Home » Mihin suunnata kisaturistina?

Mihin suunnata kisaturistina?

Teksti MARKUS KANGAS
Kuvat AGENCE ZOOM, KESKUSTEN ARKISTOT, SKI SPORT FINLAND

Oletko koskaan miettinyt mistä löytyvät parhaat kohteet alppilajien kisaturistille, kun puhutaan Keski-Euroopan alueesta? FIS järjestää Euroopan alueelle yli kolmekymmentä maailmancupin kisaa, joista kaikista löytyvät hyvät puitteet kisaturistina osallistumiselle.

Harvalla on mahdollisuutta ehtiä kauden kaikkiin kisoihin, joten EDGE kysyi suomalaisilta alppilaskijoilta heidän mielipidettään, mistä löytyvät parhaat kohteet.

Andreas Romar TOP 5

1. Kitzbühel, Itävalta 19.-24.1.2016

”The place to be. Paikka on alppihiihdon ’Monaco’. Fiilikseltään, kävijämäärältään ja ympärillä olevilta aktiviteeteiltään selkeä ykkönen. Ylivoimaisesti kovimmat bileet ja paras kisatunnelma. Enemmän ’high-class’ meininkiä. Kitzbühel on kolmipäiväisenä kisana todella hieno kokemus”.

- Mainos -

Kitzbühelissa kisatunnelma on taattu.
Kitzbühelissa kisatunnelma on taattu.

2. Schladming, Itävalta 26.1.2016

”Täällä järjestettävä iltapujottelutapahtuma on todella makea kokemus. Iltaan sijoittuvat kisat, mutta sitäkin huikeampi tunnelma. Porukkaa löytyy, koska se on kävijämäärältään yksi suurimmista tapahtumista. Täällä olisi hienoa laskea itsekin. Kokemusta on vain MM-kisoista ja nekin olivat jo todella huikeat. Kisatunnelmaa kohottaa ’jalkapallostadionmainen’ maalialue. Täällä kisa on se itse juttu ja after ski jää hieman vähemmälle, vaikka paikkoja sitäkin varten löytyy”.

3. Val Gardena, Italia 16.-19.12.2015

”Täysi vastakohta edellä mainituille. Rauhallinen paikka, jossa ruoka on hyvää ja laskumahdollisuudet loistavat. Hieman enemmän perhepaikka. Täältä ei löydy samaa after ski -meininkiä. Kohde sijaitsee Dolomiiteilla ja jos etsii erilaista luontoa kuin Alpeilla niin kannattaa suunnata tänne. Hyvä hinta-laatusuhde”.

Upeita Dolomiittien maisemia voisi ihailla viikkotolkulla.
Upeita Dolomiittien maisemia voisi ihailla viikkotolkulla.

4. Wengen, Sveitsi 12.-17.1.2016

”Klassikkokisa, hieman erilainen kohde, missä on lääniä laskea. Sveitsiläinen kylä on siitä erikoinen, että perille mennään junalla ja kylä on tosi kompakti. Upeat maisemat, koska paikka sijaitsee rotkon päällä ja upeiden vuorten ympäröimänä. Visuaalisesti todella mahtava paikka”.

5. Garmisch Partenkirchen, Saksa 28.-31.1.2016

”Helppo kohde. Suora lento Müncheniin ja junalla Garmischin keskustaan. Iso kaupunki, missä on hyvät liikenneyhteydet ja sopii hyvin kokemattomallekin. Ei ole niin paljon laskettavaa, mutta jonkin verran kuitenkin löytyy. Ympäristössä löytyy paljon pikkukeskuksia, mikä laajentaa laskumahdollisuuksia. Täältä löytyy paljon muutakin aktiviteettia ja nähtävää laskettelun ulkopuolelta. Historiallinen olympiakaupunki, jossa on loistava saksalainen olutkulttuuri ja halutessaan voi käydä vaikka Bayern Münchenin matsissa. Paljon nähtävää ja koettavaa lumilajien ulkopuolelta”.

Tanja Poutiainen TOP 5

1. Lenzerheide, Sveitsi 12.-13.3.2016

”Keskus on siitä hieno, että aurinko paistaa aamupäivästä toiselle puolelle laaksoa ja iltapäivästä toiselle puolelle. Jos aurinko paistaa koko päivän, voi laskea koko ajan aurinkoisilla rinteillä. Täältä pääsee nopeasti myös Arosan hiihtokeskukseen, josta löytyy lisää laskettavaa. Vahva kokonaisuus, missä on isohko kylä. Palveluita jokaiselle ja sopii hyvin kaikille. Miinuspuolena on korkea hintataso, joka on Sveitsissä yleistä. Julkisilla pääse hyvin perille”.

Lenzerheidessä ei varmasti erehdy, mikä maa on kyseessä.
Lenzerheidessä ei varmasti erehdy, mikä maa on kyseessä.

2. Garmisch Partenkirchen, Saksa 28.-31.1.2016

”Loistava kohde sellaiselle, joka haluaa kisojen lisäksi nauttia myös kaupungin läheisyydestä. Kohteesta tunnin ajomatka Müncheniin, josta löytyy nähtävää ja koettavaa. Loistava mahdollisuus käydä Bayer Münchenin matsissa ja mennä seuraavan päivänä mäkeen”.

3. Cortina, Italia 21.-24.1.2016

”Dolomiittien jylhiä maisemia jaksaa aurinkoisissa keleissä tuijottaa vaikka kuinka pitkään. Italiassa syö aina hyvin ja hyvällä hinta-laatu suhteella. Raaka-aineet ovat laadukkaita vaikka ei oltaisi viiden tähden ravintolassa. Saavutettavuus ei ole ihan lentokentän vieressä, joten auton vuokraaminen on suositeltavaa”.

