Pohjoismainen talvikulttuuri koskettaa miljoonia ihmisiä: joka kolmas ruotsalainen kokee olevansa ulkoiluihminen, kun taas vastaava luku Norjassa on noin puolet kansalaisista. Suomesta taas löytyy yli miljoona talviurheilua tai -lajeja harrastavaa. Ilmastonmuutoksen vaikutusten seurauksena lumiset talvet eivät ole enää kuitenkaan itsestäänselvyys. Epävakaammat talviolosuhteet ovat näkyvissä jo nyt omilla takapihoillamme.
Muutosta tarvitaan yhteiskunnan jokaisella tasolla, ja siinä talvien ystävillä on erityinen rooli: toimia ja ajaa muutosta rakkaudesta talviin.
POW Nordic Summit
Tammikuun lopussa joukko pohjoismaisia talven ystäviä kokoontui Pyhätunturille ilmastojärjestö Protect Our Wintersin (POW) Nordic Summitiin jakamaan yhteistä talven riemua ja rakentamaan entistä vaikuttavampaa pohjoismaista ilmastoliikettä talvien puolesta. Kyseessä on vuosittainen tapahtuma, jossa POW-yhteisö pääsee jakamaan ajatuksia ja osaamistaan, oppimaan uutta sekä tutustumaan muihin, jotka haluavat toimia talvien puolesta. Tapahtuma järjestettiin jo toista kertaa pohjoismaiden POWien yhteistyön ja yhteisön tiivistämiseksi.
Ennätyksellisen lämmin tammikuu sai meidät tapahtuman järjestäjät sekä osallistujat varpailleen – päästäisiinkö lumisesta talvesta nauttimaan tapahtuman aikana ollenkaan? Plussakelit ja vesisade vaihtuivat iloksemme pakkaseksi ja Pyhällä meitä odotti iloinen yllätys. Monille osallistujille Pyhän luminen pakkasmaisema oli ensimmäinen laatuaan tälle talvelle. Syy, minkä vuoksi haluamme toimia, on kirkkaampi kuin koskaan.
Tänä talvena tapahtuman teemana oli toiminnan tärkeys ja sen monet ulottuvuudet: Miten luomme entistä vaikuttavampia tapoja toimia talvien puolesta niin poliittisella kentällä kuin myös omassa arjessamme?
Viikonlopun aikana osallistujat pääsivät osallistumaan työpajoihin ja keskusteluihin sekä kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja muun muassa aktivismista, poliittisesta vaikuttamisesta, kestävästä liikkumisesta sekä yritysten mahdollisuudesta toimia muutoksen ajureina – unohtamatta Pyhän upeasta talvimaisemasta nauttimista. Työpajojen välissä suunnattiin lumen ääreen, jossa keskusteluja jatkettiin hississä rinteen huipulle ja hiihtolenkillä vierekkäisillä laduilla.


Yhteisöllisyys on valtava voimavara ilmastotoiminnassa
Samoin kuin ajatellaan, että urheilu tai musiikki yhdistävät ihmisiä – me uskomme, että myös talvet yhdistävät meitä. Ja juuri siitä löytyy vaikuttavan ilmastoliikkeen salaisuus. Koska muutos vaatii valtavan määrän ihmisiä, toiminnan aloittaminen yhdessä on helpompaa sekä hauskempaa. Toivoa ja motivaatiota toimintaan luo valtavasti se, että ympärillä on muitakin, jotka välittävät samasta aiheesta. Talvet kun pelastetaan vain yhdessä.
Tästä hyvä esimerkki on tapa, jolla tapahtumaan saavuttiin. Matkaa tehtiin isommalla porukalla yhdessä maata pitkin pääasiassa junalla. Pitkäkin matka taittui nopeasti hyvässä porukassa. Tämä mahdollisti osallistujille toisiinsa tutustumisen jo ennen tapahtumaa ja levänneen mielen määränpäähän saavuttaessa. Myös Pyhän saavutettavuus yöjunalla oli yksi tärkeimmistä kriteereistä tapahtumapaikan valinnassa.
Rakkaus talviin ilmastotoiminnan keskiössä
Talvi on meille Pohjoismaissa asuville paljon enemmän kuin vain lumisadetta. Olemmehan talvikansaa, jolle paukkuva pakkanen ja narskuva lumi saappaan alla on arkipäivää – ainakin vielä toistaiseksi.
Lumi hupenee ilmaston muuttuessa jo nyt. Ilmasto lämpenee arktisella alueella jopa kolmin-nelinkertaista vauhtia muihin alueisiin verrattuna, jonka seurauksena lumiraja kipuaa yhä korkeammalle ja kartalla yhä pohjoisemmaksi. Pohjoismaissa asuville ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seuraukset ovat selkeästi näkyvissä alati muuttuvina ja epävarmempina talvisääolosuhteina sekä yhä useammin konkreettisesti lumen poissaololla.
