Home » Sympaattinen Salla

Sympaattinen Salla

Sallan mainosslogan “middle of nowhere” tai “middle of snowhere” kuvaavat paljon. Sallan sijaitsee keskellä ei mitään. Lähistöllä ei ole, ainakaan ruuhka-Suomessa asuvan mielestä, yhtään mitään. 

Siinä se on, sympaattisen Sallan vetovoima. Siellä on laskijan kannalta kuitenkin kaikki olennainen. Mikäli hiihtokeskus voi olla aitoa Lappia, Salla on sitä. Aito erämaamaisema avautuu muutama sata metriä hissien ala-asemalta. 

Salla tunnetaan nopeuslaskurinteestä ja siitä, että siellä käy alkukaudesta treenaamassa alppimaajoukkueita ympäri maailmaa. Eritoten Ranskan, Kanadan ja Brittien maajoukkue on tuttu näky Sallan marraskuisilla rinteillä. 

Perheet huomioidaan entistä paremmin

Toisessa päässä laskettelun osaamisjanaa on pienet lapset. Heidän viihtyvyyteen on Sallassa panostettu tälle kaudelle. Lastenmaan naruhissi on korvattu 50 metriä pitkällä mattohissillä. Lisäksi ala-aseman kupeessa on perheen pienimpien iloksi pystytetty hissikaruselli.

Mattohissi palvelee aloittelijoiden ja hiihtokoululaisten lisäksi pulkkamäessä viihtyviä, sillä hissin vieressä on uusi lähes 100 metriä pitkän liun pulkkamäki. Pulkkamäki houkuttelee rinteeseen laskettelijoiden lisäksi varmasti Sallassa viihtyviä ulkomaisia turisteja.

- Mainos -

Aktiviteettialue varustetaan hauskasti ja laskemaan innostavasti.

”Aktiviteettialue on varustettu erilaisilla porteilla ja muilla jännittävillä sekä aktivoivilla jutuilla. Lapset ovat olleet innoissaan uudistetusta rinteestä”, Sallan hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Kari Koskimaa kertoo. 

Vanha naruhissi on siirretty itähissin viereen. Loivasti viettävät Sallan itärinteet ovat monen perhelaskijan suosikki. Naruhissin avulla myös pienimmät laskettelijat pääsevät ottamaan tuntumaa itärinteistä. Hissin vieressä on erillinen tulipaikka ja kahviona toimiva kota.

Kaikkien laskijoiden asiakastyytyväisyyttä parantaa uusi Axess-järjestelmä, jonka avulla hissiliput, vuokraamon palvelut ja hiihtokoulun palvelut ovat helposti saatavilla, yhdestä paikasta, yhdellä ostokerralla.  

Vastuullista kehitystä 

Sallan hiihtokeskus sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Sallan kuntakeskuksen palveluista. Asioilla käymistä Sallassa on helpotettu ekologisella yhteiskäyttöautolla. Nissan Leaf sähköauton vuokra on 29 euroa/ 2 tuntia. 

Hiihtokeskus käyttää 100 % uusiutuvaa sähköenergiaa kaikessa toiminnassaan. Myös sähköauto ladataan hiihtokeskuksessa aina uusiutuvalla energialla.

Sallan toimintaa ohjaa vahvasti läheinen luonto, jonka kanssa halutaan olla harmoniassa. 

”Matkailun kasvu on Sallassa ollut kovaa ja kestävää matkailua halutaan tarjota jatkossakin. Salla onkin alueena mukana kahdessa kestävän kehityksen hankkeessa”, Kari Koskimaa kertoo.

Töitä on tehty etenkin ympäristöasioiden eteen runsaasti jo aiemmin, ja nyt on tavoitteena saada Ekokompassi-sertifikaatti Sallan hiihtokeskukseen vuoden 2020 aikana.

Ekokompassi pohjautuu pohjoismaisiin ympäristöjärjestelmiin sekä kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin, ja se keskittyy konkreettisiin toimenpiteisiin. Ekokompassia koordinoi Suomen luonnonsuojeluliiton Kinos Oy. Ekokompassi-sertifikaatti kertoo sitoutumisesta jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin 10 kriteerin noudattamiseen.

Lisäksi Salla on mukana Visit Finlandin (Business Finland) matkailuyrityksille ja -alueille kehitetyssä Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.

Vaihtelunhaluisille

Mikäli pakkanen paukkuu julmissa lukemissa tai muuten vain haluaa muuta tekemistä, tarjolla on mukavasti erilaisia aktiviteetteja. Kävelymatkan päässä hisseiltä on Sallan liikuntakeskus. Siellä voi käydä kuntosalilla ja pelata esimerkiksi sulkapalloa, tennistä, kori- ja lentopalloa. 

Liikuntakeskuksessa on myös spinnitila, nyrkkeilysäkkejä ja täysimittainen salibandykaukalo sekä trampoliini. Kahviosta löytyy Playstationia, pöytäjalkapallo sekä flipperi. Kulttuurinnälkäisemmille siellä on kirjojen lainaus- ja vaihtopiste.

Läskipyörä- ja hiihtolenkille, lumi- tai liukulumikenkäilemään ympäröivään luontoon pääsee erittäin jouhevasti, omin tai vuokravermein. Holiday Club Sallan tunturikylpylä mahdollistaa lämpimässä polskimisen.

Rauhaisasta hiihtokeskuksesta löytyy muutama ravintola, jossa voi virkistää olotilaa tai käydä istumassa iltaa. Keloravintolassa järjestetään satunnaisesti bändi-iltoja ja Papana Pubin suosituin ohjelma on itämainen itsehäpäisylaji karaoke. 

Mainiot rinteet

Laskijan kannalta parasta on mainio valikoima erilaisia rinteitä, joista löytyy miellyttävää baanaa vasta-alkajasta maailmancup-laskijaan. Hoidettujen rinteiden sivustoilla on myös käypäistä laskettavaa. 

Molemmin puolin Itärinteitä on metsälaskualueet, joihon on tehty pieniä puisia hyppyreitä sekä liukupintoja lisänautintoa tuomaan. Etu- ja Kisarinteiden vierustalta löytyy parhaimmillaan makoisia jyrkempiä puuteripätkiä. Kyllä Sallaan voi tulla myös puhtaasti laskemaan! 

Salla lukuina

  • Rinteitä 15, joista valaistuja 11 (3 mustaa, 4 punaista, 8 sinistä, perherinne, lastenmaa, aktiviteettialue, snowpark)  
  •  Hissejä 7 (6900 hlö/h) 
  •  Latuja 160 km 
  •  Hissilippujärjestelmä Axess
  •  Suurin korkeusero 230 metriä 
  •  Pisin rinne 1 300 metriä 
  •  Lähin juna-asema Kemijärvi 75 km 
  •  Lähin lentokenttä Kuusamo 100 km
  •  Kotisivut: ski.salla.fi 

Sallan teksti: Jussi Ovaskainen    Kuvat: Salla

Kommentit

kommenttia