Home » Miksi mennä alppikouluun? Ski Sport Finlandin kilpailukoordinaattori Mikael Kurjen vinkit nuorille urheilijoille

Miksi mennä alppikouluun? Ski Sport Finlandin kilpailukoordinaattori Mikael Kurjen vinkit nuorille urheilijoille

AL7D8160-2 copy
Alppikoulun tekniikkaharjoituksissa tehdyt harjoitukset tuottavat tuloksia kisoissa.

Teksti MARKUS KANGAS JA SANNI KIVIPELTO

Kuvat ALPPIKOULUT, AGENCE ZOOM, MIKAEL KURKI & JUSSI VÄÄTÄINEN

 ”Näen hyvänä, että jokaisella alppikoululla on perusharjoittelu katettuna. Harjoittelupaikat eli rinne löytyy koulun läheltä, joten päivittäinen lajiharjoittelu on helposti toteuttavissa. Nuoren on helppo liikkua paikasta toiseen ja lisäksi oheisharjoitteluun tarvittavat fasiliteetit ovat kunnossa”, Mikael Kurki sanoo.

”Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen alppikoulussa on helpompaa. Opiskelu, treenit, leirit ja kilpailut suunnitellaan jokaisen opiskelijan kanssa omakohtaisesti. Oppimiskalenteri suunnitellaan urheilijan kanssa yhdessä; milloin painotetaan enemmän urheilua ja milloin enemmän opiskelua. Alppikoulussa opiskelemiselle sekä urheilulle annetaan aikaa. Opiskelut aikataulutetaan 3-4 vuodelle, jotta siitä ei tule liian raskasta. Näin nuorelle jää tarpeeksi aikaa harjoittelulle, kisaamiselle ja opiskelulle”, Kurki mainitsee.

”Urheilijan kokonaisvaltaisen elämäntyylin opetteleminen. Alppikoulussa nuoren urheilijan ympärille haetaan oma tukiverkosto. Koulun kautta jokaisella nuorella on olemassa valmis sapluuna tukiverkostolle, joka rakentuu laji- , oheis- , ja tukitreenien ympärille.”

- Mainos -
Turvalliset harjoittelupuitteet vähentävät loukkaantumisriskejä.

 Tahkon Alppikoulu

Suomen ensimmäinen alppikoulu, joka on perustettu vuonna 1994. Tavoitteena on yhdistää opiskelu ja huippu-urheilu toimivaksi kokonaisuudeksi. Alppikoulun päämääränä on kehittää urheilijoita nuorten maajoukkueeseen ja siitä eteenpäin kohti aikuisten arvokisoja. Alppilukio- valmennusryhmässä opiskelijat voivat suorittaa ylioppilastutkinnon Nilsiän lukiossa. Valmennusryhmässä opiskelijat voivat suorittaa peruskoulututkinnon Nilsiän peruskoulussa.

Yläkoulun Tahko Talent –leiritysryhmä hyödyntää vain alppikoulun valmennuksen. Opiskelija voi asua kotona. Ryhmään otetaan 5-10 laskijaa edellisten kausien näyttöjen ja hakemusten perusteella. Pääsääntöisesti: 8-9-luokkalaiset.

 

”Meillä opiskelijat ovat 99% keskittyneitä alppiin ja 1% löytyy freestylelaskijoita. Nuoria urheilijoita meidän alppilukiossa on keskimäärin 20-25. Vahvuutenamme on, että meillä päivän toinen treeni on aina kouluaikaan.”

”Rinteisiin matkaa on 10 minuuttia ja siellä käydään kaksi kertaa päivässä. Nyt meillä on meininki parhaimmillaan. 20 vuotta olemme tehneet töitä ja nyt me opettajat olemme sisäistäneet ja ymmärtäneet miten hommat tehdään urheilukärjellä”, kommentoi Tahkon alppilukion valmentaja Kati Partanen. Lisätietoa www.tahkonalppikoulu.fi

Merle_camp_2-2 copy
Laskeminen toista vastaan on aina hyvä mittari omasta vauhdista ja keskittymiskyvystä.

Rukan Alppikoulu

Toiminta alkanut 1995 ja vuodesta 2003 Rukan alppikoulu on tarjonnut freestylehiihtäjille mahdollisuuden ammattivalmennukseen ja koulunkäyntiin Kuusamossa. Alppihiihdon valmennusryhmässä opiskelijat voivat suorittaa Kuusamon lukiossa ylioppilastutkinnon, pääsääntöisesti neljässä vuodessa. Kainuun ammattiopistossa voi opiskella muun muassa hyvinvoinnin-, kulttuurin-, liiketalouden-, tekniikan- ja liikenteen-, matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla.

”Meillä työtä tekevät innostuneet ja motivoituneet valmentajat. He pistävät itsensä likoon meidän 35 nuoren urheilijan vuoksi ilman kellokortteja.”

”Viikkoharjoittelua tehdään Rukalla, jonka lisäksi harjoittelupaikkoina toimivat myös Pyhä, Ylläs sekä Salla. Alppilukion lisäksi meillä toimii myös yläkoulutiimi, jossa noin kymmenellä yläkoululaisilla on mahdollisuus treenata ja tutustua Rukan alppikoulun toimintaan”, kertoo Rukan alppikoulun valmennuspäällikkö Mika Pelli. Lisätietoa www.rukanalppikoulu.fi

DSC05592-2 copy
Oikeanlainen valmennus nuoresta lähtien luo pohjan urheilijan menestykselle.

 Levin Alppikoulu

Levin alppikoulu on perustettu 1999, Kittilän lukioon kahdelle eri linjalle; monitaito- ja huippu-urheilijalinja. Kevääseen 2015 mennessä koulusta on valmistunut 71 ylioppilasta. Alppikoulussa on mahdollisuus suorittaa ylioppilastutkinto lukiossa tai ammatillinen tutkinto.

Alppikoulukoordinaattorina toimii Jukka Markkanen ja huippu-urheilijalinjan päävalmentaja Eetu Virranniemi.

Lisätietoa www.levinalppikoulu.fi

Rovaniemen Alppikoulu

Rovaniemellä alppihiihtoa voi harjoitella nuorena urheilijana Ounasvaaran urheilulukion alppilinjalla ja Lapin Alppiakatemian kautta ammatti- ja jopa maajoukkuetasolle asti. Lisätietoa www.santasport.fi

SantaSport-2 copy
Merle Soppelakin on alppikoulun kasvatteja.

 

 

Kommentit

kommenttia