissa ja aktiviteeteissä”, Ida Katajamaa sanoo. 

Vaikka ei laskettelisikaan, löytyy Saariselältä Suomen pisin pulkkamäki mahtavissa puitteissa. 

Suojaisia laskuja 

Saariselän rinteet ovat kahden tunturin Kaunispään ja Iisakkipään rinteillä. Rinteet sijaitsevat vastakkain, muodostaen laakson. Myös puuraja on aika korkealla, joten laaksosta nousevia ankkurihissejä joudutaan sulkemaan kovan tuulen vuoksi erittäin harvoin. 

Lumetuksen suhteen Saariselällä noudatetaan erilaista ideologiaa, kuin muissa hiihtokeskuksissa. Lumetusta on pyritty vähentämään mahdollisimman paljon ympäristösyistä. Lumen riittäminen on varmistettu tekemällä lumiaitoja, jotka keräävät luonnon lumen rinnekäyttöä varten. 

”Lumetuksen tarkoituksena on ainoastaan saada rinteille kauden alussa hyvä pohja. Lumetuksen tarkoituksena ei ole pidentää Saariselän luonnollista talvikautta”, Katajamaa painottaa.

Moderni kuluttaja on yhä ympäristötietoisempi. Asia on hyvin tiedostettu Saariselällä. 

Katajamaa sanoo, että hiihtokeskusten näkökulmasta energian- ja luonnonvarojen kulutuksen minimoiminen on ehdottomasti tärkein ja tehokkain ekoteko. 

”Suurin yksittäinen energiakulu tulee keinolumetuksesta. Kolmessa vuodessa olemme pystyneet huomattavasti pienentämään hiilijalanjälkeämme, puolittamalla lumetuksen aiheuttaman energiakulutuksen. Luonnon luntahan alueella riittää jo pohjoisen sijainnin ansiosta pitkään, aina alkukesään saakka”, hän lisää.

Saariselällä hyvin hoidetut rinteet ja suorituspaikat ovat kunnia-asia. 

”Haluamme tarjota asiakkaillemme hyvät ja turvalliset suorituspaikat. Suorituspaikkojen suunnittelun ydinajatuksena on, että ne voidaan rakentaa ja huoltaa mahdollisimman ekologisesti”, toteaa Katajamaa. 

Freestyle Park sijaitsee kolmosrinteen tuntumassa.

Kesälaskettelua

Kesällä 2017 Saariselkä sai maailmanlaajuista huomiota kesälaskettelulla. Jatkuiko huomio kesän laskupäivien jälkeen?

”Ehdottomasti on jatkunut. Kesän jälkeen on tullut paljon kyselyjä mahdollisista kesälaskettelupäivistä Aasiaa myöten ja moni on suunnannut huomion meidän muihinkin tapahtumiin. Vaikka kesä 2018 oli todella lämmin ja sen puolesta tapahtumaa ei voitu toteuttaa, niin kesälaskettelua Saariselällä ei ole mahdollisuutena suljettu pois tulevilta vuosilta, jos olosuhteet sen vain sallivat”, Katajamaa kertoo.

Talven 2018 kausi jatkui aina äitienpäivään (13.5.) saakka. Tapahtumia järjestettiin aktiivisesti kauden loppuun saakka. Vaikka kevät oli lämmin, kausi päätettiin hulppeissa olosuhteissa. 

”Kevään viimeiset viikot olivat upeat kuten yleensäkin – aurinko paistoi ja rinteet olivat vielä laskukunnossa kauden loppuun asti. Tapahtumat olivat todella kiva piristysruiske vappuun, ja kävijöitä oli ihan mukavasti. Toivottavasti tulevaisuudessa yhä useammat saapuvat nautiskelemaan kevään viimeisten viikkojen laskukeleistä!”

Pohjoinen sijainti ja vähäinen valosaaste ovat otolliset revontulien kannalta.

Myös alkava hiihtokausi on tapahtumia tulvillaan

Tulevalla kaudella järjestetään muun muassa Santa Ski -tempaus, joka vetää joulupukkiasuiset laskettelijat mäkeen. Uudenvuoden perinteeksi muodostunut soihtulasku ja ulkoilmadisco, Saariselkä FreeRide viikonloppu, sekä mimmien laskuleiri Girls Go Shred. Pääsiäisenä järjestetään Retro Ski -teemapäivä, ja vapun aikaan eri lajien tapahtumapaketti, joka huipentuu Pulkkamäen MM-kisoihin ja HillClimb-tapahtumaan. Muutakin on suunnitteilla tapahtumien osalta, joista kannattaa olla kuulolla kauden aikanakin.

Rinteiden suurin uudistus on pulkkamäen valaistus, aina Kaunispään huipulta tuolihissin ala-asemalle.

Laskua rinnealueiden ulkopuolelle ja jälkihiihto

Saariselkä on tunnettu laajasta kansallispuistosta, muttei kovinkaan hyvin rinnealueiden lähistöllä sijaitsevista vapaalaskupaikoista. 

”Laakson puusto on suurelta osin harvaa mäntymetsää ja maasto kumpuilevaa kangasta, jossa ei tarvitse pelätä kivikkoja, eikä sieltä koskemattomat puuteripätkät lopu kesken. Myös jyrkempiä kurunseinämiä ja kalliodroppeja löytyy adrenaliinin jahtaajille. Moneen paikkaan pääsee pienellä haikkauksella hissiltä käsin. Eikä takaisin tarvitse rämpiä umpihangessa, kun paluu hisseille onnistuu useimmiten hiihtolatuja pitkin”, Katajamaa vinkkaa. 

Hiihtopäivän jälkeistä tarjontaa voi luonnehtia leppoisaksi ja yhdessäoloa suosivaksi. Saariselältä löytyy kylpylä, keilahalli, suuri valikoima safareita, laadukkaita ruokaravintoloita, , sekä viihtyisiä pubi-tyyppisiä baareja. Unohtaa ei sovi Laanihovin legendaarisia monotansseja. Yöelämä Saariselällä on todella rento, mutta myös karaokea ja klubimusiikkia etsiville on tarjontaa.

“Lapsiystävällinen hiihtokeskus hienoissa maisemissa! Rauhallinen hiihtokeskus, jossa lapsille hyvät puitteet harjoitella taitoja niin lasten rinteissä kuin isommissakin rinteissä. Mahtavat maisemat tunturiin ja rinteet huippukunnossa. Ei jonotusta ja ruuhkaa hiihtolomaviikolla. Werneri-hiihtokoulu toimi hyvin ja antoi hyvät pohjat omatoimiselle harjoittelulle. Ehdottomasti suositeltava kohde monipuolisine oheispalveluineen!”
– Outi /Suomi – Tripadvisor

Joukkoliikenteelläkin pääsee

Ivalon lentokenttä sijaitsee alle puolen tunnin matkan päässä Saariselästä. Lentomäärien kasvaessa ja lentohintojen laskiessa yhä useampi saapuu Saariselälle ilmateitse. Ulkomaisista turisteista käytännössä kaikki. 

Poliitikkojen puheissa on vilahtanut Jäämeren junarata. Keskustelua seurataan Saariselällä kiinnostuneena. 

”Aihe jakaa alueella vahvasti mielipiteitä. Me toivomme, että mikäli ratahanke toteutuu, se toisi mukanaan myös henkilöliikenteen. Siten se toisi ekologisemman matkustusvaihtoehdon yksityisautoilun ja lentoliikenteen rinnalle”, Katajamaa toivoo.

Hyvä palaute lämmittää mieltä

Saariselän kehitystyö on näkynyt myös kuluttajapalautteesta, josta Ida Katajamaa on hyvin iloinen. 

”Erityisesti palautteet, jossa on kerrottu, että innostus lasketteluharrastuksen aloittamiseen on syttynyt meillä vieraillessa, lämmittää erityisen paljon sydäntä.”  

Saariselkä pähkinänkuoressa

  •   15 rinnettä, joista 7 valaistuja
  •   pisin rinne 1800 m
  •   suurin korkeusero 180 m
  •   hissejä 6 kpl, kapasiteetti 6500 hlö/tunnissa
  •   Freestyle Park sijaitsee 3 + 4 rinteessä, ski cross rata 2-rinteessä
  •   Lisätietoa www.skisaariselka.com

Kommentit

kommenttia