4. Levi, Suomi 14.-15.11.2015

”Monipuolinen kohde. Kotirinne ja aina rinteet hyvässä kunnossa. Ei ole väliä oletko perhelomalla vai kaveriporukalla niin tekemistä löytyy aina. Palveluiden määrä on loistava ja kaikki kompaktisti pienellä alueella. Mainittava asia on myös luonnonrauha. Ei tarvitse montaa sataa metriä mennä niin lähituntureilta löytyy paikka missä mieli lepää”.

Tanja Poutiainen kisauransa aikana kotikisassaan Levillä.
Tanja Poutiainen kisauransa aikana kotikisassaan Levillä.

5. Sölden, Itävalta 24.-25.10.2015

”Eläväinen kylä varsinkin maailmancupin aikaan. Laskemisen puitteissa kannattaa hakeutua ehkä hieman myöhemmin sillä kisojen aikaan lunta ei ole vielä tarpeeksi. Talvella vuoristosta löytyy laskettavaa ja laskupaikan pystyy hakemaan hyvin kelien mukaan. Aurinkoisena päivänä voi suunnata parhaimmillaan 3000 metriin ja toisaalta, jos kylmemmät kelit yllättävät niin rinteitä löytyy myös puolitoista kilometriä alempaa. Itävalta on myös hintatasoltaan huokeampi, mutta tämä ei näy palveluiden laadussa tai siisteydessä”.

Extramainintana Vail, Beaver Creek, USA 1.-6.12.2015

”Beaver Creek, Vail ansaitsee erikoismaininnan, vaikka se toiselle mantereelle sijoittuukin. Amerikassa laskeminen on hyvin erilaista, sillä vaikka ollaan korkealla merenpinnasta niin puuraja on silti hyvin korkealla, joten laskupaikat ovat suojaisia. Keskuksessa on helppo olla, laskettavaa löytyy ja meininki on hyvin erilaista kuin Euroopassa”.

Marcus Sandell TOP 5

1. Alta Badia, Italian Dolomiitit. 20.-21.12.2015

”Laadukasta laskettelua. Dolomiti Superski -passin myötä samalla hissilipulla pääsee kiertämään monen laakson laskettelukeskuksia. Yhden päivän aikana ei tarvitse laskea samaa mäkeä enemmän kuin kerran, jos haluaa. Gran Risan legendaarinen GS-maailmancup rinne auki kaikille. Hyvää italialaista ruokaa, jossa hinta/laatu-suhde kohdallaan. Rauhallisia ja tunnelmallisia kyliä, joten alue sopii kaikille. Gran Risan maailmancupkilpailu on aina ennen joulua; ehdottomasti yksi lempipaikoistani ja rinteistäni”.

2. Radstadt/Reiteralm/Schladming alue, Itävalta.
”Alue täynnä keskuksia eli kelin ollessa hankala on huima määrä valintoja. Yleensä löytää jostakin hyvät olosuhteet. Yhteinen hissilippujärjestelmä. Helppo matkustaa Suomesta. Münchenistä 2,5 tunnin ajo ja vain tunnin Salzburgista. Itävaltalaiset perhehotellit ovat yleensä erittäin mukavia. Tällä alueella olen treenannut eniten talvisin urani aikana ja se toimii tietynlaisena ’kotialueena’ minulle. Edelliset kolme vuotta olen myös viettänyt joulun ja uuden vuoden siellä”.

3. Åre, Ruotsi. 12.-13.12.2015
”Hyviä ja vaativia rinteitä. Erittäin hyvä kohde lapsiperheille. 90-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina vietimme usein hiihtolomia perheen ja kaveriperheiden kanssa Åressa. Hyviä muistoja harjoituksista, metsäreiteistä ja vapaa-laskuista ympäri Duvediä, Tegefjälliä ja Årea. Helppo yhteys. Ruotsinlaivalla yli Tukholmaan, josta päivän ajo Ruotsin läpi”.

Marcus Sandell vauhdissa viime kaudella Åressa
Marcus Sandell vauhdissa viime kaudella Åressa, keskuksessa, johon hän tutustui jo lapsena perheen hiihtoreissuilla.

4. Sölden, Itävalta. 24.-25.10.2015
”Jokavuotinen kauden avauskisa juhlitaan aina lokakuun lopussa. Tunnelma on kuin festareilla! Helposti saavutettavissa Münchenistä ja Innsbruckista”.

5. Erikoismainintana: Whistler, British Columbia, Kanada.
”Erikoismainintana laitetaan Whistler, vaikka ei se Eurooppaan sijoitu. Erittäin iso laskettelualue, josta löytyy kaikille jotain. Maailman pisimpiin rinteisiin kuuluva ’Peak-to-Creek’, noin 9 km pitkä, sai ainakin omat jalat hyvin hapoille. Hyviä puuteri- ja backcountry-mahdollisuuksia. Tunnelmallinen keskus, jossa on hyviä ravintoloita, hyvät shoppailumahdollisuudet ja hyvä yöelämä. Jenkkeihin lähtö on yleensä kalliimpaa, mutta ehdottomasti sen arvoista”.

Marcus Sandell nosti Euroopan ulkopuolelta omaksi suosikikseen Whistlerin
Marcus Sandell nosti Euroopan ulkopuolelta omaksi suosikikseen Whistlerin, jossa yhdistyvät loistava palvelukulttuuri sekä erinomaiset laskettelumahdollisuudet.

Kommentit

kommenttia