Home » Freestyle olympiajoukkueen tunnelmat ennen kisoja

Freestyle olympiajoukkueen tunnelmat ennen kisoja

Haastattelimme Suomen Pekingin olympilaisiin lähtevän freestyle-maajoukkueen jäseniä ennen lähtöä. Mitkä ovat tunnelmat ennen kisakoneeseen astumista?

Joukkue on kokonaisuudessaan seuraava: Anni Kärävä (slopestyle & big air), Simo Peltola (slopestyle & big air), Olli Penttala (kumparelasku), Jon Sallinen (halfpipe), Jimi Salonen (kumparelasku) ja Severi Vierelä (kumparelasku)

Kisojen aikataulu löytyy TÄÄLTÄ

Teksti: Ellinora Pelamo

Olli Penttala

Kumparelaskija Olli Penttala, 26, seuraa isoveljensä Jussi Penttalan jalanjälkiä. Uransa ensimmäisen olympiapaikan ansainnut nuorempi Penttala on pikkupojasta asti haaveillut pääsystä olympialaisiin. 

- Mainos -

”Pikkupojasta asti olen halunnut olympialaisiin ja tuoda sieltä mitalin kotiin”, naurahtaa Penttala.

Freestyleseura Moebiuksen kasvatti pitää kuitenkin jalat maassa ja realiteetit mitalitoiveiden suhteen neutraaleina. 

”Joo en minä siinä startissa mieti, että nyt otan kultamitalin. Kyllä se on se oma suoritus ja numeerisesti tuomareilta se yli 80 pistettä, niin sieltä se hyvä tuloskin ansaitaan”, summaa Penttala. 

Tahmea alkukausi 

Alkukausi ei ollut kumparelaskijan mieleen. Kisasuoritukset ovat jääneet vajaiksi, eikä parasta ole vielä saatu ulosmitattua miehestä.

”Alkukausi on ollut pienten yksityiskohtien viilaamista ja jotenkin en ole saanut itsestäni sitä parasta ulos kisatilanteissa”. 

Erityisesti Penttala mainitsee ylähypyn haasteet alastulossa, jolloin laskurytmi pääsee katoamaan. Mollivoittoinen alkukausi on kuitenkin ottanut duurisointuja uuden vuoden alkumetreillä. 

”Nyt olen saanut hyviä laskuja alle, ja sain sen tuntuman takaisin, joka oli hukassa noin puolitoista kuukautta”, Penttala huokaisee helpotuksesta. 

Nousujohteista tekemistä

Kokonaisuudessaan mennyt olympiadi on ollut Penttalalle nousujohteista kehittymistä. Penttala ylsi uransa parhaimpiin sijoituksiin muun muassa MM-kilpailuissa 2021ollen yksilökumpareiden kahdeksas ja parikumpareiden 13:s. Käänteentekevänä ajanjaksona Penttala mainitsee muun muassa viime keväänä koronasulun aiheuttaman pari kuukautta kestäneen treenijakson. 

”Viime kaudella, kun koronan takia peruttiin kaikki kilpailut ja vaan hiottiin pari kuukautta peruslaskemista Rukalla ja Jyväskylässä, niin sain todella hyvin laskemisen haltuun. Se ajanjakso kehitti laskemistani paljon”. 

Nyt Penttala tekee haaveistaan totta ja seisoo ylpeydellä lähtöviiksellä Pekingissä. 

”Tietenkin sinne lähdetään mitalia hakemaan, mutta minkä kautta se sitten tulee, niin se on se oma tyylipuhdas suoritus”. 


Anni Kärävä

Vuoden 2018 olympialaiset Pyeongchangissa jäivät Anni Kärävältä täpärästi väliin loukkaantumisen vuoksi ja siitä alkoi kierre, joka ei ottanut loppuakseen. Ranskassa varttuneelle laskijalle pitkistä kuntoutumisjaksoista muodostui onnistunut kasvuprosessi, mikä on palkinnut laskijan uransa parhaimmilla tuloksilla maailmancupissa kuluneella kaudella. 

