Jokainen laskettelua harrastanut tietää miten inhottavaa on laskea huonosti istuvilla, väärän kokoisilla tai turhan jäykillä kengillä. Vaikka suksesi istuisivat laskutyyliisi ja taitoihisi täydellisesti, täytyy myös kengän istua samaan käyttötarkoitukseen yhtä saumattomasti – vasta sitten pääset nauttimaan sataprosenttisesti.
Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat VALMISTAJAT
Keskitymme tässä laskettelukenkään, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus tavallinen hoidetuilla rinteillä tapahtuva laskettelu, jota suurin osa harrastaa. Freestyle-, telemark- ja vapaalaskukenkien valintaan tulee vielä enemmän muuttujia, mutta kyllä oikea istuvuus sekä valinta taitotason ja laskutyylin mukaan ovat niissäkin tärkeimpiä valintakriteereitä.
Nopeaa kehitystä
Materiaalien, istuvuuden, ominaisuuksien, painon ja muokattavuuden kehitys on ollut erittäin nopeaa viimeisen viiden vuoden aikana. Esimerkiksi Fischerin käyttämä Vacu-Plast®-materiaali on noin 15 % kevyempää kuin perinteiset kuorimateriaalit. Jos käytät edelleen vanhoja 2000-luvun kenkiä, kannattaa nyt viimeistään päivittää ne. Ero on huomattava.
Nykykengissä on panostettu erityisesti etukallistukseen ja -joustoon sekä tasapainoiseen laskuasentoon. Kenkien suunnittelussa on otettu huomioon, että niillä saadaan parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnettyä leikkaavien suksien ominaisuudet eri laskijoiden mieltymysten ja taitotasojen mukaisesti.
Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Eri kengissä on erilainen rakenne ja lesti, joten pelkkä makean ulkokuoren tuijottaminen ei tässä kannata. Kengistä löytyy erilaisia etukallistuksia ja varret ovat eri korkuisia, jolloin paras vaihtoehto selviää vain kokeilemalla. Mitä suurempi etukallistus, sitä aggressiivisempaan laskutyyliin kenkä on suunniteltu.
Solkia voi olla perinteiset neljä tai niitä voi olla myös vähemmän. Vähemmilläkin soljilla pärjää hyvin, jos kengän rakenne on muuten istuva. Neljällä soljella tosin saavutetaan usein paras istuvuus eri jalkoihin.Sisäkengät ovat myös kehittyneet huimasti ja niiden istuvuus sekä ”tatsi” ovat parantuneet kautta linjan myös edullisemmissa malleissa.
Varaa hankintaan riittävästi aikaa
Laskettelukenkiä täytyy käydä sovittamassa. Niiden ostaminen ilman sovitusta on suoraan sanottuna tyhmää. Käy sovittamassa kenkiä asiantuntevassa liikkeessä ajan kanssa, monet käyvät useammankin kerran. Kannattaa kokeilla useita eri merkkejä ja käydä läpi kaikki kengän ominaisuudet itse kokeillen.
Ostaminen nettikaupasta tai käytettynä sopii ensimmäisiä laskujaan laskevalle ja vasta ensituntumaa hakevalle. Jos vasta-alkaja ei vielä tiedä jaksaako laji kiinnostaa pidemmällä tähtäimellä, kannattaa miettiä vuokraako välineet ensin vai ostaako ne.
Jalkaterän koon mittaus
Laskettelukenkien koko ilmoitetaan mondokokoina. Mondokoko tarkoittaa sisäkengän pituutta sentteinä ja vastaa jalkapohjan pituutta. Esimerkiksi mondokoko 29 vastaa 29-senttisen jalkapohjan pituutta.
Asiantuntevassa liikkeessä jalkasi mitataan joka tapauksessa, joten omat mittailut eivät ole niin välttämättömiä. Jos haluat kuitenkin mitata jalkasi valmiiksi, toimi näin:
Pituuden saat kätevästi mitattua asettamalla kantapään seinää vasten ja mittaamalla jalkapohjan pituuden isovarpaan kärkeen saakka. Mittaa jalka iltapäivällä, jolloin jalkaterä on isoimmillaan. Painovoima ja päivän aikana tapahtunut kuormitus tekevät jalkaterästä isomman. Mittaa molemmat jalkaterät mahdollisen kokoeron vuoksi. Jalkaterät ovat eripituiset noin 40 %:lla ihmisistä. Osta kengät aina isomman jalan mukaan. Muista leikata kynnet ja ottaa mukaan itse käyttämäsi laskettelusukat.
Leveyden voit mitata samalla päkiän kohdalta, oikean leveyden tietäminen auttaa heti sovituksen alussa rajaamaan vaihtoehtoja. Useimpien Suomessa myytävien laskettelukenkien lestin leveys on valmistajasta riippuen välillä 98 – 108 mm.
