Home » Mimmi Free’kend 2019

Mimmi Free’kend 2019

Naisten vapaalaskutapahtumassa Pyhällä on lupa ottaa rennosti

Pyhällä viidettä kertaa järjestettävä Mimmi Free’kend tapahtuma houkutteli paikalle 7.-10.3. 40 vapaalaskusta kiinnostunutta, suksilla ja laudoilla laskevaa naista. Alun perin Pyhätunturin hiihtokoulun järjestämä kurssi on vuosien varrella kasvanut ja saanut vetoavukseen voimakkaasti vapaalaskuun satsaavan Pyhän hiihtokeskuksen, laajan kirjon asiantuntijavalmentajia, sekä kaupallisia yhteistyökumppaneita. 

Alusta asti mukana tapahtumaa järjestämässä olleiden Pyhän hiihtokoulun Katja Heikkisen ja Heljä Rahikkalan mukaan tavoitteena on kuitenkin edelleen järjestää naisille suunnattu matalan kynnyksen vapaalaskutapahtuma, jossa uuden oppimisen lisäksi tärkeää on ryhmädynamiikka. 

Apen ja Miikan opastusta hakkujen käytössä.

Ryhmät tasojen mukaan

Ryhmäytyminen käynnistyy heti torstai-illan avajaistilaisuudessa Pyhän Colorado-baarissa, jossa osallistujat tutustuvat toisiinsa ja miettivät vielä kerran mihin kolmesta tarjolla olevasta tasoryhmästä ilmoittautuisivat. Lavalla oppaat ja asiantuntijat esittäytyvät – tämänvuotinen teema on itsensä haastaminen ja omien rajojensa tunteminen. 

Seuraavana aamuna kokeneimpien ryhmän ohjelmassa on alppinismitaitojen harjoittelua vapaalaskija Arto ”Ape” Majavan ja lumilautailija Miikka Hastin opastamina. Napakka pakkanen, navakka tuuli ja pöllyävä lumi luovat autenttisen vuoristomaiset puitteet, kun ryhmä harjoittelee Sinisen rinteen viereisessä painanteessa jyrkän mäen käännöksiä ja laskemisen varmistusta jäähakun avustuksella. Vetojen ja ohjeistusten jälkeen on aika siirtyä seuraavaan paikkaan. 

- Mainos -

Tajukankaan jäälle

Suoraan Saunakurun alapuolella sijaitsevan Tajukankaan jylhät pystysuorat kalliot maalaavat dramaattisen taustakankaan Majavalle ja Hastille, jotka jakavat hakkujen lisäksi nyt myös jäärautoja sekä kiipeilyvaljaita ja ohjeistavat niiden pukemisessa. Hetken kuluttua ryhmä on kiivennyt kallioiden keskellä sijaitsevalle välitasanteelle ja alkaa yksi kerrallaan nousta köysistössä hakun ja jäärautojen avulla kohti huipulla ohjeistavaa Majavaa. Kun viimeinenkin mimmi on laskeutunut huipulta, kello on neljä ja ryhmä siirtyy ansaitulle after skille Calle-taloon. 

Tajukankaan jylhät pystysuorat kalliot muodostivat hyvän jyrkän nousun harjoittelumaaston.

Lauantaiaamuna hyviä ja huonoja uutisia

Yöllinen sähkökatko on hetkellisesti rikkonut Express-hissin, mutta toisaalta läpi yön jatkunut lumisade on kasannut metsät täyteen puuterilunta. Nopean yhteiskuvan jälkeen hyppäämme kolmostason Mimmien ja Rahikkalan mukana Pohjoisrinteille suuntaavaan bussikuljetukseen. 

Päivä alkaa tekniikkaharjoituksilla rinteessä ja esimerkkisuorituksia on antamassa Rahikkalan lisäksi myös entinen kilpalaskija Merle Soppela. Suoritusten videointien jälkeen Rahikkala ehdottaa takamaastoretken vaihtamista olosuhteiden johdosta puuterilaskutreeneihin. Soraäänien puuttuessa suuntaamme Aittakurun puoleiseen metsään, jossa pääsen todistamaan pöllyävässä pakkaslumessa laskemisen synnyttämää yleismaailmallista euforian tunnetta. 

Hiihtovaellusta

Päätöspäivänä Heikkinen johdattaa aloittelevat Mimmit hiihtovaellukselle Karhunjuomalammen autiotuvalle. Muutaman hiihtäjän ja parin lumilautailijan muodostama helminauhamainen letka etenee verkkaiseen tahtiin kynttiläkuusten ja kelojen välissä kiemurtelevaa latua pitkin. Ympäröivä Pyhätunturin kansallispuisto huokuu rauhaa ja kietoo meidät puuterilumivaippaan. 

Hiihto- ja split board -vaellus nousukarvojen avulla on suurimmalle osalle naisista ensimmäinen laatuaan ja ilman Heikkisen ja lautailuopettaja Marja Kumpuniemen opastusta ja väline- sekä tekniikkavinkkejä he tuskin olisivat retkelle uskaltautuneet. 

Ape antaa vinkkejä jyrkän laskemiseen.
Reitin valintaa ja maaston lukemista oli myös ohjelmassa.

Uuden oppimisen lisäksi Mimmi Free’kendissä näkyi vahvasti yhdessä tekemisen riemu, joka varmasti siivittää osallistujien vapaalaskuharrastusta eteenpäin ja saa kenties jatkoa myös tulevien yhteisten laskumatkojen muodossa.  

Lisätietoa: pyha.fi/freekend

Mimmi Free’kend 2019 

Naisten vapaalaskutapahtumassa Pyhällä on lupa ottaa rennosti

Teksti ja kuvat JAAKKO JÄRVENSIVU

Kommentit

kommenttia