Suomen ainoalle maajoukkueessa laskevalle freestylenaiselle kulunut olympiadi on ollut loukkaantumisten varjostamaa aikaa. Tänä päivänä Kärävä katsoo kuitenkin menneitä kokemuksia positiivisesti ja on tyytyväinen tapahtuneeseen muutokseen itsessään. 

– Koen, että loukkaantumiset olivat merkittävä kasvuprosessi urallani, joista pystyin vahvistumaan itse niin henkisesti, että fyysisesti. Löysin myös laskijana itsestäni uusia piirteitä, kun joutui pysähtymään. 

Kärävän mukaan kuntoutumisjaksot ovat olleet iso osa fyysistä vahvistumista ja kokemuksen myötä on myös henkinen kantti terävöitynyt – mitään ei voi pitää itsestäänselvyytenä. 

– Kun on hyvä olo kehossa, niin on itsevarmempi mäessä: pystyy treenaan enemmän ja pystyy ottaan iskuja vastaan enemmän. Koen, että olen oppinut arvostamaan lajia vielä enemmän ja olo on etuoikeutettu, että pystyn edelleen laskemaan. 

Palaset loksahtavat kohdilleen

Freestyle Moebiusta edustavalle laskijalle ovat erityisen käänteen tekeviä hetkiä olleet viime kausi ja kulunut alkukausi kuluneella olympiadilla. 

Viime kauden aikana rakensin itsevarmuutta, tuntumaa ja pohjaa uusille tempuille. Jotenkin palaset alkoivat loksahtamaan kohdilleen ja oivalsin asioita esimerkiksi, miten tuplatonni saadaan jaloilleen. 

Yksittäisenä hetkenä Kärävä mainitsee myös viime kesän harjoitusleirin Itävallassa, jossa uusia temppuja harjoiteltiin hyppypatjalle yhdessä Suomen lumilautamaajoukkueen kanssa. Kärävälle uusien temppujen haltuunotto lumelle on ollut helpompaa, kun ensimmäiset hypyt on voinut suorittaa turvallisesti hyppypatjalle. 

Hyppypatjan kautta olen saanut siirrettyä uusia temppuja lumelle. Se antaa varmuutta, kun pääsee ensi kerran harjoittelemaan uusia temppuja ja erilaisia liikeratoja turvallisessa olosuhteissa. 

Olympialaiset – merkityksellinen urheilunäyttämö

Kärävä on kiertänyt alkukauteen ennätyksellisen määrän kilpailuja Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Alkukauteen on mahtunut paljon kisoja ja matkustelua. Toisaalta se on vahvistanut kisarutiineja. Koen, että minulla on nyt hyvä ja toimiva pohja lähteä seuraaviin kisoihin. 

Olympialaiset Kärävä kokee merkityksellisenä, mutta suhtautuu kisahetkeen samalla intensiteetillä kuin kaikkiin muihinkin.  

Ne ovat yksi kisakokonaisuus minun laskupolullani. Kaikkiin kisoihin mennään tekemään parastaan. Olympialaiset ovat iso urheilunäyttämö, missä pääsee näyttämään arvokkaasti mitä tekee ja miten tekee. Se tekee tapahtumasta merkityksellisen. 

Paluulennolla kohti Suomea istuu tyytyväinen nainen, mikäli kisarunit menevät suunnitelmien mukaan. 

Olen tyytyväinen, jos saan ländättyä laskuni slopestylessä ja big airissa. Toivon myös, että saan toteutettua myös sen runin, jonka suunnittelen juuri ennen h-hetkeä. 

Olympialaiset jälkeen kausi jatkuu muutamilla maailmancupeilla, mutta luvassa on myös kuvausreissu uuden suksimerkin kanssa. 

