Home » Swinghill – Nuuksio

Swinghill – Nuuksio

Swinghill-Nuuksio valittiin vuoden 2015 lähikeskukseksi. Siellä yhdistyvät yhdessä harrastaminen, luonto ja perinteet. Monipuoliset rinteet sopivat kaiken tasoisille laskijoille, myös parkit ja hyppyrit ovat suosittuja. Pohjois-Espoon Nuuksiossa sijaitseva ”Espoon Chamonix” -nimeä kantava hiihtokeskus sijaitsee kolmen vartin päässä Helsingin keskustasta.

Viimeiset kilometrit vievät laskettelijan pois arjesta, kun tie kiemurtelee Nuuksionjärven rantaviivaa mukaillen. Perille saavuttaessa avautuu Nuuksion kansallispuiston suuntaan upea järvimaisema luontoineen.

Suomen vanhin alppiseura

Suomen vanhimman edelleen toimivan alppiseuran Fjällskidarklubben (FK-37) pioneerit olivat jo 1940-luvulla aikaansa edellä ankkuroituessaan Nuuksion luonnonpuiston kainaloon. Tavoitteena oli löytää korkea ja jyrkkä ”mutkamäenlaskuun” soveltuva rinne Helsingin läheltä. Työt tehtiin talkoovoimin ja rinne vihittiin käyttöön vuonna 1947. Valmistuessaan Swinghill palveli aktiivisia alan harrastajia ja kilpalaskijoita oppi-isänään Stena Stenfors.

Vaativien kulkuyhteyksien vuoksi talkoita jatkettiin ja rinteen puoleen väliin rakennettiin vuonna 1949 hirsimaja tauko- ja yöpymiskäyttöä varten. Nykyään majassa toimii kahvila My’s Cafe, jonka valikoimissa on kotiruokaa ja tuoreita leivonnaisia. Takkatulen ääressä on mukava lämmitellä ja aistia menneen ajan patinaa.

- Mainos -

Asiakaslähtöistä rinnetoimintaa

Rinnetoimintaa pyörittää Swinghill Oy Ab ja FK-37 vastaa hiihtokoulusta sekä valmennus- ja kilpailutoiminnasta. Monipuolinen rinnealue kohoaa 77 metrin korkeuteen ja pisin rinne, perherinne, on 450 metriä pitkä. Kilparinne on jyrkkyytensä ansiosta suosittu ratavalmennuksessa, jossa myös naapuriseura GrIFK Alpine harjoittelee rinta rinnan FK-37:n kanssa. Rinneprofiili mahdollistaa myös suurpujottelun laskemisen. Kolme hissiä ja rinnettä tarjoaa jokaiselle jotakin.

Lisäksi lapsille on oma naruhissillä varustettu harjoittelurinne.”Viime vuosien aikana alueen sisäistä toiminnallisuutta on parannettu asiakaslähtöisesti. Lipunmyynnin, vuokraamon sekä lastenrinteen uusi sijainti helpottavat laskettelijoita”, kertoo Swinghillin toimitusjohtaja Pasi Tenkanen.

Monelle tuttu Master-laskija ja FK-37 -junioreiden valmennusvastaava Tom Karlemo hehkuttaa Swinghillin monipuolista toimintaa: ”Meidät tunnetaan rata-ja kilpalaskutoiminnasta, mutta koulutamme myös hiihdonopettajia ja valmentajia. Pidämme kursseja Freestyleseura Moebiuksen kanssa ja parkissa laskeminen edistää kaikkien suksitaituruutta. Hiihtokoulussa on lasten kurssien lisäksi Mothers of Carving (MOC) -ryhmä sekä erityislasten hiihtokoulu Napaketut.”

Swinghillin rinneaktiviteettien lisäksi Solvalla latuverkostoineen on kokemisen arvoinen alue. Nuuksion Kansallispuiston mäkinen maasto soveltuu myös hyvin vapaalaskuun ja lumikenkäretkiin – läsnäolo luonnon kanssa on käsin kosketeltavaa, tulee mieleen laulun sanat: ” Vanha tie meille vie, töllin nään sinne jään”.

SWINGHILL – NUUKSIO
www.fk-37.fi
www.swinghill.fi
https://www.facebook.com/Fjallskidarklubben37
https://www.facebook.com/swinghill

Teksti MARJA SALOKANGAS   Kuvat TOM KARLEMO

Swinghill_Mikko-
Ratalaskuharjoituksiin valmistautumassa, kuvassa vas. Tom Karlemo, Maria Ahlström ja Mikko Mäntylä. Kuva Kenneth Karlemo.
Swinghill-184
Swinghillin maamerkki on vuonna 1949 rakennettu hirsinen kahvilarakennus
Swinghill_-587
Swinghillin rinneprofiili sopii hyvin myös kilpa-alppihiihdon harrastamiseen.

Kommentit

kommenttia