Laskettelukeskusten vuokraamoissa voi myös käydä kokeilemassa erilaisia vaihtoehtoja käytännössä. Vuokraamojen henkilökunta osaa valita antamiesi tietojen (taitotaso, mieltymykset, mitat) pohjalta sopivat.
Miten tunnet onko kenkä sopiva?
Avaa kaikki soljet ennen jalkaan laittoa ja taivuta etuläppää eteenpäin, jotta saat jalan helposti sisään. Kun jalka on sisällä tarkista, että etuläppä on sisäkengän ulkopuolella ja suorassa. Tarkista, että kantapää on kunnolla pohjassa. Kiinnitä soljet itsellesi sopivaan kireyteen ylimmistä soljista aloittaen.
Paras tapa oikean istuvuuden määrittelemiseen on seistä suorassa asennossa kengät jalassa. Varpaiden tulisi koskettaa kärkeä kevyesti. Kun otat laskuasennon eli polvet ja ylävartalo kevyesti taivutettuna, varpaat liukuvat hieman taaksepäin, kärkeä tulisi enää tuntea.
Mikäli tunnet jalassa puutumista tai pistemäistä kipua vähän ajan jälkeen, ne eivät todennäköisesti ole sopivat. Pieni tila kannassa on hyväksyttävää, mutta jos kantapää pääsee liikkumaan liikaa, ovat kengät liian suuret. Kenkien tulisi istua hyvin myös jalan sivuilta silloin kun soljet on kiristetty puoliväliin. Jos soljet joutuu kiristämään ääriasentoon, ovat kengät liian suuret.
Mikä on kengän sopiva jäykkyys?
Laskettelukengissä jäykkyys ilmoitetaan flex indeksinä tai puhekielessä flexinä. Se kertoo, kuinka paljon kenkä joustaa eteenpäin. Mitä suurempi luku, sitä jäykempi kenkä. Eri kenkien jäykkyyttä voi kätevästi vertailla kokeilemalla erimerkkisiä kenkiä ja nojaamalla eteenpäin.
Aloittelijan on hyvä valita hieman löysempi kenkä, jotta oppiminen helpottuu. Liian jäykkä kenkä vaikeuttaa käännöksen oppimista kun suksen kärkeen ei saada painetta. Taitotason kasvaessa kenkä tulee päivittää jäykemmäksi, sillä liian löysä taas heikentää huomattavasti suksen hallintaa ja hidastaa kehittymistä. Valmistajien yleissuositukset flex indexeistä ovat suurin piirtein nämä:
Aloittelija/harrastaja – 70
Aktiivilaskija 70 – 90
Kokenut konkari 90 – 110
Kisaaja 110 – 150
Laskettelukengän muokkaus viimeistelee istuvuuden
Kenkien muokattavuus on parantunut viime vuosina huomattavasti ja voidaankin jopa sanoa, ettei sellaista jalkaterää ole, jota ei saisi muokattavaan laskettelukenkään sopimaan. Lähes kaikkia nykyään myytäviä kenkiä voidaan jonkin verran muokata (pääosin pistemuokkausta), mutta varsinaisia ulkokuoren muokkauksia tehdään vain tiettyihin merkkeihin merkkien omilla laitteilla tai räätälöidysti ”monotohtoreilla”.
Esimerkiksi Fischer valmistaa malleja, jotka ovat täysin muokattavissa jalkaan sopiviksi. Fischerillä muokattavat mallistot kulkevat nimillä Fischer Vacuum Fit®. ”Vacuum Fit on markkinoiden ainoa muokkausjärjestelmä, jossa kengän lestiä voidaan kaventaa tai leventää jopa viisi milliä. Vacuum Fitin ansiosta jokaisesta kengästä saadaan varmasti hyvin istuva”, kertoo Fischeriä maahantuovan Patrol Oy:n tuotepäällikkö Pasi Jääskeläinen. Myös muilta valmistajilta kuten Atomicilta ja Full Tiltiltä löytyy muokattavia kenkiä.
Sisäkenkä on lähes aina lämpömuokattavissa ja tämän tasoinen muokkaus tapahtuu parhaiten laskemalla. Laskiessa sisäkenkä muokkautuu jatkuvasti jalan mukaiseksi.
Voit myös parantaa istuvuutta erilaisilla urheilupohjallisilla. Kotimainen Foot Balance sekä amerikkalainen Superfeet valmistavat laskettelukenkiin sopivia pohjallisia.
Muista myös tämä: säilytä laskettelukengät aina niiden omassa kassissa soljet kiinnitettyinä, jolloin ne säilyttävät muotonsa ja jämäkkyytensä.
Lisätietoja Fischerin monoista TÄSTÄ