Suunnitelmissa on lähteä kuvaamaan suksimerkkini kanssa laskuvideota Sveitsiin. Vähän offareita ja backcountry -juttuja. Luvassa siis tasapainottelua kuvausten ja kisojen kanssa, naurahtaa Kärävä. 

 • Nimi: Anni Kärävä
 • Kotipaikkakunta: Rukatunturi
 • Ikä: 21
 • Seura: Freestyleseura Moebius
 • Olympialaiset: YOG 2016, paikka PeyongChangissa 2018 mutta estyi loukkaantumisen vuoksi 
 • MC-ja arvokisasijoitukset: 
 • 5th at the Youth Olympics, Lillehammer, 2016
 • 10th at Laax Open, 2016
 • 5th at the Junior World Championships, Valmalenco, 2017
 • 12th at the World Championships, Sierra Nevada, 2017
 • 3rd and 4th at Livigno Europe cup stages, 2019
 • 11th at World Cup, Stubai, 2020
 • 12th at World Championships Big Air, Aspen, 2021
 • 9th at World Cup, Aspen, 2021
 • 11th Slopestyle World Cup Ranking, 2021
 • 1st at Finnish Nationals, Slopestyle, Big Air, Halfpipe, Ruka, 2021
 • 10th Big Air World Cup, Chur, 2021
 • 12th Slopestyle World Cup Mammoth, 2022
 • Lajit: Slopestyle, Big Air
 • Voimabiisi: Biisi riippuu päivästä ja fiiliksestä

Jimi Salonen

Jyväskylän kasvatti Jimi Saloselle, 27, Pekingin olympialaiset tulevat olemaan hänen uransa viimeiset. Jo uransa kolmansiin olympialaisiin matkaava muuramelainen ei ole kuitenkaan tarkkaan sinetöinyt vielä uransa päättymistä. Kauden tahmea alku on kääntynyt duurivoittoiseksi tiiviin maailmancup-kalenterin tiimellyksessä. 

Salonen muistelee kauden alkua ajanjaksona, jolloin kotikisoihin lähdettiin vain ”mututuntumalla” ja suomalaisella sisulla näyttämään kotiyleisölle, mihin suomalaisesta kumparelaskijasta on. Selän rasitusmurtumasta kärsinyt Salonen sai juuri ennen maailmancupin avaustapahtumaa muutaman laskupäivän alle, ennen kuin piti olla jo ylväänä kisaviiksellä. 

Rukan kisaan lähdettiin aikalailla laput silmillä, enemmän hyvällä asenteella ja kisaraivolla. Ei voi sanoa, että olisin kovin hyvin valmistautunut tai olisi ollut varma olo tekemisestä, vaikka tuloksellisesti onnistuinkin, summaa Rukan maailmancupin avauksessa neljänneksi tullut Salonen. 

Käännekohta Kanadassa

Rukan maailmancupin avaustapahtumasta alkoi tasaisen rytmikäs maailmancup-rupeama: matkustelua maasta toiseen, lepoa, treenejä, kilpailut kunnes sama toistuu. Saloselle alkukausi on ollut vanhojen ja uusien rutiinien yhdistämistä sekä kultaisen keskitien löytämistä. 

Olen panostanut tällä kaudella muuhunkin kuin pelkkään laskemiseen. Tuntuu, että nyt olen vasta löytänyt oikeasti toimivat rutiinit päiviini, joita on ollut hyvä ja helppo toistaa laskutreenienkin ulkopuolella. 

Kisarupeama Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa oli Saloselle käänteentekevä matka. Laskurytmin löytäminen ja rutiinien toistaminen ovat kehittäneet tasaisempaa suorittamista treeneissä ja kilpailuhetkissä. 

Ollaan menossa oikeaan suuntaan ja aika kiillottaa paikka kärkikahinoihin. Tuntuu, että Tremblantin kisareissulla moni sellainen asia osui kohdilleen, joiden kanssa on tullut tähän asti kamppailtua. 

