Home » Parhaat lumilautailutapahtumat maailmalla
Lifestyle

Parhaat lumilautailutapahtumat maailmalla

Lumilautailua kutsutaan joskus lumella surffaamiseksi, eikä määritelmä ole ainakaan puuterilumella kovinkaan kaukana totuudesta. Lumilautailu on surffauksen ja skeittauksen rakkauslapsi, joka jalostui yhdistyessään laskettelun kanssa. Lumilautailu nousi laskettelun ohitse suosiossa 2000-luvulla ja on siitä saakka pitänyt pintansa trendikkäänä talvilajina. Seuraavassa on listattu legendaarisia lumilautailutapahtumia ympäri maailmaa.

X Games

Jokainen extremelajien ystävä tuntee X Gamesin. X Games on se tapahtuma, jonne jokainen lumilautailija joskus haluaisi päästä laskemaan. Niin ensikertalaisilla ja kokeneilla lumilautailijoilla onkin mahdollisuus näyttää taitojaan ja temppujaan X Games -tapahtumissa.  Vuonna 1994 perustettu tapahtuma alkoi alunperin kesätapahtumana skeittauksen ja bmx:n parissa, ja laajentui vuonna 2002 talvilajeihin, kuten lumilautailuun ja hiihtoon. ESPN-nimisen tv-kanavan järjestämä ja televisioima tapahtuma kasvaa vuosi vuodelta. Tapahtuman alkuperäinen ja ikonisin järjestyspaikka on Yhdysvaltojen Aspen Coloradon vuoristossa, ja kerääkin musiikin ja vaihtoehtolajien harrastajia ulkoilmafestariolosuhteisiin ympäri maailmaa. Suomea lähimpänä oleva suurin X Games -tapahtuma järjestetään Norjassa. Vuoden 2020 tapahtuma järjestettiin Norjan Hafjellissä.

 X Gameseissa on kilpaillut lukuisia suomalaisia  huippunimiä, kuten Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi.

Olympialaiset

Lumilautailu valikoitui ensimmäistä kertaa talvilajiksi jo vuonna 1998. Tässä valossa onkin erikoista, että lumilautailun kantalajien surffauksen ja skeittaamisen hyväksyminen olympialajiksi tapahtui vasta vuonna 2020. Ensimmäisissä olympialaisissa lajeina olivat suurpujottelu ja rinnekouru. Tähän mennessä kaikkein menestyksekkäin maa lumilautailussa on ollut Yhdysvallat 14:lla kultamitalilla. Toiseksi menestynein maaksi nousee Sveitsi kahdeksalla kultamitalilla. Suomi on sijoituksessa 14. sijalla kahdella hopealla ja kahdella pronssimitalilla.

Pelimiesten ja -naisten tapahtuma: Unibet Open Ski

Snoukkaajat ovat yleensä mielenlaadultaan seikkailunhaluisia extremeurheilijoita, jotka nauttivat pienestä riskinotosta. Rebel-henkiset snoukkaajat nauttivat puuterilumesta ja itsensä haastamisesta uusin tavoin.

Unibet onkin kehittänyt tähän vastauksen järjestämällä tapahtuman, joka kerää kokeilunhaluiset seikkailijat yhteen. Toisin kuin olympialaiset, Open Ski on avoin kaikille . Vuonna 2018 ensimmäistä kertaa järjestetty Unibet Open Ski -tapahtuma yhdistää lumiurheilun ja pelaamisen ikimuistoisella tavalla: Romanian Sinaiassa, joka tunnetaan nimellä Karpaattien helmi, ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma keräsi yhteen suuren joukon pelihenkisiä lumilautailijoita. Tapahtuman osallistujat viettivät kuusi päivää yhdessä Romanina kauneimmista hiihtokeskuksista nauttien yhteensä 20 kilometristä rinteitä sekä mittavasta pokeriohjelmasta.

Vuonna 2019 Open Ski -tapahtuma järjestettiin niin ikään Sinaiassa.

Tällä hetkellä tietoa tämän vuoden lumitapahtumasta ei vielä ole, mutta kannattaa pitää silmällä osoitetta https://fi.unibet.com/, josta voi löytää lisätietoa mahdollisista tulevista tapahtumista.

Burton US Open

Burton US Open -lumilautailutapahtuma järjestetään vuosittain yleensä talvikauden lopussa. Yli kaksikymmentä vuotta  järjestetty tapahtuma pidetään maaliskuussa, ja US Openin voittaja saa palkinnoksi 25 000 dollaria.

World Snowboard Tour

WST-lyhenteellä kulkeva lumilautailulle omistettu maailmankiertue perustettiin vuonna 2002.

Yhteensä 180 itsenäistä lumilautailutapahtumasta koostuva kilpailuun voi osallistua minkätasoiset lumilautailijat tahansa. Osakilpailuista kerätään rankingpisteitä, joita eniten itselleen kahminut saa WST World Snowboard Champion -nimikkeen.

WST:n tapahtumajärjestäjät liputtavat aktiivisesti sen puolesta, että lumilautailu pidetään lajina hauskana vakavan suorittamisen sijaan, vaikka kilpailuissa mitelläänkin pisteistä.

Lumilautailun maailmancup – FIS

Kansainvälinen hiihtoliitto järjestää lumilautailun maailmancupin arvokisat, jotka ovat ammattilaislumilautailijoiden korkea-arvoisin arvokisatapahtuma. Ensimmäistä kertaa miesten maailmancup järjestettiin kaudella 1994–1995.

Vuoden 2019-20 tapahtuma oli järjestyksessään 26. lumilautailun maailmancup. Maailmancupin kisakausi kestää puoli vuotta, alkaen aina elokuun lopulta maaliskuun puoliväliin. Maailmancupin aikana kilpailijat laskevat ympäri maailmaa.

FIS-maailmancupissa kilpaillaan kaikkiaan seitsemässä eri lajissa. Lumilautailun freestylen puolella ne ovat half-pipe, slopestyle ja big air. Kaikki lajitermien selitykset löytyvät tästä artikkelista. Tämän lisäksi FIS-cupissa mukana ovat alppilajit, kuten lumilautakrossi, lumilautakrossin joukkuekilpailu, paripujottelu sekä parisuurpujottelu.

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia