Lokakuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin Rovaniemellä Haglöfs Arctic Weekend -tapahtuma. Kolmannen kerran järjestetyn Arctic Weekendin (AW) tavoitteena on pitää yllä ja levittää suomalaista laskukulttuuria.
Tapahtuman moottoreina toimivat lumilautailuissa meritoituneet Antti Autti ja Ville Puominen. Kulttuurikeskus Korundin sisälle ja pihalle rakennetussa tapahtumassa on erilaisia työpajoja, luentoja, laskuleffaesityksiä sekä väline-esittelyitä.
Lähes jokaisessa osa-alueessa tuli ympäristövastuu hyvin esille. Milloin matkustettiin junalla Siperiaan laskemaan, milloin sähköpyöräiltiin Norjan läpi laskupaikoille tai miten varusteiden valmistuksessa on huomioitu ympäristö aiempaa paremmin.
Haglöfsin Head of Sustainability Elaine Gardiner esitteli ympäristövastuuasioiden laajemman näkökulman, yhteiskuntavastuun.
”Teemme paljon töitä sen eteen, että tuote rasittaisi minimaalisesti ympäristöä. Suurin osa tuotteen ympäristökuormasta syntyy sen valmistuksessa. Esimerkiksi perinteinen kankaan värjäys vaatii paljon energiaa ja vettä. Veteen lisätyt värjäyskemikaalit lasketaan perinteisesti jokiin. Haglöfsin Solution Dyeing värjäysteknologiassa kuidut värjätään aiemman kankaan sijasta”, Gardiner kertoo.
“Tämä tarkoittaa huomattavasti pienempää veden- ja energiankulutusta. Vesi kiertää suljetussa järjestelmässä ja kun se vaihdetaan, se puhdistetaan ennen pois laskemista. Kuituun laitettu väri kestää pidempään kirkkaana kuin aiemmilla menetelmillä värjätyissä kankaissa. Lisäksi kiinnitämme huomioita myös tehtaan työolosuhteisiin, joiden pitää täyttää kansainväliset standardit.”
Monipuolista vastuullisuutta
Kokonaisvaltaista vastuuta kannetaan myös Pyhätunturilla, joka pyrkii maailman puhtaimmaksi hiihtokeskukseksi. Paikallisjohtaja Jusu Toivonen tietää, että reitti ei ole ongelmaton.
”Kaikki asiat eivät ole meidän käsissä. Esimerkiksi kunnallinen jätehuolto ei Itä-Lapissa erittele biojätteitä. Ilmaston lämpenemistä torjumaan tarvitaan lumetuskalustoa, joka tarvitsee energiaa. Ilmastonmuutos on myös lisännyt voimakkaita tuulia, joten jouduimme investoimaan PyhäExpress-hissiin uudet kovempia tuulia kestävät tuolit. Haaste on iso, mutta mahdollinen saavuttaa. Pyhän omistava Ahon perheyhtiö on sitoutunut tavoitteeseemme olla maailman puhtain hiihtokeskus.”
Paljon leffoja ja laskemista
Ilmastosynkistelyn vastapainona tapahtumassa oli varuste-esittelyjä, joissa eniten kiinnostivat vapaalaskuun liittyvät vaatteet ja varusteet. Olennainen osa tapahtumaa on myös vanhojen ja tulevien laskukavereiden kohtaaminen ja kuulumisten vaihtaminen.
Laskuleffoja näytettiin viikonlopun aikana lukuisia. Keskimäärin kuvan ja editointien laatu oli erittäin korkea, kehystarinoiden kiinnostavuus vähän alhaisempi. Yhden miehen Edgen leffaraati innostui erityisesti lyhytelokuvasta 12 000 km Trans-Siberian to Japan. Tämän Haglöfsin sponsoroiman rainan päätähdet olivat ruotsalaiset Erik Nylander ja Tom Oliver. Ruotsalaistiimi saapui Rovaniemelle tietenkin junalla.
Korundin pihalla olleessa Lapland Hotelsin Lumimaassa käytiin alkukauteen nähden mielenkiintoisia reilikisoja. Freestylelaskemisen taso on korkea ja jo pienilläkin vauhdeilla nähtiin mainioita temppuja.
Seuraava kehitysvaihe
Haglöfs Arctic Weekend on mielenkiintoisessa vaiheessa. Yleisöä käy ihan mukavasti, mutta eritoten yhteistyökumppaneita ajatellen tapahtuman kasvu olisi suotavaa. Perusta on kunnossa, mutta tapahtuman juoksuttamisessa ja sisällön viimeisissä viilauksissa on vielä kohennettavaa. Hieno ja tarpeellinen tapahtuma siitä huolimatta.
Katso lisätietoja FB-sivuilta.