Rutiineilla kärkeen 

Kumparelaskun ykkössijaa ovat vuorotellen kilpailusta toiseen pitäneet Japanin Ikuma Horishima ja Kanadan Mikael Kingsbury. Salosen mukaan kärkilaskijat ovat saaneet kisarutiinit hiottua siten, että he pystyvät laskemaan rutiininomaisesti omalle tasolleen pienistä virheistä riippumatta. 

Esimerkiksi Kingsburylla lasku on niin rutiininomainen, että vaikka hänellä olisi muuten huono päivä, niin hän pystyy suorittamaan oman tasoisensa laskun, vaikka olisi mitä. Hänellä on rutiinit kunnossa. 

Salonen istuu tyytyväisenä paluukoneessa, jos hallussa olevat rutiinit toteutuvat ja hän pystyy suorittamaan oman tasoisensa laskun.

Kun parhaansa tekee, niin se riittää. Tuloksellisesti sen sitten näkee, mihin riittää. 

Kaksi kuukautta pois perheen luota 

Jo vuodesta 2014 A-maajoukkueessa laskenut Jyväskylän freestyleseuran kasvatti on yhdessä Jussi Penttalan kanssa edustanut Suomea ylväästi arvokisoista toiseen. 

Melko tiivisporukka me kaikki laskijat ollaan. Välillä tullut joukkueeseen mukaan vähän nuorta verta ja valmentajat vaihtuneet ympärillä, mutta Jupen kanssa on tullut pidettyä yhtä jo monen monta vuotta, naurahtaa Salonen. 

Muuramelainen odottaa jo kovin, että pääsee tapaamaan perhettään. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi olympialaisia edeltänyt kisareissu rapakon toisella puolen on tuottanut lähes kahden kuukauden tauon perheen näkemisestä. Edessä on vielä yksi kisareissu Pekingiin ennen perheen tapaamista. 

– Kyllähän sitä jo odottaa kovasti, että pääsee näkemään omaa pikkuneitiä ja puolisoaan. Melko pitkä aika tässä on tullut nyt oltua reissun päällä ja eristettynä omasta perheestä vallitsevan koronatilanteen vuoksi. 

 • Nimi: Jimi Salonen
 • Kotipaikkakunta: Muurame
 • Ikä: 27
 • Seura: Jyväskylän Freestyle seura
 • Olympialaiset: 2014, 2018, 2022
 • MC-ja arvokisasijoitukset: 1 podiumilla ja useampi 4. sija MC, MM 7. paras sija, Olympialaiset 16. sija.
 • Voimabiisi: Ukkometso

Severi Vierelä

Jyväskyläläinen Severi Vierelä, 20, on noussut ryminällä Suomen kumparelaskijoiden eliittiin, mutta edustaa Suomea yhä kumparelaskun haastajajoukkueessa. 

”Rukan maailmancup toimi näytön paikkana. Sen jälkeen päätimme valmentajien kanssa, että lähden mukaan myös Ruotsin, Ranskan ja Pohjois-Amerikan maailmancupin osakilpailuihin. Nyt vielä paikka olympiajoukkueessa”, iloitsee Vierelä.

Kemijärveltä Jyväskylään

Kemijärvellä lapsuutensa asunut Vierelä on vielä monelle tuntematon nimi. Pitkään haastajajoukkueessa laskenut Vierelä on tehnyt pitkäjänteistä työtä noustakseen olympiatason urheilijaksi. Uran yksi käänteentekevistä hetkistä on ollut muutto Kemijärveltä Jyväskylään noin kolme vuotta sitten. 

”Muuton myötä pääsin hyvien olosuhteiden äärelle treenaamaan päivittäin laskemisen lisäksi. Olen pystynyt kehittämään perustekemistäni isossa kuvassa, jonka myötä olen saanut itsevarmuutta laskemiseen. Viime ja tällä kaudella olen saanut kehitettyä laadullista tasaisuutta laskusuorituksiini.”

