Home » Vastuullisesti laskettelemaan

Vastuullisesti laskettelemaan

Vastuullinen toimintatapa on tänä päivänä olennainen osa yritysten toimintaa alasta riippumatta. Suorassa riippuvuussuhteessa ympäröivään luontoon olevat hiihtokeskukset ovat ottaneet vastuullisuuden hyvinkin vakavasti toiminnassaan.

Kehitysjohtaja Jusu Toivonen Pyhätunturilta on maamme parhaimpia asiantuntijoita siitä miten hiihtokeskusta pyöritetään vastuullisesti. Toivosella on yrityskonsulttitausta Deloittelta sekä käytännön koulutus kanadalaisen Selkirk Collegen Ski Resort Management -linjalta. (Lisätietoa koulutuksesta: http://selkirk.ca/program/ski)

Intohimoinen hiihtomies Toivonen asui useita vuosia Nelsonissa Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa opiskellen alan huippuasiantuntijoiden opastuksella hiihtokeskusten toimintaa. ”Pohjois-Amerikan suurimmissa hiihtokeskuksissa erilaiset ympäristöohjelmat ja vastuullinen toimintatapa ovat jo pidemmän aikaa määritelleet toimintaa ja odottavat vastuullista toimintaa”, Toivonen kertoo.

Toivonen pääsi näkemään koulutuksen kautta miten vastuullisesti suuret hiihtokeskukset, kuten esimerkiksi Whistler, ovat järjestäneet toimintansa. ”Vaikutuin näkemästäni siinä määrin, että lähetin Pyhätunturille raportin miten asiat Kanadassa hoidetaan ja vastaanotto oli innostunut”, Toivonen muistelee lähes 10 vuoden takaista aikaa.

Tuleville sukupolville vastuullinen toiminta on täysin arkipäiväistä ja itsestään selvää. Kuva Maria Mikkonen.
Tuleville sukupolville vastuullinen toiminta on täysin arkipäiväistä ja itsestään selvää. Kuva Maria Mikkonen.

Tuumasta toimeen

Pyhä -ja Rukatunturilla on sama omistaja, joten Toivosen ajatuksia ruvettiin jalostamaan kummassakin tunturissa. ”Pääsin kehittämään Pyhän ja Rukan ympäristöohjelmia, kun palasin Kanadasta Suomeen vuonna 2008”, Toivonen kertoo.

- Mainos -

Pyhällä ja Rukalla aloitettiin määrätietoinen ympäristöohjelma, jonka tavoitteena oli luonnollisesti ympäristön kuormituksen vähentäminen, mutta myös toiminnan tehostaminen, sillä moni asia voidaan hiihtokeskuksessa tehdä tehokkaammin niin kustannus- kuin ympäristömielessäkin.

Pohjoisen kovissa pakkasissa ja kaamoksen pimeydessä vaaditaan paljon lämmitys- ja valaistustehoa, joiden tuottaminen hiilineutraalisti on ollut tähän asti haasteellista. Kuva Pyhätunturi.

”Toteutimme ensi vaiheessa nykytila-analyysin, joka antoi meille tietoa siitä mitä pitäisi parantaa. Siinä käsiteltiin kaikkea toimintaan liittyvää käytettävästä energiasta kierrätyksen kautta maankäyttöön. Nykytila-analyysin pohjalta teimme sitten toimenpide-ehdotuksen ja päätimme mitä kaikkea lähdemme kehittämään”, Toivonen kertoo.

Pyhätunturin ympäristöohjelma otettiin käyttöön syksyllä 2008

Toivosen mukaan hiihtokeskuksessa päästöjä syntyy pääosin sähköstä sekä lämmityksestä, mutta myös polttoaineissa. ”Ohjelman toteuttamisen myötä Pyhätunturi siirtyi ensimmäisinä hiihtokeskuksena Suomessa päästöttömän vesisähkön käyttöön kaikessa toiminnassa vuonna 2009”, hän kertoo.

Pyhä –ja Rukatunturille rakennettiin noin viisi vuotta sitten uudet kaukolämpökeskukset, joissa poltetaan puuhaketta ja muuta biopolttoainetta. Kaukolämpöön siirtyminen vähentää olennaisesti päästöjä lämmityksen osalta.

 Pyhän Ski-Inn –huoneistoissa lämmityksen ja valaistuksen hiilipäästöt ovat nolla. Kuvat Pyhätunturi.

Pyhän Ski-Inn –huoneistoissa lämmityksen ja valaistuksen hiilipäästöt ovat nolla. Kuva Pyhätunturi.

Viimeisimmän panostuksen, rinnepolttoaineiden päästöjen kompensoinnin jälkeen Pyhä on Pohjoismaiden ja Suomen ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus. ”Kompensoimme päästömme WWF:n suunnitteleman Gold Standard -päästökauppaohjelman mukaan, jossa maksuilla rakennetaan uutta uusiutuvaa energiaa”, Toivonen sanoo. Toivosen tavoitteena on kuitenkin päästä kokonaan eroon fossiilista polttoaineista. ”Emme ole siitä enää kovin kaukana”, hän myhäilee.

Kierrätys ja lyhyet välimatkat

Pyhätunturilla kierrätetään luonnollisesti kaikki kierrätettäväksi kelpaava paperista, lasista ja metallista alkaen. Kompaktissa keskuksessa ei myöskään tarvitse autoa mihinkään. Ruokakauppa K-market Pyhäntähti on kävelymatkan päässä ja muut palvelut löytyvät hiihtokeskuksesta tai Pyhän liikekeskuksesta. ”Käyttämällä Pyhän rinnepalveluita ja majoittumalla Hotelli Pyhätunturissa tai sähkö –ja lämpöverkossamme olevissa Ski-Inn -huoneistoissa ovat lomalaisen päästöt majoituksen ja laskettelun osalta nolla”, Toivonen kehaisee.

K-Market Pyhäntähti sijaitsee rinteiden läheisyydessä kävelymatkan päässä.

Lisätietoa vastuullisesta laskettelusta Suomessa

pyha.fi/pyhatunturi/ymparisto-ohjelma

ski.ruka.fi/rukakeskus/ymparistoohjelma

 

 

Kommentit

kommenttia