Home » Tahkolla täysi höyry päällä

Tahkolla täysi höyry päällä

Kuopion Tahkovuorella paineilmavasarat paukkuvat ja työkoneet hurisevat. Mittavat investointisuunnitelmat muuttuvat todeksi, niin Tahkon päällä, juurella kuin kylälläkin. Tahkolla puhaltavat nyt suotuisat tuulet, joissa alueen hyvällä yhteishengellä on valtava merkitys. 

Matkailualalla on perinteisesti ollut paljon erilaisia hankkeita, joiden eteenpäin viemisessä on kulunut paljon kampaviinereitä, mutta tuloksia ei ole julkisuuteen huudeltu. Tahkolla on kampaviinereitäkin syöty, mutta myös laitettu suunnitelmia toimeen. Tahkolla uskotaan, että hyvät asiat tapahtuvat tekemällä. Tänä talvena laskijan on entistäkin mukavampaa olla Tahkolla. 

Tahkovuoren huipulle on nousemassa metsäkylpylä Panorama Resort, Hotel & Spa. Hulppeisiin puitteisiin pääsee majoittumaan keväällä 2023. Ensimmäisessä vaiheessa Tahkon huipulle rakentuu uusi, noin 650 m2:n kokoinen metsäkylpylä, 10 maisemasviittiä. Metsäkylpylä maisemasviitteineen sijoittuu Panorama Barin eteläpuolelle ja majoitushuoneet viereisiin metsiin.

”Rakennamme Tahkon huipulle korkealuokkaisen alueen ja luontoon hyvin sulautuvan näköalahotellin ja metsäkylpylän muodostaman kokonaisuuden”, sanoo Panorama Barin yrittäjä Harri Jokela.

Break Sokos Hotel Tahko uudistuu ja laajenee. Kaikki hotellihuoneet ja vastaanotto uudistetaan, osa hotellia rakennetaan jopa kokonaan uudelleen. Seitsemänkerroksiseen uudisosaan tulee yli 50 maisemahuonetta, monimuotoisia vapaa-ajan tiloja ja katolle uutta ravintolatilaa. Uudistustyöt alkavat alkuvuonna 2023 ja valmistuvat vuoden 2024 aikana.

- Mainos -

”Hotelliuudistus on luontainen jatkumo Tahkon alueen muille käynnissä oleville kehityshankkeille, joihin kuuluu muun muassa reitistöjen ja palveluiden kehittämistä, esimerkkeinä Pohjoismaiden suurin vaijeriliuku, pyöräilyreitistöt ja Tahkon huipulle tuleva metsäkylpylä. Tahkon kehittämisen kattotason tavoitteina on luoda Tahkosta kotimaan halutuin ympärivuotinen vapaa-ajan matkakohde ja viisinkertaistaa ulkomaisten matkailijoiden määrä alueella vuoteen 2030 mennessä”, Osuuskauppa PeeÄssän toimialajohtaja Ville Puustinen maalaa. 

Tahko on lapsiperheille loistava keskus

Helpompaa laskettavaa

Tahko Mountainin eturinteillä on muokattu lasten alueen rinnemuotoja raskaalla kalustolla. Lastenrinteen kallion muotoja on loivennettu, ja Syväri-järven rantapengertä on levennetty. Aloittelevalla laskukansalla on nyt nautinnollisempaa laskettavaa alueella joka jatkossa tunnettaan nimellä Mini Mountain. 

Mini Mountainissa oli aiemmin jyrkkä loppu, joka sai monen aloittelijan jännittämään laskunsa onnistumista. Nyt alue on tasaisen loiva. Samalla myös hissejä on uusittu, ja vanhoja paikkoja on muutettu. 

”Vanha sompahissi poistuu käytöstä, ja uusi sompahissi tulee alhaalta katsottuna rinnealueen oikeaan reunaan. Uusi katettu mattohissi sijoitetaan keskelle rinnealuetta”, kertoo Tahko Mountainin omistavan SkiOnen toimitusjohtaja Lauri Suutarinen. 

Uudistusten myötä Mini Mountainin sivuun tulee myös pulkkamäki, joten nyt alue on yksi pienten lasten perheille sopiva kokonaisuus. 

”Tuleva talvi kerätään kokemuksia ja katsotaan, miten uudistukset toimivat. Muokataan Mini Mountainia paremmaksi, mikäli tarvetta ilmenee.” 

