Home » Tahko on kasvava talviparatiisi Savon sydämessä

Tahko on kasvava talviparatiisi Savon sydämessä

Monipuoliset rinteet, tapahtumat ja muut aktiviteetit houkuttelevat perheitä ja ystäväporukoita Tahkolle vuodesta toiseen. Kuopion läheisyys ja hyvät kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulta tekevät matkustamisen helpoksi.

Kuopion kaupunki on viime vuosina ollut voimakkaasti rakentamassa Tahkon alueen matkailun puitteita. Tahkon entisestään parantuneet ja laajentuneet rinne-, majoitus- ja ravintolapalvelut sekä muut aktiviteetit ja oheistoiminnat tekevät Tahkon lomasta monipuolisen tarjoten jokaiselle jotakin. Tavoitteena on kehittää Tahkosta talviurheilun lisäksi toimiva ympärivuotinen vapaa-ajan keskus.

Lännen pitkä on uusi sininen rinne

Tahkon laaja ja hyvin hoidettu rinnealue on kasvanut entisestään. Kuopion kaupungin omistamalle Välimäen alueelle Länsirinteiden puolelle on avattu Tahkon 24. rinne hisseineen. Aurinkoisessa ilmasuunnassa sijaitseva 700 metriä pitkä Lännen helppo -rinne hemmottelee laskettelijoita. Kokonaisuudessaan Länsirinteet tarjoavat entistä toimivammat laskettelumahdollisuudet. Tulevaisuuden suunnitelmana on rakentaa samalle alueelle vielä lisää uusia rinteitä ja hissejä. Uutuutena tälle kaudelle on myös ladattava Tahkon 3D-rinnekartta, jonka avulla pääsee helposti paikantamaan alueen rinteitä.

rinnekartta_pohja
Syväri-järvi luo aistikkaat puitteet Tahkon maisemaan.

Tahkonrinteiden hiihtokoulu – turvallisesti vanhaa ja uutta

- Mainos -

Tahkolla on ollut hiihdonopetusta jo yli 40 vuotta. Nykyään Tahkonrinteiden hiihtokoulu kuuluu osana rinneyhtiö Huippupaikat Oy:n toimintaa. Perinteikäs hiihtokoulu toimii läheisessä suhteessa Suomen hiihdonopettajat ry:n (SHORY) kanssa ja sen 65 opettajaa ovat kaikki sen kouluttamia. Hiihtokoulussa on sekä rata- että freestylepuolen ja lumilautailun taitajia, mikä mahdollistaa monipuolisen toiminnan opetustyössä. Perinteisten lasten, nuorten ja aikuisten kurssien sekä yksityistuntien lisäksi erilaiset teemakurssit ovat suosittuja.

Tälle kaudelle panostetaan 8-15 -vuotiaiden Kinos-kursseihin. Siellä harjaannutetaan monipuolisesti suksitaituruutta sekä harjoitellaan freestyle-, rata- ja vauhtilaskua erilaisissa rinneolosuhteissa.

Kinos -kurssin jälkeen voi vaikka osallistua Ace of Air –osakilpailuun. Junioreiden suosittu Ace of Air -hyppykisa järjestetään Tahkon Lännen streetillä 21.2.2016.

Tahkonrinteiden hiihtokoulussa on myös rinneturvallisuuteen liittyvää Ski Patrol -toimintaa. Päivystäjät neuvovat laskettelijoita sopiviin rinteisiin, vinkkaavat parhaista reiteistä tai kertovat, missä hissijonot ovat lyhimpiä. Ski Patrolin päivystäjät tunnistaa rinteessä näkyvistä punaisista liiveistään ja heidän puoleensa voi aina kääntyä.

Hiihtokoululla on ollut perinteisesti aktiivinen rooli rinnekeskuksen tapahtumien järjestäjänä. Tahkon hiihtokoulun kausi huipentuu pääsiäisenä koko perheen perinteisiin rinnekarnevaaleihin. Ohjelmassa on mm. lasten naamiaislasku, härvelikisa, puukeppipujottelu sekä rinnepiknik, joka kerää pääsiäisen viettäjät kilpailemaan parhaasta piknik-pöydästä ja nauttimaan niiden antimista. Kausi jatkuu vielä pitkään huhtikuulle, jolloin kelit ovat yleensä parhaimmillaan.

Pehkun 20 -vuotissynttäreillä pöydät notkuvat

Pehku on Tahkolta tuttu ja tunnettu taukopaikka. Se sijaitsee ”Muailman Kuppin” World Cup -rinteen huipulla. Aito savolainen Pehku on rakennettu kierrätyshirsistä; sen kivijalan päällä lepää palanen alueen historiaa.

Perinteinen lounas eli gulassikeitto on monen laskettelijan herkkua, samoin muut Pehkun perinneruoat ja leivonnaiset. Illaksi Pehku muuttuu tunnelmalliseksi fondue- ja racletteravintolaksi.

After Ski -aikaan Pehku täyttyy ja kevätkeleillä sen tarjoilualueen yli tuhat paikkaa on ahkerassa käytössä. Hyvä musiikki ja välitön tunnelma tempaavat mukaansa tanssimaan pöydille ja penkeille. Pehkun pöytätanssit ovatkin jo instituutio.

Pehkun 20-vuotisjuhla huipentuu keväällä pöydällä tanssin SM-kisoihin 8-9.4.2016. Karsintoja järjestetään maalis-huhtikuun aikana ja kaikilla on mahdollisuus osallistua.