Ensi kertaa aikuisten arvokisoihin 

Nuori 20-vuotias kumparelaskija lähtee edustamaan Suomea ensi kertaa aikuisten arvokilpailuihin Pekingiin. 

”En halua ajatella, että se on iso kilpailu, vaikka sitähän se on. Yritän ajatella, että se on kilpailu muiden joukossa. Pääasia, että saisin tuotua omaa parastani esiin. Sijoituksella ei niin väliä”, Vierelä pohtii. 

Valituksi tuleminen olympiajoukkueeseen valkeni Vierelälle vasta, kun sai kymmeniä ja kymmeniä onnitteluja saavutuksestaan sosiaalisessa mediassa. 

”Eihän sitä meinannut aluksi tajuta ollenkaan. Sitten kun luin äidin Facebook -päivitykseen tulleita monia onnitteluja, niin vasta tajusin, että nyt olen tainnut saavuttaa jotain suurta.”

Vierelä lähtee tavoittelemaan olympiakumpareikoissa omaa parastaan. 

”Kyllä se pieniä paineita luo, kun tietää, että niin moni seuraa kisaa, mutta lähden tekemään omaa parasta suoritustani”, Vierelä toteaa päättäväisesti. 


Simo Peltola

Freestylelaskija Simo Peltolan, 21, olympiamatkaan on mahtunut jo jännitystä roppakaupalla. Juuri ennen olympiamatkaa koronaan sairastunut freestylelaskija joutui jännittämään menolennolle pääsyä lähtöpäivään asti. 

Peltolalle kulunut kausi ei ole ollut mairitteleva. Erilaiset terveyshuolet, pitkittynyt flunssa ja korona veivät monia viikkoja harjoittelusta, ja alkukauden luumustelma vaivasi odotettua pidempään. Myöskin ongelmat monojen kanssa eivät edesauttaneet kauden kulkua toivotulla tavalla. 

”Jos totta puhutaan, kulunut kausi on ollut huonoin ikinä. Onneksi kuitenkin viime viikkoina olen päässyt laskemaan melko normaalisti, ja Pekingissä on vielä hyvin aikaa hioa tuntumaa kohdilleen”, Peltola sanoo. 

Peltola on mielissään olympiaparkissa olevista isoista hyppyreistä, jotka ovat enemmän laskijan mieleen. 

”Näyttäisi siltä, että pääsee vetämään isoista hyppyreistä. Ne sopivat minulle paremmin. Ehkä nyt vihdoin olympialaisissa onnistun, kun on isommat hyppyritkin”, pohtii Peltola.

Luovaa työtä lumella 

Peltolalle laskeminen on ennemmin luovaa työtä, jossa hän voi tuoda esiin omaa tyyliään. Eniten Peltola arvostaa tällä hetkellä sitä, että saa kiertää kilpailuissa ympäri maailmaa rakkaan harrastuksensa parissa.

”En ehkä aiemmin osannut arvostaa lajia ja kilpailuja yhtä paljon kuin tänä päivänä. Toki edelleen näen laskemisessa paljon eri aspekteja, jotka eivät liity kilpailemiseen, mutta nyt kun olen päässyt oikeasti kiertämään maailmaa ja kilpailemaan itse maailman parhaimpia vastaan lajissa, jota rakastan, niin onhan se todella siistiä.”

Ennennäkemättömät temput

Olympialaisiin Peltola lähtee tahmean alkukauden jälkeen kuitenkin odottavaisin mielin.  

”Minulla on pari uutta temppua mielessä, jotka haluaisin tehdä kisarunissa. Täytyy ottaa ne haltuun nyt treeneissä, kun en ole niitä vielä päässyt sairastelun vuoksi tekemään lumelle. Kyllä olympialaisiin lähdetään tekemään jotain ennennäkemätöntä”, Peltola sanoo. 

