Hemavan-Tärnabyn alue sijaitsee Västerbottenin läänin pohjoisosassa melko lähellä Norjan rajaa, Suomesta katsottuna Tornion korkeudella. Se on Pohjois-Ruotsin suurin hiihtoalue ja kehittyy vauhdilla yhä monipuolisemmaksi hiihtokohteeksi. Suurempi Hemavan on enemmän suuntautunut perheille Tärnabyn ollessa himolaskijoiden suosiossa haastavampien rinteiden myötä.
Hemavanin olemusta voisi kuvailla Levitunturiksi, jonka päälle on vielä nakattu Pyhätunturi. Puurajan alapuolella korkeuseroa kertyy 326 metriä. Centrumliftenin yläasemalta jatketaan matkaa yhden välihissin kautta Kungsliftenille, joka vie laskijat puurajan yläpuolelle 1135 metrin korkeuteen korkeuseron tuplautuessa 665 metriin. Kaudelle 2017-2018 Hemavanin Norrliften-ankkurihissi korvataan uudella telemix gondoli- ja tuolihissillä, joten nousukapasiteetti paranee entisestään.
Helikopterilla korkeuseron saa vielä venytettyä huikeaan 1313 metriin. Alueella on lähes parikymmentä helihuippua rinnealueen läheisyydessä, joista valita useita laskulinjoja sääolosuhteiden ja taitotason mukaan, korkeimman huipun Norra Sytertoppenin saavuttaessa kunnioitettavat 1768 metriä.
Lempeää luonnonlunta
Hemavanissa lasketaan pääsääntöisesti luonnonlumella, joten rinteet ovat todella hyvässä kunnossa. Rinteet ovat mukavia koko perheelle, mutta eivät missään tapauksessa tylsiä. Vauhtia saa kiihdytettyä tarvittaessa riittävästi ja rinteiden leveys antaa tilaa kunnon cruisailuun. Profiilit vaihtelevat mukavasti, eivätkä loppulaskutkaan ole puuduttavaa tasamaata.
Monipuolisesti ja laadukkaasti Hemavanissa
Hemavanista löytyy kattavan 30 rinteen verkoston lisäksi kaksi lastenmaata ja useita nopeusrajoituksilla merkittyjä rauhallisia hiihtoalueita heille, jotka ovat juuri harrastuksensa alussa.
Suurin osa rinteistä on punaisia ja sinisiä ja niitä lähtee runsaasti sekä väliasemilta että huipulta. Hauskana lisänä ovat helpot vihreät osuudet, joita löytyy molemmilta väliasemilta. Mikäli taitotaso antaa myöden, tarjoavat vaikea Snobben tai hoitamaton Kittelpasset riittävästi haastetta kovemmallekin alppikanuunalle.
Alueelta löytyy kaksi parkkia, Mellanbacken sekä Lämmellandet. Mellanbackenin parkki on suurempi ja on varmasti taitavienkin laskijoiden mieleen. Lämmellandetin fokuksessa taas ovat enemmän lapset ja aloittelijat.
Kobåset vapaalaskijoille
Kobåsetia pidetään Ruotsin parhaimpiin kuuluvana vapaalaskualueena. Sen saavuttaminen sujuu helposti nousemalla Kungsliften-hissillä ja pienen välilaskun jälkeen skinnataan noin 200 metriä korkeuseroa viereiselle 1247-metriselle. Laskun jälkeen palataan skinnaten takaisin keskukseen. Vapaalaskualueille lähtiessä täytyy kuitenkin tietää mitä tekee ja seurata lumi- ja säätiedotuksia. Mikäli ei ole kiinnostunut skinnailusta, tarjoaa Hemavanin puuton yläosa rinteiden vieressä erinomaisia linjoja hyvällä lumitilanteella. Paikalliset moottorikelkkayrittäjät tarjoavat tarvittaessa kyydityksiä pois takamaastosta. Hinnat voi sopia suoraan yrittäjien kanssa.
Tärnaby tarjoaa vaikeampaa laskumaastoa
Tärnabyn rinteet ovat profiileiltaan Hemavania jyrkempiä ja vauhdikkaampia. Täällä korkeuseroa löytyy 365 metriä ja rinteitä on yhteensä 20, joista mustia 6. Lisäksi muutamia vanhoja rinnepohjia on jätetty offpist-tilaan ja olosuhteiden sattuessa kohdilleen profiililtaan musta luonnonpohja tarjoaa syvää, pehmeää puuterilaskua koko rahan edestä.
