Vastuullinen toimintatapa on tänä päivänä olennainen osa yritysten toimintaa alasta riippumatta. Suorassa riippuvuussuhteessa ympäröivään luontoon olevat hiihtokeskukset ovat ottaneet vastuullisuuden hyvinkin vakavasti toiminnassaan.
Kehitysjohtaja Jusu Toivonen Pyhätunturilta on maamme parhaimpia asiantuntijoita siitä miten hiihtokeskusta pyöritetään vastuullisesti. Toivosella on yrityskonsulttitausta Deloittelta sekä käytännön koulutus kanadalaisen Selkirk Collegen Ski Resort Management -linjalta. (Lisätietoa koulutuksesta: http://selkirk.ca/program/ski)
Intohimoinen hiihtomies Toivonen asui useita vuosia Nelsonissa Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa opiskellen alan huippuasiantuntijoiden opastuksella hiihtokeskusten toimintaa. ”Pohjois-Amerikan suurimmissa hiihtokeskuksissa erilaiset ympäristöohjelmat ja vastuullinen toimintatapa ovat jo pidemmän aikaa määritelleet toimintaa ja odottavat vastuullista toimintaa”, Toivonen kertoo.
Toivonen pääsi näkemään koulutuksen kautta miten vastuullisesti suuret hiihtokeskukset, kuten esimerkiksi Whistler, ovat järjestäneet toimintansa. ”Vaikutuin näkemästäni siinä määrin, että lähetin Pyhätunturille raportin miten asiat Kanadassa hoidetaan ja vastaanotto oli innostunut”, Toivonen muistelee lähes 10 vuoden takaista aikaa.

Tuumasta toimeen
Pyhä -ja Rukatunturilla on sama omistaja, joten Toivosen ajatuksia ruvettiin jalostamaan kummassakin tunturissa. ”Pääsin kehittämään Pyhän ja Rukan ympäristöohjelmia, kun palasin Kanadasta Suomeen vuonna 2008”, Toivonen kertoo.
Pyhällä ja Rukalla aloitettiin määrätietoinen ympäristöohjelma, jonka tavoitteena oli luonnollisesti ympäristön kuormituksen vähentäminen, mutta myös toiminnan tehostaminen, sillä moni asia voidaan hiihtokeskuksessa tehdä tehokkaammin niin kustannus- kuin ympäristömielessäkin.

”Toteutimme ensi vaiheessa nykytila-analyysin, joka antoi meille tietoa siitä mitä pitäisi parantaa. Siinä käsiteltiin kaikkea toimintaan liittyvää käytettävästä energiasta kierrätyksen kautta maankäyttöön. Nykytila-analyysin pohjalta teimme sitten toimenpide-ehdotuksen ja päätimme mitä kaikkea lähdemme kehittämään”, Toivonen kertoo.
Pyhätunturin ympäristöohjelma otettiin käyttöön syksyllä 2008
Toivosen mukaan hiihtokeskuksessa päästöjä syntyy pääosin sähköstä sekä lämmityksestä, mutta myös polttoaineissa. ”Ohjelman toteuttamisen myötä Pyhätunturi siirtyi ensimmäisinä hiihtokeskuksena Suomessa päästöttömän vesisähkön käyttöön kaikessa toiminnassa vuonna 2009”, hän kertoo.
Pyhä –ja Rukatunturille rakennettiin noin viisi vuotta sitten uudet kaukolämpökeskukset, joissa poltetaan puuhaketta ja muuta biopolttoainetta. Kaukolämpöön siirtyminen vähentää olennaisesti päästöjä lämmityksen osalta.

Pyhän Ski-Inn –huoneistoissa lämmityksen ja valaistuksen hiilipäästöt ovat nolla. Kuva Pyhätunturi.
Viimeisimmän panostuksen, rinnepolttoaineiden päästöjen kompensoinnin jälkeen Pyhä on Pohjoismaiden ja Suomen ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus. ”Kompensoimme päästömme WWF:n suunnitteleman Gold Standard -päästökauppaohjelman mukaan, jossa maksuilla rakennetaan uutta uusiutuvaa energiaa”, Toivonen sanoo. Toivosen tavoitteena on kuitenkin päästä kokonaan eroon fossiilista polttoaineista. ”Emme ole siitä enää kovin kaukana”, hän myhäilee.
Kierrätys ja lyhyet välimatkat
Pyhätunturilla kierrätetään luonnollisesti kaikki kierrätettäväksi kelpaava paperista, lasista ja metallista alkaen. Kompaktissa keskuksessa ei myöskään tarvitse autoa mihinkään. Ruokakauppa K-market Pyhäntähti on kävelymatkan päässä ja muut palvelut löytyvät hiihtokeskuksesta tai Pyhän liikekeskuksesta. ”Käyttämällä Pyhän rinnepalveluita ja majoittumalla Hotelli Pyhätunturissa tai sähkö –ja lämpöverkossamme olevissa Ski-Inn -huoneistoissa ovat lomalaisen päästöt majoituksen ja laskettelun osalta nolla”, Toivonen kehaisee.

Lisätietoa vastuullisesta laskettelusta Suomessa
pyha.fi/pyhatunturi/ymparisto-ohjelma
ski.ruka.fi/rukakeskus/ymparistoohjelma