Jotta kaikki haasteellisten rinteiden podiumpaikat eivät menisi samoihin osoitteisiin kuin edellisessä lehdessä, niin otetaan aiheeseen hieman laajempi kulma. Aina ei tarvitse lähteä pohjoiseen asti saadakseen kanttien alle kaltevampaa ja haasteellisempaa laskettavaa. Haastetta löytyy myös hieman etelämmästä. Tässä mutusteltavaa ja varteenotettavia vaihtoehtoja, minne lähteä tekemään vauhdikkaampaa ja haasteellisempaa laskemista.
Himos – Jussin jyrkkä 126/550m
”Onhan se Jussin jyrkkä jyrkkä. Jotenkin siihen vain ilmestyy laskujälkiä pitkin päivää.” Näin kuulee sanottavan Himoksen perustajan Juhani Ojalan mukaan nimetystä mäestä. Jussin jyrkän yläasema nousee 126 metrin korkeuteen. Takaisin ala-asemalle laskiessa laskulle kertyy mittaa hieman yli puoli kilometriä, eli 550 metriä. Eteläisen Suomen mitoissa se on ihan kiitettävää luokkaa. Vieressä oleva Päivin kaarre näyttää lukemiensa puolesta paperilla samalta, mutta profiilinsa puolesta se viettää tasaisemmin. Jussin jyrkkä ja Päivin kaarre muodostavat mukavan parivaljakon, joita jaksaa laskea pidempäänkin. Jussi on luokiteltu mustaksi rinteeksi, ja Päivin kaarre kantaa yllään punaista väriä.
Tahko – Jehun Jyrkkä 200/1000m
Tahkolta vauhtikäännöksiä kaipaaville löytyy rinne jos toinenkin. Kartasta on helppo haarukoida tarjontaa kisahissien ja päähissien väliin jäävältä rinnesektorilta. Ennen Mustana-Pekkana tunnettu Tahkon jyrkin rinne on nykyisin nimeltään Jehun Jyrkkä. Pääosin mustana viettävä Jehun Jyrkkä on nimensä veroinen – riittävästi korkeuseroa, pituutta, mukavia muotoja ja niiden mukana toivottua vauhtia. Jehun Jyrkällä on korkeuseroa nopeutena sanottuna tasan kaksi markkaa ja pituutta yhtä kuin tuhat metriä.

Olos – Musta 8 140/700m
Olos on outolintu suomalaisten hiihtokeskusten joukossa. Vaikka Olos onkin paremmin tunnettu murtomaahiihtoladuistaan ja oudoista aukioloajoistaan, niin Olokselta löytyy erittäin hyvää alamäkimaastoa. Väkevimpänä rinteenä Oloksen keskuksessa on rinne numero 8 eli musta kasi. Tuulimyllyjen lomasta lähtevä lasku alkaa puurajan yläpuolelta maisemien hivellessä silmiä. Siitä se jatkuu mukavasti viettävänä harvan metsän siimeksessä. Pituutta rinteellä on kerrottuna 700m ja korkeuseroa arvioituna noin 140m.
Vuokatti – Olympiakatti 174/850m
Sotkamon maisemissa sijaitseva Vuokatti on tykkylumisine puineen ehkä enemmän Keski-Suomessa kuin pohjoisessa, mutta maisemat ovat silti kuin Lapissa. Vuokattiin meneville tosilaskijoille haasteita tarjoaa FIS-luokiteltu Olympiakatti. Tämä mitoiltaan 850 metriä pitkä ja 174m korkea rinne haastaa taitavammankin laskijan testaamaan omaa käännöstekniikkaa ja tarjoaa mahdollisuuden kehittää taitoja.
Ounasvaara – FIS 140/520m
Laskuharrastajien kannattaa suunnata Ounasvaaralle kokemaan Suomen mittakaavassa Rovaniemen lähimäen poikkeuksellisen iso 140 metrin korkeusero. Kokonaisuudessaan tämän pääsee parhaiten kokemaan keskuksen FIS-rinteessä. Pituutta mukavan viettävällä punaisella pätkällä on reilut 500 metriä. Rinne on kivaa tasaista paahtoa. Verrattavissa Levin Westiin, joka sekin on erinomainen rinne. Ounasvaaran FIS-rinne on hyvää jatkuvaa laskua, jonka toivoisi jatkuvan toki pidempäänkin. Vaihtelua laskupäivään saa FIS-rinteen hissiltä saavutettavat Kuntorinteet.
Teksti: Jan-Erik Blomberg Kuva: Olos / Ski.fi