Home » Levi World Cup – Urheilun ehdoilla uuden edessä

Levi World Cup – Urheilun ehdoilla uuden edessä

Alppihiihdon maailmancup on peruttu lumipulan vuoksi Levillä vuosina 2007, 2011 ja 2015, ja ainakin toistaiseksi vain lumen puute on sellainen asia, jonka vuoksi kilpailun järjestäminen on ollut mahdotonta. Tämäkin asia on sittemmin ratkaistu massiivisella lumen säilömisellä. 

Viime maaliskuussa Suomeen toden teolla levinnyt koronapandemia laittoi kuitenkin tapahtumajärjestäjät uuden eteen, ja koko tapahtuman toteutus oli tarkasteltava täysin uudestaan. Suurin muutos tulevassa kilpailussa on paluu vuoteen 2006, jolloin edellisen kerran vain naiset kilpailivat Levillä. 

Aloitimme keskustelut kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kanssa jo toukokuussa mahdollisuudesta järjestää tapahtuma vallitsevassa poikkeustilassa. Siitä asti olemme suunnitelleet ja muuttaneet jo tehtyjä suunnitelmia koronatilanteen muuttuessa ja tehneet kaikkemme, että Levillä pujoteltaisiin vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Yhtenä tärkeänä suunnittelukumppanina ja konsulttina tässä on ollut infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä, jolta olemme saaneet ajantasaista tietoa pandemiasta ja ennen kaikkea tietotaitoa siitä, kuinka tapahtuma olisi mahdollista toteuttaa mahdollisimman turvallisesti, toteaa tapahtumajohtaja Satu Pesonen. 

Tapahtumaviikonlopun suunnittelussa onkin keskitytty hyvin pitkälle turvallisuuteen, ja viikonloppu tullaan viemään läpi täysin urheilun ja terveyden turvallisuuden ehdoilla. Sekä FIS:lle että Leville on ensiarvoisen tärkeää, että niin urheilijat, vapaaehtoiset kuin yleisö pysyvät terveinä. Urheilijat eivät kohtaa missään vaiheessa yleisöä, vaan urheilijoiden poistuminen maalialueelta tullaan toteuttamaan turvallisen välimatkan päässä yleisöstä. Urheilijat ja heidän lähipiirinsä asuvat omissa hotelleissaan, joihin on sivullisilta pääsy kielletty. Näin ollen nimikirjoitukset ja fanitapaamiset valitettavasti siirtyvät vähintään vuodella. Maalialueen takana ollutta Grand Stand -pääkatsomoa ei myöskään katsojien välisen turvaetäisyyksien vuoksi tänä vuonna nähdä. Myös kaikki tapahtuman oheisohjelmat ja after skit on tältä vuodelta peruttu. 

Näemme tämän asian niin, että tämä on osa ammattiurheilijan työturvallisuutta ja varsinkin, kun kyseessä on ammatti, jossa sairauspoissaoloista ei makseta korvausta ja paluu toipumisen jälkeen kilpakentille ja töihin kestää luonnollisesti huomattavasti kauemmin kuin meillä normaaleilla toimistotyöläisillä, jatkaa Pesonen.

- Mainos -

Kaiken selkäranka on huolellinen suunnittelu ja uskolliset vapaaehtoistyöntekijät 

Me olemme siinä mielessä onnellisessa tilanteessa ja etuoikeutettuja, että meillä on olemassa monisatapäinen vapaaehtoisten tapahtumatyöntekijöiden joukko, joka on ollut järjestämässä Levin maailmancupia jo vuosia. Oikeanlaisella turvallisuussuunnittelulla sekä eristämisellä me voimme toki tehdä paljon, mutta ilman vapaaehtoisia emme saisi tapahtumaa tehtyä. Tänä vuonna heiltä vaaditaan poikkeuksellisen paljon joustavuutta ja sitä kuuluisaa talvisodan henkeä. Tämän vuoksi olemme entistä kiitollisempia kaikille tapahtuman toteutuksessa mukana olevilla, painottaa Satu Pesonen.

