Missä ovat Suomesta käsin helpoiten saavutettavat hienot alppikohteet? Itävallan pohjoisosassa, Tirolissa. Niille rinteille ehtii Helsingistä jo iltapäiväksi Münchenin kautta ja vielä nopeammin Salzburgista. Vain kahden tunnin ajon päässä Münchenistä on upea Kitzbühel Alpenin hiihtoalue, johon on kätevää tutustua Kirchbergin kylästä käsin.
Kirchberg on tyypillinen, rauhallinen tirolilaiskylä. Sen vajaat 6000 asukasta tuo oman paikallisleimansa, vaikkakin hotellit ja pensionaatit sijaitsevat pääteillä vierivieressä. Kylän keskellä sijaitseva lasten hiihtomaa tuo tunnelmaan oman pehmeän leimansa.
Järkikohde
Kirchbergillä ei ole kuuden kilometrin päässä olevan Kitzbühelin glamouria, mutta ei myöskään hintatasoa tai ruuhkia. Kirchberg on todellinen järkikohde, sillä se tarjoaa kuuluisan vuoristoalueen 180 rinnekilometriä, upeat maisemat ja helpon matkan. Reilu 800 metrin kyläkorkeus saa epäilemään lumivarmuutta, mutta alueen yli tuhat lumitykkiä auttavat tässä.
Hiihtoalue tarjoaa sekä jylhiä maisemavuoria että nautinnollisia niittyjen peittämiä huippuja, jotka tarjoavat oivat mahdollisuudet myös hiihtovaelluksille. Kirchberg on keskellä yhdeksää muuta hiihtokeskusta, joten elleivät keskuksen omat rinteet riitä, edullinen ”All Star Card” avaa koko Ski Welt -alueen käyttöön. Kirchbergistä pääsee näppärästi sekä junalla että busseilla naapurikeskuksiin.
Kirchbergin päärinteet ovat pääosin leppoisia ja pitkiä perherinteitä
Päivä aloitetaan ja lopetetaan usein alueen pisimmällä, reilun kahdeksan kilometrin sinisellä, josta voi lopussa haarautua oikoteitä kotihotellin baariin. Rinteiden joukossa on muutama säpäkkä punainen, joiden vakosamettia on aamulla kiva naarmuttaa.
Kirchbergistä katsottuna toiselle puolelle vuorta putoaa jokaisen laskijan kovin testi, Streif. Hahnenkammin syöksylaskukisa lasketaan tällä legendaarisella reilun kolmen kilometrin seinällä. Etenkin sen yli 40 asteen jyrkkä alku ja vauhdikas loppu saavat ihmettelemään syöksylaskijoiden käsittämätöntä rohkeutta ja taitoa.
Vastakohtana Streifille on Kitzin laakson toisella puolella leppoisia ja aurinkoisia rinteitä omalla Horn-alueellaan. Kehittyneemmät laskijat suuntaavat Jochberg-Pass Thurnin alueelle massiivisen 3S-gondolin avulla. Sieltä laskija löytää väljempää ja vauhdikkaampaa rinnettä.
Tällä alueella kannattaa bongata myös viihtyisä Oswald Hochfilzerin perheen ylläpitämä rinneravintola, Bärenbadalm. Sen erikoisuuksiin kuuluu perheen omista Angus-häristä jalostetut herkut. Paikan pitäjä Oswald on itse myös urheilulahjakkuus, hän on voittanut mm. Ski & Golf -yhdistelmälajin maailmanmestaruuden viisi kertaa.
Erilliset kylärinteet kannattaa huomioida
Kirchbergin yhtenä erikoisuutena ovat erilliset kylärinteet Gaisbergin puolella. Rinteet nousevat vajaan 500 metrin korkeuseron verran vastarinteelle. Niillä laskevat lähinnä ratalaskijat, mutta sekaan mahtuvat myös vauhtinälkäiset suomalaiset.
Eräs tammikuu oli erittäin vähäluminen ja Alpit kärsivät lumipulasta, kunnes yhtenä yönä satoi noin 30 senttiä uutta. Olimme edellisenä päivän ihailleet Gaisbergin vihreitä lehminiittyjä ja nyt pääsimme tutkimaan niitä lumisinakin.
Pohjaa ei tämä lumisade tuonut lainkaan, vaan niitty vain pölisi, kun kirmasimme puuteria lehmiaitojen takana. Olimme todella kuin vasikat kesän ensimmäisillä niityillä, koko päivän saimme puhkoa rinnettä pikkuporukalla. Näille kylärinteille eivät yksinkertaisesti turistit tule ja hissiäkin käyttävät lähinnä valaistun 3,5 kilometrin kelkkaradan kokeilijat.
Kylärinteen ihme on myös huipun hieno rinneravintola, lähinnä vaeltajien ja kelkkailijoiden varassa pyörivä palvelukeskus. Gaisbergilta voi lähteä myös skinnailemaan eteenpäin, vaikkakin Kitzin alueelle on erillinen hiihtovaellusaluekin Bichalmin tuntumassa. Kitzin alueen rinnekarttaankin on merkitty noin 10 offarireittiä. Jos lumiolosuhteet ovat hyvät, skinnailijoita suuntaa myös Kleiner Rettenstein ja Schwarzkogel-huippujen tuntumaan. Myös 3S-hissin alta löytyy hyviä reittejä laaksoon.
Eläväisen rento after ski
Kirchbergin after ski -meininki ja yötarjonta on eläväistä, vaikkakaan ei Itävallan kovimpien menopaikkojen tasoa. Pitkien kotirinteiden reunamilla kannattaa pysähtyä nauttimaan viimeisistä auringon säteistä esimerkiksi Schneebar Oberkaserin jääbaarissa tai Kaiser-rinteellä Fuchslochl-ravintolassa.
Maieralm on vanha maalaistalo, joka on laajentunut majoitus- ja ravintolapuolelle. Sen laaja terassi ja usein elävä musiikki vetää puoleensa. Schi-Alm samalla rinteellä vetää hiihtäjiä viimeiselle snapsille ennen kylän houkutuksia. Kirchbergin kylällä on lukuisia pubeja ja musiikkibaareja, joissa voi vielä käydä päivän laskuja läpi hyvässä tunnelmassa.
Kitzbühelin kisoihin Kirchbergistä
Kuuluisan tammikuun Kitzbühelin maailmancup-sirkuksen sadat suomalaisvieraat ovat jo vuosia nauttineet ainutlaatuisesta kisatunnelmasta Kirchbergistä käsin. Monille näillä reissuilla on tullut tutuksi Kitzin kisareissuja jo 15 vuotta vetänyt Nunnu Kivikari. Nunnun suositus on selvä: ”Jos olisin porukalla liikkeellä, menisin rauhallisempaan Kirchbergiin, yhden illan keikka rauhattomampaan Kitzbüheliin on helppo tehdä vaikka taksilla.”
Kirchberg, Itävalta
- Asukkaita 6 000
- Kyläkorkeus 840 m
- Korkein hissiasema 2000 m
- Rinnekilometrejä 180, joista lumetusjärjestelmän piirissä 120 km
- Sijaitsee 160 km päässä Münchenin lentokentältä ja vajaan 100 km päässä Salzburgista.
- Talvella 2017-18 STS Alppimatkat järjestää matkoja Kirchbergiin.
Lisätietoa www.alppimatkat.fi & www.kitzbueheler-alpen.com
Teksti JUSSI HEINILÄ
Kuvat JUSSI HEINILÄ & KIRCHBERG PRESS SERVICE