Lastenrinteen ympärillä olleiden investointien lisäksi Tahko Moutainilla on panostettu rinnevaloihin lisäämällä energiatehokkaiden ja kirkkaiden LED-valojen määrää. Myös lumetuskapasiteettia on nostettu entisestään. 

Uusi lasten ja aloittelijoiden rinne tekee laskemisen aloittamisen mielekkääksi

Investoinneista iloa ympäri vuoden

Uusia hissejä tullaan pyörittämään myös kesäisin hissipyöräilijöiden iloksi. Tähän saakka Tahkon kesässä on pyörinyt vain tuolihissi. 

”Aloittelevat tai vähän pyöräilleet hissipyöräilijät saavat helpomman lähdön lajiin. Bike park -tunnit voidaan jatkossa aloittaa erittäin helpoissa suorituspaikoissa. Tarvitsimme aloittelija-alueen lisäksi seuraavan tason ratoja, joiden jälkeen siirtyä käyttämään tuolihissin ympärillä olevia pitkiä reittejä. Ympärivuotisuus korostuu kaikessa tekemisessämme, Tahkolla on hyvä pyöräilyalueen maine.” 

Tulevia kehityshankkeita ovat Tahko Mountanilla lumetusjärjestelmän parantaminen, uusi palvelurakennus sekä tuolihissi. 

”Maailma on täynnä kysymysmerkkejä, joten nyt vähän pidätellään tulevia investointeja. Tulevia kausia joutuu budjetoimaan vähän eri tavalla, ei tämä kuitenkaan kokonaisuudessaan pysähdy. Usko Tahkon tulevaisuuteen on kuitenkin vahva.” 

Tahko on tunnettu monista eritasoisista parkeista.

Tahko taskuun

Matkailu-, ravintola-, markkinointi- ja hiihtokeskusalalla pitkään toiminut TahkoComin hallituksen puheenjohtaja Pekka Vihma luotsaa SmartTahko -hanketta, jonka yksinkertaistettuna tavoitteena on viedä Tahkon palvelut ja informaatiot ihmisten älypuhelimen täyttämään taskuun.

Hankeyhtiö Tahkon Kehitys Oy on koonnut Vihman johdolla alueen toimijat sekä tarvittavia globaalejakin osaajia samoihin työryhmiin. Mukana on muun muassa Nokia tuomassa näkemyksiä datasiirron suomista mahdollisuuksista. 

Yksi esimerkki jo toiminnassa olevasta digitalisoidusta palvelusta on keskusvaraamo tahko.com -alustalla toimiva varausjärjestelmä. Kun mökki tai huoneisto on varattu, huoneiston varaustiedot siirtyvät automaattisesti mökin vuokraajalle tilityksineen sekä veroraportteineen. Lisäksi mökin lämmitys kytkeytyy lämpimämmälle hyvissä ajoin ennen asiakkaiden saapumista. Kun varaus päättyy, eikä uutta majoittujaa ole heti tulossa, lämpötila laskee automaattisesti. Myös siivoojat saavat automaattisesti tiedon mökin tyhjentymisestä. Avaimia ei tarvita, kun automatiikka huolehtii lukon koodeista. 

Lisää automatisointeja sekä muita älypalveluita mietitään Tahkolla aktiivisesti. Vihman mukaan uudistus ei ole pelkkää teknologiaa. 

”Taustalla on valtava kävijätutkimus, jossa on raakaa dataa, mutta myös tuntemuksiin liittyviä asioita. Haluamme palvella aiempaakin sujuvammin.” 

Hankkeen tavoitteena on nostaa Tahkon matkailualue teknologiakehityksen ja älykkäiden palveluiden kärkikohteeksi. 

”Tavoitteena on varmistaa Tahkon tiedolla johtamisen ja nykyteknologian hyödyntäminen. Langattomuus, avaimettomuus, TahkoApp ja miehittämätön sähköinen Skibussi ovat kantavia teemoja, joita ajamme projektilla eteenpäin. Kuluttajille tämä tarkoittaa yksinkertaistetusti sujuvampaa asiakaskokemusta matkan suunnittelusta aina takaisin kotiin saapumiseen saakka.”

SmartTahkossa haetaan myös ratkaisuja energian tuottamiseen sekä käyttämiseen, matkustamiseen Tahkolle ja Tahkon alueella tai vaikka palvelumuotoiluun. 

Tahko muodostuu maisemaa hallitsevan lahden ympärille, jonka voi ylittää siltaa pitkin.

Teksti: Jussi Ovaskainen Kuvat: Tahko & Ski.fi

Kommentit

kommenttia