Home » Chilespesialisti, vuoristo-opas, matkanjärjestäjä ja ystävä – Juho Lukkari

Chilespesialisti, vuoristo-opas, matkanjärjestäjä ja ystävä – Juho Lukkari

Juho Lukkari on IFMGA kansainvälinen vuoristo-opas. Hän on kotoisin Myllykoskelta, juniorivuodet menivät jalkapallon parissa, kun vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Pitkänhuiskealle Juholle kehittyi kuitenkin toinen intohimo futiksen rinnalle.  

”Toinen nuorena ollut intohimo oli luonto ja siellä liikkuminen. Heti ajokortin saatuani lähdettiin Lappiin vaeltamaan kohti tuntematonta. Ei minulla ollut silloin junnuna oikein mitään unelma-ammattia, mutta nämä elementit liikkuminen ja luonto ovat säilyneet elämässäni. Nyt minulla on unelma-ammatti, joka löysi minut, mutta en vieläkään tiedä, mikä minusta sitten isona tulee.”

Kymenlaakson kasvatti muutti lukion jälkeen Keski-Euroopaan ja sai siellä tartunnan vuorihulluuteen. Hulluutta hän ei kuitenkaan nähnyt heti ammattina, vaan intohimojen toteuttamisen kohteena. 

”Idea vuoristo-opastuksesta tuli kuvioihin, kun lähdin Konstanzin yliopistosta Saksasta Chileen opiskelijavaihtoon 23 vuotiaana. Tutustuin silloin Andeilla opastaviin tyyppeihin ja aihe alkoi vähän jo kiinnostaakin. Nousin sillä reissulla melkein seitsentonnisen Aconccaguan ja vuorista tuli vähitellen minulle yhä tärkeämpiä. Palasin Saksaan tekemään biologian opinnot valmiiksi. Siinä vaiheessa, kun minulla oli tutkinto kourassa, niin luonnontieteestä oli vuorten rinnalla tullut minulle aika lailla merkityksetöntä. Palasin Chileen, kokeilin oppaan ammattia ja olin heti koukussa. Olin löytänyt ammattini.”

Oppaaksi vaikeimman kautta

Lukkari opiskeli kansainväliseksi IFMGA vuoristo-oppaaksi Argentiinassa. Koulutus oli vaativa, mutta kasvattava kokemus. 

- Mainos -

”Koulutus oli kokonaisuutena aika rankka. Varsinkin oman kiipeilytason nostaminen koulutuksen vaatimalle tasolle vaati itsekuria ja muutenkin kurssien läpi pääsemiseksi täytyi kasvaa ihmisenä. Samainen kasvu ihmisenä oli yksi parhaista asioista, tietysti monen muun jutun ohella. Opin ehkä myös katsomaan vuoria enemmän pioneerin tai ensinousijan silmin.” 

Opaskokemusta Lukkari on kartuttanut ympäri maailmaa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Huippuvuorilla, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Saksassa, Itävallassa, Japanissa, Kreikassa, Turkissa, Georgiassa, Perussa, Boliviassa, Argentiinassa ja Chilessä. Reissutyö luo haasteita perhe-elämälle, mutta asiakkaiden saamat elämykset ja niistä hehkuva onnistumisen ilo paikkaa vähän koti-ikävää. Nykyään Juho tarjoaa palveluitaan yrityksensä Raus und Raufin kautta. 

”Palveluiden tarjoajana haluan mahdollistaa asiakkailleni yhä mielenkiintoisempia reissuja ja tarjota aitoja elämyksiä jatkossakin. Haluan tarjota uusia reissuja ja kehittää nykyisiä konsepteja.” 

Uusia maastoja

Juhon lempiseikkailuja on uusien alueiden tutkiminen. Andit Etelä-Amerikassa on ollut hänelle iso innoittajana ja siellä hän etsii paikkoja myös tulevaisuuden seikkailuihin. Seikkailujen luonne on valitettavasti muuttumassa, kun ilmastonmuutos sulattaa jäätiköitä ennätyksellisen nopeaan tahtiin. 

”Itse yritän vähentää lentämistä ja matkustuskilometrejä niin, että sesonkien logistinen suunnittelu on järkevää. Tietysti näen oppaan roolin edelleen myös ihmisten sensibilisoinnissa tuoden julki ilmastonmuutoksen todellisia seuraamuksia.” 


Juhon retkiruokavinkki!

Hyvä ruoka kuuluu osana luontoelämykseen. Maistuvan perulaisen cevichen voi tehdä paikallisesta tuoreesta kalasta. 

Ohje: Kuutioi tuoretta raakaa kalaa kulhoon. Lisää suola, sitruunamehu, viipaloitu punasipuli, tuore korianteri ja mausta tuoreella chilillä sekä inkiväärillä. Anna marinoitua jonkin aikaa ja herkku on valmis nautittavaksi luontomaiseman kera.


Lue lisää Juhosta ja Chilen vapaalaskusta tulivuorten koristamassa maastossa uudesta Edge-lehdestä, nyt lehtipisteissä!  

Kommentit

kommenttia