Tärnabyn tarjonnassa on koko joukko Ruotsin jyrkimpiä laskuja ja maan alppihiihtolegendojen kuten Ingemar Stenmarkin ja Anja Pärsonin mukaan nimetyt Ingemarbacken- ja Anjabacken-rinteet. Kannattaa käydä kokeilemassa.
Tärnabyn rinnetarjonta painottuu jyrkkään, mutta Hemavanin tavoin helpompiakin osuuksia on tarjolla. Tärnabyssa pienempiä viihdytää kaksi lastenmaata ja huipulta pääsee alas myös rennompia sinisiä rinteitä pitkin. Keskuksesta löytyy myös loivempia rinteitä, joita ei hoideta, joten hieman vähemmän kokenutkin pystyy kokeilemaan off-piste –laskua helposti.
Tärnabyn parkit ovat tosiharrastajille ja niiden hyppyrit sekä boksit vaativat laskijalta osaamista. Jotain parkkien tasosta kertoo se, että monet Ruotsin parhaista slopestyle-laskijoista treenaavat täällä.
Herkutellen Hemavanissa
Hemavanin Norrliftenin yläaseman tuntumassa sijaitsee hyvää mainetta kerännyt Björk-rinneravintola, joka tarjoilee iltaisin tyylikkään fine dining -kokemuksen.
Aistikkailla pullakaffeilla on hyvä poiketa Folkes Fjällcafessa, jonka suurista ikkunoista avautuu huikea näköala tunturimaisemaan. Laskujen aikana kehittyvän nälän taltuttamiseksi kannattaa suunnata Nannas Kök -ravintolaan. Hinta-laatu-suhde on Hemavanin ravintoloissa kohdallaan ja ruokalistoilta löytyy paikallisten herkkujen lisäksi niin kasvis- kuin muuta erikoisruokavaliota noudattavillekin hyviä vaihtoehtoja.
Rinneravintoloiden lisäksi Hemavanin keskustasta runsaasti erilaisia pubeja ja ravintoloita. Kun mukaan lasketaan Tärnaby, on ravitsemusliikkeitä tarjolla koko alueella yhteensä reilut 20. Hiihdon jälkeinen elämä on pääasiassa rauhallista ravintoloissa ja baareissa fiilistelyä. Yökerhokin löytyy Hemavanista, Lappkastet, mikäli menojalkaa vipattaa, mutta mikään aktiivisen after ski –juhlijan ei kumpikaan paikka varsinaisesti ole.
Majoitus
Majoitusta on tarjolla molempien hiihtokeskusten yhteydessä sijaitsevissa mökkikylissä ja hotelleissa. Suuremman Hemavanin palvelut ovat kattavammat niin mökkien kuin hotellihuoneidenkin suhteen. Esimerkiksi Centrumbacken-rinteen kupeessa sijaitseva Högfjällshotell tarjoaa mutkattoman majoitteen suoraan pelipaikoilla.
Miten Hemavan-Tärnabyhyn?
Maanteitse
Ajomatkaa Tukholmasta kertyy noin 900 kilometriä. Mikäli ei halua itse ajaa, löytyy Lapplandspilen-bussiyhtiön vuorojen lisäksi Tukholman Cityterminalenista suora ja kohtuuhintainen yhteys pohjoiseen kolmena päivänä viikossa.
Suomen kautta Torniosta autoileville ajomatkaa tulee reilun 500 kilometrin verran. Vaihtoehtona on lahden ylitys myös Vaasan korkeudelta Uumajaan ja jatkaa autolla eteenpäin. Uumajasta on myös paljon bussivuoroja hiihtokeskukseen.
Lentäen
Tukholman Arlandasta on suoria lentoja Hemavan-Tärnabyhyn kuutena päivänä viikossa. Lento kestää noin kaksi tuntia. Lentäen matkustettaessa kannattaa huomioida Tukholmasta Hemavaniin liikennöivien koneiden pienuus, jolloin mukaan ei välttämättä mahdu suurinta varustekuormaa.
Jos olet liikkeellä monot ja mies -periaatteella ja vuokraat sukset paikan päältä, on lentomatkustajille tarjolla 25 % alennus vuokraushinnoista. Isompaa laskuarsenaalia roudaaville voi autolautta joko Tukholmaan tai Uumajaan kuitenkin olla järkevämpi vaihtoehto.
Kohde & matkatietoa
Hemavan-Tärnabyyn voit tutustua myös Go Expo Winterissä 3.-5.11. osastolla 6 f 50!
Teksti NUMI NUMMELIN
Kuvat NUMI NUMMELIN & HEMAVAN-TÄRNABY