Talvi on osa kulttuuriamme sekä suurelta osin myös osa identiteettiämme. Lumi ja talvet tarjoavat monille myös elinkeinon ja esimerkiksi hiihtokeskuksille luminen talvi on elinehto. POWilaisille aurinkoisten pakkaspäivien, pulkkamäkien, hiihtoretkien sekä laskupäivien suojelu tuleville sukupolville on kuitenkin myös elinkelpoisen planeetan, ihmisten ja luonnon suojelua. Huoli planeetasta ei kuitenkaan poissulje positiivista otetta tekemiseen.
Viikonlopun aikana käytiinkin paljon keskustelua siitä, millaista aktivismia POW toteuttaa. Noin 70 osallistujan joukkoon mahtui suuri määrä talven ystäviä, jotka kaikki toteuttavat toimintaa talvien puolesta erilaisista lähtökohdista sekä erilaisissa ympäristöissä. Mukana oli POWin yhteistyökumppaneita, uusia sekä jo pidempään toiminnassa olleita aktiiveja sekä lähettiläitä.
Protect Our Winters koetaan aktivismin ja ilmastojärjestöjen kentässä helposti lähestyttävänä sekä maltillisempana toimijana. Toiminnan ytimessä on ajatus siitä, että yhden täydellisen aktivistin sijaan tarvitsemme suuren massan ihmisiä, jotka ovat ilmastotoiminnan eri vaiheissa. Tätä ajatusmallia kuvaa POWissa laajemmin käytetty termi: imperfect advocate.
Talviurheilu ei yksin pysty pysäyttämään ilmastonmuutosta, mutta sen mahdollisuudet muutoksen edistämiseen ovat suuret
POW haluaa olla luomassa kestävämpää talviurheilua ja sitä kautta kestävämpää yhteiskuntaa. Jokaisella toimijalla – oli kyse sitten urheilijasta, urheiluseurasta, tapahtumanjärjestäjästä tai kattojärjestöstä – on mahdollisuus kantaa kortensa kekoon tässä missiossa.
Vaikka talviurheiluyhteisö kokee ilmastonmuutoksen seuraukset etulinjassa, se ei silti vieläkään hyödynnä täyttä potentiaaliaan muutoksen edistäjänä. Osana Protect Our Winters Finlandin hiilikädenjälkiprojekti SNOWSCAPE:n kyselyä selvisi, että yli 92 % vastaajista ei usko talviurheilun vielä käyttävän koko potentiaaliaan ilmastotoiminnassa. Innokkuutta ilmastotoimiin löytyy jo kentältä, mutta toimintaa ja sen houkuttelevuuden lisäämistä tarvitaan yhä selvästi enemmän.

Miten voin olla osana muutosta?
Yksi viikonlopun havainnoista monelle osallistujista olikin, että aktivismia voidaan toteuttaa monella eri tapaa ja kaikkia ääniä ja vaikuttamisen tapoja tarvitaan kentälle isomman muutoksen aikaansaamiseksi.
Suomessa POWin jäsenistöön kuuluu jo yli 1500 talven ystävää, jotka haluavat suojella talvia. Jokainen jäsenistä pääsee halutessaan osaksi tiivistä yhteisöä ja voi vaikuttaa osana POW Finlandia esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan kautta. POW Finlandin mittariin kilahtaa tänä talvena 10 vuotta työtä talvien puolesta. Ideaalitilanteessa järjestön toimintaa ei enää tarvittaisi ja talvet olisi jo pelastettu. Matkaa tavoitteeseen kuitenkin vielä on – ja sen saavuttamiseksi jokaisen talven ystävän toiminnalla on merkitystä.
Talvet pelastetaan vain yhdessä!
Hiilikädenjälki
Hiilikädenjäljellä tarkoitetaan talviurheilussa muutospotentiaalia, joka saadaan aikaan kannustamalla muita ilmastotoimintaan omien päästöjen vähentämisen ohella. Tästä konkreettinen esimerkki on esimerkiksi urheilutapahtuman mahdollisuus viestiä kestävästä liikkumisesta ensisijaisena vaihtoehtona ja näin ollen pienentää osallistujien päästökuormaa sekä tapahtuman yhteydessä, mutta myös omassa arjessa.
Protect Our Winters Finland
Protect Our Winters (POW) on kansainvälinen talvien ystävien ilmastojärjestö, joka aktivoi talvilajien harrastajia sekä urheilu-, liikunta- ja matkailualan yrityksiä ja yhteisöjä hillitsemään ilmastonmuutosta ja toimimaan meille rakkaiden asioiden – talvikulttuurin, harrastusten sekä elinkelpoisen planeetan puolesta. Suomessa POW Finland on aloittanut toimintansa 2015. Vaikutamme yksilöihin, yhteiskuntaan, politiikkaan ja kulttuuriin ilmastokriisin hillitsemiseksi Suomessa, Euroopassa ja globaalisti.
Teksti: Saara Böök Kuvat: Riikka Hurri