19361284715_2c5690434e_o
Tahko MTB -tapahtuma kokoaa maan kovimmat maastopyöräilijät yhteen. Kuva KuopioTahko.

Tahko Spa Hotellilla oli tilaus ohjatuista liikuntaryhmistä

Tahko Spa Hotel ja kuopiolainen Kuntokeskus Huippu ovat aloittaneet yhteistyön kylpylärakennuksen tiloissa tarjoten uudistuneita kuntosalipalveluita ja ohjattuja liikuntatunteja. Liikunta-alan ammattilaisten tuottamat monipuoliset palvelut tukevat Tahkon ympärivuotista toimintaa ja palveluita. Tavoitteena on myös järjestää eri liikuntalajien leirejä ja kilpailutapahtumia, jotka lisäävät Tahkon tunnettuutta monipuolisena ammattimaisena toimijana.

Tahkon alueen majoituskapasiteetti on lisääntynyt Tahko Spa Hotellin uusien RED Apartments -huoneistojen myötä. Suosittu kylpylä tarjoaa erilaisia virikkeitä perinteisen uima-allasalueen lisäksi. Uusimpana on Wibit-seikkailurata, jossa voi liukua, kiipeillä tai muuten vain kisailla kavereitten kanssa. Keilarata hohtokeilauksineen on kokonaisuus, jossa on huomioitu myös perheelliset asiakkaat. Tahko Span muut monipuoliset palvelut ovat vakiinnuttaneet paikkansa sen 10-vuotisen toiminnan aikana.

Tahkon alueella uusia ympärivuotisia panostuksia perinteisten palvelujen lisäksi

Rinneaktiviteettien lisäksi Tahkon alueella on panostettu kokonaisvaltaiseen ympärivuotiseen toimintaan. Kesällä avattu Tahko Event Park on rakennettu keskeiselle paikalle Kuopion kaupungin omistamalle tontille. Alue mahdollistaa Tahkon tapahtumien kehittämisen. Siellä pidetään maaliskuussa 2016 Tahko Lumifutis – ja Tahko ralli -tapahtumat. Tulevaisuudessa Event Parkin noin kahden hehtaarin alueella on tavoitteena järjestää konsertteja ja urheilutapahtumia; paikalle mahtuu lähes 10 000 osallistujaa.

Kuopion kaupungin tekemä Tahkon aktiviteettipuisto koostuu monipuolisesta peli-ja leikkikenttäalueesta, joka palvelee kaiken ikäisiä. Alueella on mm. 9-väyläinen frisbeegolfrata, kuntoilulaitteita, vaijeriliukuja sekä ulkoilureittejä. Puisto sijaitsee Tahko Span vieressä.

Tahko Farmin ympärivuotisella kotieläintilalla Puustilan pihapiirissä on joka päivä erilaista ohjelmaa. Siellä voi mm. katsella eläimiä ja osallistua niiden ruokintaan. Farmin monipuolinen kotieläinkirjo, issikkasafarit ja muu ohjelma tarjoaa elämyksiä koko perheelle. Hevosystäville on tarjolla ratsastustunteja ja -vaelluksia Tahko Areenan Riding Clubilla.

Tahko Safarit tarjoavat mm. kelkka- ja mönkijäsafareita sekä ympärivuotisia kalastusretkiä. Monipuolista ohjelmatarjontaa on mahdollisuus räätälöidä asiakasryhmien tarpeiden mukaan.

Piazzan viihdekeskus on tullut monille tutuksi sen hyvien bileiden ja artistien myötä. Tänäkin kautena Piazzan lavan valloittaa maamme kärkinimiä kuten Antti Tuisku, JVG ja Anna Abreu. Kestosuosikeista mainittakoon Paula Koivuniemi ja Vicky Rosti. Piazzan naapuriin, entisen Ravintola Vietin tiloihin on avattu uusi rento olotila, Baariravintola Mosquito. Se tarjoaa Meksikon ja Amerikan klassikkoja mukavissa puitteissa hyvän musiikin kera.

Tulevaisuuden suunnitelmia

TAHKOcomista tuttu Matti Kuosmanen visioi tulevaisuuteen Tahko365-nimistä hanketta, joka on arvoltaan 150 miljoonaa euroa. Tahkolahden pohjukkaan on haaveena yhdistää täydellinen trooppinen lomakeidas ja sisälasketteluhalli lumimaailmoineen – kaikki saman katon alle. Tällä taataan energiatehokkaasti kelivarmat ympärivuotiset olosuhteet aina 26 asteen lämmöstä yli kilometrin pituiseen lasketteluputkeen. Hankkeen toteutuminen toisi lisäarvoa Tahkon ympärivuotiselle matkailulle.

Tahko_härvelikisa_JP
Tahko on tunnettu rinneaktiviteeteistään, tässä Härvelikisa. Kuva Jukka Pelkonen.
Tahko_Skipatrol_JP
SHKY:n Ski Patrol löytyy luonnollisesti Tahkolta. Kuva Jukka Pelkonen.
Tahko_pääsiäinen_JP
Kaikenikäiset osaavat ottaa ilon irti Tahkolla. Kuva Jukka Pelkonen.

Teksti MARJA SALOKANGAS   Kuvat JUKKA PELKONEN (hiihtokoulukuva) TAHKO SPA (Wibit)

Kommentit

kommenttia