Peltola asuu tällä hetkellä Itävallassa. 23-vuotias freestylelaskija on ollut kotoaan pois miltei kolme kuukautta kierrellen maailmancupeja ja suunnatakseen olympialaisiin. Peltola odottaa jo aikaa, kun pääsee vihdoin kotiin ja tuttuun parkkiin luomaan uusia temppuja. 

”Kotiparkissa pystyn turvallisesti kokeilemaan uusia temppuja. Sitä myöden saan ne onnistumaan myös muuallakin. Odotan jo kovasti, että pääsen kotiin. Kun on kisakaudella pitkiä aikoja pois kotoa, sitä oppii arvostamaan myös kotiaan ihan erilailla”, Peltola sanoo.  

 • Nimi: Simo Peltola
 • Kotipaikkakunta: Seinäjoki
 • Ikä: 21
 • Seura: SHS
 • Olympialaiset: 2022
 • Parhaat sijoitukset: Pari kertaa top 30 ja MM 19. sija
 • Voimabiisi: Project Pat – choices
 • Lajit: Slopestyle ja Bigair

Jon Sallinen

Jon Sallinen: ”Tavoite on olla finaalissa”

Yhdysvalloissa harjoittelevalle Suomen ainoalle halfpipe-laskija Jon Salliselle olympiapaikka Pekingiin on ollut kirkas tavoite heti olympiadin alkumetreillä.

– Kyllä olympialaiset ovat pikkupojasta asti olleet kaukaisena haaveena. Olen ajatellut, että jonain päivänä vielä haluan päästä itsekin niihin. Kun viime olympialaisiin ei ollut vielä saumaa päästä, päätin, että tavoittelen olympialaisiin 2022.

Vannoutuneena olympialaisten seuraajana Sallinen on kuitenkin päämäärätietoisesti rakentanut omaa freestyleuraansa erikoistuneena halfpipe-laskemiseen.

– Jotenkin oivalsin olympiadin alussa, että halfipipessä on suuremmat mahdollisuudet päästä etenemään, koska Suomessa ei kukaan ole laskenut hetkeen halfpipessä. Huomasin kehittyväni lajissa nopeasti.

Viime kauden Sallinen on hionut omaa tyyliään, rakentanut runia ja ottanut haltuun temppuja. Pari kuukautta sitten mies vasta itsekin tajusi, että pystyy samoihin temppuihin kun maailman kärkilaskijat. Sitä myöden myös mahdollisuudet toteuttaa kaukainen haave olympiapaikasta realisoitui.

– Kun tämä kulunut kausi alkoi, tajusin, että minulla 50 – 50 -mahdollisuus saada olympiapaikka, jos lasken kauden ensimmäiset kilpailut hyvin.

Huippusuorituksilla olympialaisiin

Joulukuussa Calgaryssa järjestetyn maailmancupin halfpipen osakilpailussa Sallinen onnistui uransa parhaimmalla sijoituksella olemaan kilpailun kuudes. Sijoituksen myötä Sallinen varmisti itselleen paikan myös olympialaisiin. Freestylelaskija myöntää, että olympialaiset luovat pientä lisäjännitystä, mutta ei kuitenkaan lähde lumikouruun varmistelemaan.

– Tavoite on päästä finaaliin. Jos ländään finaalissa yhden hyvän runin, niin olen tyytyväinen, ja jos onnistun kahdessa muussakin finaalilaskussa, niin se on vain suurta plussaa kaiken päälle. Onhan siellä kuitenkin vastassa samat laskijat kuin maailmancupeissakin, Sallinen huomauttaa.

 • Nimi: Jon Sallinen
 • Kotipaikkakunta: Helsinki
 • Ikä: 21
 • Seura: Moebius
 • Olympialaiset: 2022
 • MC-ja arvokisasijoitukset: paras 6. Calgary 2021, 12. Calgary 2022, MM: 19.
 • Voimabiisi kisoissa: Hate it or love it
 • Lajit: halfpipe, slopestyle
Kuva: Matt Power Photography

Kommentit

kommenttia