Levillä urheilijat majoitetaan kahteen eri hotelliin, ja he poistuvat sieltä vain treeneihin ja kilpailuihin. Urheilijat saapuvat valtaosin yhteisellä charterlennolla suoraan Itävallan Lechistä, jossa järjestetään paripujottelun maailmancupin osakilpailu 13. ja 14. marraskuuta. Kaikilta urheilijoilta sekä joukkueiden muilta jäseniltä vaaditaan negatiivinen koronatestitulos, joka ei saa olla yli 72 tuntia vanha. Luonnollisesti myös kaikki he, jotka työskentelevät tai ovat tekemisissä urheilijoiden ja joukkueiden kanssa, testataan myös ennen urheilijoiden saapumista. 

Tapahtuman vapaaehtoistyöntekijät jaetaan 4-6 hengen ryhmiin, jotka majoittuvat, syövät ja työskentelevät yhdessä. Tällä varmistetaan se, että kaikki liikkuvat ja työskentelevät pienemmissä ryhmissä sekä mahdollisimman paljon erillään toisistaan. Kaikki ryhmän ulkopuoliset kontaktit tapahtuvat ulkona ja suojamaskin takaa. 

Ennakkoasetelmat pujottelukauteen 2021

Vuosi sitten Levillä naisten pujottelussa juhlittiin jälleen kerran yhdysvaltalaisen Mikaela Shiffrinin tahtiin voittoajalla 1:57,57. Toiseksi sijoittui Sveitsin Wendy Holdener ja kolmanneksi Itävallan Katharina Truppe. Vahva ennakkosuosikki ja aina hyvin Levillä pärjännyt, ensimmäisen kierroksen nopein, Slovakian Petra Vhlova laski valitettavasti aivan toisen kierroksen lopulla ulos ja jäi näin ilman sijoitusta. 

Tällä hetkellä Shiffrin parantelee itseään lievästä loukkaantumisesta harjoituksissa ja on sivussa Söldenin suurpujotteluavauksesta. Mikä on Shiffrinin kunto Levillä, se jää nähtäväksi. Petra Vhlovalla on varmasti vuoden takainen ulosajo edelleen hampaan kolossa, joten häneltä sopii odottaa kovaa tulosta Levi Blackissa. Myös Wendy Holdener on tuttu näky jo muutamalta vuodelta Levin kärkikahinoista. Uskoa sopii, että yllä mainitut löytyvät tänäkin vuonna Levin tuloslistan kärkisijoilta. 

Suomalaisittain tilanne on hieman kaksijakoinen. Tavallaan on tietysti hyvä, että nuorelle joukkueellemme tarjoutuu maailmancupin starttimahdollisuuksia kaksin kappalein kotiareenalla. Valitettavasti Erika Pykäläisen hiljattain Hintertuxissa tapahtunut nilkkamurtuma pitää hänet sivussa starttiviiksen takaa. Myös tällä hetkellä ainut maailmancupin pisteet pujottelusta napannut Nella Korpio on edelleen toipilaana.  Suomalaismenestys Levillä lepääkin tällä hetkellä Rosa Pohjalaisen, Kia-Emilia Hakalan ja Julia Toiviaisen harteilla.  

Ohjeita yleisölle

  • Tule terveenä.
  • Käytä suojamaskia myös ulkona.
  • Noudata turvaetäisyyksiä.
  • Vain Gondoliravintola palvelee yleisöravintolana ja sielläkin noudatetaan Valtioneuvoston suosituksia, joten pukeudu lämpimästi ja nauti urheilusta ja päivästä ulkona.
Pääkatsomo Grand Standia ei valitettavasti nähdä tänä vuonna maalialueen takana.

Teksti ja kuvat: Teemu Moisio

Kommentit

kommenttia